1:a januari

NAMNSDAG

Nyårsdagen:
Nyårsdagen tillkom från början av politiska och praktiska skäl. I det antika republikanska Rom blev det nödvändigt att fastställa ett särskilt datum varje år då ämbetsmännen tillträdde sina mandat. Roms konsuler valdes på ett år och vår tidräkning bygger på det antika Roms sätt att dela in året. Ursprungligen räknade man där nyår från 1 mars.

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Sudan: Självständighet från Storbritannien och Egypten deklarerad  1 januari 1956

Nationaldag:​
Haiti: Självständighet från Frankrike deklarerad  1 januari 1804. 

VIP födda den 1:a Januari

Några andra som också är födda den 1:a januari

1866 – 1933 James J. Corbett,
 Amerikansk boxare. Han var den förste att bli världsmästare i tungvikt under Queens-berryreglerna, det vill säga med handskar och ronder om tre minuter.

1920 – 2007 Osvaldo Cavandoli,
 Italiensk animatör. Hans mest kända arbete är Linus på linjen (La Linea).

1945 – Jacky Ickx,
 Belgisk racerförare. Han körde Formel 1, men de främsta meriterna är från 24-timmarsloppet i Le Mans som han vann sex gånger.

1969 – 2018 Verne Troyer,
 Amerikansk skådespelare. Han var 81 cm lång och känd som Mini-Me i Austin Powers-filmerna.

1980 – Elin Nordegren,
 Svensk-amerikansk fotomodell och barnflicka. Hon var från 2004 till 2010 gift med golfspelaren Tiger Woods.

Några i musikens värld som är födda den 1:a januari

1942 – Country Joe McDonald,
 Amerikansk musiker som var sångare i den från 1960-talet psykedeliska rock-gruppen Country Joe and the Fish.

1947 – F R David,
 Tunisisk, franskspråkig sångare. Hans speciella kännetecken är att han alltid bär solglasögon och att han alltid har en vit Fender Stratocaster. Hade en stor hit med låten Words.

1958 – Grandmaster Flash,
 Amerikansk hiphopmusiker och DJ. Född på Barbados som Joseph Saddler, blev han så småningom blev han grunden till det som blev hiphop.

Några kända personer som avled den 1:a januari

1953 Hank Williams dog 29 år gammal i baksätet i sin Cadillac efter att ha injicerat vitamin B12 och morfin. Han var en amerikansk countryartist, sångare och gitarrist. Han är en legendar inom countrymusiken och har inspirerat en mängd andra artister.

1972 Maurice Chevalier dog 83 år gammal av en hjärtattack. Han var en fransk sångare och skådespelare. Han åkte till Hollywood 1928 och blev på så sätt världsberömd.

2011 Flemming Jørgensen känd som "Bamse"dog 63 år gammal av en hjärtattack. Han var en dansk popsångare och skådespelare, mest känd som frontman i bandet Bamses Venner.  ¤ I En Lille Båd Der Gynger

Today in history 1:a januari

Några händelser som inträffat den 1:a januari

1892
 

IMMIGRANTSTATIONEN PÅ ELLIS ISLAND ÖPPNAS FÖR ATT TA EMOT INVANDRARE TILL USA.


  Immigrantstationen på ön Ellis Island i New Yorks inlopp öppnas för att ta emot invandrare till USA. Fram till dess att stationen stängs 1954 passerar 20 miljoner invandrare genom den, varav 12 miljoner släpps in i landet.

1934
 

ALCATRAZ BLIR FÄNGELSE.


  Det amerikanska militärfortet Alcatraz, som ligger på ön Alcatraz Island i närheten av Golden Gate-bron i San Francisco, omvandlas till federalt fängelse, där alltså brottslingar från hela USA kan spärras in. Fram till stängningen 1963 försöker totalt 36 fångar fly, varav 15 omkommer under flyktförsöket och 18 åter infångas. Den 11 juni 1962 flyr fångarna Frank Lee Morris och John och Clarence Anglin, vilka aldrig infångas. Huruvida de lyckas fly är oklart, eftersom deras kroppar aldrig återfinns.

1995
 

SVERIGE GÅR MED I EU.


  Sverige, Finland och Österrike blir medlemmar i Europeiska unionen (EU), som därmed utökas från 12 till 15 medlemsstater. I och med detta lämnar dessa länder också EFTA, som sedan dess består av Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz