• Boris dagliga blogg

Söndagen den 25:e juni 2017.

Därför spelas de sista gruppspelsmatcherna samtidigt.
Ryssland får det svårt i VM!
Semifinallagen i U-21 EM klara.


GÅRDAGENS SKVALLER
Dani Alves, Wayne Rooney, Alvaro Arbeloa.

FOTBOLLSHISTORIA: 
1978: Argentina vinner VM-finalen på hemmaplan.
1990: Irland tar sig till kvartsfinal på straffar.
2006: VM:s ruffigaste match genom tiderna.

FÖDD IDAG:
Jamie, Pontus, Victor.

DAGENS TRÖJA

Därför spelas de sista gruppspelsmatcherna samtidigt.


Västtyskland och Österrike fixade i VM 1982 en match som gjorde att de båda gick vidare och Algeriet åkte ut på sämre målskillnad. Detta innebar att de sabbade för alla som vill se alla matcher i större mästerskap. Efter detta så spelas de sista gruppmatcherna samtidigt. Så var det igår i Confederations Cup då Grupp A skulle avslutas. Att Portugal skulle vinna gruppen genom en seger över Nya Zeeland var det ingen som tvivlade på. 4-0 slutade det och Nya Zeeland har givetvis inget lag som platsar i VM. Åtminstone inte för tillfället.
 

Ryssland får det svårt i VM!


Andra matchen gick mellan värdlandet Ryssland och Mexiko. Det var den matchen jag följde. Segrare skulle ta sig till semifinal. Fast egentligen var inte matchen särskilt jämn. Ryssland håller inte för ett VM, men de är ju med som värdland nästa sommar. Teorier fanns att det inte fungerar med ett landslag med bara inhemska spelare. Alla i det ryska laget spelar i ryska klubblag. Ryssarna gjorde för många misstag, men fick en ärlig chans då alla trodde att Mexiko avgjort med ett 3-1 mål. Då var det en välsignelse att videogranskning finns och att målet kunde underkännas då inte domarna hann uppfatta att målgöraren var offside. Jag kan inte hitta något som är fel med videogranskning. Det måste ha kommit för att stanna. Portugal och Mexiko var de två klart bästa lagen i grupp A, och de är båda i semifinal.
 

Semifinallagen i U-21 EM klara.


Semifinalerna i det andra större mästerskapet som pågår just nu är också klara. Det var här Sverige misslyckades totalt i sista matchen då Slovakien kunde vinna och de trodde att de skulle bli bästa tvåan, men det satte klart ledande Tyskland stopp för då grupp C färdigspelades. Tyskarna som borde vunnit sista matchen över Italien visste att de gick vidare även vid en förlust om den bara höll sig till två mål. Det blev 1-0 till Italien och då vann Italien gruppen med Tyskland som bästa grupptvåa. I andra matchen blev Danmark bästa Nordiska lag. Med 4-2 över Tjeckien slutade de ett poäng bättre än det svenska laget.
Detta betyder att Spanien och Italien spelar ena semifinalen medan England och Tyskland möts i den andra på tisdag.

CONFEDERATIONS CUP Grupp A
NYA ZEELAND - PORTUGAL  0-4

CONFEDERATIONS CUP Grupp A
MEXIKO - RYSSLAND   2-1

GÅRDAGENS SKVALLER

Dani Alves nära Manchester City - ville få med sig Dybala?


Enligt uppgifter hade Paulo Dybala följt med Dani Alves till Manchester City, om Alves fått som han velat.
Dani Alves är nära en flytt till Manchester City efter bara en säsong i Juventus.
Corriere dello Sport rapporterar i dag att den brasilianske högerbacken ville ha med sig en lagkamrat, nämligen Paulo Dybala.
Förra månaden menade Alves att den argentinske anfallaren måste lämna City för att uppnå sin fulla potential.
Uttalandet ska ha varit ett drag i jakten på att locka över Dybala till den engelska klubben.
Dybala, som i våras förlängde sitt avtal med Juventus, var dock inte intresserad.
Rapporterna gör gällande att Alves var överens med City redan i november om en övergång.

Lönen och prislappen ett problem för Rooney?


Manchester Uniteds lagkapten Wayne Rooney ryktas bort, men sägs ha svårt att locka intressenterna.
Wayne Rooney, 31, kan lämna Manchester Unitedden här sommaren.
Men den engelske anfallaren har svårt att hitta en ny klubbadress, enligt Daily Mirror.
Tidningen skriver att det beror på hans lön - Rooney tjänar 300 000 pund i veckan - som ingen klubb vill matcha.
Ett annat problem ska vara prislappen. Inga siffror nämns, men noterbart är att Stoke för en månad sedan sades kunna erbjuda 45 miljoner pund.

Alvaro Arbeloa avslutar karriären


Den spanske försvararen Alvaro Arbeloa meddelar i dag att han lägger skorna på hyllan.
Alvaro Arbeloa, 34, berättar för Marca att han avslutar sin spelarkarriär.
Den spanske ytterbackens senaste klubb var West Ham, och innan det spelade han för Liverpool, Deportivo La Coruna och Real Madrid.
Han kan tänka sig en återkomst till Real i någon form av ledarroll.
– Madrid är mitt livs klubb. Jag kommer aldrig ringa dem för att be om ett jobb, men jag är alltid tillgänglig för dem, säger han till Marca.
Arbeloa vann VM en gång och EM två gånger med Spanien.
Med Real tog han hem La Liga en gång, Copa del Rey två gånger, spanska supercupen en gång, klubblags-VM en gång, europeiska supercupen en gång och Champions League två gånger.

DAGENS TRÖJAS HISTORIA

Vid VM och EM har Fotbollsaffären oftast alla deltagande lags tröjor. Då jag antog att Portugal skulle gå långt beslöt jag tidigt att köpa denna tröja. Sedan tyckte jag den var fräck med den gröna bården över bröstet.

Nike har stått för de senaste Portugaltröjorna. Så även med denna. Karakteristiskt för landslagströjorna är den perforerande randen på varje ärm. Denna tröja har dessutom ett brett grönt band över bröstet som get den en extra piff. 

Portugal spelade i Grupp G tillsammans med Brasilien, Elfenbenskusten och Nordkorea. Fyra olika kontinenter representerade. Mot Elfenbenskusten och Brasilien blev det 0-0. Matchen som tog Porugal vidare till åttondelsfinalen var mot Nordkorea där det blev hela 7-0.
I åttondelen fick de möta blivande världsmästarna och grannen Spanien. Här blev der respass efter en knapp 0-1 förlust.

FOTBOLLSHISTORIA från idag
1978 VM final i Argentina.
1990 Irland vidare.
2006 Tuffa tag i Nürnberg

1978 Argentinas första VM

 
Nederländerna hade tagit sig till sin andra raka VM-final. Idag 1978 spelades den på El Monumental i Buenos Aires inför 71 483 åskådare. Det var värdlandet Argentina som var motståndare. Deras store spelare var Mario Kempes och han gav Argentina ledningen efter 37 minuter. I andra gällde det att hålla ledningen och det lyckades fram till 82:a minuten då Dick Nanninga lyckades kvittera till 1-1. Nederländerna och Rob Rensenbrink var bara ett stolpskott ifrån att bli världsmästare i 91:a minuten. Det blev förlängning och nederländarna blev lite övermodiga. I två kontringar lyckades Mario Kempes göra sitt andra mål i matchen och fem minuter före slutet punkterade Daniel Bertoni matchen med 3-1 till Argentina. Värdlandet hade tagit sitt första världsmästerskap.

1990 Irländsk glädje

 
Världsmästerskapet i fotboll i Italien hade idag 1990 kommit fram till åttondelsfinaler. Italien slog ut Uruguay med 2-0. Den andra åttondelen stod mellan Irland och Rumänien. Irland hade aldrig nått så här långt i ett VM. Matchen slutade mållös och det krävdes straffar för att avgöra. Lagen gjorde mål på alla de fyra första straffarna innan Packie Bonner räddade den sista rumänska straffen. Inhopparen David O'Leary skulle lägga Irlands sista straff, och han satte den. Detta tog Irland vidare till kvartsfinal som de visserligen förlorade mot Italien.
 

Irlands tränare Jackie Charlton sa efter matchen mot Rumänien: ”Pubarna kommer att sälja mer sprit ikväll än de har under det senaste året. Det kommer att bli en fest i staden man aldrig sett maken till tidigare, och Dublin har ett party som de aldrig tidigare upplevt.” Händelsen finns för alltid odödliggjord, som en del i den irländska filmen ”The Van”. På svenska heter både Roddy Doyles bok och filmen som kom 1996 ”Skåpvagnen”. Detta är tredje delen i Barrytown-trilogin. Där heter första boken ”The Commitments” som även det blev en fantastik film.
 

Klippet på slutet av straffdramat från filmen "The Van"

2006 rekord i VM

 
Åttondelsfinalerna i Tysklands-VM idag 2006 var England – Ecuador 1-0 och Portugal – Nederländerna 1-0. Resultatet är det inte mycket att skriva om, men den sistnämnda matchen i Nürnberg går till historien på ett annat sätt. Två övertända lag och en domare Valentin Valentinovitj Ivanov från Ryssland som drogs med. Matchen går till historien som en av de matcher med flest ojustheter. Åtminstone rörande kort. Det delades ut fyra röda kort och 16 gula. I och för sig så var de röda korten resultatet av två gula, men det var enklare efter matchen att räkna upp de spelare som slapp varningar än de som var ojusta.

FÖDDA IDAG

44 år Jamie REDKNAPP född 1973 i Barton on Sea, England.
Försvarare
18 U-, 1 B- och 17 A-landskamper för England.

Klubbar som spelare:
1989-91 Bournemouth,
1991-2002 Liverpool,
2002-05 Tottenham Hotspur,
2005 Southampton.

31 år Pontus WERNBLOOM född 1986 i Kungälv.
Mittfältare
24 U- och 51 A-landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
2001-04 IK Kongahälla,
2004-09 IFK Göteborg,
2009-12 AZ Alkmaar,
2012- CSKA Moskva.

26 år Victor WANYAMA född 1991 i Nairobi, Kenya.
Mittfältare
42 landskamper för Kenya.

Klubbar som spelare:
2006 Nairobi City Stars,
2006-07 AFC Leopards,
2007-08 Helsingborgs IF,
2008-11 Beerschot AC,
2011-13 Celtic,
2013-16 Southampton,
2016- Tottenham Hotspur.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln