• Boris dagliga blogg

Söndagen den 7:e maj 2023

NAMNSDAG:
Carina
Carita

TEMADAG:
Nässlans dag
Världsskrattdagen
Internationella barfotalöpningsdagen
Gosskörernas dag


RUBRIKER.

Yngsta dottern och lördagsmiddag.
Salah 100 mål.
Guardians of the Galaxy Vol. 3


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 7/5:
1986: Bukarest mästare över Barcelona.
2003: Aresnal ineder sin 49 matcher långa förlustfria svit.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 7/5:
Sydney LEROUX, 
Norman WHITESIDE.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN SJÄTTE MAJ 2023.

Yngsta dottern och lördagsmiddag.
 

Det ovissa med begynnelsen av gårdagen var huruvida yngsta dottern skulle komma igår eller idag. Hon ska på en kurs för jobbet i Lund måndag och tisdag, men då olika komplikationer uppe i Småland dök upp så väntade vi besked. Det kom vid elvatiden. Belgarens skadade fot var bättre, men så han skulle jobba på söndagkväll. Han beslöt dock kurera det sista på hemmaplan. Dottern och hennes hund skulle köta ner själva under gårdagen. Alltså behövde jag fylla på resurserna på ICA Maxi. Det önskades dessutom ”Lördagsmiddag”. Det betyder ryggbiff med ugnsrostad potatis.

Då jag var hemma efter inköpen dök dttern upp och vid sextiden var middagen klar. Grönsaksbiffar till vegetarianerna och denextragäst som självmant dökupp hade med sig en egen hamburgare. 

Salah 100 mål.
 

Under eftermiddagen hann jag kolla lite Premier League. Först trodde jag nästan att man skulle ställa in lördagens omgång då det var en ny stor kunglig dag i London och England. Det var ju kröning av kung Charles III. Det var en ceremoni där hela folket skulle svära sin nye kung sin lojalitet.

Men det spelades fem matcher. Med tanke på hur illa Chelsea spelat så var det kanske en liten sensation attt de lyckades vinna med 3-1 borta över Bournemouth. Att Wolverhampton skulle slå Aston Villa med 1-0 trodde säkert inte många. Däremot var Manchester Citys, Tottenhams och Liverpools vinster favoritsegrar. City ligger nu med bred marginal före Arsenal i toppen och påAnfield satte Mohamed Salah sig på klubbens historiebokssida. Han är den artonde spelaren att göra 100 mål för Liverpool, men bara den åttonde i historien som gjort 100 mål på hemmaarenan Anfield.

Yngsta dottern och lördagsmiddag.
 

Tillbaka till förklaring om varför det dök upp en gäst till till middagen. Det handlade inte om maten utan att han skulle följa med oss till Lund. Det blir i den staden som vi kommer att gå på bio i fortsättningen. Filmen vi skulle se var ”Guardians of the Galaxy Vol. 3”. Det var en film som i Sydsvenskan fått väldigt dålig kritik. IMDb har gett filmen betyget 8,4. Det är ett ganska bra betyg och jag är beredd att snarare hålla med IMDb än Sydsvenskan.

”Peter Quill, som fortfarande sörjer förlusten av Gamora, måste samla sitt team för att försvara universum och samtidigt skydda en av de egna. Ett uppdrag som, om det inte lyckas, kan leda till slutet för Guardians som vi känner dem.”

Detta är vad man kan läsa om handlingen i korthet. Den följde mycket de föregående två filmerna vad det gällde action och humor. Sedan rullades hela Rockys liv upp i filmen och vi fick reda på hans bakgrund. Han blev även klar över att han faktiskt var en tvättbjörn. Jag gillade filmen och kanske var det för att jag läst den dåliga kritiken i Sydsvenskan. Det är ju många gånger så att om man fått veta att något ska vara väldigt bra så är det lätt att bli besviken och tvärtom.

IDAG! SÖNDAGEN DEN SJUNDE MAJ 2023.

NAMNSDAG:

Carina
Carita

 

Namnsdagar för den 6:e maj i kronologisk ordning:

Före 1901 – Stanislaus en polsk biskop i Kraków på 1000-talet, som blev mördad vid sin egen kyrka
1901–1985 – Gustava 
1986–1992 – Gustava (utgått) Gullvi (utgått) och Gullbritt (utgått)
1993–2000 – Lilian (nu 6 september)och Lilly (nu 6 september)
Från 2001 – Carina och Carita

TEMADAG:

Nässlans dag
 

Sällskapet Nellorna som startades för över tio år sedan av Kristina Ignestam och hennes vänner har instiftat Nässlans dag som firas första söndagen i maj. Detta för att nässlan är en gammal medicinalväxt som innehåller många nyttiga ämnen: Som karotin (A-vitamin), kalk, kisel, garvämnen, organiska syror, järn, klorofyll och glucokinin. Därtill stimulerar den ämnesomsättningen och är bra mot oren hy och hudsjukdomar.


Världsskrattdagen
 

Världsskrattdagen, inofficiell temadag lanserad 1998 av indiern Madan Kataria som infaller den första söndagen i maj varje år och som går ut på att uppmana människor att skratta mer.


Internationella barfotalöpningsdagen
 

Internationella barfotalöpningsdagen infaller första söndagen i maj. Den är instiftad av Barefoot Runners Society. Dagen är precis vad den säger: En dag som firas genom att man springer barfota.


Gosskörernas dag
 

Gosskörernas dag infaller 6:e maj eller närmast efterföljande söndag., och är instiftad av Svenska kyrkans gosskörsförening. S:t Domenico Savios är gosskoristernas skyddshelgon, han föddes den 6:e maj 1842 i Italien 1842 och allt han vill bli var att bli präst. Tyvärr dog han i tuberkulos när han bara var 14 år men under sina levnadsår gjorde han ett starkt intryck på sin omgivning genom sin djupa religiositet och kanoniserades därför 1954. Av den anledningen har Svenska kyrkans gosskörsförening valt att lägga Gosskörernas dag den 6e maj eller närmast efterföljande söndag.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN SJUNDE MAJ.

1986 Steaua Bukureşt – Barcelona.
 

Idag 1986 spelades finalen i dåtidens Champions League. Det var Steaua Bukureşt mot Barcelona. Matchen gick på Estadio Ramón Sánchez Pizjuán i Sevilla i Spanien. Steaua hade bestämt sig för försvar och hoppades på straffar. Det blev en relativt tråkig final som slutade 0-0 efter 120 minuter. Rumänerna fick som de ville och alla som såg matchen glömmer inte straffläggningen i första taget. Det var inte straffskyttarnas final, utan målvakternas. Efter två straffar var stod de fortfarande 0-0.

Marius Lăcătuş var den förste att göra mål i finalen. Fast hjälten i Steaua var målvakten Helmuth Duckadam. Han kastade sig och räddade Barcas tredje straff. Gavril Balint satte sin straff och det var 2-0. Nästa straff var Barcelonas och även denna räddade Duckadam. Det betyder att det inte behövdes läggas fler straffar. Steaua Bukureşt var mästare.
 
Det unika är att Barcelona på 120 minuters fotboll och fyra straffar inte lyckades göra ett enda mål.
 

Bild: Klicka för att se straffsparkarna.

2003 Arsenal vinner.


Idag 2003 spelade Arsenal 6-1 mot Southampton i ligan. Detta var startskottet till en makalös serie på 49 matcher för the Gunners utan förlust. Det blev 36 segrar och 13 oavgjorda. Efter ett tag gick Arsenal under det nya smeknamnet ”The Invincibles”. Säsongen därpå blev de överlägsna mästare då de inte förlorade en enda match.

 

Bild: Klicka för sammandrag av 6-1 matchen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN SJUNDE MAJ.

Sydney LEROUX blir 33 år.
 

Sydney Rae LEROUX är född 1990 i Surrey, British Columbia, Kanada. 
Anfallare
2 U-landskamper för Kanada (2004) 39 U och 77 A-landskamper för USA (2011-17).

Klubbar som spelare:
Coquitlam City Wild (2002–04),
Sereno FC (2004–08),
UCLA Bruins (2008–11),
Vancouver Whitecaps (2011),
Seattle Sounders Women (2012),
Boston Breakers (2013),
Seattle Reign FC (2014),
Western New York Flash (2015),
FC Kansas City (2016–17),
Orlando Pride (2018–22),
Angel City FC (2022-),

Hon tog OS-guld i damfotbollsturneringen vid de olympiska fotbollsturneringarna 2012 i London.

Norman WHITESIDE blir 58 år.
 

Norman WHITESIDE född 1965 i Belfast, Nordirand. 
Mittfältare/Anfallare
8 skollag, 1 U och 38 A-landskamper för Nordirland (1982-89).

Klubbar som spelare:
Manchester United (1978-89), 
Everton (1989-91).

År 1982 slog Whiteside Pelés rekord som yngste VM-spelare I fotbolls-VM 1982 i Spanien, då var han 17 år och en månad.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN STRÅLANDE SJUNDE MAJ.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv