26:e januari

NAMNSDAG

Bodil:
Bodil är ett fornnordiskt kvinnonamn, ursprungligen Bothildr som är sammansatt av orden bot, hjälp och hildr som betyder strid. 

Boel:
Boel är ett fornnordiskt kvinnonamn, ursprungligen Bothildr som är sammansatt av orden bot, hjälp och hildr som betyder strid.

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Australien: Australiendagen firas till minne av den första brittiska landstigningen vid och grundandet av nuvarande Sydney 1788.

Nationaldag:​
Indien: Republikens dag firas till minne av grundlagens ikraftträdande 1950; den ena av två nationaldagar. Den andra är de 15 augusti, självständighetsdagen 1947.

VIP födda den 26:e Januari

Några andra som också är födda den 26:e januari

1950 – 2014 Ivan Hlinka,
 Tjeckisk ishockeyspelare och tränare. Han räknas som en av de bästa ishockey-spelarna genom tiderna.

1958 – Ellen DeGeneres,
 Amerikansk TV-komiker, skådespelare och talkshowvärd. Hennes program heter  Ellen DeGeneres Show, och hon har även varit värd för Oscarsgalan ett par gånger.

Några i musikens värld som är födda den 26:e januari

1951 – David Briggs,
 Australisk musiker och skivproducent. Han var  lead gitarrist i rockbandet Little River Band mellan 1976 och 1981.

1953 – Lucinda Williams,
 Amerikansk artist, sångare och låtskrivare som rör sig mellan genrerna country, blues och rock. 

1955 – 2020 Eddie Van Halen,
 Nederländsk-amerikansk gitarrist. Han är lead-gitarrist i amerikanska hårdrocks-gruppen Van Halen.

1963 – Andrew Ridgeley,
 Engelsk popsångare som tillsammans med George Michael på 1980-talet utgjorde popduon Wham!

1977 – Niklas Almquist,
 Svensk gitarrist. Hon är medlem i bandet The Hives där hans lillebror Howling Pelle är sångare.

Några kända personer som avled den 26:e januari

1947 Gustaf Adolf dog 40 år gammal i en flygolycka på Kastrups flygplats. Han var en  prins av Sverige och hertig av Västerbotten. Gift med sin syssling Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha och far till Kung Carl XVI Gustaf.

1973 Edward G. Robinson dog 79 år gammal av cancer i urinblåsan. Han var en  amerikansk skådespelare. Hans stora genombrott var som gangsterbossen Rico Bandello i Little Caesar 1931. Han kom sedan att spela hårdföra gangstertyper i många filmer.

2003 Valerij Brumel dog 60 år gammal efter en längre tids sjukdom som inga mediciner bet på. Han var en sovjetisk friidrottare (höjdhoppare).

2020 Kobe Bryant dog 41 år gammal i en helikopterolycka tillsammans med sin 13-åriga dotter samt sju andra personer. Han var en amerikansk basketspelare som spelade för Los Angeles Lakers i NBA.

2021 Lars Norén dog 76 år gammal i sviterna av covid-19. Han var en svensk dramatiker och poet, som skrivit för teater, radio och tv. Han var regissör vid Dramaten, konstnärlig ledare vid Riksteatern (1999–2007) och konstnärlig ledare för Folkteatern i Göteborg (2009–2012).

Today in history 26:e januari

Några händelser som inträffat den 26:e januari

1942
 

FILMEN CITIZEN KANE HAR SVENSK PREMIÄR.


  Orson WellesCitizen Kane” - en av filmhistoriens stora klassiker - har svensk premiär. I mmånga omröstningar anses detta vara världens bästa film.

1947
 

KUNG CARL XVI GUSTAFS FAR OMKOMMER I EN FLYGOLYCKA.


  En flygolycka inträffar på Kastrups flygplats i Köpenhamn, sedan man på flygplanet, som är på väg från Amsterdam till Stockholm, har glömt att låsa upp roderlåset. Samtliga 22 personer ombord omkommer, däribland den svenske arvprinsen Gustaf Adolf och skådespelarna Grace Moore och Gerda Neuman.

1952
 

GÖSTA "SNODDAS" NORDGREN BLIR STOR IDOL I SVERIGE.


  Den svenske bandyspelaren Gösta ”Snoddas” Nordgren gör succé, när han sjunger sången Flottarkärlek i Lennart Hylands radioprogram Karusellen. Skivan säljs snart i en kvarts miljon exemplar på ett halvår, men i radioprogrammet finns sångens kanske mest kända textrad ”Haderian hadera” inte med, utan den läggs till vid skivinspelningen.