23:e maj

NAMNSDAG

Desideria:
Desideria är ett latinskt kvinnonamn som betyder den önskade. Namnet skapades åt den blivande kungen Karl XIV Johans hustru; hon hette egentligen Désirée (av latinets Desiderata, "den önskade/efterlängtade"), men det var för svårt för svenskarna, så man gjorde om namnet Desiderius, som man kände till från almanackan, till ett flicknamn i stället.

Desirée:
Kvinnonamnet Desirée, Désirée eller Desiree är en fransk form av det latinska Desiderata, som betyder den önskade. Den manliga formen är Désiré. 

VIP födda den 23:e maj

Några andra som också är födda den 23:e maj

1891 – 1974  Pär Lagerkvist
Svensk författare, ledamot av Svenska Akademien från 1940, mottagare av Nobelpriset i litteratur 1951.

1913 – 1994  Folke Mellvig
Svensk författare och manusförfattare (död 1994) skrev bl a den populära TV-serien "¤ Kullamannen" intro

1929 – 1982  Ulla Jacobsson
Svensk skådespelare. Första barbröstade skådespelerskan i "¤ Hon dansade en sommar"

1933 –  Joan Collins
Brittisk-amerikansk skådespelare. På senare tid känd från reklam för Snickers. ¤ se klippet.

1933 –  Ove Fundin
Svensk speedwayförare, Världsmästare fem gånger.

1959 –  Daniel Alfredson
Svensk filmregissör. Regisseade bl a "Flickan som lekte med elden" och "¤ Luftslottet som sprängdes". I sista filmen hade han även med sin far Hasse i en roll.

1972 –  Rubens Barrichello
Brasiliansk racerförare. Som bäst tvåa i Formel 1 säsongen 2002 och 2004

Några i musikens värld som är födda den 23:e maj

1910 – 2004  Artie Shaw
Amerikansk klarinettist, orkesterledare, kompositör och författare Has största succe var "¤ Begin the Beguine"

1922 – 2011  Per Grundén
Svensk operasångare och skådespelare. Han var bl a Wall-Enberg Jr. i Jönsson-ligan filmerna

1952 –  Anne-Marie David
Fransk sångare och artist. ESC vinnare för Luxemburg 1973 med låten ¤ Tu Te Reconnaîtras

Några kända personer som avled den 23:e maj

1701  Kapten Kidd dog 56 år gammal då han avrättades genom hängning i Newgatefängelset. Han var en skotsk skeppsredare, kapare och pirat vars namn var William Kidd.

1906  Henrik Ibsen dog 78 år gammal efter en längre tids sjukdom. Han var en norsk dramatiker och författare. Ibsen hålls som en av de främsta dramatikerna i världshistorien.

2017  Roger Moore dog 89 år gammal i cancer. Han var en engelsk skådespelare, regissör och filmproducent. Han var James Bond mellan 1973 och 1985. Han var även känd för rollerna som Simon Templar i TV-serien The Saint (Helgonet) och som Lord Brett Sinclair i TV-serien The Persuaders (Snobbar som jobbar)

Today in history 23:e maj

Några händelser som inträffat den 23:e maj

1430
JEANNE D´ARC BLIR TAGEN TILLFÅNGA
 

Den franska bondflickan och härföraren Jeanne d’Arc blir tillfångatagen av Frankrikes fiender burgunderna, då hon leder försvaret av staden Compiègne. Hertigen av Burgund säljer henne sedermera till engelsmännen, som är hans bundsförvanter under det pågående hundraårskriget. Engelsmännen ställer henne sedermera inför rätta för kätteri och ett år senare blir hon avrättad genom att brännas på bål.

1576
TYCHO BRAHE FÅR ÖN VEN
 

Astronomen och astrologen Tycho Brahe får ön Ven i Öresund i förläning av den danske kungen Fredrik II. Brahe låter där uppföra slottet och observatoriet Uraniborg, som innehåller tidens mest avancerade astronomiska och astrologiska mätinstrument.

1934
BONNIE & CLYDE SKJUTS IHJÄL
 

Bonnie och Clyde överfölls under ett bakhåll och dödades 23 maj 1934, på en ödslig väg nära deras gömställe utanför Bienville Parish, Louisiana. De sköts av ett uppbåd av fyra Texaspoliser och två från Louisiana. Bonnie och Clyde dödades med omkring 130 skott tillsammans.

1936
BROMMA FLYGPLATS INVIGS
 

Kung Gustaf V och Flyghamnsstyrelsens ordförande Yngve Larsson inviger flygplatsen i Bromma, trots rådande regn och dimma. Klockan 15.00 öppnas flygplatsen för trafik och den förste passagerare som anländer till denna Stockholms första flygplats på land blir prins Bertil.

1945
HEINRICH HIMMLER BEGÅR SJÄLVMORD och NAZITYSKLANDS REGERING ARRESTERAS
 

De tyska SS-styrkornas högste befälhavare Heinrich Himmler, som under falskt namn har suttit i brittisk fångenskap sedan den 12 maj, begår självmord genom att bita sönder en cyanidkapsel, eftersom man har börjat fatta misstankar mot äktheten i hans identitet och man samma dag ska börja förhöra honom i frågan.
Samtliga medlemmar av den tyska regeringen, som sedan Adolf Hitlers död den 30 april har letts av storamiral Karl Dönitz i Flensburg, blir arresterade och avsatta av brittiska trupper. Därmed är Nazitysklands sista regering upplöst och någon ny tysk regering tillträder inte förrän 1949, då de allierades ockupation av Tyskland upphör och de öst- och västtyska staterna upprättas.

1949
VÄSTTYSKLAND BILDAS
 

De västallierade (Storbritannien, Frankrike och USA) slår samman sina ockupationszoner i västra och södra Tyskland och bildar av dem den Tyska förbundsrepubliken (tyska: Bundesrepublik Deutschland; förkortat BRD och i dagligt tal kallad Västtyskland), som en egen stat. Som svar på detta låter Sovjet av sin ockupationszon senare samma år bilda Tyska demokratiska republiken (tyska: Deutsche Demokratische Republik; förkortat DDR och i dagligt tal kallad Östtyskland). Det dröjer dock till 1955, innan Västtyskland blir helt självständigt från de allierade, medan Östtyskland förblir en sovjetisk satellitstat fram till kalla krigets slut och Berlinmurens fall 1989 och Tysklands återförening 1990.

1951
FÖRSTA TETRA PAK PRESENTERAS
 

Förpackningsföretaget Åkerlund & Rausings ene chef Ruben Rausing presenterar världens första tättslutande pappersförpackningen för mjölk, som Rausing och malmöfabrikens chef Holger Crafoord har arbetat på sedan 1944. De kallar den Tetra Pak, eftersom den är formad som en tetraeder och redan i november samma år börjar den säljas i affärer (då för grädde).

1996
GÖRAN KROPP BESTIGER MOUNT EVEREST
 

Äventyraren och bergsbestigaren Göran Kropp blir den förste svensk som bestiger världens högsta berg Mount Everest utan syrgas och bärare. Detta sker 16 år efter den första bestigningen av toppen på detta vis och endast två veckor efter att åtta personer har omkommit på en och samma dag (10 maj) under bestigningen.