• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 28:e juni 2023

RUBRIKER.

Måndagen i Göteborg.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 28/6:
1994 Salenko och Milla slår VM-rekord som står sig än.
2006 Två nya fotbollsförbund föds.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 28/6:
Kevin DE BRUYNE, 
Fabien BARTHEZ, 
Kenny CUNNINGHAM, 
Heribert WEBER.

NAMNSDAG:
Leo
 
TEMADAG:
Ingen

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN 26 JUNI och TISDAGEN DEN 27 JUNI 2023.

Måndagen i Göteborg.
 

Då var jag tillbaka igen om än lite jet-laggad. Dagen som föll bort inleddes med att jag lämnade Päronvägen med tanken på att vara i Göteborg vid elvatiden. Där skulle äldsta dottern möta upp tillsammans med en vän som bor där. Det var pojkvännen till en av våra bekantar som var med oss i Aten för något år sedan. Jag hade fått GPS-anvisningar om hur jag skulle hitta till ett relativt billigt parkeringshus i närheten av deras lägenhet.

Elva var jag på plats och vi tog spårvagnen in till Stora Teatern. Där besökte vi först Saluhallen för att fika en enkel lunch. Vårt mål var att åka den guidade turen som kallas Ocean-buss. Den hade vi biljetter till klockan ett. Guiden var Tuva och chauffören hette Stefan. Allt startade med att Tuva hälsade oss välkomna till den tre timmar långa guidningen. Detta visade sig på göteborgskt vis vara ett skämt. Då alla tittade på sina klockor och såg förbryllade ut förklarade Tuva att det givetvis bara skulle vara i en timme. Hon serverade fakta om de platser vi åkte förbi blandat med Göteborgsvitsar.

Ocean-Buss var vad det lär som. Förutom turen i staden så körde bussen rakt ner i Göta Älv och fungerade som båt då vi passerade Göra Älvsbron innan vi vände. Då bussen skulle ner i plurret så stannade den och vi fick knäppa loss säkerhetsbältena samt få reda på var alla flytvästar fanns. Vi fick också order om att hålla i oss då det kunde bli lite skumpigt när vi körde ut på vattnet. Det förstod vi då Stefan tryckte gasen i botten och rivstartade ner i Göta Älv. Det kändes som att åka Flum Ride på Liseberg då vattnet stänkte upp på de som hade fönsterplats. För det fanns nämligen inga fönster på bussen eller båten.

Efter en trevlig, lärorik och kul guidning hoppades Tuva att vi ville skriva något gott om henne och chauffören Stefan och om vi inte tyckte de var bra så hette hon Johanna och chauffören Johannes. På tal om Göteborgshumor så vandrade vi efter bussturen till fiket som tagit namn efter komediserien från Haga om Albert och Herbert. Kaféet heter Hebbe Lelle. De blev kaffe och en liten morotskaka innan vi vandrade vidare och kom till våra värdars lägenhet. Här lade vi ett kul pussel där omslaget på kartongen visade en bild på ett fik och sedan föreställde pusslet vad som hände några sekunder efter kartongbilden.
I denna veva dök även yngsta dottern, hennes belgare och hunden Esme upp. Esme skulle stanna hos våra två vänner medan alla vi fyra som tagit oss till Göteborg skulle vara på Nya Ullevi lite före åtta och avnjuta Bruce Springsteen och hans E Street Band. Problemet var att väderprognoserna sa att det skulle vara störtregn över Göteborg från klockan fem och fram mot natten. Klockan fem ösregnade det och åskade. I detta vädret sände vi ut vår värd och äldsta dottern. De skulle gå till en Thai restaurang där vi alla hade beställt middag, Take Away. Det var väldigt gott och regnet fortsatte medan vi förberedde och med allsköns regnkläder. Paraply var inte bra att ha med då dessa inte fick föras med in på Nya Ullevi.

Då vi kom ut för att gå till spårvagnen hade det mirakulöst nog slutat regna. Än en gång stämde inte väderprognoserna, men det gjorde inget då de var fel på ett positivt sätt. Framme vid arenan tittade nästan solen fram. Folk var på väg in till strax över åtta och därför väntade Bruce till nästan halv nio innan han dök upp med sitt band som bestod av närmare 20 personer. Då de väl satte igång så var de en konsert som i vanlig ordning när det gäller Bruce varade i nästan tre timmar. Det i stort sett utan avbrott mellan låtarna. Då en låt höll på att ta slut så avslutade Bruce den med: One, two, three och var det introt på nästa låt.

Jag testade för första gången att sända live via Facebook och det fungerade tydligen. Då jag hade spellistan från hans föreställning från Midsommarafton så visste jag då låten Glory Days skulle komma. Den filmade jag och lade igår in på You Tube. Resultatet finns här nedan. Hemresan tog vi med spårvagn från en station innan Ullevi södra. Vi var i stort sett ensamma i vagnen. Det var vi inte då vi stannade på nästa station. Fast då vi kom fram till vår ändstation Prinsgatan så var det inte så många kvar i vagnen längre. Ett sista besök i våra vänners lägenhet var för att nyttja toalett och säga adjö ordentligt. Dessutom skulle yngsta dottern och hennes belgare hämta sin hund. Äldsta dottern och jag susade till Åkarp och den yngsta dottern till Jönköping. Vi var i stort sett framme samtidigt. Då vi var hemma hälsades även vi av hundar. Efter en fantastisk konsert med The Boss och resan hem så var det svårt att bara gå i säng direkt. Dagen behövdes smältas och då klockan var närmare halv fem kom jag i sömn. Då hade jag beslutat att stå över gårdagens Koko-golf. Trots att jag kunde sova till nio så var det så att man fick en förnimmelse av vad jet lag är för något.

Mat, pussel, hyllor och Wingspan.
 

Äldsta dotter hade tagit ytterligare några dagars semester och hon och hustrun tog hundarna på förmiddagsrundan medan jag fixade en sorts brunch med bland annat scrambled eggs förstärkta med små tärningar av kokt nypotatis och rädisor. Sedan blev det en fortsättning i matens tecken. Då vi inte hade hämtat ut matlådan från City Gross som brukligt på måndagar så fick jag hämta den igår. Det var en lite underlig låda för då jag redan fått meddelande om att flskfärsen inte hade gått att få tag på så undrade jag om de lagt i sej som den vita fisk det skulle vara i ”Fisk med körsbärstomater och couscoussallad”? Men det var det inte. Den vita fisken var orange, för de hade lagt i en bit lax istället. Men det fungerade lika bra om inte bättre. Alla gillar lax i familjen, både människorna och hundarna. Under min inköpsrunda hittade jag även den typ av pussel som jag sett hos vännerna i Göteborg. Mystery pussel och det jag köpte hette ”Chinese New Year”.

Fast det var inte tid för pussel då vi ju köpt en sticksåg som fortfarande inte använts. Den använde jag igår. Våra Billy-hyllor klarar inte höjden i vårt nya hus. Överhyllan är tio centimeter för höga. Det blev att mäta, rita och såga. Och vips så fick hyllorna plats.

Det var inte mycket att ta sig för då vår helgvän kom på besök. Han är också en fan av Allsång på Skansen och det är även äldsta dottern. De och hustrun försvann upp på ovanvåningen och såg detta program. Då det var över stannade helgvännen kvar en stund. Dottern har semester även i morgon och då de båda även är brädspelsspelare så passade vi på att ta en omgång Wingspan. Det var länge sedan vi spelade detta fågelspel. För min del kunde kvällen inte slutat bättre. Många tycker det är kul att bara spela, men jag anser nog att det är en extra krydda att få vinna.

IDAG! ONSDAG 28 JUNI 2023.

NAMNSDAG: 
Leo

 

Namnsdagar för den 28:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Leo (till minne av påven Leo I)
1901–1985 – Leo
1986–1992 – Leo, Lola (utgått) och Liselott (utgått)
1993–2000 – Leo och Leopold (nu 15 november)
Från 2001 – Leo

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 28 JUNI.

1994 Oleg Salenko och Roger Milla sätter VM-rekord.
 

Vid VM i USA spelade Ryssland i grupp B med Brasilien, Sverige och Kamerun. Ryssland hade förlorat 1-3 till Sverige och hade inga större förhoppningar att kunna gå vidare. De hade en liten chans att bli en av de fyra bästa treorna om det gjorde bra ifrån sig i dagens match mot Kamerun. En som verkligen gjorde bra ifrån sig var Oleg Salenko. Han slog rekord i VM genom att bli den förste som gjort fem mål i en och samma match. Ryssland vann med 6-1. Det räckte inte för att gå till slutspel. Oleg själv hade också otur att blev skadad strax efter sitt VM och tvingades sluta med fotboll. Det blev bara åtta landskamper för rekordmannen.

Men det var inte bara Salenko som skrev in sig i VM:s historieböcker i denna match. Kameruns mål gjordes av Roger Milla. Med det målet blev han den äldste fotbollsspelaren någonsin som gjort ett mål i en VM-match. Han var 42 år och 39 dagar gammal då han satte rekordet.

 

Se ett sammandrag av matchen HÄR!

2006 Två nya fotbollsförbund, Serbien och Montenegro.
 

Jugoslaviens fotbollsförbund hade funnits sedan 1920. Storhetsperioden var på 1930-talet då laget nådde semifinal i VM och 1948 och 1952 då de tog silver i OS. Sedan 1991 delades fotbollsnationen upp i Slovenien, Kroatien, Bosnien Hercegovina, Makedonien och Serbien Montenegro. Idag 2006 delade den sistnämnda nationen på sig och Serbien blev en fotbollsnation och Montenegro en. Sist av gamla Jugoslavien blev Kosovo medlem i FIFA och UEFA 2016.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 28 JUNI.

Kevin DE BRUYNE blir 32 år.
 

Kevin DE BRUYNE är född 1991 i Drongen, Belgien.
Mittfältare
19 U- och 99 A-landskamper för Belgien (2008-).

Klubbar som spelare:
KVV Drongen (1997-99),
Gent (1999-2005),
Genk (2005-12),
Chelsea (2012-14),
Genk (2012 lån),
Werder Bremen (2012-13 lån),
VfL Wolfsburg (2014-15),
Manchester City (2015-).

De Bruyne har en engelsk mor och belgisk far.

Fabien BARTHEZ blir 52 år.
 

Fabien Alain BARTHEZ är född 1971 i Lavelanet, Frankrike.
Målvakt
87 A-landskamper för Frankrike (1994-2006).

Klubbar som spelare:
Tolouse (1986-92),
Marseille (1992-95),
Monaco (1995-2000),
Manchester United (2000-04),
Marseille igen (2004-06),
Nantes (2006-07).

Uefa har utsett Fabien Alain Barthez till historiens bästa målvakt någonsin inom fotbollen.
Med tanke på bilden så är ju Fabien betydligt mer känd utan hår på huvudet.

Kenny CUNNINGHAM blir 52 år.
 

Kenneth Edward "Kenny" CUNNINGHAM är född 1971 i Dublin, Irland
Försvarare
1 B- och 72 A-landskamper för Irland (1994-2005).

Klubbar som spelare:
Home Farm (1981-88),
Tolka Rovers (1988-89),
Millwall (1989-94),
Wimbledon (1994-2002),
Birmingham City (2002-06),
Sunderland (2006-07).

Heribert WEBER blir 68 år.
 

Heribert WEBER är född 1955 i Pöls, Österrike.
Försvarare
68 A-landskamper för Österrike (1976-89).

Klubbar som spelare:
FC Pöls (1968-74)
Sturm Graz (1974-78),
Rapid Wien (1978-89),
SV Salzburg (1989-94).  

Lag som tränare:
FC Puch (1994-95),
Österriks ungdomslandslag (1995-96),
SV Salzburg (1996-98),
Rapid Wien (1998-2000),
1. FC Saarbrücken (2000-01),
SC Untersiebenbrunn (2003-04),
FC Admira Wacker Mödling (2008-10 Sportdirektör)

DAGENS MATCHTRÖJA 28 JUNI 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv