• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 22:a juni 2021

Fisk, Alldeles för många skador i fotboll, Österrike och Danmark fixade andra platserna. Sverige klara, låt målgörarna spela på toppmot Polen.

IDAG, 22/6 -21:
Namnsdagar: Paulina och Paula

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 22/6:
1974: DDR vinner över blivande världsmästarna.
1986: Maradona fuskar sig till avancemang i VM.
1994: Escobars självmål blir hans död.
2004: Danmark och Sverige spelar 2-2 och slår ut Italien.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 22/6:
Rodri, Miroslav.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN MÅNDAGEN DEN 21/6 2021.

Så klarade vi av årets ljusaste dag och nu går vi mot mörkare tider igen. När jag säger så i vårt hem så får jag alltid svaret att jag ska hålla tyst. Fast jag har sant. Däremot håller vi på att fortsätta värmas upp så även om dagarna blir kortare så kommer värmen att hålla i sig någon månad till. Fast det var ju inte lika varmt igår som de senaste  dagarna och det tackade både jag och hundarna för. Jag tackar även City Gross som äntligen uppfyllde vad de lovar och delade ut en komplett Familjelåda med fem middagar och alls som skulle vara med var med. I glädjeen över detta lagade jag fiskrätten ”Smörstekt fisk med ingefära & chili”. Då jag utökade rätten till fyra personer så lade jag till lite havskatt istället för torsken som det stod i recepten. Det passade utmärkt.
 

Fast egentligen handlade ju gårdagen om fotbolls-EM och grupp C och B som färdigspelades. Det var alltså fyra matcher och jag följde ju givetvis alla. Förutom resutat och spel så var det en annan sak jag fastnade för. Det var att fotboll måste vara den mest riskabla sport av alla som finns. För så många skadeavbrott som finns i fotboll förekommer inte i någon annan idrott. Givevis är många skådespeleri som märkligt nog tillåts, men det finns ju faktiskt ganska många ”riktiga” skador också per match. Värst är huvudskador som längre fram i livet har bevisligen lett till demens. Vore det inte dags att förbjuda nickande även i elitfotboll. Eller kan man uppfinna en sorts fotbollshjälm som alla måste bära. Den tjeckiske målvakten Petr Cech hade ju en rugbyhjälm efter hans allvarliga huvudskada. Hade han och alla andra spelare haft en sådan hjälm i varje match i sin karriär så skulle man kunna förhindra många allvarliga huvudskador.
 

En sådan huvudskada hade österrikes  Christoph Baumgartner fått redan efter en kvart. Fem minuter senade gjorde han matchens enda mål och sedan tvingades han av planen. Han skulle varit av redan efter smällen han fick efter en kvart, men Österrike tänkte nog mer på att det var han som bidrog till segern över Ukraina med 1-0. Denna tog Österrike vidare till åttondelarna som tvåa. Segrade i Grupp C gjorde Nederländerna som inte hade några problem Nordmakedonien. 3-0 slutade  den matchen, och dett finaste som hände där var i minut 68 då makedoniens största fotbllsspelare Goran Pandev byttes ut i sin sista landskamp. Alla lagkamrater ställde upp på två led och tackade Pandev då han promenerade av. Nederländerna vann alltså och är vidare, Österrike som blev tvåa får möta Italien i åttondelen. Där kommer det att ta slut för österrikarna, men de har aldrig nått så här långt tidigare i ett EM, så de är nog nöjda ändå. Det är tveksamt om trean Ukraina kommer att gå vidare? Jag tror inte det.
 

Grupp B avgjordes senare igår. Det var här som Danmark hade möjligheten att hemma på parken besegra Ryssland, och då skulle danskarna ta andra platsen trots att de inte hade tagit en enda poäng tidigare. Det kokade i Parken och danskarna gjorde vad de kunde. 1-0 till pausen och sedan 2-0 i andra. Ryssarna fick en mycket märklig straff, men trots rysk reducering slutforcerade danskarna till en klar seger med 4-1. Och Danmark var tvåa i gruppen, eller… Det krävdes givetvis att Belgien skulle slå Finland och det visade sig inte vara så enkelt. Trots stork tryck av belgarna så stod det 0-0 med bara kvarten kvar. Då kom ett skott i ribban som finlands målvakt oturligt nog famlade in i eget mål. Lukaku passade sedan på att göra 2-0 och Danmark, Finland och Ryssland hamnade alla på tre poäng efter suveräna Belgien. Detta betyder att dessa tre inbördes möten blev till en egen liten tabell som gjorde att Danmark blev tvåa och är vidare till ett möte med Wales. Ryssland blev sist och har spelat klart. Finland är trea, men hamnar efter Ukraina bland treorna och därmed har även Finland med all sannolikhet spelat färdigt.
 

Fast ett stort plus med resultaten från Grupp B och C innebär att dessa två treor har tre poäng, och om Sverige skulle klanta sig rejält mot Polen och hamna på tredje plats i sin grupp så har de ju redan fyra poäng och är alltså redan klara för åttondelsfinal. En annan sak som diskuteras med den svenska laguttagningen är ju om Marcus Berg ska starta eller inte. Det påstås ju att han är viktig att ha med på planen som pådrivare och då finns ju möjligheten att flytta ner honom ett steg till mittfältare. Då kan Alexander Isak och Robin Quaison starta på topp. Dessa två har ju visat att de kan göra mål till skillnad från Marcus Berg.

IDAG: TISDAGEN DEN 22/6 2021.

NAMNSDAGAR:
Paulina och Paula

Namnsdagar för den 22:a juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Tio tusen riddare (Denna benämning på dagens datum fanns i de äldsta helgonkalendarierna, till minne av 10 000 romerska soldater, som led martyrdöden på berget Ararat.) och Paulinus, (till minne av en biskop i den italienska staden Nola på 400-talet)
1901–1985 – Paulina
1986–1992 – Paulina, Pamela (utgått) och Paulette (utgått)
1993–2000 – Paulina och Paula
Från 2001 – Paulina och Paula

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 22:A JUNI.

1974 Öst mot väst

Grupp A i fotbolls-VM i Västtyskland spelade sista matchen på Volksparkstadion i Hamburg. Det var och skulle bli en historisk match. För första gången i stora fotbollssammahang ställdes Östtyskland mot Västtyskland. Matchen bjöd på mer kamp än målchanser, men i 77:e minuten lyckades Jürgen Sparwasser göra 1-0 till Östtyskland, vilket även blev slutresultatet. DDR vann gruppen och i finalspelet som också var ett gruppspel slutade DDR trea efter Nederländerna och Brasilien. Västtyskland gick till final och blev världsmästare.

1986 Maradona var Gud (trodde han)

Under VM i Mexiko utspelades idag 1986 en av de underligaste händelserna som blivit godkända i en så pass viktig match. Argentina spelade kvartsfinal mot England i VM på Aztekastadion i Mexico City inför 114 580 åskådare. I tidningar och media blåstes matchen upp som att det var dags för revansch för Argentina då de fyra år tidigare förlorat kriget om Falklandsöarna till Storbritannien. Och i krig och kärlek är allt tillåtet.
 

Då det var mållöst i paus passade Maradona på att göra sig längre genom att kasta upp sin hand och slå in bollen i mål, vid ett inlägg. Det märkliga var att alla såg detta utom någon av domarna. Argentina ledde med 1-0 på en regelvidrighet som Maradona inte ens erkände efteråt. Han påstod då att det var ”Lite träff av Maradonas huvud och lite träff av Guds hand” som slagit in bollen och då var det helt OK. Endast fyra minuter senare lyckades han dribbla igenom hela Engelska försvaret och göra 2-0.
 

Ett mål som klassas som historiskt. Visst var det speciellt, men då Saeed Al-Owairan från Saudiarabien gör ett exakt likadant mål på Belgien i VM 1994 i USA är det ingen som påstår att han är ett geni och en av världens bäste spelare. Nåja, tillbaka till idag 1986. England lyckas reducera, men kommer inte längre än till 2-1 och är ute ur VM på grund av Guds hand.

1994 Fotboll kan gälla livet

USA skulle i sitt hemma-VM ta sig till åttondelsfinal, och att de kom dit berodde i stort på dagens match mot Colombia. De vann matchen med 2-1 trots att de bara gjorde ett mål själva. Det första målet efter 34 minuter kom efter ett inlägg som Colombia-backen Andrés Escobar, i ett försök att bryta, olyckligt styrde in i eget mål. Det hjälpte inte att Colombia vann sista gruppspelsmatchen mot Schweiz med 2-0. Colombia kom sist i Grupp A och hade spelat färdigt.
 

Den 28:e juni åkte det colombianska laget hem. Escobar utsågs till syndabock för sitt självmål och den 2:a juli sköts han ihjäl med sex revolverskott utanför en bar i en förort till staden Medellín. Mördaren Humberto Muñoz ska ha ropat ”Gol!” inför varje kula han sköt. Han greps och dömdes till 43 års fängelse, men han släpptes fri redan 2005.

2004: Danmark och Sverige spelar 2-2 och slår ut Italien.

Portugal stod som värd för fotbolls-EM 2004 och idag 2004 spelades de sista gruppspelsmatcherna i Grupp C. Bulgarien var borta ur diskussionen om vilka två lag som skulle gå vidare. Det stod mellan Italien, Danmark och Sverige. Italien var tvunget att vinna över Bulgarien och de gjorde de med 2-1 och slutade på fem poäng. För Italiens del var de vidare om antingen Sverige eller Danmark vann deras match. Vid oavgjort skulle all tre lag hamna på fem poäng, men Italien skulle ha sämst målskillnad då de bara gjorde ett plusmål i sin sista match. Danmark tog ledningen två gånger men Sverige kom tillbaka och kvitterade två gånger. 2-2 målet kom i 89:e minuten. Sverige och Danmark var vidare.
 

I Italien och södra Europa basunerades det ut att det var en uppgjord match, men vi nordbor fuskar ju aldrig. Jag undrar vad vi hade sagt om läget varit omvänt och Sverige varit i Italiens kläder?

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 22:A JUNI.

RODRI blir 25 år

Rodrigo Hernández Cascante är född 1996 i Madrid, Spanien
Mittfältare
16 U- och 22 A-landskamper för Spanien (2012-).

Klubbar som spelare:
Rayo Majadahonda (2006–07),
Atlético Madrid (2007–13),
Villarreal (2013–2018),
Atlético Madrid igen (2018–19),
Manchester City (2019–).

Miroslav KADLEC blir 57 år

Miroslav KADLEC är född 1964 i Uherské Hradiště, Tjeckoslovakien.
Försvarare
38 A-landskamper för Tjeckoslovakien (1987-93) och 26 för Tjeckien (1994-97).

Klubbar som spelare:
Slovácká Slavia Uherské Hradiště (1971-83),
TJ Vítkovice (1983-84),
RH Cheb (1984-86),
TJ Vítkovice igen (1986-90),
1. FC Kaiserslautern (1990-98),
FC Petra Drnovice (1998-2001),
1. FC Brno (2001-02).

Han har två Bundesligatitlar och en andra plats i EM 1996 på meritlistan.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA E BRA DAG.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv