• Boris idrottsblogg

Onsdagen den 10:e augusti 2016.

Inga större överraskingar i Engelska Ligacupen.
Kanada överraskar i damernas OS-fotboll, och vann Sverge i natt?
Nordligaste Europafinalen i ett land med ekologisk fotboll, (alltså riktiga gräsplaner).

Real Madrid räddade sig i elfte timmen till säsongens första titel.

FOTBOLLSHISTORIA: 
1974 Första gången ligasegraren och FA-cupmästaren möts i England vinner Liverpool.
1977 King Kenny kommer till Liverpool för första gången.
2003 Manchester City gör debut på sin nya arena som har haft många namn.
FÖDDA: Roy, Javier, John.
LIVERPOOLARE: Ingen.
DAGENS TRÖJA
REAL MADRIDs tredjetröja 2014/15.

Inga större överraskingar i Engelska Ligacupen.


Som jag nämnde igår så drog Ligacupen i England igång med 30 matcher igår. EFL-cup som den numera kallas har kommit på att det bör sovras lite ibland alla matcher och vid oavgjord resultat så är det nu förlängning och straffar. Tidigare var det omspel, men igår föll 30 ligalag bort. Det var dock inga sensationer. Premier Leaguelagen stod över och de flesta lag från andra ligan, Championship, klarade sig vidare till nästa omgång. Men några gick på pumpen. Ute är Barnsley, Birmingham City, Sheffield Wednesday, Brentford, Ipswich, Rotherham och Huddersfield. Om man räknar att lag från lägre division slår lag från högre så var det ju minst sju smärre sensationer.
 

Kanada överraskar i damernas OS-fotboll, och vann Sverge i natt?


Lite av en sensation var det även i damernas OS-fotboll då Kanada överlägset vann sin grupp före bl a Tyskland som de besegrade med 2-1. Här ligger Australien på tredje plats och är just nu bästa trean på fyra poäng och en betydligt bättre målskillnad än Sverige. Det betyder att svenskorna inte kommer att klara sig vidare med en oavgjord match mot Kina. Det måste bli seger. Sedan kan man tänka som så att kan Sverige inte besegra Kina så har de inte i en kvartsfinal att göra.
 

Nordligaste Europafinalen i ett land med ekologisk fotboll, (alltså riktiga gräsplaner).


Det kallas för Supercupen då Europas bästa klubblag möter Europas 17:e bästa klubblag. Det är alltså då Champions Leaguemästarna möter Europa Leaguemästarna. Det är ju spanska klubbar som har i särklass mest pengar att köpa spelare för så det var lag från detta land som möttes igår. Real Madrid mot Sevilla, och de hade åkt längre norrut än någon finalmatch i Europa spelats på någonsin. Lerkendal i Trondheim. Norrmännen kan dom. De kan hålla en riktig gräsmatta att spela på. Det fixar vi inte i Sverige, där plastgräser tar över. Konstigt att vi som ska ha ekologiska varor i allt vi sysslar med, men ekologisk fotboll klarar vi inte av att spela.
 

Real Madrid räddade sig i elfte timmen till säsongens första titel.


Nåja, Real Madrid skulle ju vinna enkelt, men där fick de tji. Visserligen är Ronaldo skadad och inte heller walesaren Gareth Bale var med. Sevilla presterade bra och såg ut att bli supermästare genom att besegra Real Madrid med 2-1. Men så ska det maskas och spelet ska fördröjas. Jag har aldrig fattat det. Då lägger ju domaren till tid. Jag hade ju hellre valt att göra slut på matchen så fort som möjligt efter 90 minuter. Nu blev det kvittering på tre minuters övertid. Förlängningen inleddes med att Sevilla fick Timothee Kolodziejczak utvisad. Målet var att hålla ut och satsa på straffar. Detta höll till sista förlängningsminuten då backen Daniel Carvajal rusade igenom och gjorde det avgörande målet. Real Madrid blev planenligt årets Supercupmästare. Och detta i en riktig fotbollsmatch med bara tre byten per lag.

FOTBOLLSHISTORIA från den 10:e augusti 1974 FA Charity Shield. 1977 Dalglish till England. 2003 City of Manchester Stadium

 

1974 första FA Charity Shield i TV.

 
På Wembley spelades idag 1974 första FA Charity Shield som sändes på TV. Det var en match mellan FA cup vinnarna Liverpool och ligamästarna Leeds United. Det var sista matchen legendariske Bill Shankley var manager för Liverpool och det var första matchen den blivande legendaren Brian Clough var manager för Leeds. Under matchen var Leeds Billy Bremner hela tiden på Liverpools Kevin Keegan. Till slut tröttnade Keegan och ett slagsmål mellan dem utbröt. Båda blev utvisade och i frustrationen på väg ut från planen slet båda spelarna av sig sina tröjor och slängde dem på plan. Båda spelarna fick böta 500 pund var. Keegan blev avstängd fyra matcher och Bremner åtta. Matchen då? Jo, den fick avgöras på straffar efter 1-1. 6-5 slutade straffläggningen till Liverpools fördel.
 

1977 Kenny till Liverpool

 
Liverpool FC inledde ju sin bana som fotbollsklubb med bara skottar som man hyrt in. Idag 1977 var det dags för en ny skotte att komma till Liverpool. Det var en riktigt etablerad spelare som i Celtic redan hade vunnit fyra ligatitlar och fyra cuptitlar. Kenny Dalglish skulle trots detta bli en av Liverpools mest kända personligheter. Han fortsatte att spela i Liverpool tills han avslutade sin karriär 1990. Det blev 355 matcher och 118 mål.
 

Men inte nog med det. Han var också spelande manager för Liverpool 1977 till 1990. Sedan fortsatte han att bara vara manager ytterligare en säsong. Han kom också tillbaka 2011 – 2012 för att försöka frälsa sitt gamla lag då det gick riktigt knackigt, men det var inte så enkelt att bara sätta en gammal legendar och hoppas att det skall ordna sig.
 

2003 City of Manchester Stadiums första match.

 
Manchester var värd för 2002 Commonwealth Games som är som ett OS för länderna som tillhör det Brittiska samväldet. Till dessa spel byggdes City of Manchester Stadium som fick smeknamnet ”Eastlands”. Stadion rymmer 47 726 och skulle tas över av Manchester City som lämnade Maine Road. Idag 2003 spelade Manchester City sin första match på sin nybyggda arena. Motståndare var Barcelona och City vann med 2-1. I juli 2011 hade sponsorer satsat så stora pengar att arenan tvingades byta namn till Etihad Stadium.

FÖDDA IDAG

45 år Roy KEANE född 1971
Mittfältare.
66 landskamper för Irland.

Klubbar som spelare: 1989 till 2006
Cobh Ramblers,
Nottingham Forest,
Manchester United (326 matcher)
och Celtic. 
Lag som tränare: 2006 till idag
Sunderland,
Ipswich Town,
Irland (ass. tränare)
och Aston Villa (ass. tränare).

43 år Javier ZANETTI född 1973
Försvarare/mittfältare.
145 landskamper för Argentina.

Klubbar som spelare: 1991 till 2014
Talleres,
Banfield
och Inter (606 matcher)

34 år John ALVBÅGE född 1982
Målvakt.
11 U- och 4 A-landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare: 1997 till idag
Torslanda IK,
Västra Frölunda IF,
Örebro SK,
IFK Göteborg,
Viborg FF,
Örebro SK igen
och IFK Göteborg igen.

LIVERPOOLARE

Ingen

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv