19:e september

NAMNSDAG

Fredrika:
Fredrika är den feminina formen av Fredrik. Det är ett forntyskt namn sammansatt av ord som betyder fred och härskare.

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Saint Kitts och Nevis: Självständighet från Storbritannien erkändes den 19 september 1983.

VIP födda den 19:e september

Några andra som också är födda den 19:e september

1883 – 1931 Hjalmar Bergman,
Svensk författare. Hans stora genombrott kom 1919 med Markurells i Wadköping.

1919 – 1998 Ferry Porsche,
Österrikisk-tysk bilkonstruktör. Han skapade 1948 Porsches första egna bilmodell, Porsche 356, och var son till Ferdinand Porsche.

1933 – David McCallum,
Skotsk skådespelare och musiker. Han är mest känd för sin roll som den blonde ryske agenten Illya Kuryakin i Mannen från UNCLE, men även som obducent i NCIS.

1944 – Anders Björck,
Svensk politiker för moderaterna. Han var försvarsminister i den borgerliga regeringen 1991–1994.

1948 – Jeremy Irons,
Brittisk skådespelare. Bland annat gjorde han karaktären Simon i Die Hard - Hämningslöst (1995)

1952 – Gunnar Hökmark,
Svensk politiker (moderat). Han är ledamot av Europaparlamentet sedan 2004.

1952 – Nile Rodgers,
Amerikansk musiker, kompositör, gitarrist och producent. Han var en av grundarna till den kända R&B/discogruppen Chic.

1956 – Ann Zacharias
Svensk skådespelare,regissör och manusförfattare. Fick sitt genombrott i filmen Det sista äventyret 1974.. Har barnen Sara och Marc tillsammans med Ted Gärdestad.

1958 – Lita Ford, 
Amerikansk sångerska. Hon var en av förgrundsfigurerna i tjejrockbandet The Runaways.

1965 – Sara Kadefors, 
Svensk författare, journalistoch manusförfattare. Vinnare av Augustpriset 2001  i klassen Barn- och ungdomsbok för Sandor slash Ida.

Några kända personer som avled den 19:e september

1881 James Garfield dog 49 år gammal av en skottskada han fick vid ett mordförsök den 2:a juli. Han var en amerikansk politiker och USA:s 20:e president.

1955 Carl Milles dog 80 år gammal i sitt hem på Millesgården. Han var en svensk skulptör. Han är känd för sina fontäner och andra verk i monumentalformat i både Europa och USA.

1957 Edvard Persson dog 69 år gammal av en hjärnblödning. Han var en svensk skådespelare och sångare. Han var en av Sveriges mest folkkära filmskådespelare, som i film efter film spelade munter och godmodig skåning.

1973 Gram Parsons dog 26 år gammal av en överdos. Han var en amerikansk countrysångare, gitarrist, pianist och låtskrivare. Han var aldrig speciellt framgångsrik kommersiellt men har varit betydelsefull som en brygga mellan country- och rockmusik.
¤ Six Days On The Road och Hot Buriti 

2004 Skeeter Davis dog 72 år gammal av bröstcancer. Han var en amerikansk countrysångerska. Mest ihågkommen för balladen The End of the World från 1963.

Today in history 19:e september

Några händelser som inträffat den 19:e september

1783
 

VÄRLDENS FÖRSTA BALLONGUPPSTIGNING MED LEVANDE VARELSER I KORGEN.


  Den första luftballongflyningen med levande varelser utförs av bröderna Montgolfier i Paris. Åskådarna var många bl.a. Ludvig XVI, Marie Antoinette och Benjamin Franklin. Ett får, en anka och en tupp placerades i en korg hängande undertill på en nykonstruerad ballong. Denna var 19 m hög, vägde 400 kg och hade en volym på 1400 m3. Den värmdes av glödande kol på ett galler som skickades med ballongen. Flygturen varade 8 minuter och dess passagerare landade välbehållna 3 km bort.

1893
 

NYA ZEELAND FÖRST I VÄRLDEN MED ATT GE KVINNOR RÖSTRÄTT.


  I Nya Zeeland får kvinnorna rösträtt – därmed det första land i världen som ger kvinnorna denna rättighet. Det innebar att kvinnorna för första gångren röstade i de allmänna valen i Nya Zeeland som hölls samma år den 28:e november och den 20:e december.

1955
 

MILITÄREN AVSÄTTER JUAN PERON I ARGENTINA.


  Juan Perón avsätts i Argentina av en militärjunta. Han gick i landsflykt till Spanien där han fortsatte att vara en politiker i bakgrunden. Han var bosatt i Puerta de Hierro, en av Madrid exklusiva stadsdelar. Han återvände 1973 och valdes på nytt till president, men avled året därpå.

1957
 

USA INLEDER SINA UNDERJORDIDKA KÄRNVAPENPROV I NEVADAÖKNEN.


  USA genomför sin första underjordiska kärnvapenprovsprängning i Nevada-öknen. Detta skedde i det som kallas Nevada Test Site. NTS är uppdelat i 30 Areas där olika prov gjorts. Den mest hemliga och mytomspunna är en Area utanför dessa 30 kallad Area 51 som det spekulerats mycket om. 

1975
 

PREMIÄR FÖR FAWLTY TOWERS.


  Det första avsnittet av Pang i bygget med bland annat John Cleese visas på brittiska BBC. Serien spelades in i två omgångar om vardera sex avsnitt, 1975 och 1979. I Sveriges Television började serien sändas den 20 juli 1976.

1991
 

ÖTZI HITTAS.


  En mumifierad manskropp som senare får namnet Ötzi hittas i en glaciär i Sydtyrolen. 
Ötzi, "Ismannen", var en förhistorisk man som levde omkring år 3300 f.Kr. under den period som kallas kopparstenåldern.Hans kropp bevarades i över femtusen år infrusen i en glaciär mellan Ötztalalperna och Schnalstal i Italien. Ötzis kvarlevor ingår utställningen vid Sydtyrolens arkeo­logiska museum i Bolzano i Italien.