• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 25:e juni 2019

Så var det Sommarlov igen.
Deckare gick före Sveriges dam-landslag som inte presterar någon vidare fotboll.
USA lätt (två straffar) vidare.
Fel match på SVT igen. Eller...


FOTBOLLSHISTORIA:
1978: Argentina vinner VM-finalen på hemmaplan.
1982: "Skammen i Gijón"
1990: Irland tar sig till kvartsfinal på straffar.
2006: VM:s ruffigaste match genom tiderna.

FÖDDA:
Victor, Pontus, Jamie.

DAGENS TRÖJA

De Afrikanskamästerskapen är igång med första matchen i grupperna. Igår så vann Elfenbenskusten sin första gruppspelsmatch över Sydafrika med 1-0. Det är värt dagens tröja som Elfenbenskusten hade då VM gick i Sydafrika 2010.

DAGENS BLOGG OM MÅNDAGEN DEN 24:e JUNI 2019

Så var det Sommarlov igen.


Fyra och fem gick mina måndagstaxi till Hyllie station för att överlämna döttrarna till sina resmål med Öresundstågen. Lustigt nog så fungerar tydligen oftast tågturerna så pass tidigt på måndagsmorgnarna. Själv kunde jag efter detta fira sommarlov, fast det har jag i och för sig haft i ett och ett halvt år redan. Men hade jag varit kvar inom skolan så hade det varit sommarlov, så skål för sommaren, och lata dagar med böcker och korsord. Så tillbringade jag dagen.
 

Deckare gick före Sveriges dam-landslag som inte presterar någon vidare fotboll.


Kvällen tillbringade jag med frun och engelsk deckare på TV. Därför blev det väldigt lite fotboll. Trots att det var Sverige som spelade. Jag måste säga att jag ser hellre en deckare än Sveriges damlandslag spela fotboll. Visst är det oftast spännande matcher, men gillar man fotboll så är det inte mycket att titta på. Sverige mot Kanada i VM-åttondelsfinal bjöd på 2-2 i skott på mål, och då var ett en missad straff för Kanada. Nej, det är ynkligt med skott och farliga målchanser. Oerhört många missar från båda anfallen. Men Sverige gjorde ett mål och det räckte till att få möta Tyskland i kvartsfinal.
 

USA lätt (två straffar) vidare.


Matchen Sverige mot Kanada var oviss och kunde slutat hur som helst. Jag hade ju tippat fel då jag inte trodde på svenskorna. Andra matchen som gick tidigare under dagen var mer favoritseger. Där var det ingen som inte trodde att USA skulle ta sig vidare. Det gjorde de, men det var jämt. Spanien gjorde ett mål och USA behövde två straffar för att ta sig till kvarten och där få möta mina favoriter Frankrike.
 

Fel match på SVT igen. Eller...


I Italien gick U-21 EM. Än en gång hade SVT fått matchen Kroatien mot England. Denna var totalt ointressant för vidare spel i EM. Den andra matchen i gruppen mellan Frankrike och Rumänien var en ren gruppfinal och oerhört viktig. Men den visades inte. Nu är frågan vilken match som var mest underhållande. Den i SVT som slutade 3-3 eller finalen som slutade 0-0. Alltså var det som om Frankrike och Rumänien kommit överens om slutresultatet. Oavgjort och båda lagen var i semifinal. Det betyder att semifinalerna på torsdag spelas mellan Spanien och Frankrike och den andra mellan Tyskland och Rumänien.

FOTBOLLSHISTORIA från den 25:e juni.

1978 Argentinas första VM

Nederländerna hade tagit sig till sin andra raka VM-final. Idag 1978 spelades den på El Monumental i Buenos Aires inför 71 483 åskådare. Det var värdlandet Argentina som var motståndare. Deras store spelare var Mario Kempes och han gav Argentina ledningen efter 37 minuter. I andra gällde det att hålla ledningen och det lyckades fram till 82:a minuten då Dick Nanninga lyckades kvittera till 1-1. Nederländerna och Rob Rensenbrink var bara ett stolpskott ifrån att bli världsmästare i 91:a minuten. Det blev förlängning och nederländarna blev lite övermodiga. I två kontringar lyckades Mario Kempes göra sitt andra mål i matchen och fem minuter före slutet punkterade Daniel Bertoni matchen med 3-1 till Argentina. Värdlandet hade tagit sitt första världsmästerskap.

FOTBOLLSHISTORIA från den 25:e juni.

1982 Skandalen i Gijón.
 

Matchen som spelades idag 1982 mellan Västtyskland och Österrike skulle komma att gå under benämningen "Skammen i Gijón". Det var den sista i grupp 2, där utöver Västtyskland och Österrike även Algeriet och Chile ingick, och Algeriet hade dagen före spelat sin sista gruppspelsmatch och besegrat Chile med 3–2. Situationen före den omtalade drabbningen mellan Västtyskland och Österrike var således den att de sistnämnda ledde gruppen på samma poäng som Algeriet och före Västtyskland på tredje plats.

Men vid en seger med ett eller två mål för Västtyskland skulle dessa hamna på första plats, på samma poäng som Österrike men med ett måls bättre målskillnad och Algeriet skulle följaktligen hamna på tredje plats och vara ute ur turneringen. 

I tolfte minuten gjorde Horst Hrubesch 1–0 till Västtyskland, och då upphörde all form av konstruktivt spel. Under 20 minuter efter det gjorda målet avlossades inte ett enda skott på mål, utan bägge lagen passade bollen mellan varandra eller tillbaka till egen målvakt och det förekom knappast några tacklingar alls. Eventuella anfall slutade allt som oftast i en felpassning eller i ett inkast för motståndarna.

Matchen slutade 1–0 till Västtyskland. Detta ledde till att bägge lagen gick vidare till slutspelet och Algeriet, som tidigare i veckan överraskande hade besegrat Västtyskland med 2–1, var utslaget. Algeriet ville att båda lagen skulle diskvalificeras, men det var omöjligt. Dock medförde det inträffade att FIFA ändrade sitt regelverk till att de två sista gruppspelsmatcherna alltid ska spelas samtidigt, för att undvika liknande situationer.

FOTBOLLSHISTORIA från den 25:e juni.

1990 Irländsk glädje
 

Världsmästerskapet i fotboll i Italien hade idag 1990 kommit fram till åttondelsfinaler. Italien slog ut Uruguay med 2-0. Den andra åttondelen stod mellan Irland och Rumänien. Irland hade aldrig nått så här långt i ett VM. Matchen slutade mållös och det krävdes straffar för att avgöra. Lagen gjorde mål på alla de fyra första straffarna innan Packie Bonner räddade den sista rumänska straffen. Inhopparen David O'Leary skulle lägga Irlands sista straff, och han satte den. Detta tog Irland vidare till kvartsfinal som de visserligen förlorade mot Italien.
 

Irlands tränare Jackie Charlton sa efter matchen mot Rumänien: ”Pubarna kommer att sälja mer sprit ikväll än de har gjort under det senaste året. Det kommer att bli en fest i staden man aldrig sett maken till tidigare, och Dublin har ett party som de aldrig tidigare upplevt.” Händelsen finns för alltid odödliggjord, som en del i den irländska filmen ”The Van”. På svenska heter både Roddy Doyles bok och filmen som kom 1996 ”Skåpvagnen”. Detta är tredje delen i Barrytown-trilogin. Där heter första boken ”The Commitments” som även det blev en fantastik film.
 

Klippet på slutet av straffdramat från filmen "The Van"

FOTBOLLSHISTORIA från den 25:e juni.

2006 rekord i VM
 

Åttondelsfinalerna i Tysklands-VM idag 2006 var England – Ecuador 1-0 och Portugal – Nederländerna 1-0. Resultatet är det inte mycket att skriva om, men den sistnämnda matchen i Nürnberg går till historien på ett annat sätt. Två övertända lag och en domare Valentin Valentinovitj Ivanov från Ryssland som drogs med. Matchen går till historien som en av de matcher med flest ojustheter. Åtminstone rörande kort. Det delades ut fyra röda kort och 16 gula. I och för sig så var de röda korten resultatet av två gula, men det var enklare efter matchen att räkna upp de spelare som slapp varningar än de som var ojusta.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 25:e juni.

Victor WANYAMA blir 28 år

Victor Mugubi WANYAMA är född 1991 i Nairobi, Kenya.
Mittfältare
56 A-landskamper för Kenya.

Klubbar som spelare:
Nairobi City Stars (2006),
AFC Leopards (2006-07),
Helsingborgs IF (2007-08),
Beerschot AC (2008-11),
Celtic (2011-13),
Southampton (2013-16),
Tottenham Hotspur (2016-).

Wanyama blev den första kenyanska spelaren att göra mål i UEFA Champions League när han gjorde det första målet i Celtics 2-1-seger över Barcelona den 7 november 2012.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 25:e juni.

Pontus WERNBLOOM blir 33 år

Pontus Anders Mikael WERNBLOOM är född 1986 i Kungälv.
Mittfältare
24 U- och 51 A-landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
IK Kongahälla (2001-04),
IFK Göteborg (2004-09),
AZ Alkmaar (2009-12),
CSKA Moskva (2012-18),
PAOK (2018-).

30 år gammal pensionerade  han sig från det svenska landslaget och hoppade av allt spel där samtidigt med Zlatan.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 25:e juni.

Jamie REDKNAPP blir 46 år

Jamie Frank REDKNAPP är född 1973 i Barton on Sea, England.
Försvarare
18 U-, 1 B- och 17 A-landskamper för England.

Klubbar som spelare:
Tottenham Hotspur (1986-89),
Bournemouth (1989-91),
Liverpool (1991-2002),
Tottenham Hotspur igen (2002-05),
Southampton (2005).

Då Jamie 1989 skrev på för Bournemouth var det mycket på grund av hans legendariske far Harry Redknapp tränade laget. Annars är Jamie känd som den generation Liverpool-spelare som skämtsamt kallades för "Spice Boys".

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv