28:e december

NAMNSDAG

Benjamin:
Mansnamnet Benjamin är ett hebreiskt namn (בִּנְיָמִין Binyamin) som betyder lyckans son (egentligen son av högra handen eller son av södern).

Värnlösa barns dag:
I dag är det värnlösa barns dag (tidigare kallad menlösa barns dag). Dagen har tillkommit till minne av barnamorden i Betlehem, som enligt Bibeln utfördes av kung Herodes för att oskadiggöra den nyfödde judakonungen, som de tre vise männen berättat om för Herodes.

VIP födda den 28:e december

Några andra som också är födda den 28:e december

1890 – 1938 Gösta Ekman den äldre,
 Svensk skådespelare och teaterdirektör. 
Han var far till Hasse Ekman och farfar till Gösta Ekman den yngre.

1959 – Katarina Ewerlöf,
 Svensk skådespelare. För filmen Tomten är far till alla barnen fick hon en guldbagge i kategorin bästa kvinnliga huvudroll.

1962 – Peter Siepen,
 Svensk programledare och discjockey. Han har varit programledare i Kanal 5, ZTV,SVT, TV4 Plus, TV4 och TV6.

1961 – Annika Jankell,
 Svensk programledare och journalist. Hon var även programledare i Melodifestivalen 2005.

1964 – Robert Bronett,
 Svensk TV-producent och cirkusdirektör. 
Hon har sedan 2011 drivit Circus Scott i egen regi och med ett nytt koncept.

Några fler i musikens värld som är födda den 28:e december

1905 – 1974 Sven-Olof Sandberg,
 Svensk sångare. Han kom med sin barytonstämma att bli en av Sveriges mest produktiva sångare.

1946 – Edgar Winter,
 Amerikansk musiker. Både han och storebror Johnny har haft stora rockframgångar, och de är albinos.

1953 – Richard Clayderman,
 Fransk pianist. Hon är nog mest känd för sin kompisition "Ballade pour Adeline".

1962 – Sharon Dyall,
 Svensk sångerska, skådespelare, musikalartist och regissör. Hon blev känd på slutet av 1980-talet då hon medverkade i TV-serien Varuhuset.

1978 – John Legend,
 Amerikansk Grammybelönad R&B-sångare, låtskrivare och pianist.

Några kända personer som avled den 28:e december

1937 Maurice Ravel dog 62 år gammal i sviter efter en bilolycka fick han en nervsjukdom, Picks sjukdom, som var anledningen till hans död. Han var en fransk tonsättare. Har med tiden blivit världsberömd för kompositionen Boléro.

1983 Dennis Wilson dog 39 år gammal drunknad då han dök i Marina Del Rey, Los Angeles efter kraftigt alkohopintag. Han var en amerikansk musiker, trumslagare och sångare. Han var en av de tre bröderna popbandet The Beach Boys, med Brian och Carl.

1984 Sam Peckinpah dog 59 år gammal i hjärtproblem efter ett liv av allt för kraftigt alkohopintag. Han var en amerikansk filmregissör och manusförfattare.  Det vilda gänget blev hans nog mest kända film. Där var han en av de första regissörer som använde sig av slowmotion i actionscenerna i en spelfilm.

2015 Lemmy Kilmister dog 70 år gammal till följd av prostatacancer och hjärtsvikt. Han var en brittisk musiker, som 1975 grundade rockbandet Motörhead, där han var sångare och basist.

Today in history 28:e december

Några händelser som inträffat den 28:e december

1895
 

FÖRSTA VISNINGEN AV RÖRLIGA BILDER.


 Bröderna Lumière har för första gången en betalande publik på Grand Café i Boulevard des Capucines – detta datum räknas allmänt som den första visningen av rörliga bilder.
Man visade ett antal kortfilmer inklusive L'Arrivée d'un train en gare de la Ciotat (Tåget ankommer Ciotats station) och Arbetarna lämnar Lumières fabrik i Lyon.

1956
 

RINGO BÖRJAR SPELA TRUMMOR.


  Den 18-årige elektrikerlärlingen Richard Starkey i Liverpool börjar att träna på det trumset han har fått i julklapp, och tur var väl det. I augusti 1962 kom han att bli känd under namnet Ringo Starr, som trummisen, i det för eftervärlden inte helt okända bandet The Beatles.

1963
 

FILMEN "491" TOTALFÖRBJUDS.


 Statens biografbyrå totalförbjuder Vilgot Sjömans film ”491” som bygger på en roman av Lars Görling. Beslutet motiveras med att filmen strider mot strafflagen om ”tukt- och sedlighetssårande framställning” Några av scenerna beskrivs som förråande och skadligt upphetsande. Lars Görling som tillsammans med Vilgot Sjöman skrivit filmmanuset förstår inte hur en film kan förbjudas när boken finns att tillgå överallt. Sedan klipp i ljudband och film genomförts släpptes ”491” för visning den 16 mars 1964. Filmen var däremot förbjuden i Norge fram till 1971.