• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 2:a februari 2021

TEMADAGAR:
Murmeldjursdagen.
Internationella våtmarksdagen.
Internationella tvillingdagen.
NAMNSDAG?:
Kyndelsmässodagen
2 1/2 Men
MidsomerFOTBOLLSHISTORIA:
1946: Kevin O'Flanagan spelar landskamp.
2007: Fotbollskravaller dödar Filippo Raciti.
2009: Äntligen får Wenger köpa Arshavin.
2013: Speciella målgörare för Hartlepool.

FÖDDA:
Ivan, Gerard, Maxi, Faye, Roar.

DAGENS TRÖJA.

IDAG: TISDAGEN DEN 2/2 2021.

TEMADAGAR:
Murmeldjursdagen.
Internationella våtmarksdagen.
Internationella tvillingdagen.

 

Groundhog Day (Murmeldjursdagen) är en festlighet som firas på flera orter i USA och Kanada. Traditionen är baserad på mytologi från Centraleuropa som europeiska emigranter tog med sig till USA. Varje år den 2 februari när dagen firas ska man enligt sägen kunna bedöma hur länge vintern kommer att vara. Murmeldjuret Punxsutawney Phil kan mycket väl vara världens äldste meteorolog. Sedan 1887 har gnagaren förutspått vårens ankomst med sin blotta uppenbarelse; om det är sol och Phil därmed kan se sin egen skugga den 2 februari så får våren vänta ytterligare sex veckor.

Denna ceremoni blev hela den filmtittande världen medveten om genom regissören Harold Ramis mästerliga komedi “Måndag hela veckan” från 1993, men dagen firas på många olika platser i nordöstra USA och Kanada. Störst är den dock i Pennsylvania i allmänhet, och orten Punxsutawney i synnerhet. Clymer H. Freas, redaktör för lokaltidningen Punxsutawney Spirit, drev lyckosamt en kampanj för att göra Phil till den officiella Groundhog day-meteorologen.
 

Internationella våtmarksdagen. Denna dag markerar dagen för antagandet av konventionen om våtmarker den 2 februari 1971 i den iranska staden Ramsar vid stranden av Kaspiska havet. Ramsarkonventionen arbetar för att bevara våtmarker, sjöar, vattendrag och grunda marina områden och nyttja dem på ett hållbart sätt samt hjälpa till att öka allmänhetens medvetenhet om vikten och värdet av våtmarker. Firandet infaller lite olyckligt i Sverige eftersom många våtmarker är frusna då och flyttfåglarna är långt borta.
 

Den internationella tvillingdagen instiftades 2010 av den finska föreningen Finlands Flerlingsfamiljer. Föreningen agerar som en huvudorganisation för ett flertal regionala föreningar vars fokus är så kallade flerlingsfamiljer. Med detta avses en familj där en graviditet lett till födseln av tvillingar, trillingar eller fyrlingar. Att vara tvilling är väldigt unikt. Bara 1,4 procent, på ett ungefär, av alla graviditeter leder till flerbarnsbörd i Sverige.

NAMNSDAG?:
Kyndelsmässodagen

Den svenska almanackan har sju dagar som inte har någon namnsdag. Nyårsdagen, Kyndelsmässodagen, Skottdagen, Marie bebådelsedag, Johannes Döparens dag, Allhelgonadagen och Juldagen. Idag infaller en av dessa dagar. Före 1901 kallades dagen Marie kyrkogångsdag, med detta ändrades till Kyndelsmässodagen, som man då tyckte lät modernare???

Denna nya benämning på dagens datum åsyftar den dag 40 dagar efter Jesu födelse (25 december) då hans mor Maria bar fram honom i templet. Kyndel är ett gammalt ord för brinnande ljus (jämför engelska candle), och här åsyftas att man tände många ljus denna dag.

Fast mellan 1993 och 2001 så hade Mia och Marja namnsdag idag, men som sagt så plockades dessa båda namn bort 2001.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 1/2 2021.

Måndag betyder handel. Handel på City Gross. Där finns den Familjelåda med fem middagar som jag hämtade efter lunch. En produkt som jag köpte var en ananas. På ICA har jag kommit hem med två som inte haft någon som helst smak. Det var bara att kasta direkt, men City Gross hade en god ananas. Sedan hämtades maten ut i ett utrymme som bara fick ta emot fyra personer som mest. Att hålla avstånd är ju viktigt, och då tänkte jag på rökare. Sprider de eventuellt smitta på längre avstånd än en person som bara andas. Jag menar att rök kan man ha obehag på längre avstånd än två meter. Följer eventuell coronasmitta med röken så att om en person blossar på en cigarrett ska man vara minst tio meter ifrån dem?
 

Det blev en långpromenad med min hund Rhiann. Hon hade redan haft en kortare promenad så kanske var det mer för min skull än hennes. Den Lille är ju vårt nytillskott i familjen som egentligen är min dotters. Denna Shih-tzu var född med en kvalstersjukdom som gör att hon måste badas två gånger i veckan. Detta skötte jag om i eftermiddags.
 

Innan Watford mot Queens Park Rangers startade så tittade jag klart på en av alla amerikanska komediserier som jag sett de senaste tre åren. Igår avslutade jag 12:e säsongen av 2 ½ Men. Serien som Charlie Sheen fick sparken ifrån efter åtta säsonger och ersattes av Ashton Kutcher. Faktum är att jag tyckte mer om serien med Kutcher som var mycket mer sympatisk än Sheen. Och då menar jag deras rollfigurer. Hela serien kunde beskrivas som två tredjedelar av Ian Durys hitlåt ”Sex and drugs and Rock’n’roll”. Det fanns ingen Rock’n’roll i serien. Det var alltså ingen komediserie som var barnvänlig även om den byggde så mycket på den halva mannen att när Jake växte upp så plockade man in ett nytt barn i sista omgången. Men jag hade mycket nöje av serien.
 


En annan serie vi följer, eller rättare sagt tittar om är Morden i Midsomer. Det är jag och hustrun som normalt inte klarar våldsamma filmer, men engelska mord är tydligen inte något våldsamt. Igår hade vi kommit till säsong 10 första avsnittet. ”Dance with the Dead” som följde de flesta avsnitt i serien och hade tre mord. Efter det var det andra halvlek av Watford mot QPR. Den matchen följde också det som händer i de flesta matcher jag ser med Watford. De spelar uddlöst, men får en straff som ger dem ledningen. Sedan kommer motståndarna tillbaka och i sista matchminuten slår de in segermålet. 1-2.

FOTBOLLSHISTORIA från den 2:a februari.

1946 O'Flanagan spelar i Nordirlands ladslag.

Idag 1946 spelade Kevin O'Flanagan en landskamp för Nordirland mot Skottland i Belfast. Kevin tillhörde Arsenal där han gjorde 14 ligamatcher och 2 FA-cupmatcher och gjorde två mal. Det låter inte som världens största fotbollsprestation, men då ska man tänka på att Kevin var amatör och jobbade egentigen som läkare. Han gick under smeknamnet "The Flying Doc". Att han var noga med att förbli amatör berodde delvis på att han kunde syssla med andra idrotter också. Han var duktig friidrottare. Kevin hade även spelat en landskamp en vecka tidigare. Då spelade han för Irlands landslag när de mötte Frankrike. Men det var inte fotboll utan rugby.

FOTBOLLSHISTORIA från den 2:a februari.

2007 Kravaller på Sicilien

Idag 2007 var det derby i södra Italien mellan Catania och Palermo. Redan efter en halv timme uppstod oroligheter då Palermo tog ledningen. Då matchen fortsatte kvitterade Catania, men till slut hade Palermo gjort ytterligare ett mål.

Detta och en del av den redan rivaliserande stämningen som fanns gjorde att det blev kravaller efter matchen. Under dessa skadades polismannen Filippo Raciti (bilden) så allvarligt att han avled. För att reda ut och ta reda på problemen samt hedra Raciti så ställdes all fotboll in kommande vecka.

FOTBOLLSHISTORIA från den 2:a februari.

2009 Arshavin till Arsenal

Idag 2009 blev det äntligen klart att Wenger till sist fick sin favoritspelare, ryssen Andrei Arshavin som inte fått flytta från Zenit St. Petersburg. Men budet på 15 miljoner pund fick ryssarna att ändra sig. Nu skulle det visa sig att den normalt så talangfulle anfallaren inte alls visade vad han kunde utom då han kom till Liverpool och Anfield.

Där var enda arena han kunde göra mål på. Redan i vårens match gjorde han alla fyra Arsenalmål i 4-4 matchen. Kanske skulle Liverpool fixat honom till sin trupp då han trivdes så bra på Anfield. Efter fyra säsonger återvände han till Zenit, och då hade han varit utlånad till sin hemmaklubb under en säsong.

FOTBOLLSHISTORIA från den 2:a februari.

2013 "Hartleypoole" vinner

League One, alltså tredje divisionen i England spelade idag 2013, och en match var den mellan Hartlepool United och Notts County. Matchen slutade 2-1 och egentligen var det inget speciellt med de om det inte varit för målgörarna. Hartlepools målgörare var Peter Hartley och James Poole. Passande att Hartley och Poole stod bakom segern för Hartlepool.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 2:a februari.

Ivan PERIŠIĆ blir 32 år

Ivan PERIŠIĆ är född 1989 i Split, Jugoslavien
Mittfältare
17 U- och 96 A-landskamper för Kroatien (2005-).

Klubbar som spelare:
Hajduk Split (2000–06),
Sochaux (2006–09)
Roeselare (2009 lån),
Club Brügge (2009–11),
Borussia Dortmund (2011–13),
VfL Wolfsburg (2013–15),
Inter (2015–),
Bayern München (2019-20 lån).

Då Ivan besviket förlorat VM-finalen mot Frankrike 2018 så kunde han lämna Ryssland med ett rekord i detta VM. Han sprang sammanlagt 72,5 kilometer vilket var längst av alla spelarna i hela VM.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 2:a februari.

Gerard PIQUÉ blir 34 år

Gerard PIQUÉ Bernabéu är född 1987 i Barcelona, Spanien
Försvarare
40 U- och 102 A-landskamper för Spanien och 10 för Katalonien (2002-18).

Klubbar som spelare:
FC Barcelona (1997-2004),
Manchester United (2004-08),
Real Zaragoza (lån 2006-07)
Barcelona igen (2008-).

Världsmästare 2010 och Europamästare 2012.
Pique är tillsammans med Samuel Eto'o, Marcel Desailly, Paulo Sousa och Cristiano Ronaldo de enda spelarna som vunnit Champions League två år i rad med olika klubbar.
Han har sönerna Milan och Sasha tillsammans med artisten Shakira, som för övrigt också fyller år idag, men hon blir 44.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 2:a februari.

Maxi RODRIGUEZ blir 40 år

Maximiliano Rubén "Maxi" RODRIGUEZ är född 1981 i Rosario, Argentina
Mittfältare
7 U- och 57 A-landskamper för Argentina (2001-14).

Klubbar som spelare:
Newell's Old Boys (1995-2002),
Real Oviedo (lån 2001),
Espanyol (2002-05),
Atletico Madrid (2005-10),
Liverpool (2010-12),
Newell's Old Boys igen (2012-17),
Peñarol (2017-19),
Newell's Old Boys (2019-).

Han har både italienskt och argentinskt medborgarskap. Trots en lång fotbollskarriär så har han bara en större titen och den kom 2012 då han blev Ligacupmästare med Liverpool.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 2:a februari.

Faye WHITE blir 43 år

Faye Deborah WHITE är född 1978 i Horley, England
Försvarare
90 A-landskamper för England (1997-2012)

Klubbar som spelare:
Horsham Ladies (1990-96),
Arsenal Ladies (1996-2013),
Ottawa Fury (lån 2007).

2007 fick hon Member of the Order of the British Empire (MBE) för sina insatser i den Engelska fotbollen och 2015 invaldes hon i English Football Hall of Fame.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 2:a februari.

Roar STRAND blir 51 år

Roar STRAND är född 1970 i Trondheim, Norge
Mittfältare
42 A-landskamper för Norge (1994-2003).

Klubbar som spelare:
1989-2010 i hela hans karriär spelade han i Rosenborg, men 1993 var han utlånad till Molde.

Han har spelat över 100 matcher i europeiska turneringar, vilket är något av en topprestation. Han har också 14 serieguld vilket är bäst i Europa.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv