• Boris dagliga blogg

Fredagen den 20:e oktober 2017.

Före matchen var 2-2 rikigt bra. Efter matchen var resultatet en besvikelse.
Många fullpoängare efter halva gruppspelet på nedre halvan.
Everton är en riktig flopp!

Så ser det ut för de nordiska deltagarna.

FOTBOLLSHISTORIA:
1908: Storbritannien vinner sin största seger hittills. (12-1 över Sverige).
1976: Maradona är den då yngste spelaren i argentinaska ligan. (15 år och 355 dagar)
1982: Katastrofen på Luzjnikistadion som tog mellan 66 och 340 personern liv.

FÖDDA IDAG:
Michel, Ian.

DAGENS TRÖJA
OLYMPIQUE de MARSEILLEs andratröja 2013/14

Jag valde en av Europa League segrarna igår. Olympique Marseille började inte så bra, men segern med 2-1 över Guimaraes gör att de ligger tvåa i sin grupp med sex poäng efter halva gruppspelet.

Före matchen var 2-2 rikigt bra. Efter matchen var resultatet en besvikelse.


Visserligen så får Europa League klassas som en andra divisionens turnering för Europas klubblag, men då vi har Sveriges stolthet Östersunds FK med så finns det trots allt ett litet intresse för denna turnering. Kvalet gick ju utan att några TV-bolag var intresserade, men nu så visas ÖFKs matcher. De hade full poäng innan den tredje gruppspelsmatchen hemma igår mot Athletic Bilbao. Om någon sagt att Östersund skulle få oavgjort mot Bilbao så hade jag tackat och tagit emot. Nu såg jag matchen och det blev 2-2, men en stor besvikelse. Östersund var övrlägset och hade 11-4 i chanser på mål. Alltså var det en stor orättvisa då Bilbao kvitterade i slutminuten.
 

Många fullpoängare efter halva gruppspelet på nedre halvan.


Men med sju poäng leder svensklaget gruppen före en annan överraskning FK Zorja Luhansk från Ukraina. De ligger ett poäng efter. De två lag som tippades gå vidare från gruppen, Hertha Berlin och Athletic Bilbao har ett respektive två poäng och får ta sig i kragen om inte de två blågula nationerna ska få sina båda lag till vårens cupspel. Det var alltså nära att Östersund skulle gå till ”halvtid” i gruppspelet med fulla nio poäng. I de andra grupperna som spelade klockan sju finns det ganska många lag som redan är klara för vårens spel då de redan har nio poäng. Det är rumänska Steaua Bukarest, engelska Arsenal, italienska Lazio och ryska Zenit St Petersburg.
 

Everton är en riktig flopp!


De grupper som startade sina matcher fem över nio igår, fem över nio, varför inte nio prick? Nåja, de sena matcherna innehåller lag från de sex första grupperna, och här finns det inget lag som har full poäng. Däremot finns det ett lag som bryter sig ur mängden från ett land som alla fem lagen i Champions League leder sina grupper och i Europa League har Arsenal täten i sin grupp. Laget som inte är med riktigt är Everton. De presterar inget vidare i Premier League och igår förlorade de hemma ed 1-2 till Lyon. Everton är ute. De är sist på ett poäng i en grupp där även Atalanta och Apollon ingår.
 

Så ser det ut för de nordiska deltagarna.


Om vi ser till de nordiska inslagen så leder ju Östersund sin grupp. FC Köpenhamn har spelat sina tre matcher utan en enda förlust. Problemet är att de inte har någon seger heller. Tre oavgjorda gör att de delar andra platsen med Sheriff Tiraspol som också har tre oavgjorda och 1-1 i målskilnad. Sämsta nordiska lag är Rosenborg som ligger trea i sin grupp, men så har de tufft motstånd i Zenit St Petersburg och Real Sociedad. Dessutom finns Malmö FFs banemän Vardar också i gruppen, men de ligger givetvis sist utan en enda poäng och 1-14 i målskillnad. Vad sysslade MFF med i kvalet då de mötte Vardar???

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 20:e oktober

1908 Storbritannien i OS

 
De Olympiska spelen gick i London och då bara nationer deltar så var det Storbritannien som spelade. De bestod egentligen enbart av engelska spelare från det engelska amatörlandslaget, men i papperna står laget som spelade sin första match idag 1908 som Storbritannien. Det blev Storbritannien största seger som fortfarande står sig. 12-1, och tyvärr var det Sverige som åkte på detta rekordnederlag. Storbritannien gick och vann hela OS då de slog Danmark i finalen med 2-0.

1976 Maradona yngst.

 
Diego Armando Maradona hade idag tröja nummer 16 och startade på bänken för Argentinas första divisionslag Argentinos Juniors. De mötte Talleres de Córdoba och låg under med 0-1 i paus. I andra halvlek sattes Maradona in. Han var då tio dagar från sin 16-årsdag och blev den yngste spelaren i argentinska ligan. Det hjälpte inte i dagens match som blev förlust med 0-1, men Maradona spelade ytterligare 166 matcher för klubben och gjorde 115 mål. Rekordet som yngste spelaren i argentinska ligan slog den 7:e juli 2003 då en viss Sergio Agüero debuterade 15 år och 35 dagar gammal.

1982 En nedtystad katastrof.

Luzjnikistadion i Moskva hette på denna tid Central Lenin Stadium. Idag 1982 mötte Spartak Moskva holländska HFC Haarlem i UEFA Cupens andra omgång. Trots en kapacitet på 80 000 så hade bara ungefär 15 000 letat sig till matchen. Det berodde på det oväder med snö och kyla som drabbat Moskva. Arrangörerna valde att enbart ha långsidorna öppna då det var omöjligt att få bort all snö från läktarna innan matchen. Majoriteten av åskådarna valde att ta plats på den östra läktaren då den låg närmare tunnelbanan. Spartak tog snabbt ledningen med 1-0 och höll detta till slutet av matchen.
 

Då började frusna åskådare ta sig den smala trappan ner till utgången. Detta var enda öppna utgången. En åskådare halkade och de som försökte hjälpa henne upp blev också nedtrampade. Samtidigt passade Spartak på att göra 2-0 och matchen ansågs avgjord, vilket resulterade i att ännu fler åskådare hade bråttom hem. Sovjetiska myndigheter försökte tona ner det hela med att någon åskådare dött. Det läckte sällan ut nyheter om olyckor, och hade det varit en inhemsk match hade säker ingen fått reda på vad som hänt.
 

Det var inte förrän tre dagar efter Hillsboroughkatastrofen i Sheffield då 96 Liverpoolsupportrar dog som det släpptes en rapport om ” katastrofen på Luzjniki”. I den hade 66 personer mist livet. Då letade man även upp ögonvittnen som påstod att de sett över hundra dödsoffer och det finns rykten om så många som 340 döda. Hur många som satte livet till idag 1982 vet man inte helt säkert, men 1992 rester ett monument tio år senare, utanför stadion för att hedra de som dog.

FOTBOLLSSPELARE SOM ÄR FÖDDA IDAG

34 år Michel VORM född 1983 i IJsselstein, Nederländerna
Målvakt
15 landskamper för Nederländerna.
Klubbar som spelare:
2000-05 JSV Nieuwegein,
2005-11 Utrecht,
2005-06 Den Bosch (lån),
2011-14 Swansea City,
2014- Tottenham Hotspur.

56 år Ian RUSH född 1961 i St Asaph, Wales
Anfallare
73 landskamper för Wales
Klubbar som spelare:
1977-80 Chester,
1980-86 Liverpool,
1986-97 Juventus (lån),
1987-88 Juventus,
1988-96 Liverpool igen,
1996-97  Leeds United,
1997-98 Newcastle United,
1998 Sheffield United (lån),
1998-99 Wrexham,
1999-2000 Sydney Olympic.
Lag som tränare:
2004-05 Chester City.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv