• Boris dagliga blogg

Söndagen den 8:e december 2019

Julgran inhandlad ock klädd av huvudansvarig.
Duncan fick fart på Everton.
Ännu tre poäng till Liverpool och ett till Watford.

Manchester City vinner INTE ligan denna säsong!

FOTBOLLSHISTORIA:
1863: Den moderna fotbollen föds.

FÖDDA:
Raheem, Hamit, Christian, Les, Brian, Terry, Geoff.

DAGENS LUCKA

I årets julkalender har jag plockat ut bilder av en fotbollströja jag äger.
Det gäller att lista ut vilket laget är, om det är första, andra eller tredjetröja och vilken säsong tröjan användes.
I morgon får Ni svaret plus en ny tröja att fundera på.
Klicka på Lucka 8 för att öppna kalendern. Då får du även svaret på Lucka 7.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG FRÅN LÖRDAGEN DEN 7:e DECEMBER 2019

Julgran inhandlad ock klädd av huvudansvarig.


De olika sjukdomarna håller pensionärerna i schack i familjen, men jag tvingades med ut i alla fall. Först var det äldsta dottern som lurade med mig ut på en runda med hundarna. Sedan var det yngsta dottern som har som ansvar i familjen att fixa julgran och pynta den. Att köpa gran brukar vara ett litet problem då de oftast inte duger, men jag hade lovat att följa med på inköpet så det bar iväg till Svågertorp och Plantagen. De har de flesta granarna och vi hittade en som fick följa med hem. Hel kyckling i ugnen och blomkålsris hann jag också med innan jag försjönk i Premier Leaguematcherna.
 

Duncan fick fart på Everton.


Först ut var Everton med sin ikon Duncan Ferguson som fick äran att ta över efter den sparkade Marco Silva. Visserligen var det hemmamatch, men motståndet var Chelsea som normalt sett skulle vara betydligt bättre. För en gångs skulle verkade managerbytet ha positiv effekt. Duncan visade känslor i matchen som inte Marco Silva visat under det år han var i klubben. Nu hade det visserligen lite att göra med att Everton inte presterat så bra under Silva som de gjorde igår. Chelsea hade inte stor chans och låg under hela tiden. Då de gjorde 2-1 svarade Everton med att göra 3-1 och så slutade kampen. Är Everton möjligen på väg upp i tabellen?
 

Ännu tre poäng till Liverpool och ett till Watford.


Sedan visades Bournemouth mot Liverpool och den ansåg jag inte skulle bli särskilt spännande. Och det blev den inte. 3-0 till Liverpool som spelade bra, men de hade i ärlighetens namn inte mycket till motstånd. Bournemouth hade inte ett enda skott på mål. Min klockan fyra match blev istället Watford mot Crystal Palace. Förutom att jag är intresserad av Watford så var jag givetvis spänd på vad den nye tränaren Nigel Pearson skulle betyda för laget. Ny visade det sig att jag ljög igår då jag påstod att Nigel skulle leda laget. Så snabbt mal inte kvarnarna i Premier Leaguefotbollen. Hayden Mullins fick en sista match med Watford. De spelade hyfsat bra på planen, men då det gällde avslut så verkar de inte ha den blekaste aning om hur man ska få bollen i mål. Det blev ytterligare en match utan att göra mål. Lite tur hade Watford då inte heller Crystal Palace lyckades göra mål. Faktum är att Palace inte ens hade ett enda skott på mål. Så det var inte så svårt att hålla nollan för Watford som nu har skrapat ihop hela nio poäng på sexton matcher.
 

Manchester City vinner INTE ligan denna säsong!


Under tiden som Liverpool och Watford höll på med sina matcher skördade Jose Mourinho stora framgångar på Tottenhams hemmaarena. Burnley hade inte mycket att sätta emot och matchen slutade 5-0. Annars avslutades det hela igår med ett av de stora derbymatcherna. Den i Manchester mellan City som hade hemmaplan och gästande United. Det visade sig bli matchen som alla experter var eniga om en sak efteråt. Det blir inget nytt mästerskap för Manchester City. Ole Gunnar och hans United hade lagg upp taktiken perfekt och United spelade bra. Då fattar alla att det blev de som drog det längsta strået och vann. Det stod 2-0 länge och de sista minuterna blev det lite spännande då City gjorde 1-2, men närmare kom de inte. Denna matchen har som ni ser också med dagens tröjval att göra.

FOTBOLLSHISTORIA från den 8:e december.

1863 fotbollens födelsedag

Man skulle kunna kalla idag för fotbollens födelse. För det var idag 1863 som de första riktiga fotbollsreglerna spikades av engelska fotbollsförbundet FA. De bestod i 13 punkter.

1. Planens storlek; max 180 x 91 meter. Målet 7 m brett mellan två stolpar. Ingen ribba behövdes.
2. Man singlar slant om vilket lag som börjar bollen i mitten av planen. Inga motståndare för vara närmare än 9.1 meter. 
3. Då ett lag gjort mål ska det andra laget få avspark och man byter sida efter varje mål.
4. Mål räknas då bollen passerar mållinjen. Alltså mellan stolparna, hur högt som helst.
5. Gör bollen utanför planen ska den kastas in där den passerade ut och bollen är inte i spel igen förrän den tagit i marken.
6. Då det anfallande laget sparkat bollen framåt får inte en medspelare röra bollen om han är närmare motståndarens mål är motståndara (en sorts offsideregel).
7. Om bollen går över kortlinjen ska det blåsas frispark till försvarana då en anfallare spelat ut bollen, (Inspark idag) och om det försvarande laget slår bollen över kortlinjen ska anfallarna få frispark 14 meter ut från målet. (Det som sedan blev hörna)
8. Om en spelare tar emot en boll och markerar med hälen mot marken att han ska ta bollen får ingen motståndare röra bollen förrän spelaren spelat ifrån sig bollen.
9. Ingen spelare får springa med bollen.
10. Man får inte sparka, fälla eller knuffa en motståndare.
11. En spelare får inte kasta en boll eller passa med händerna.
12. Ingen spelare får ta upp bollen med händerna under matchens gång.
13. Ingen spelare får använda några vassa föremål på sina skor.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 8:e december.

Raheem STERLING blir 25 år

Raheem Shaquille Sterling föddes 1994 i Kingston på Jamaica. Då han växte upp i Kingston uppfostrades han av sin mormor. Då han var fem år lämnade han Jamaica och flyttade till London, England med sin mor. När han kom till England började han på Copland High School i Wembley i nordvästra London. började i Queens Park Rangers ungdomsakademi när han var 10.

Klubbar som spelare:
Queens Park Rangers (2004-10)
Liverpool (2010-15),
Manchester City (2015-)

Han spelar som offensiv mittfältare och anfallare och har gjort 29 U- och hittills 56 A-landskamper för England.

Trots sin stora fotbollstalang har han varit lite av en strulpelle som vägrade fortsätta spela för Liverpool 2015, samtidigt som han privat varit anmäld för kvinnomisshandel, påträffats med droger.
Han har en dotter född 2012, efter en kort relation.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 8:e december.

Hamit ALTINTOP blir 37 år

Hamit Altıntop föddes 1982 i Gelsenkirchen, Västtyskland. Hans föräldrar var som hörs av namnet turkar. Både Hamit och hans tvillingbror Halil har blivit proffessionella fotbollsspelare som inlett sin karriär i Tyskland. Det har gått bäst för Hamit. Han har gjort dubbelt så många landskamper som sin bror. Det blev 20 U- och 82 A-landskamper för Turkiet som mittfältare.

Klubbar som spelare:
Gelsenkirchen (1991-92),
TuS Rotthausen (1992-97),
Wattenscheid 09 (1997-2003), 
Schalke 04 (2003-07),
Bayern München (2007-11),
Real Madrid (2011-12),
Galatasaray (2012-17),
Darmstadt 98 (2017-18).

2011 vann Hamit priset FIFA Puskas Award, ett pris för årets mål, efter en stenhård volleyträff i krysset borta mot Kazakstan.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 8:e december.

Christian WILHELMSSON blir 40 år

Christian Ulf Wilhelmsson är född 1979 i Malmö. Han skulle komma att kallas ”Chippen”. Då familjen flyttade till Listerlandet i Blekinge började Chippens sin fotbollskarriär i Mjällby AIF.
Han var mittfältare och gjorde 16 U- och 79 A-landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
Mjällby (1988-99),
Stabæk IF (2000-03),
Anderlecht (2003-06),
Nantes (2006-08),
AS Roma (lån 2007),
Bolton Wanderers (lån 2007),
Deportivo La Coruña (lån 2008),
Al-Hilal (2008-12),
Al-Ahli (lån 2011),
Los Angeles Galaxy (2012),
Baniyas SC (2013-14),
Mjällby igen (2014-15),
Torsby IF (2018).

Chippen spelde tre EM och ett VM för Sverige och blev utnämnd till Saudiarabiens bästa spelare två gånger.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 8:e december.

Les FERDINAND blir 53 år

Leslie Ferdinand föddes 1966 i Paddington, London. Han kom att bli en fruktad anfallare som ligger åtta i Premier Leagues totala skytteliga med sina 149 mål. Han gjorde dock bara 1 B- och 17 A-landskamper för England. Trots detta och för hans jobb med engelsk fotboll blev han adlad 2005.

Klubbar som spelare:
Hayes (1986-87),
Queens Park Rangers (1987-95),
Brentford (lån 1988),
Beşiktaş (lån 1988-89),
Newcastle United (1995-97),
Tottenham Hotspur (1997-2003),
West Ham United (2003),
Leicester City (2003-04),
Bolton Wanderers (2004-05),
Reading (2005),
Watford (2005-06).

Sir Les har även två kusiner som spelat fotboll i Premier League: Rio och Anton Ferdinand.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 8:e december.

Brian McClair blir 56 år

Brian John McClair föddes 1963 i Bellshill, Skottland. Som 16-åring flyttade han till Birmingham och hade kontrakt ett år i Aston Villas ungdomsakademi. Han återvände till Skottland och läste matematik på universitetet i Glasgow samtidigt som han spelade proffsfotboll. Hans stora period som mittfältare och anfallare var dock de elva åren i Mnachester United. Där blev han mästare fyra gånger.

Klubbar som spelare:
Aston Villa (1980-81),
Motherwell (1981-83),
Celtic (1983-87),
Manchester United (1987-98),
Motherwell igen (1998).

Lag som han jobbat i sedan:
Blackburn Rovers (ass. tränare 1998-99),
Manchester United (akademichef 2006-15).

"Choccy” som var Brians smeknamn spelade 8 U-, 1 B- och 30 A-landskamper för Skottland.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 8:e december.

Terry McDERMOTT blir 68 år

Terence "Terry" McDermott föddes 1951 i Liverpool. Givetvis var det fotboll som det handlade om för unge Terence, men han tog en omväg innan han som 22-åring hamnade i Liverpool. Här skulle han bli mästare i England fem gånger och vinna mästarcupen i Europa tre gånger.
Han spelade som mittfältare, och kom att göra 1 U- och 25 A-landskamper för England

Klubbar som spelare:
Bury (1967-73),
Newcastle United (1973-74),
Liverpool (1974-82, 329 matcher och 81 mål),
Newcastle United igen (1982-84),
Cork City (1985),
APOEL (1985-87)

Lag som tränare:
Newcastle United (assisterande 1992–98 och 2005-08)
Huddersfield Town (assisterande 2008-12)
Birmingham City (assisterande 2012-14)
Blackpool (assisterande 2015-)

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 8:e december.

Geoff HURST blir 78 år

Geoffrey Charles "Geoff" Hurst föddes 1941 i Ashton-under-Lyne, England. Hans far Charlie Hurst var fotbollsproffs i  Bristol Rovers, Oldham Athletic och Rochdale. Trots att Geoff hade talang även för cricket så blev det fotboll. Starten skedde i London och West Ham.
Han gjorde 10 U- och 49 A-landskamper för England.

Klubbar som spelare:
West Ham United (1957–59),
West Ham United (1959–72),
Stoke City (1972–75),
Cape Town City (lån 1973),
West Bromwich Albion (1975–76),
Cork Celtic  (1976),
Seattle Sounders (1976).

Lag som tränare:
Telford United (1976–79),
Chelsea (1979–1981),
Kuwait SC (1982–84).

1966 blev han världsmästare och är den ende som gjort tre mål i en VM-final. För denna prestation blev han adlad.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv