• Boris dagliga blogg

Fredagen den 11:e februari 2022

DAGENS RUBRIKER.

Sverige ner på sjätte plats i medaljligan.  Tomatsoppa.  Covid är över??????   Scenaktörer kontra fotbollsspelare.

NATIONALDAG: Japan
NAMNSDAG: Yngve och Inge
TEMADAG: Internationella 112-dagen, Världsdagen för de sjuka, Internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskap och Vintercyklingens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 11/2:
2010: Chester City FC utesluts ur ligan.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 11/2:
Rafael
VAN DER VAART, Tommy BALL.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN 10/2 2022.

Sverige ner på sjätte plats i medaljligan.
 

Ett guld varje dag blev till ett brons och igår inte ens i närheten av någon medalj. Ska vinter-OS fortsätta på detta vis så kommer väl alla svenska medaljer tvingas lämnas tillbaka innan spelen är slut. Fast Sverige hade inte så många chanser. Det var endast i gårdagens skidlopp som ett litet hopp fanns. Fast då det var för damer så var ju segraren redan klar. Johaug. Norge har oftast någon skidåkare som vinner guld efter guld. Nu är det Therese Johaug. Fast hon fick gott motstånd av två finskor. Det är alltså två flickor som kommer från Finland och inte de bästa skor man har. Fast Ebba Andersson på sjätte plats var normalt sett en godkänd placering. Övriga svenska resultat var igår från lagsporter. Tre Kronor vann över Lettland och det ska inte vara så överraskande, men det blev bara 3-2. Både herrar och damer spelade curling och herrarna vann säkert över Japan och USA medan damerna lika säkert förlorade till Skottland som i OS heter Storbritannien. Men det ska kunna bli spel om medaljer för båda lagen så småningom.

Tomatsoppa.
 

Då dottern hade halv jobbdag igår så åkte hon och hustrun till sin optiker nere i stan under eftermiddagen. Alltså var det upp till mig att ha middagen klar till kvart över tolv. Det var den fjärde middagen som skulle varit med i matkassen men som på något märkligt sätt var utbytt i just vår kasse. Alltså en ganska enkel rätt i form av ”Tomatsoppa med mozzerallaostquesedilla och sticks”. Ett lite onödigt tillkrånglat namn då man bara värmer krossade tomater med grönsaksfond och vatten. Nu tillsatte jag lite Crème fraiche och körde en kort stund med stavmixern, men det behövs inte enligt receptet. Tortillabröd med mozzarella och majskorn skulle stekas på ett järn, men de var enklare att tillaga dessa i ugnen.

Covid är över??????
 

Den 7:e september 2021 beslöt regeringen och Folkhälsomyndigheten vid en pressträff att Coronarestriktionerna skulle plockas bort från den 29:e september 2021. Många jublade, men alla vet att det istället blev tuffare regler med ett Corona-pass för att kunna komma in på speciella evenemang. Nu jublar alla igen. Alla som inte bryr sig längre om smitta. Jag har hållit avstånd och har inte ens haft en förkylning på över två år, vilket aldrig inträffat i mitt liv tidigare. Det brukade vara tre fyra förkylningar om året. Slutsatsen är att det beror på att jag hållit lagom avstånd till andra medmänniskor. Hur det ska gå nu vet jag inte. Kollegan som spelar trummor i vårt band meddelade att han hade drabbats av en förkylning som visade sig vara covid. Jag skulle utsätta mig för smitta då jag och en av familjens vänner hade fått de två genrepsbiljetter som vi får som ombud för Malmö Opera. Alltså inga pass som behövdes visas upp, bara biljetten och så kunde vi bänka oss för att se ”Barberaren i Sevilla”.

Scenaktörer kontra fotbollsspelare.
 

”Barberaren i Sevilla”.  är ju en välkänd italiensk komisk opera i två akter med musik av Gioacchino Rossini och libretto av Cesare Sterbini efter Pierre Beaumarchais’ pjäs Barberaren i Sevilla eller Den fåfänga försiktigheten (1775). Operan hade urpremiär på Teatro Argentina i Rom den 20 februari 1816 med tonsättaren själv som dirigent. Första kvällen blev ett fiasko, men sedan kom framgångarna. En av framgångarna tror jag kan vara uppsättningen på Malmö Opera. De var en lättsam historia som hade tagit vara på de komiska effekterna. Som alla operor så är det mycket sång med samma text om och om igen, så själva grundhistorien hade varit avklarad på en kvart. Men det blev aldrig långtråkigt. Egentligen skulle genrepet gått av stapeln i tisdags, men då blev det inställt på grund av sjukdom hos en del av aktörerna. Några var nu friska och någon reserv fick hoppa in. En av huvudrollsinnehavarna hade bara övat en enda gång och en annan hade inte sjungit på en månad, men jag har sagt det förut och säger det igen. Jämför man med de överbetalda fotbollsspelarna så är skådespelare och operasångare överlägsna på att visa sin skicklighet. De missade inte en enda gång. De kunde lämna scenen och komma tillbaka in igen utan att någon måste hålla upp en skylt om vem som gick ut och vem som kom in och att det tog en minut vid varje byte. Jag vet att fotbollsälskare påstår att teatermänniskor har övar in sina roller som är de samma kväll efter kväll och att fotbollsspelare måste spontant besluta för situation efter situation. Men det är inte hela sanningen för hur kan man försvara att man tjänar miljoner, men inte kan slå en straff i mål, en frispark förbi muren och på mål eller en hörna in till den anfallare som ska kunna nicka i mål. Dessa situationer kan inte ens fotbollsälskare förklara bort, för de är lika mycket intränade fasts situationer som en aktör på scenen tränat in och aldrig någonsin missar.

IDAG: FREDAGEN DEN 11/2 2022.

NATIONALDAG:

Japan
 

Nationaldagen till minne av den förste kejsarens kröning 660 f.Kr. Jimmu var enligt legenden Japans förste kejsare, sonsons son till Ninigi och sonsons sonsons son till solgudinnan Amaterasu. Enligt legenden föddes han 1 januari 711 f.Kr., kröning 11 februari 660 f.Kr. och dog 11 mars 585 f.Kr. Före andra världskriget firades dagen stort. Efter freden avskaffades nationaldagen, men återinrättades 1966. Nuförtiden är det en nationell helgdag, men firas inte särskilt stort.

NAMNSDAG:

Yngve och Inge
 

Namnsdagar den 11:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Eufrosyne (till minne av en jungfru i Alexandria på 400-talet, som ska ha klätt sig som man och i 38 år ha levt som munk under namnet Smaragdus; utgått)
1901–1985 – Yngve
1986–1992 – Yngve, Yvonne (nu 29 maj) och Yvette (utgått)
1993–2000 – Yngve och Ingolf (utgått)
Från 2001 – Yngve och Inge

 
TEMADAGAR:

Internationella 112-dagen
 

Det betyder att du kan ringa 112 var som helst i hela EU och få hjälp i en akut nödsituation. 112-dagen firas i hela EU den 11 februari (11/2) och är ett intitativ av European Emergency Number Association (EENA). Dagen infördes 2009 och uppmärksammas över hela Europa.
 

Världsdagen för de sjuka
 

Dagen instiftades 1992 av påve Johannes Paulus II och firades första gången i Lourdes den 11 februari 1993. Dagen är främst till för alla att tänka på de sjukas behov och mer allmänt över de som lider. Känner du någon som kämpar mot en sjukdom eller ett tillstånd som tar mycket energi? Hjälp till med någon vardagssyssla eller ta med fika och visa att du finns där


Internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskap
  

Internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskap, som instiftades av FN december 2015. Det är alltså en av de temadagar som lyder under FN. Då finns det tillfälle att uppmärksamma kvinnornas arbete och den ojämlikhet som råder, samt att uppmuntra eleverna till att engagera sig i vetenskap.
 

Vintercyklingens dag
 

Vintercyklingens dag är den svenska delen av den globala aktivitetsdagen Winter Bike To Work Day som infaller andra fredagen i februari varje år. Vintercyklingens dag arrangeras under 2020 för första gången i Sverige av Svensk Cykling. Winter Bike To Work Day startade i Kanada 2013.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 11:E FEBRUARI.

2010 Problem i Chester.
 

Detta var året då Chester City FC skulle fira sitt 125-årsjubileum. Men så blev det inte. Laget hade hoppat mellan proffsliganorna och ligorna under. Efter fem år i Division Two blev det nedflyttning till Football Conference i slutet av säsongen 2008-09.
 

Klubbens ekonomi var nu körd i botten och även supportrarna tröttnade på hur klubben sköttes och startade en bojkott av klubbens hemmamatcher. Endast 425 åskådare följde matchen mot Salisbury City den 19 januari 2010 och i samma månad delgav Skatteverket Chester City avveckling av verksamheten pga en skatteskuld. Efter att spelarna strejkat pga uteblivna löneutbetalningar vid matchen mot Forest Green Rovers FC den 9 februari 2010 ställde ledningen för Football Conference ett ultimatum till klubben som den inte kunde hantera och idag 2010 uteslöts Chester City FC från Football Conference och alla ligaresultat för säsongen nollställdes.
 

Efter att klubben utan framgång sökt medlemskap i Welsh Premier League, avvecklades Chester City FC den 10 mars 2010. När den officiella avvecklingen av Chester City var klar började anhängarna omedelbart att bilda en ny klubb. Den supporterägda Chester FC inrättades officiellt i maj 2010.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 11:E FEBRUARI.

Rafael VAN DER VAART blir 39 år.
 

Rafael Ferdinand VAN DER VAART är född 1983 i Heemskerk, Nederländerna
Mittfältare
25 U- och 109 A-landskamper för Nederländerna (1998-2013).

Klubbar som spelare:
De Kennemers (1987–93),
Ajax (1993-2005),
Hamburger SV (2005-08),
Real Madrid (2008-10),
Tottenham Hotspur (2010-12),
Hamburger SV igen (2012-15),
Real Betis (2015-16),
Midtjylland (2016-18),
Esbjerg fB (2018).

Lag som tränare:
Esbjerg fB (2021- assisterande).

Tommy BALL blev 23 år.
 

Thomas Edgar BALL var född 1900 i Chester-le-Street, County Durham, England, och dog den 11:e november 1923 i Perry Barr, Warwickshire, England
Mittfältare
0 landskamper.

Klubbar som spelare:
Usworth Central School (junior),
Wadley Colliery (junior),
Felling Colliery (junior).
Newcastle United (1919–20),
Aston Villa (1920–23).

Att han platsar bland min födelsedagar beror på att han lär vara den  ende engelske proffsspelare som blivit mördad. Det blev han efter ett bråk med sin hyresvärd George Stagg som hotade förgifta Balls hönor. Ball vägrade göra sig av med sina hönor och vid grälet sköt Stagg ihjäl honom.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv