• Boris dagliga blogg

Fredagen den 27:e oktober 2023

NAMNSDAG:
Sabina.

NATIONALDAG
Saint Vincent och Grenadinerna
Turkmenistans .

TEMADAG:
Arbetsterapins dag.
Internationella nalledagen.
Internationella religionsfrihetsdagen
Internationella skolbiblioteksdagen.
Alla svärmödrars dag.
Internationella champagnedagen.
Världsdagen för audiovisuellt kulturarv.

RUBRIKER.
Ny rutin vid tröjtvätt, The Coroner och Liverpool-To Lose 5-1:

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 27/10:
1944: Real Madrid startar bygget av sin nya stadion.
2004: Seghinos hjärta stannar mitt under matchen.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 27/10:
Johann BERG GUÐMUNDSSON, 
Theodoros ZAGORAKIS, 
Glenn HODDLE, 
Harry GREGG.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN 26 OKTOBER 2023.

Ny rutin vid tröjtvätt, The Coroner och Liverpool-To Lose 5-1:
 

Då det väntas släktingar som gäster detta veckoslut så var min stora uppgift att åka till Burlöv Center och ICA Maxi för att fylla på matförrådet. Middagen hade jag ju köpt ingredienser till i måndags. ”Nudelsallad med kycklingfärs” hade jag planerat. Det blev det också fast vegetarianerna fick quornfärs i stället och den köpte jag faktiskt igår. I övrigt hade jag lite appar och annat att syssla med på den nya TV-n. Den fungerar utmärkt, men bredbandet som Sydantenn förser oss med är ganska undermåligt. Tyvärr så laggar det en del. En annan stor sysselsättning jag hade igår var att lägga rätt mina nytvättade fotbollströjor. Jag hade haft tvätt av senaste månadens tröjor och tidigare var det bara att hänga in de rena tröjorna i garderoben. Nu ska de vikas i rätt storlek och sedan ska de läggas i rätt hög och på rätt lats i högen så att de får rum i mina Billyhyllor i TV-rummet. Det tar sin lilla tid.

På aftonen igår var det engelsk deckare som gällde. Vi hade sett säsong ett av ”The Coroner”. Trots att detta är en serie som det bara gjordes två säsonger av 2015 och 2016 så hade BritBox inte lagt in säsong två förrän i höst. Alltså blev det första avsnittet från andra säsongen med coronern Jane Kennedy och Davey Higgins, Detective Sergeant som löser fall i den påhittade orten South Devon. Det är en lagom våldsam serie där det inte alltid är mord som är lösningen. Det var det dock i gårdagens avsnitt där en fallskärmshoppare förolyckas då någon mixtrat med hans fallskärm. En bra serie som tyvärr bara gick i tjugo avsnitt.

Fotbollen går i många avsnitt och UEFA har genom åren hittat på lite olika turneringar för klubblagen i Europa. Bäst tyckte jag det var så mästarna från varje land hade en turnering, Cupvinnarna en och resten av topplagen en turnering. Nu är ju Champions League en sammanslagning av alla dessa tre gamla turneringar. Nu har man hittat på att de sämre lagen spelar i UEFA Europa League och så finns det UEFA Europa Conference League som hyser lag som hamnat i mitten av tabellen i de större europeiska ligorna. Sverige har ju BK Häcken som är med i Europa League. Efter halva gruppspelet så är det bara Häcken och österrikiska LASK som har noll poäng. LASK har målskillnad 2-6 vilken gör Häcken till de sämsta laget med en målskillnad på 1-10. De lyckades åtminstone göra ett mål igår då de förlorade till Molde med 5-1.

I denna turnering spelar även Liverpool. De kommer att vinna sin grupp och spela vidare i turneringen till våren. Jag såg lite på den matchen och det var en ganska klar och rättvis seger de tog hemma mot franska Toulouse. Det slutade hela 5-1 och man skulle kunna vitsa till det med att säga att det franska laget kom till Liverpool ”to lose”.

IDAG! FREDAG 27 OKTOBER 2023.

NAMNSDAG:

Sabina

 

Namnsdagar för den 27:e oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Sabina och (tidvis) Viktor (nu 22 januari)
1901–1985 – Sabina
1986–1992 – Sabina, Sebastian (nu 20 januari)  och Sussy (utgått)
1993–2000 – Sabina och Ina (utgått)
Från 2001 – Sabina

NATIONALDAG:

Saint Vincent och Grenadinerna

 

Saint Vincent och Grenadinerna, en stat bestående av 32 öar i Västindien. Ön Saint Vincent ”upptäcktes”  av Christofer Columbus år 1498. I början av 1700-talet började franska bosättare att odla på ön, men 1763 överlät Frankrike kontrollen till Storbritannien. Självständighet från Storbritannien erhölls den 27 oktober 1979.
 

Till flagga och nationalsång.

NATIONALDAG:

Turkmenistan

 

Turkmenistan införlivades med Ryssland år 1884  som började kolonisera landet. 1924 blev Turkmenistan en socialistisk sovjetrepublik. Turkmenistan erhöll sin självständighet den 27 oktober 1991i samband med upplösningen av Sovjetunionen.


 

Till flagga och nationalsång.

TEMADAGAR:

Arbetsterapins dag

 Syftet med Arbetsterapins dag är att ha en dag där arbetsterapeuter samlas och enas om sin profession. Man kan fråga sig varför det finns en dag för arbetsterapeuter, svaret är egentligen ganska självklart. Det är en dag då arbetsterapeuter ska sprida kunskapen kring arbetsterapi och arbetsterapeuter. Något som i sin tur kan leda till fler anställningar och att arbetsterapeuter blir mer attraktiva på arbetsmarknaden. Arbetsterapeuter ska vara anställningsbara och få en bra lön för det arbete de gör.

 
Internationella nalledagen

 En kramgo nalle är många barns bästa vän då den ger trygghet och värme. Den internationella nalledagen har firats den 27 oktober varje år sedan 1998. Dagen firas på initiativ av PR-föreningen och har sitt ursprung i den amerikanska Teddy bear day. Nalledagen har sedan 2001 haft sin egna födelsedagssång som är ”Bamsefars födelsedag”.

 
Internationella religionsfrihetsdagen

 Idag är en mycket viktig dag – internationella religionsfrihetsdagen. Över hälften av världens befolkning lever i länder där staten kraftigt begränsar eller förbjuder medborgarnas frihet att utöva sin tro. Straff i form av förlorad vårdnad av barn, arvsrätt eller egendom, eller till och med dödsstraff, utdelas mot de som lämnar den av staten godkända religionen.

 
Internationella skolbiblioteksdagen

 Den internationella skolbiblioteksdagen började firas 1999 på initiativ av IASLs (International association of school librarianship) President, Dr Blanche Woolls. Meningen med dagen är att dra uppmärksamhet till vikten av skolbibliotek i barns lärande. Forskning fortsätter att visa att elever presterar bättre om de har tillgång till välutrustade skolbibliotek som är integrerade i undervisningen. De utvecklas dessutom till bättre läsare genom ett bra skolbibliotek.

 
Alla svärmödrars dag

 Den 27 oktober är det alla svärmödrars dag. Eftersom ungefär 90 000 nya par bildas varje år , och eftersom många av personerna som ingår i dessa par har en mamma , är det ett ganska stort antal kvinnor som ska uppmärksammas.

 
Internationella champagnedagen.

Internationella champagnedagen infaller tredje fredagen i oktober och är instiftad av Jayne Powell som var en amerikansk skådespelare, sångare och dansare. Så om man har en förkärlek för denna dryck är det en lämplig dag att ta sig ett glas.


Världsdagen för audiovisuellt kulturarv

 Världsdagen för audiovisuellt kulturarv är instiftad av Unesco, och är därmed en FN-dag. Världens audiovisuella kulturarv i form av ljudinspelningar och rörliga bilder är extremt känsliga, detta på grund av exempelvis försummelse, naturligt sönderfall, men också avsiktlig förstörelse. Samtliga av världens audiovisuella kulturarv är i farozonen. Därför är Världsdagen för audiovisuellt kulturarv och Världsminnesprogrammet två av de nyckelåtgärderna för Unesco och världen, för att hedra de experter som bidrar till att skydda detta arv för kommande generationer, trots de många tekniska, politiska, sociala, ekonomiska och andra faktorer som hotar dess överlevnad.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 27 OKTOBER.

1944 Ny stadion börjar byggas i Madrid.
 

Den 22:a juni 1944 togs beslut om att en ny fotbollsstadion skulle byggas i Madrid. Den 5:e september fick arkitekterna Manuel Muñoz Monasterio och Luis Alemany Soler uppdraget att rita stadion och idag 1944 startade bygget. Då den gamla stadion från 1923 hette Estadio Chamartín så kom nybygget att heta Nuevo Estadio Chamartín. Stadion tog ett tag 125 000 åskådare, men efter ombyggnader är kapaciteten idag nere i 85 454. År 1955 beslöt Real Madrid att hedra sin gamla klubbdirektör Santiago Bernabéu de Yeste, med att döpa om stadion till Santiago Bernabéu.

2004 Serginhos hjärta orkar inte längre.
 

Paulo Sérgio Oliveira da Silva var en brasiliansk fotbollsspelare med artistnamnet Serginho. 1995 gjorde han debut i Patrocinense. Sedan klarade han av sex klubbar fram till 1999 då han hamnade i São Caetano. Här blev han en stabil försvarsklippa. Han hade dock ett problem, och det var att hans hjärta var något förstorat. Läkarna ansåg att det fanns en procents chans att detta skulle orsaka Serginho några stora problem, så han fortsatte att spel på elitnivå tills idag 2004. I matchen mot São Paulo hände det som det bara fanns en procents chans till; Hjärtat stannade mitt under matchen och alla återupplivningsförsöken misslyckades.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 27 OKTOBER.

Johann BERG GUÐMUNDSSON blir 33 år.
 

Johann BERG GUÐMUNDSSON är född 1990 i Reykjavik i Island
Anfallare
16 U- och 88 A-landskamper för Island (2008-).

Klubbar som spelare:
Breiðablik (1997–2006),
Chelsea (2006),
Fulham (2006–07),
AZ Alkmaar (2009–14),
Charlton Athletic (2014–16)
Burnley (2016–).

Han deltog i EM 2016 och VM 2018.

Theodoros ZAGORAKIS blir 52 år.
 

Theodoros ZAGORAKIS är född 1971 i Lydía i Grekland
Mittfältare
120 A-landskamper för Grekland (1994-2007).

Klubbar som spelare:
Kavala (1988-93),
PAOK (1993-98),
Leicester City (1998-2000),
AEK Aten (2000-04),
Bologna (2004-05),
PAOK igen (2005-07).

Han var kapten för det grekiska landslaget som vann EM 2004.
Efter fotbollen sadlade Zagorakis om och blev politiker, invald i EU-parlamentet.

Glenn HODDLE blir 66 år.
 

Glenn HODDLE är född 1957 i Hayes i England
Mittfältare
12 U- och 53 A-landskamper för England (1976-88).

Klubbar som spelare:
Tottenham Hotspur (1975-87),
AS Monaco (1987-91),
Swindon Town (1991-93),
Chelsea (1993-95).

Lag som tränare:
Swindon Town (1991-93 spelande),
Chelsea (1993-95 spelande),
Englands landslag (1996-99),
Southampton (2000-01),
Tottenham Hotspur (2001-03),
Wolverhampton Wanderers (2004-06).

Efter en snöplig förlust i åttondelsfinalen i VM 1998 mot Argentina blev Hoddle genast ifrågasatt. De uttalanden han senare gjorde kring människor med funktionshinder (då han menade att dessa drabbats för att de gjort något fel i tidigare liv och det fanns kvar i deras karma) gjorde att han i förtid tvingades lämna sin post år 1999.

Harry GREGG blev 87 år.
 

Harry GREGG var född 1932 i Tobermore i Nordirland, och dog den 16:e februari 2020 i Coleraine, Nordirland.
Målvakt
25 A-landskamper för Nordirland (1954-63).

Klubbar som spelare:
Windsor Park Swifts (1945-48),
Coleraine (1948-50),
Doncaster Rovers (1950–57),
Manchester United (1957–66),
Stoke City (1966–67).

Lag som tränare:
Shrewsbury Town (1968–72),
Swansea City (1972–75),
Crewe Alexandra (1975–78),
Carlisle United (1986–87).

Gregg överlevde flygolyckan i München 1958. Han hjälpte även flera människor ur det brinnande planet och kom med anledning av detta att kallas "The Hero of Munich".
I Nordirlands landslag gjorde Gregg 25 matcher. Han spelade bland annat VM 1958 i Sverige, Nordirlands första världsmästerskap där man överraskande nådde kvartsfinal och mycket var Greggs förtjänst.

DAGENS MATCHTRÖJA 27 OKTOBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv