• Boris dagliga blogg

Söndagen den 31:a januari 2021

Nationl-, Tema- och Namnsdag, Stänga gränser eller ej, Sallad, För mycket avbrott i fotboll, Framåt.

FOTBOLLSHISTORIA:
2011: Upprörande spelarbyten i sista minuten.
2013: Beckham väljer PSG då han återkommer till Europa.

FÖDDA:
Jeff, Traianos.

DAGENS TRÖJA.

Dagens tröja bär jag för att det var den mest överraskande segern i Premier League igår. Vinst över Everton med 2-0. Fast samtidigt visade det sig också vara den största segern igår.

IDAG: SÖNDAGEN DEN 31/1 2021.

NATIONALDAG
Nauru

Landet firar sin nationaldag till minne av självständigheten från Australien 1968.
Nauru som tidigare kallades Pleasant Island, är världens minsta oberoende republik och utgörs av en ö i Stilla havet. Det är ett av världens minsta länder både sett till invånare och areal. Arealmässigt är det världens minsta icke-europeiska land. Letar man efter landets huvudstad så hittar man inte det då landet med cirka 100 000 innevånare inte har några egentliga städer. Yaren är utsedd av Förenta nationerna som huvuddistrikt. Nauru är världens enda stat som saknar officiell huvudstad. I distriktet Yaren finns Naurus parlament. Distriktet har ungefär 800 innevånare.

TEMADAG:
Världsdagen för leprasjuka.

Den sista söndagen i januari infaller Världsdagen för leprasjuka som år 1954 instiftades av den franske författaren och journalisten Raoul Follereau. Det var en man som kämpade mot varje form av marginalisering och orättvisa och han kallades de leprasjukas apostel.
 

Varje år registreras drygt 210.000 nya fall av leprasjuka. 10% av de drabbade är yngre än 15 år. Miljontals personer får permanenta handikapp av sjukdomen och marginaliseras, medan sjukdomen numera är lätt att bota.

NAMNSDAGAR:
Ivar och Joar

Ivar förekom på 1790-talet på 2 mars, men utgick sedan. 1901 återinfördes det på dagens datum, där det har funnits sedan dess.
Joar infördes 1986 på 13 juli, men flyttades 1993 till dagens datum och har funnits där sedan dess.
Sedan har vi namnsdagen före 1901. Det var
Vigilius. Vigilio di Trento eller Vigilius från Trent var en biskop från nuvarande Trento i norra Italien. År 405 hade han åkt till Rendena där en av hans präster Julian hade blivit dödad av folket i trakten. De tillbad guden Saturnus. För att omvända folket tog Vigilius och tippade ner deras gudastaty i floden Sarca. Detta kunde inte folket tåla utan stenade Vigilius till döds.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN 30/1 2021.

Det är mycket som är underligt med Corona pandemin. Vissa länder stänger sina gränser, andra håller öppet. Några som stänger har öppningar för speciella personer som måste ta sig genom länderna och är man politiker kan man tydligen utfärda lagar och förbud som man sedan själv inte håller. Det hela är ju precis som att ha en swimmingpool där det i ena hörnet är tillåtet att kissa i bassängen.
 

För två dagar sedan kunde man läsa att Kölen sportcenter som är ett gemensamt projekt för skidklubbarna i norska Örje och värmländska Töcksfors har fått problem. Skidstadion ligger i Norge, men spåren löper fram och tillbaka över gränsen. Allra tydligast blir det vid hoppbacken. Där hoppar man bokstavligt talat från Sverige och in i Norge. Men när Norge skärpt reglerna bit för bit har den norska polisen gjort klart att gränsövergången är otillåten och att all passage i spåren måste stoppas. Var ligger rimligheten i detta? Sanslöst!
 

Nåja, jag kom till ICA igår för att skaffa ingredienser till lördagsmiddagen. Då yngsta dottern inte är hemma så får jag rätta mig efter övriga familjen. Där gäller intet kött, men fisk fungerar än så länge. Det var beställt en av mina sallader. Det är egentligen inget recept utan det blir lite olika varje gång. Varmrökt lax och kräftstjärtar var det ”köttiga”. Resten var ungefär som tomaten och osten på en pizza. Isbergssallad, slanggurka och tomat. Det är grunden. Igår blev det även majs, kronärtskockshjärtan, avokado, fetaost, cheddarost, oliver, salladslök och ett antal dressingar. Alla blev nöjda.
 

I vanlig ordning då det är lördag och full Premier League sändning med matcher från halvtvå till elva så blev det sporadiskt tittande. West Bromwich mot Fulham resulterade i fyra mål. De övriga fem matcherna i fem mål. När jag än tittade så låg det spelare hela tiden och var ”skadade” Sedan spelade de flesta vidare. Nej, det måste till ändringar i fotbollsreglerna annars vet jag inte. fast alla som påstår sig vara fotbollsintresserade är tydligen nöjda. En av kommentatorerna påpekade igår att en av spelarna fick frispark bara för att han rutinerat slängde sig. Är det rutinerat? Det är ju fusk? Fusk förekommer ju i alla sporter mer eller mindre, men i fotboll har det gått till överdrift.
 

Därför blev det filmkväll istället för den sista matchen. Det var äldsta dottern som jag tittade med och där är det ofta lättare filmer. Jag hade ett par på Disney-kanalen som jag plockat ut. Vi stannade för ”Framåt” eller ”Onward” som den heter på orginalspråket. Filmen utspelar sig i en magisk värld som är befolkad av alver, troll, sjöjungfrur, kentaurer, dvärgar och alla andra mystiska varelser. Denna värld, där en saga en gång var verkligheten, har tyvärr förlorat sin magiska känsla. Dess invånare använder maskiner som mobiltelefoner och bilar istället för magi. Två tonårsbröder, Ian och Barley Lightfoot, påbörjar en strävan till att upptäcka om det fortfarande finns magi i världen för att kunna tillbringa en dag med sin far, som dog när de var för unga för att komma ihåg honom.
 

Ibland är det riktigt avkopplande att se en sådan film. Det är även ganska ny och skulle kunnat ha varit med i förra årets Kalle Anka på julen. Där presenteras ju ofta några nya filmer. Framåt är från 2020.

FOTBOLLSHISTORIA från den 31:a januari.

2011 Upprörande transfers

Fernando Torres x 2 Fernando Torres x 2

Just innan transferfönstret stängde gjordes två avgörande spelarbyten idag 2011 som upprörde många fans som skaffat tröjor med deras namn på ryggen. Liverpool-supportrarna slängde sina Torres-tröjor då spanske Fernando gick till Chelsea, och jag vet åtminstone en Newcastle-fan som brände sin Carroll tröja då han såldes till Liverpool. Dessutom införskaffade Liverpool även Ajax-uruguayan Luis Suarez idag 2011.

FOTBOLLSHISTORIA från den 31:a januari.

2013 Överraskande Beckhamval

Idag 2013 gjorde David Beckham det som skulle bli hans sista klubbyte. Efter Los Angeles Galaxy återvände han till Europa. Tillbaka till Manchester United trodde en del, kanske till London då han tränat med Arsenal en stund, men det blev storsatsande Paris Saint Germain som blev den klubb Beckham tillbringade sin sista säsong i. Fast det blev bara tio matcher för PSG innan Beckham lade skorna på hyllan.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 31:a januari.

Jeff HENDRICK blir 29 år

Jeffrey Patrick "Jeff" HENDRICK är född 1992 i Dublin, Irland
Mittfältare
38 U- och 60 A-landskamper för Irland (2006-).

Klubbar som spelare:
St. Kevin's Boys (1998–2008),
Derby County (2008–16),
Burnley (2016–20),
Newcastle (2020-).

Han var uttagen i Irlands trupp vid fotbolls-EM 2016.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 31:a januari.

Traianos DELLAS blir 45 år

Traianos DELLAS född 1976 i Thessaloniki, Grekland
Försvarare,
53 A-landskamper för Grekland (2001-09).

Klubbar som spelare:
Aris (1987–97),
Panserraikos (1995-96 lån),
Sheffield United (1997–99),
AEK (1999–2001),
Perugia (2001–02),
Roma (2002–05),
AEK igen (2005–08),
Anorthosi (2008–10),
AEK än en gång (2010–2012).

Lag som tränare:
AEK (2013-15,
Atromitos (2015-16),
Panetolikos (2018-19),
Panetolikos igen (2020-),

Under karriären var han bland annat med i det grekiska landslagsom vann guld i EM 2004.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN SKÖN SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv