• Boris dagliga blogg

Söndagen den 15:e maj 2022

Usel ishockey.
Liverpool på straffar igen.
Putin fixade ESC.

NATIONALDAG:
Paraguay

NAMNSDAG
Sofia och Sonja

TEMADAGAR:
Internationella familjedagen
Kardemummabullens dag
Arbetslöshetens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 15/5:
1957: Stanley Matthews sista landskamp och två rekord.
1963: Tottenham blir första Engelska lag att vinna en Europeisk Cup.
1974: Johnstone försvinner ut till havs.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 15/5:
Carl MEDJANI, Patrice EVRA, Frank DE BOER.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN 14:E MAJ 2022.

Usel ishockey.
 

Jag minns tider som då jag låg i lumpen. Vi hade varit ute på manöver hela veckan och fick äntligen komma hem till luckan för att byta om och kunna köra hem över veckoslutet till Öllöv där jag och mina föräldrar bodde. Det var inte bara ledigheten som hägrade utan ishockey-VM startade och jag kom lagom i tid hem för att se Sveriges Tre Kronor spela sin första match mot Polen. På den tiden i mitten av 1970-talen så var ett ganska passande resultat att tippa på i ett möte mellan dessa två lag ungefär 12-1. Idag finns det inga sådana blåbärsnationer eller resultat längre. Annars skulle ett normalt tips i en match som den i går vara 12-1 då Sverige mötte Österrike.

Visst blev det en knapp seger, men bara 3-1. Fast en ny sak som slog mig om matchen var att det såg ut som då man tittar på en Premier Leaguematch, med ganska stor fart och fläng och högt tempo och sedan ser en premiärmatch i Allsvenskan. Då blir man besviken på den tama, lama och felpassande svenska fotbollen. Nu kom jag från ett antal finaler i SHL, men en fartfylld målchansrik ishockey till en match i VM. Det var ett uselt tempo, med massor av fel och misstag. I det stora hela en ganska tafatt och meningslös föreställning. Luleå, Färjestad eller till och med Rögle hade med lätthet besegrat både Österrikes och Sveriges landslag.

Liverpool på straffar igen.
 

Hemmadagen var hemma. Dottern jobbade sitt lördagsskift och hustrun var på utevistelse med en väninna. Jag kunde fixa en middag år mig och hundarna, fas de hade sin mat. Jag hade lite afghanskt ris och AnnaKagakorv som jag blandade ihop med lite lök och grönkål med lite pickles, tomat och en asiatisk dressing. Detta åt vi på altanen innan det var dags att se Nottingham ta greppet över Sheffield United i semifinalkvalet till Premier League. Nottingham vann borta med 2-1, så visst blir det Nottingham som blir ena finallaget på Wembley.

Wembley hade final i FA-cupen igår. Världens äldsta fotbollsturnering firade 150 år. Nu har ju en del världskrig satt stopp för turneringen ett par gånger så det var final nummer 141 igår. Samma lag som i Ligacupfinalen och samma resultat. Liverpool och Chelsea har alltså spelat fyra timmars fotboll utan att kunna göra ett enda mål. Men om målen hade varit en meter bredare på båda håll så hade Liverpool vunnit med en fyra fem mål. Det var märkligt var svårt det var att träffa målet. De flesta skott var någon decimeter utanför. 2-2 slutade skottstatistiken på mål. Förlängningen var i stort sett meningslös för där inträffade ingenting. Chelsea gjorde inte om misstaget från Ligacupfinalen då de bytte ut målvakt. Fast det blev trots det samma utgång av straffarna.

Några av golfgubbarna sa att jag hade fel i att man INTE kan se vilket håll målvakten kastade sig åt och sedan lägga straffen i andra hörnet. Jag hävdar fortfarande att jag har rätt. Få i så fall borde samma sak kunna gälla målvakten; att han ser var straffsparksskyttet slår straffen och sedan kasta sig åt detta håll. Detta hinner oftast inte målvakten. Men hade jag varit tränare hade jag rått målvakterna att stanna kvar. Hade de gjort detta igår hade Liverpool vunnit efter fem straffar. Nu tvingades det fram ytterligare fyra innan Alisson räddade Mounts straff och säkrade andra titeln åt Liverpool. De har nu åtta FA-cuptitlar. Det är lika många som Chelsea. Arsenal är mesta mästarna med 14 vinster och Manchester United har 12. Med segern igår har Liverpool två titlar och stor chans att vinna Champions League, men tyvärr för alla Liverpoolsupportrar så ger jag dem inte någon chans att vinna ligan. Det tar Manchester City.

Putin fixade ESC.
 

Det var också den stora kväll igår som delar upp människor i två läger. Antingen älskar man Eurovision Song Contest eller så hatar man den. Oavsett vilket så är det ett fantastiskt spektakel. Det tyckte ju även Den amerikanske skådespelaren Will Farrell som är gift med en svenska och var i Sverige vid en ESC final. Han blev så förundrad över det hela att han genast fick idén till en film. ”Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga”. Trots galenheten inom den amerikanska nöjesvärlden så hade amerikanerna aldrig sett en show som ESC. Christer Björkman red på denna storm och åkte över för att fixa ”American Song Contest”. Jag har inte sett något avsnitt så jag kan inte uttala mig, men det var väl ingen dundersuccé. Juryns favorit var Washington och "A Bit of Both" med Allen Stone, men med publikröster inräknat så vann Oklahoma och "Wonderland" med AleXa.

Fast nu var det ju gårdagens tävling som det gäller. Slutsats om ESC 2022 är att det aldrig var en tävling. Jag var övertygad om att Vladimir Putin hade fixat segern till Ukraina. Därför blev jag lite förvånad då juryrösterna var räknade och Ukraina bara låg fyra, nästan hundra poäng efter ledande Storbritannien. Två var Sverige som var det land som fick allra flest röster av alla bidrag i semifinalerna. Ställningen efter juryrösterna var enligt mig helt okay. Om det skulle röstas fram bästa låt eller som tävlingens namn säger Europas Sång Tävling, så var Storbritanniens Sam Ryder med Space man den rättvisa ettan. Fast nu tänker inte gemene man så utan de tycker bara så synd om Ukraina att de har röstat på landet och inte låten. Alltså vann Ukraina överlägset. Frågan jag genast ställde mig var om man på detta sätt gör rätt i att sympatisera med det krigsdrabbade landet. Tror någon verkligen att nästa års final kommer att kunna hållas i Ukraina. Tyvärr så tror jag inte kriget är över och Ukrainas budget går nog hellre till krigsmaterial än en ESC-show. Gissningsvis kommer man att komma ihåg tvåan om det blir Storbritannien, eller England som kommer att ta över som värdland 2023.

IDAG: SÖNDAGEN DEN 15:E MAJ.

NATIONALDAG:

Paraguay
 

Paraguays självständighet från Spanien erkändes 15 maj 1811. (Spanjorerna lämnade Paraguay 14 maj, men Paraguays folk firar det den 15 maj). Självständighetsdagen ”firas med familj och vänner, ofta utomhus med grillning, fotboll, hög musik och massor av öl och vin blandat med cola. I de större städerna organiseras parader och folk äter typisk Paraguaymat som Sopa Paraguay, majs och annan indiansk mat samt den vanliga drycken, mate.
 

Bild: Klicka för att komma till flagga och nationalsång.

NAMNSDAGAR:

Sofia och Sonja
 

Namnsdagar för den 15:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1598 – Halvard (nu 14 maj)
1598–1901 – Sofia
1901–1985 – Sofia
1986–1992 – Sofia, Sia (utgått) och Sofie (utgått)
1993–2000 – Sofia och Sonja
Från 2001 – Sofia och Sonja

TEMADAGAR:

Internationella familjedagen
Kardemummabullens dag
Arbetslöshetens dag

 

Internationella familjedagen är en årlig internationell temadag om familjerelaterade frågor, som infaller 15 maj, och som grundats av FN:s generalförsamling 1992.

Kardemummabullens dag startades 2015 av två privatpersoner (Klas och Marie) och de valde Maries mammas födelsedag som dag för kardemummabullen.
 

Under Arbetslöshetens dag uppmärksammas de arbetslösas situation och arbetslöshetens påverkan på samhället. Som så många andra temadagar så är detta inget man firar utan en dag som man ska tänka över det problem som i detta fall det blir under arbetslöshet.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 15:E MAJ.

1957 Stanley Matthews sista landskamp.
 

Idag 1957 spelade Stanley Matthews sin sista landskamp för England. Det var i den VM-kvalmatch som säkrade Englands plats till VM i Sverige. England mötte Danmark i Köpenhamn och vann med 4-1. I och med denna match satte Matthews två rekord. Han var då världens äldsta landslagsspelare med en ålder av 42 år och 103 dagar. Han är också den landslagsspelare som utnyttjats längst i ett landslag. Från hans första till hans sista landskamp gick det 22 år och 228 dagar. Trots detta kom han bara upp i 54 landskamper, men det berodde på att Andra världskriget förstörde allt landskampsutbyte i sex år.

Bild: Detta är en bild som inte har med Matthews sista landskamp att göra, men det är intressant hur man såg på idrott och rökning på den tiden.

1963 Tottenham först i Storbritannien att vinna.
 

Idag 1963 spelades den tredje Cupvinnarcup finalen. Den gick på Rotterdam's Feyenoord Stadium inför 49 000 åskådare. Tottenham mötte Atletico Madrid. Tottenham bestod av enbart brittiska spelare och de blev det första lag från Storbritannien att vinna en Europeisk cupturnering. 5-1 blev slutresultatet så det var inget snack om vart segern skulle gå.

Bild: Klicka för att se ett sammandrag av finalen.

1974 skottarna fick ledigt för att fira.
 

Idag 1974 mötte Skottland Wales i de brittiska mästerskapen. Det blev seger med 2-0 på Hampden Park. Skottlands manager Willie Ormond tyckte att laget kunde få kvällen på sig för att fira, men de hade nästa match den 18:e mot England. Firandet blev en pubrunda och en promenad längs stranden. Här fanns en del roddbåtar och Jimmy "Jinky" Johnstone testade en. Lagkamraten Sandy Jardine kickade till båten och innan någon hann reagera var båten på väg ut med tidvattnet. Det gick inte att ro tillbaka då Jimmy saknade åror.
 

David Hay och Erich Schaedler kastade sig i annan båt och skulle ro ifatt sin nödställda lagkompis. Men deras båt började läcka och de klarade sig precis tillbaka till land. Senare kunde kustbevakningen rädda Jimmy Johnstone, och då gick det inte att hålla händelsen hemlig. Den kom att kallas ”The Large Boat Incident”. Tydligen påverkade det inte de inblandade något nämnvärt då Englandsmatchen tre dagar senare vanns över England med 2-0.
 

Bild: Två av Celtics största stjärnor: "Jinky" Johnstone och "Henke" Larsson.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 15:E MAJ.

Carl MEDJANI blir 37 år.
 

Carl MEDJANI är född 1985 i Lyon, Frankrike.
Försvarare
39 U-landskamper för Frankrike (2001-06) och 57 A-landskamper för Algeriet (2010-18).

Klubbar som spelare:
Saint Etienne (1998-2003),
Liverpool (2003-08),
Lorient (2004-05 lån),
Metz (2005-06 lån),
Lorient igen (2006-08),
Ajaccio (2007-08 lån)
Ajaccio (2008-13),
Monaco (2013-14),
Olympiacos (2013 lån),
Valenciennes (2014 lån),
Trabzonspor (2014-16),
Levante (2016),
Leganés (2016-17),
Trabzonspor igen (2017),
Sivasspor (2017-19),
Ohod (2019),
FC Salaise (2020),
Salaise Rhodia (2022-).

Patrice EVRA blir 41 år.
 

Patrice Latyr EVRA är född 1981 i Dakar, Senegal.
Försvarare
11 U- och 81 A-landskamper för Frankrike (2002-16).

Klubbar som spelare:
Les Ulis (1992-93),
Brétigny (1993-97),
Paris Saint-Germain (1997-98),
SC Marsala (1998-99),
Monza Brianza (1999-2000),
Nice (2000-02),
Monaco (2002-06),
Manchester United (2004-14),
Juventus (2014-17),
Olympique Marseille (2017),
West Ham (2018).

Under sin tid i Manchester United, spelade Evra bland annat tre Champions League-finaler.

Frank DE BOER blir 52 år.
 

Franciscus "Frank" DE BOER är född 1970 i Hoorn, Nederländerna
Försvarare.
112 A-landskamper för Nederländerna (1990-2004).

Klubbar som spelare:
Ajax (1984-98),
Barcelona (1998-2003),
Galatasaray (2003-04),
Glasgow Rangers (2004),
Al Rayyan (2004-05),
Al-Shamal (2005-06). 

Lag som tränare:
Ajax Reserver (2008-10),
Nederländerna (2008-10 ass. tränare),
Ajax (2010-16),
Inter (2016),
Crystal Palace (2017),
Atlanta United (2018-20),
Nederländernas landslag (2020-21).

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN FIN SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln