22:a juli

NAMNSDAG

Magdalena:
Kvinnonamnet Magdalena var ursprungligen ett grekiskt tillnamn, dvs. ett namn som lades till förnamnet, med betydelsen (kvinna) "från Magdala". Bibelns Maria Magdalena (som är upphovet till namnet i almanackan) fick just detta tillnamn för att skilja henne från Jesus moder.

Madeleine:
Kvinnonamnet Madeleine är en fransk form av Magdalena som använts i Sverige sedan slutet av 1700-talet och betyder "från Magdala". Magdala var en by nära havet av Galiléen som betyder "tornet" på hebreiska. Försvenskade former är Malena och Malin.

VIP födda den 22:a juli

Några andra som också är födda den 22:a juli

1890 – 1995 Rose Fitzgerald Kennedy,
Amerikansk politikerhustru och matriark. Moder till bl a John F, Robert och Edward.

1934 – 2022 Louise Fletcher,
Amerikansk skådespelare. Fick en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för rollen som syster Ratched i filmen Gökboet.

1947 – Albert Brooks,
Amerikansk skådespelare och regissör. Han föddes som Albert Einstein. 

1949 – Lasse Virén,
Finländsk långdistanslöpare och samlingspartistisk politiker. Han vann guld på både 5000 och 10000 m två OS i rad. 1972 och 1976.

1980 – Dirk Kuyt,
Nederländsk fotbollsspelare. Han har vid två tillfällen (2003 och 2006) blivit utsedd till Holländska ligans bästa spelare.

2013 – Prins George av Cambridge,
Brittisk arvprins, son till prinsparet William och Catherine. Han är nummer tre i samväldesrikenas tronföljd.

Några i musikens värld som är födda den 22:a juli

1944 – Rick Davies,
Engelsk musiker, sångare, keyboardist och låtskrivare. Han är mest känd som grundare av gruppen Supertramp.

1973 – Rufus Wainwright,
A
merikansk-kanadensisksångare, musiker och låtskrivare. För många är Wainwright mest känd för sin tolkning av Leonard Cohens sång "Hallelujah" från filmen Shrek.

Några kända personer som avled den 22:a juli

1932  Florenz Ziegfeld dog 65 år gammal i lungsäcksinflammation. Han var en amerikansk teaterproducent och impressario, som blev banbrytande inom teaterrevynoch musikalen.

1934  John Dillinger dog 31 år gammal då han sköts av polisen vid ett gripande. Han var en bankrånare i den amerikanska Mellanvästern i början av 1930-talet. Han betraktades som en farlig brottsling, som var inblandad i mord på flera poliser, rån på åtminstone två dussin banker och fyra polisstationer.

Today in history 22:a juli

Några händelser som inträffat den 22:a juli

1894
 

VÄRLDENS FÖRSTA TÄVLING FÖR BILAR


  Världens första bilsporttävling organiseras av den franska tidningen Le petit journal och går mellan de franska städerna Paris och Rouen. Den har föregåtts av fyra dagars uppvisning av de deltagande fordonen och ett kvalificeringslopp på 50 kilometer runt Paris. Den förste som kommer i mål i Rouen efter den 127 kilometer långa sträckan är Jules-Albert de Dion, men eftersom hans ångbil har en kolmatare blir han diskvalificerad. Vinnaren av de 5 000 franc, som utgör vinstsumman, går istället till Albert Lemaître, som kör en Peugeot.

1933
 

WILEY POST BLIR FÖRST ATT ENSAM FLYGA RUNT JORDEN


  Amerikanen Wiley Post landar i New York efter att ha genomfört den första soloflygningen jorden runt på 7 dygn, 18 timmar och 49 minuter. Detta är 21 timmar snabbare än hans tidigare jorden runt-flygning 1930 (som han genomförde tillsammans med navigatören Harold Gatty) och Post tas emot som en hjälte med parad genom staden. Två år senare omkommer han i en flygolycka, då hans flygplan kraschar vid starten.

1934
 

GANGSTERN JOHN DILLINGER DÖDAS AV POLISEN


  Bankrånaren och gangstern John Dillinger blir nedskjuten av FBI-agenter, när han kommer ut från en biograf i Chicago. Han träffas av fem skott, varav ett i nacken, och dör mycket snabbt. Under sin korta brottskarriär (sedan året innan) har den 30-årige Dillinger och hans kumpaner genomfört så många rån, att polisen har utnämnt honom till ”Samhällets fiende nummer 1” (engelska: ”Public Enemy no. 1”) och även om många andra gangstrar verkar vid samma tid kommer det tidiga 30-talet sedermera att benämnas ”Dillinger-eran”.

1991
 

EN AV USAs VÄRSTA MASSMÖRDARE JEFFREY DAHMER GRIPS


  Amerikansk polis griper serie- och sexualmördaren Jeffrey Dahmer i hans hem i Milwaukee i Wisconsin, sedan ett av hans tilltänkta offer har lyckats fly. I hans hem finner man välbevarade kroppsdelar efter flera av Dahmers tidigare offer, och det visar sig att han under 13 år (sedan 1978) har våldtagit och mördat 17 män och pojkar, sedermera även med inslag av nekrofili och kannibalism. Dahmer diagnostiseras med borderline personlighetsstörning, men man finner att han har varit vid sina sinnens fulla bruk, när han har begått morden och han döms därför till 15 livstidsstraff (sedermera utökat med ett till). 1994 blir han ihjälslagen av en medfånge.

2011

 

ANDERS BREIVIK DÖDAR 77 PERSONER I OSLO


  Norge utsätts för ett dubbelt terroristattentat, först genom att en bilbomb briserar i regeringskvarteren i huvudstaden Oslo vid halv fyra-tiden, vilken dödar 8 personer och skadar flera regeringsbyggnader, därefter genom att den ensamme gärningsmannen beger sig till Arbeiderpartiets ungdomsförbunds sommarläger på ön Utøya några mil därifrån och först utger sig för att vara polis, men sedan börjar skjuta ungdomar på lägret och dödar 69 personer där, innan han stoppas efter en timme. Man misstänker först att dåden har utförts av någon terroristorganisation, men det visar sig snart att de har utförts av den ensamme norrmannen Anders Behring Breivik, som året därpå döms till 21 års fängelse (det strängaste straffet i norsk lag) för dåden.