9:e januari

NAMNSDAG

Gunnar:
Gunnar är ett mansnamn med gammalt nordiskt ursprung. Det är bildat av gunnr – strid, och haria – krigare.

Gunder:
Gunder är ett mansnamn, en dansk variant, med samma ursprung och betydelse som Gunnar. Det är bildat av gunnr – strid, och haria – krigare.

VIP födda den 9:e Januari

Några andra som också är födda den 9:e januari

1923 – 2011 Gaby Stenberg,
 Svensk skådespelerska.  På senare år blev hon mycket känd för sin roll som Ellinor / Beatrice Dahlén i tv-serien Rederiet.

1925 – 1989 Lee Van Cleef,
 Amerikansk skådespelare. Han är troligtvis en av de mest ihågkomna filmskurkarna genom tiderna.

1955 – J.K. Simmons,
 Amerikansk skådespelare. Han är den sadistiske Vernon Schillinger i TV-serien Oz och J. Jonah Jameson i filmerna om Spiderman, samt Howard Silk i TV-serien Counterpart.

Några i musikens värld som är födda den 9:e januari

1950 – David Johansen,
 Amerikansk sångare, munspelare, skåde-spelare och låtskrivare. Han blev känd som frontfigur för glamrockgruppen The New York Dolls i mitten av 1970-talet.

1967 – Crystal Gayle,
 Amerikansk countrysångerska. Under 
1980-talet hade hon hits som "Don't It Make My Brown Eyes Blue", "Talking in Your Sleep" och "Half the way".

1967 – Dave Matthews,
 Amerikansk gitarrist, sångare och låtskrivare, född i sydafrika, och mest känd som en av grundarna av Dave Matthews Band.

1973 – Sean Paul,
 Jamaicansk reggaesångare. Han fick sitt internationella genombrott 2002 med singlarna "Get Busy" och "Like Glue".

Känd person som avled den 9:e januari

2011 Peter Yates dog 81 år gammal efter en tids sjukdom. Han var en brittisk filmregissör, sedan slutet av 1960-talet mestadels verksam i USA. Han blev banbrytande i biljaktscenerna från filmen Bullit.

Today in history 9:e januari

Några händelser som inträffat den 9:e januari

1431
 

RÄTTEGÅNGEN MOT JEANNE D´ARC INLEDS.


  Sedan engelsmännen under det pågående hundraårskriget mot Frankrike den 23 maj året innan har tillfångatagit den franska bondflickan tillika härledaren Jeanne d'Arc inleds en rättegång mot henne i Rouen, där de engelska ockupations-styrkorna har sitt säte. Hon döms så småningom till döden för kätteri och avrättas genom att brännas på bål den 30 maj.

1960
 

ASSUANDAMMEN BÖRJAR BYGGAS.


 Byggandet av den egyptiska Assuandammen på Nilen inleds.Syftet med byggandet av den höga dammen var att förhindra översvämningar och producera elektricitet och vatten till jordbruket. Dammen blev klar 1970.

1983
 

DE FÖRSTA PÅGATÅGEN BÖRJAR RULLA.


  De skånska lokaltågen Pågatågen införs. Orter som trafikeras är bland annat Malmö, Lund, Landskrona, Helsingborg, Ystad, Ängelholm, Kristianstad, Simrishamn och Höör.