• Boris dagliga blogg

Måndagen den 15:e april 2019

En hektisk dag utan sport.
Var det tuggummit som gav Tiger segern?
Två svenskar som inte imponerade.
Salah blev värd lönen igen. (Fast ingen fotbollsspelare är värd sin lön!)
Jag tror inte att Liverpool kan komma ifatt.
​​​​​​​Malmö FFs första seger. (under årets säsong.)

PSG får vänta ytterligare en vecka.

FOTBOLLSHISTORIA:
1889: Första gången en avbytre används. Andra gången var 65 år senare.
1989: Hillsboroughkatastrofen kostar 96 människors liv.

FÖDDA:
John, Teddy, Finidi.

DAGENS TRÖJA

En hektisk dag utan sport.


En stor sportdag som jag inte såg ett dugg av, men jag gjorde andra trevliga saker. Första var det att ta sig till Svedala för att hämta en säng som min dotter Ebba köpt. Därefter körde jag till Studiefrämjandet. I bilen hade jag förutom gitarrer, basisten, min dotter Frida, trummisen Robban och gitarrvirtuosen Jörgen. Det var dags för lite repande med vårt band. I vanlig ordning blev det lite Dan Hylander, Peps Persson, Pink Floyd, John Fogerty, Eric Clapton, Def Leppard, Bryan Ferry och egenskrivet av Jörgen. Väl hemma igen var der veckans telefonsamtal till farmor i Ängelholm och sedan vidare till Adam som fyllde år. Hemma därifrån packades bilen och Ebba och jag körde upp till Växjö. Kvart över tolv var vi framme och DÅ… kunde jag kolla lite av den sport som föregått under gårdagen.
 

Var det tuggummit som gav Tiger segern?


Så idag sitter jag i Växjö och författar denna skrivt. Jag har ju studerat ”The Masters” som de fisförnäma ägarna av Augusta National Golf Club vill att deras stortävling ska heta. Andra säger ibland US Masters. Här var ”NeuroGum” vinnare. Om det var det märke jag skrev vet jag inte, men ett antal av storspelarna i USA gick under fyra dagar och spelade golf och tuggade tuggummi. Det påstås att Tiger Woods och Phil Mickelson använde sig av ett nytt energituggummi som lovar: ”Det ger dig energi och fokus fem gånger snabbare än energidrycker och koffeintabletter eftersom de aktiva ingredienserna tas upp direkt i munnen.” Hur det nu var med detta lär vi aldrig få veta, men Tiger Woods som haft mängder av personliga- och skadeproblem var tillbaka och vann sin femtonde Majortitel och sin femte Masterstitel och gröna kavaj. Det var elva år sedan han vann en sådan här tävling senast.
 

Två svenskar som inte imponerade.


De två svenskarna spelade också klar igår. Alex Norén som blev siste man att klara cutten och få spela vidare fortsatte som han startat. Han delade sistaplatsen med tre andra och blev 62:a. Henrik Stenson klarade sig lite bätte och placerade sig på plats 36. Men det är ju oerhörda pengar även i golfen, så det blev en rejäl hacka till svenskarna i alla fall. Tiger kammade, förutom kavajen och pokal även hem nästan två miljoner dollar. Jösses!
 

Salah blev värd lönen igen. (Fast ingen fotbollsspelare är värd sin lön!)


Fast det är ju inte mycket mindre summor i fotbollen. Två miljoner, fast då kronor, är ju inte ovanligt att storspelarna i ett topplag har i veckan. Här är det individuell lönesättning. Mohamed Salah har de senaste månaderna varit överbetald, men igår tyckte nog de flesta Liverpool-fans att han var värd pengarna igen. Efter det att manchester City ganska enkelt spelat hem segern i London mot Crystal Palace med 3-1 så gällde det för Liverpool att besegra ett betydligt bättre London-lag. Chelsea. Det behövdes bara ett par minuter i början av andra halvlek så var matchen över. 2-0 och tvåan var det målsumparen Salah som stänkte in i krysset.
 

Jag tror inte att Liverpool kan komma ifatt.


Frågan är om det räcker. Personligen kan jag inte se hur Manchester City ska kunna förlora poäng i någon av sina återstående matcher mot Tottenham, Manchester United, Burnley, Leicester och Brighton. United tror lag inte på. Då skulle Tottenham möjligen kunna ställa till det. Liverpool leder visserligen tabellen nu, men har spelat en match mer och ligger i praktiken en poäng efter. Cardiff, Huddersfield, Newcastle och Wolverhampton ser ut att vara överkomligt motstånd för Liverpool i de återstående matcherna.
 

Malmö FFs första seger. (under årets säsong.)


Allsvenskan haltade på med några matcher från omgång tre. Mest intressant var att se hur Malmö FF skulle reagera efter kritiken efter de första två matcherna som bara gett ett poäng. Östersund var motståndarna och de hade inte förlorat i årets Allsvenska. Det gjorde de igår. Än en gång förde MFF spelet och det resulterade i seger med 2-0. Serieledarna Sirius spelade mot regerande mästarna AIK, så där hade vi väl omgångens toppmatch. AIK vann med 2-1 och de båda lagen ligger tvåa och trea i tabellen. Leder gör BK Häcken.
 

PSG får vänta ytterligare en vecka.


Franska ligan skulle avgöras då Paris SG mötte tvåan i tabellen, Lille. Fast det blev istället PSGs andra förlust i säsoongens serie. Hela 5-1 slutade mötet och istället för en ointaglig ledning tog Lille in tre poäng på PSG. Fast det skiljer fortfarande 18 poäng mellan de båda lagen som ligger etta och tvåa, så någon vändning är inte att vänta. Skulle Lille gå ifatt och förbi så skulle det bli världshistoria inom fotboll.

FOTBOLLSHISTORIA från den 15:e april.

1889 första avbytare i en landskamp

James Trainer som indirekt blev orsaken till fotbollens första spelarbyte. James Trainer som indirekt blev orsaken till fotbollens första spelarbyte.

Idag 1889 spelades en match i de Brittiska mästerskapen mellan Wales och Skottland. Då detta var tiden före avbytare kunde komma in togs ofta bara elva spelare ut. En var Wales målvakt James Trainer. Problemet var bara att hans klubblag Preston North End vägrade släppa iväg honom till landskampen. Vad värre var var att de inte meddelade detta förrän strax innan matchen skulle börja. Wales fick snabbt tag i Sam Gillam. Ett nytt problem var bara att han inte skulle hinna till arenan före avspark.
 

Det väntades inte in någon Gillam utan matchen satte igång på avtalad tid. Wales hade då fått tag på en lokal ung amatörspelare Alf Pugh som fick starta. 30 minuter in på matchen byttes han av mot Gillam som alltså blev världshistoriens första spelarbyte. Matchen slutade 0-0 och det var första poängen Wales någonsin tagit mot Skottland på 14 landskamper. Det var även Alf Pughs enda framträdande i ett landslag. Avbytare i landslagssammanhang kom inte förrän till kvalet till VM 1954. Då hade FIFA beslutat att det var tillåtet med avbytare vid skada.

.

1989 Hillsborougholyckan

Hillsborough Memorial på Anfield i Liverpool. Hillsborough Memorial på Anfield i Liverpool.

Idag 1989 inträffade den läktarkatastrof som kanske blivit mest ihågkommen och som där offren hedras varje år. Liverpool hedrar dem vid varje match då de har 96 insytt i nacken på deras matchtröjor. 96 var det antal personer som dog då FA-cup semifinalen mellan Liverpool och Nottingham skulle blivit en storartad fotbollsfest. På den tiden spelades semifinalerna på neutral arena. I detta fall Sheffield Wednesdays Hillsborough. Numera går matcherna på Wembley och är mer kontrollerade.
 

En orsak till olyckan var att man hade höga staket mellan åskådarna och planen för att förhindra den huliganism som hade plågat sporten i många år. Efter denna olycka revs alla ”huliganstaket” ner på alla engelska arenor. Andra problemet var många som tryckte på och ville in, inte hann till matchens början. Polisen beslöt då att öppna portarna man använder då arenan ska tömmas. Tusentals supportrar hamnade då på fel läktare som blev överfulla. Med staketen som tog emot in till planen klämdes 96 Liverpool-supportrar ihjäl och 766 personer registrerades som fysiskt skadade.
 

Vid Anfield finns idag Hillsborough memorial där namnen och åldrarna på de avlidna finns angivna. Där brinner även en eld som aldrig släcks.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 15:e april.

John GUIDETTI blir 27 år

John Alberto Fernando Andres Luigi Olof GUIDETTI är född 1992 i Stockholm
Anfallare
39 U- och 26 A-landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
Brommapojkarna (1998-2002),
Impala BrommaBoys (Kenya) (2002-03),
Mathare United (Kenya) (2003-04),
Ligi Ndogo (Kenya) (2004-05),
Brommapojkarna igen (2006-08),
Manchester City (2008-15),
Brommapojkarna (2010 lån),
Burnley (2010-11 lån),
Feyenoord (2011-12 lån),
Stoke City (2014 lån),
Celtic (2014-15 lån),
Celta Vigo (2015-18),
Deportivo Alavés (2018 lån),
Deportivo Alavés (2018-).

Europamästare U-21 2015.

.

Teddy LUCIC blir 46 år

Teddy Mark Šime LUCIC är född 1973 i Göteborg
Försvarare
18 U- och 86 A-landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
Lundby IF (1979-92),
Västra Frölunda IF (1993-95),
IFK Göteborg (1996-98),
Bologna FC (1998-99),
AIK (2000-02),
Leeds United (2002-03 lån),
Bayer Leverkusen (2003-04),
BK Häcken (2005-08),
Elfsborg (2008-10),
Holmalunds IF (2015).

Lag som tränare:
Holmalunds IF (2015).

Hans far var från Kroatien i dåvarande Jugoslavien och hans mor var finländska.
På meritlistan finns EM 2000, EM 2004, VM 1994, VM 2002 och VM 2006.

.

Finidi GEORGE blir 48 år

Finidi GEORGE är född 1971 i Port Harcourt, Nigeria.
Anfallare
62 landskamper för Nigeria.

Klubbar som spelare:
Calabar Rovers (1989),
Iwuanyanwu Nationale (1990),
Sharks (1991-93),
Ajax (1993-96),
Real Betis (1996-2000),
Mallorca (2000-01),
Ipswich Town (2001-03),
Mallorca igen (2004).

Afrikansk mästare 1994. Andra plats 2000; Tredje plats 1992, 2002

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln