• Boris dagliga blogg

Fredagen den 26:e april 2024

NAMNSDAG:
Teresia
Terese.

NATIONALDAG:
Tanzania.

TEMADAG:
Världsdagen för intellektuell äganderätt,
Promenadens dag,
Alien-dagen,
Internationella dagen till minnet av Tjernobylkatastrofen

RUBRIKER.
Koko-golf = nio plus nio även på torsdagar.
Varför får Israel vara med i ESC men inte Ryssland?
Nej, Rögle, Skellefteå är för bra.
Fotboll och hur VAR inte får användas.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 26/4:
1902: Newton Heath blir Manchester United,
1903: Athletic Club de Madrid grundas,
2003: Ägaren hoppar in.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 26/4:
Sara THUNEBRO, 
Avi NIMNI.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM TORSDAGEN 25 APRIL 2024.

Koko-golf = nio plus nio även på torsdagar.

Torsdagar är golfdag. Koko-boyz var samlade halvtio. På torsdagar spelar vi om vem som är bäst på 18 hål. Fast ett kort och snabbt styrelsemöte beslutade att det ska vara samma regler som på tisdagar. Alltså två tävlingar. Bäst på de första nio hålen och bäst på de sista nio. Vår normale vinnare som har ett handikapp han spelar på var inte med igår. Därför hade alla vi andra chansen. Micke vann de första nio och jag de sista. Hål 17 undrar ni kanske. Nej, det blev ingen birdie igår. Däremot hade jag problem med att få in bollen på green på två slag och hade en ny lång putt för att få par. Det lyckades och det var det som gjorde att jag kunde hålla undan på de nio sista hålen.
 
Varför får Israel vara med i ESC men inte Ryssland?

I paus blev det i vanlig ordning fika och lite snack. Så klart att vi tog upp det som även tidningarna skriver om. Nämligen ESC som skulle vara en stor musikfest, men som en efter en av både artister och diverse arrangörer hoppar av ifrån. Jag och alla andra gubbar ansåg att det är en väldigt märklig situation som EBU (Europeiska radio- och TV-unionen) envisas med att hålla. Tävlingen i musik ska inte innehålla någon politik och på så sätt är Israel välkomna att vara med. Ser man på tidigare bidrag så har många innehållit texter med politiska bakgrunder, så där snackar EBU skit. Men om de nu envisas att Israel ska vara med så tycker jag att man snabbt ska bjuda in både Ryssland och Belarus. För varför är de uteslutna, om det inte har någon betydelse att ett land är i krig?
 
Nej, Rögle, Skellefteå är för bra.

Igår hade jag ingen middag att tillaga. Det gjorde de inneboende. En god lasagne på eget recept. Det gjorde att jag kunde koncentrera mig på torsdagens idrottshändelser. För mig var givetvis SHL-final nummer tre den viktigaste matchen. Rögle spelade sin första SM-final hemma med publik. Det skulle givetvis innebära att de skulle lyftas fram till en seger. De startade också period nummer ett med ett bra spel och många skott på mål. Trots de stod det 1-1. Sedan vet jag inte vad som hände. Skellefteå tog över och då de gjorde 2-1 så var det inte orättvist. Rögle satte in vad de hade och lyckades kvittera med fem minuter kvar. I täta matcher och finaler så brukar domaren höja nivån lite, men igår var det tvärtom. Rögle fick en enkel utvisning med fyra minuter kvar. Men de var de som med en man mindre tryckte på ända tills de bjöd på en puck som gjorde att en Skellefteå-spelare kom fri och kunde göra segermålet till 3-2. 2-1 i matcher till Skellefteå och frågan är om Rögle kan komma tillbaka i möte fyra på lördag i Ängelholm.
 
Fotboll och hur VAR inte får användas.

Fotbollsmässigt så gick det bättre i Allsvenskan. Malmö FF var i Stockholm och mötte Djurgården. Det var tydligen en match som saknade mål. Åtminstone var det så då jag kom in på övertiden. Fyra minuter in i denna så gjorde MFF matchens enda mål, och det är detta som kännetecknar ett mästarlag, att även om måltillverkningen tryter så lyckas man trycka in bollen i slutminut eller övertid. Det andra som gladde mig var att Halmstads BK lyckades vinna hemma mot HIF. Fast det hade inte glatt mig om det varit Helsingborgs IF. Men igår var det Hammarby IF som var på besök. Gästerna lyckades på ett tröstmål i sista matchminuten. Då hade HBK redan gjort två. 2-1 slutade det och jag skrev ju i starten av Allsvenskan att Halmstad skulle få kämpa med att hålla sig kvar i Allsvenskan. Efter fem matcher ligger de femma i tabellen, och det är inte illa. Tvåa i tabellen är Manchester City. Nu är det Premier League jag tänker på. Att Arsenal leder beror på att de hr en match mer spelat. Då Manchester City slagit Nottingham i den match de har för att komma upp i samma antal matcher som Arsenal så ligger de etta. Igår var de i Falmer som Brightons hemmaarena ligger i och det blev en enkel seger med 4-0. En lustig detalj med VAR är att den inte kan rätta till alla felaktiga domslut. 0-2 gjordes på en frispark där det kollades om fällningen var inanför eller utanför straffområdet. Det visade sig att Phil Foden snubblade över sina egna ben och det var ingen frispark, men då domaren blåst och snubblingen kom utanför straffområdet så fick man klart för sig att det inte var straff, och då kunde domaren ändrat sitt domslut, men då det var utanför så kan Var inte ändra på en frispark. Hur felaktig den än är så blir det alltid frispark. Tur att Allsvenskan valt att strunta i VAR.

IDAG! FREDAG 26 APRIL 2024.

NAMNSDAG:
Teresia          Terese

Namnsdagar den 26:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Kletus (till minne av en påve, även i formen Cletus; utgått)
1901–1917 – Engelbrekt (nu 27 april)
1918–1985 – Teresia
1986–1992 – Teresia, Terese och Tessy (utgått)
1993–2000 – Teresia och Terese
Från 2001 – Teresia och Terese

NATIONALDAG:
Tanzania

Tanzania är en sammanslagning av Tanganyika, (fastlandet) och Zanzibar (ögrupp).  Dessa två före detta brittiska kolonierna bildade den 26 april 1964 en republik som kom att få namnet Förenade republiken Tanzania. Det är denna händelse som ligger till grund för nationaldagen.

Självständighet från Storbritannien erhöll Tanganyika år 1961 och Zanzibar år 1963.

 

TEMADAG:
Världsdagen för intellektuell äganderätt

Världsdagen för intellektuell äganderätt är instiftad av FN:s Världsorganisation för intellektuell äganderätt 2001. Genom denna temadag vill WIPO framhäva den avgörande betydelse som kreativitet och uppfinningar har för ökat välstånd och välbefinnande i hela världen.

TEMADAG:
Promenadens dag

Att ta en promenad är det lättaste sättet att må bättre i både kropp och själ. Promenadens dag uppmärksammar hur enkelt det är att göra något man mår bra av. Regn eller sol, ta på dig skorna och ge dig ut. Promenadrundan väljer man själv efter förmåga och intresse. Promenadens dag instiftades 2014 och firas varje år den 26 april.

TEMADAG:
Alien-dagen

Den 26:e april 2016 instiftade Fox den årliga "Alien"-dagen, som firas genom specialvisningar (i USA åtminstone), massor av ny merchandise, och chansen att äntligen kunna ikläda sig Ripleys kängor från "Aliens". Varför just den 26:e april då? Jo, LV-426 är platsen där Xenomorphen först upptäcktes i Ridley Scotts originalfilm.

TEMADAG:
Internationella dagen till minnet av Tjernobylkatastrofen

Internationella dagen till minnet av Tjernobylkatastrofen är alltid den 26 april. Förklaring till dagen är överflödig. Det var ju den 26 april 1986 som katastrofen vid Tjernobyls kärnkraftverk nära staden Prypjat inträffade då reaktor fyra exploderade och radioaktivt avfall spreds över Europa.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 26 APRIL.

1902 Manchester United föds.

Idag 1902 blev det officiellt att Newton Heath blivit Manchester United. 1878 bilades Newton Heath Lancashire and Yorkshire Railway FC, senare endast Newton Heath eller rätt och slätt “the Heathens”. 1902 var klubben nära konkurs med en stor skuld på drygt 2500 pund. Dåvarande lagkaptenen Harry Stafford hittade då fyra lokala affärsmän, däribland John Henry Davies (som blev ordförande), som var villiga att investera £500 i utbyte mot ett direkt intresse av att driva klubben. Det gick ut på att byta ut klubbfärgerna gult och grön till rött och vitt. Klubben skulle även få nytt namn. Olika förslag kom som "Manchester Central" och "Manchester Celtic". Man enades till slut om Manchester United FC. Detta beslutades den 24:e april och idag var namnbytet officiellt. Så Grattis United på 122-årsdagen!

1903 Nytt Madridlag.

Idag 1903 grundade tre baskiska studenter i Madrid en ny fotbollsklubb. Klubben sågs som en gren av baskiska Athletic Bilbao. Därför kallade de sin nya klubb Athletic Club de Madrid. Då Athletic Bilbao grundades av engelska arbetare från Southampton fick de rödvitrandiga tröjor. Då den nya Madridklubben grundades av Bilbao-fans så fick de också ha rödvitrandigt. Efter det spanska inbördeskriget (1936-1939) slogs Athletic samman med laget Aviacion Nacional från Zaragoza och fick namnet Athletic Aviacion de Madrid. 1947 fick klubben sitt nuvarande namn, Club Atlético de Madrid.

2003 John Ryan hoppar in.

John Ryan föddes i Doncaster den 1:a maj 1950. Han växte upp som en stor supporter av fotbollslaget Doncaster Rovers. Han kom att bli rik inom industrin för skönhetsoperationer. Så rik att han beslöt att köpa sitt favoritlag, men han nöjde sig inte med det. Äger man ett fotbollslag så kan man även bestämma sig för att spela med i laget. Idag 2003 hade han fått tröja nummer 28 och i ligan som kallas Conference National mötte Doncaster Hereford United på hemmaplan. Nummer 28, John Ryan hoppade in i sista minuten. Han rörde aldrig bollen, men fick trots det plats i Guinness rekordbok som den äldsta spelaren i en engelsk ligamatch 53 år 11 månades och 26 dagar gammal. Doncaster vann med 4-2.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 26 APRIL.

Sara THUNEBRO blir 45 år.

Sara Kristina THUNEBRO är född 1979 i Strängnäs, Södermanland.
Försvarare
50 U- och 132 A-landskamper för Sverige (1995-15).

Klubbar som spelare:
IK Viljan (1990-96),
Gideonsbergs IF (1997-98),
Djurgårdens IF (1999-2009),
FFC Frankfurt (2009-13),
Tyresö FF (2013),
Eskilstuna United DFF (2013-15).

TEMADAG:
Promenadens dag

Aviyahu "Avi" NIMNI är född 1972 i Holon, Israel.
Mittfältare
4 U- och 80 A-landskamper för Israel (1990-2006).

Klubbar som spelare:
Maccabi Tel Aviv (1980–97),
Atlético Madrid (1998),
Maccabi Tel Aviv igen (1998–2003),
Derby County (1999–2000 lån),
Beitar Jerusalem (2003–05),
Maccabi Tel Aviv än en gång (2005–08).

Lag som ledare:
Maccabi Tel Aviv (2008-11 general manager).

Nimni är den spelare som gjort flest mål någonsin för Maccabi Tel-Aviv (174) och var länge lagkapten i det israeliska landslaget.

DAGENS MATCHTRÖJA 26 APRIL 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv