• Boris dagliga blogg

Söndagen den 15:e april 2018.

Chelsea ökade tempot då de behövde.
Det blev en match mellan kämpande lag klockan fyra.
Salah gör sina mål på rikigt och behöver inte fuska som Kane.

Trots Manchester Citys vinst så behövs det ytterligare en för mästerskap nummer fem.
Bayern München har däremot redan sitt 28:e mästerskap.
Cardiff på väg upp och Watford ner.
​​​​​​​Två säkra segrar i Premier League idag och lite ovissare i Allsvenskan.


FOTBOLLSHISTORIA:
1889: Första gången en avbytre används. Andra gången var 65 år senare.
1989: Hillsboroughkatastrofen kostar 96 människors liv.

FÖDDA IDAG:
Melanie, James, Erjon, Nicola.

DAGENS TRÖJA
BAYERN MÜNCHENs förstatröja 2011/13

Jag har försökt att fixa Bayern Münchens förstatröja för i år, men Micke i Fotbollsaffären har inte kunnat hämta hem en i rätt storlek. Därför får det bli denna istället. Det är givetvis för segern med 5-1 över Mönchengladbach och Bayerns 28:e mästerskap är säkrat.

Chelsea ökade tempot då de behövde.


Jag som trodde jag hade koll på fotboll var helt och hållet vilse och felaktigt ute igår. Det var framförallt två saker. Ena var att Premier League hade delat upp sina matcher på fyra olika tidpunkter angående start av matcher. Southampton spelade hemma mot Chelsea klockan 13:30 och även om någon kanske kunde tro att hemmalagets 2-0 skulle ge en överaskning så var det givetvis så att Chelsea tryckte på ”prestera-knappen” då de tyckte det behövdes och så slutade de 2-3 och som jag förutsåg; En seger för Chelsea.
 

Det blev en match mellan kämpande lag klockan fyra.


Sedan var det detta med att Viasport alltid visar lätt förutsägbara matcher och inte speciellet spännande klockan fyra. Nu blev det inte liverpool mot Bournemouth då den matchen var flyttad till 18:30. Alltså fick de som hade tillfälle se om Crystal Palace skulle kunna klara sig kvar i Premier League och även nykomlingen Brighton. Det blev åtminstone en målrik match där Roy Hodgsons Crystal Palace tog alla tre poäng och vann med 3-2.
 

Salah gör sina mål på rikigt och behöver inte fuska som Kane.


Liverpool och Bournemouth möttes 18:30 och givetvis vara det aldrig någon chans att det skulle sluta på annat sätt än med en Liverpoolseger. 3-0 stod det efter 90 minuter och det var ett mål från var och en av Liverpools målskyttar; Firmino, Mane och givetvis Salah. Och Mohamed Salah gör sina mål på riktigt och inte som Harry Kane i Tottenham som får mål av sina lagkompisar bara bollen har passerat honom på inte allt för långt avstånd.
 

Trots Manchester Citys vinst så behövs det ytterligare en för mästerskap nummer fem.


Det jag alltså hade fel på var sista matchen i Premier League. Dels hade jag inte haft koll på att Premier League testade ett nytt grepp, nämligen att visa match klockan 20:45 en lördagkväll. Tydligen är detta någon som de planerar fler gånger till nästa säsong. Om man har haft tre matcher under lördagseftermiddagen att titta på så tycker jag om att göra annat än att sitta hela kvällen och se på fotboll, så jag tycker att detta är ett uselt nytt grepp. Alltså kan jag bara referera matchen med hjälp av slutresultatet som blev 3-1 till Manchester City över Tottenham på deras hemmaarena för året, Wembley. Här kommer mitt andra fel. Jag har tidigare påstått att Cotys seger igår skulle betyda att deras ligaseger var i hamn, men det visar sig att grannen United i Manchester fortfarande har chans att ta sig förbi. Fast detta är givetvis bara i teorin. I praktiken har City varit klara mästare sedan i höstas. De kommer att vinna fler matcher under säsongen och vid nästa seger lovar jag att dagen efter båra en Citytröja för att fira deras femte ligamästerskap.
 

Bayern München har däremot redan sitt 28:e mästerskap.


Fast Bayern München kan jag gratulera till ligamästare i tyska Bundesliga. De vann med 5-1 över Borussia Mönchengladbach och det innebär att de ligger ointagliga 23 poäng före tvåan Schalke 04. Så grattis Bayern till det 28:e mästerskapet. Barcelonas seger med 2-1 över Valencia tar dem närmre sin 25:e titel även om det i teorin finns lag som kan komma fatt, men det gör de inte. Förutom dessa inblickar i tyska och spanska ligan så har Allsvenskan och Superettan kommit in i tredje omgången. Elfsborg verkar få det tufft och förlorade sin tredje match på raken. Motstånder var Sirius som i sin tur vann sin första match. 1-0 slutade det. Att Häcken skulle vinna över Dalkurd var planenligt. För min del så är det Helsingborgs IF jag är mest intresserad av, men då får jag gå ner till Superettan. HIF spelade borta mot IK Frej och det blev en övertygande 5-1 vinst tillom leder Superettan.
 

Cardiff på väg upp och Watford ner.


För att redovisa mina andra lag så är ett Cardiff City som ju varit en katastrof de senaste matcherna, men igår vann de med två mål i slutet av matchen borta mot Norwich. Då samtidigt Fulham bara fick 1-1 hemma mot Brentford så är Cardiff tillbaka på andraplats igen och det är den placering som ger uppflyttning till Premier League. Där spelar redan Watford, mitt andra lag i England. Tyvärr är de, enligt statistiken om man gör en tabell på de fem senaste matcherna, Premier Leagues allra sämsta lag och igår blev det ett mål på övertid i deras match mot Huddersfield. Givetvis var det Huddersfield som gjorde det målet. Troligen finns det tre andra lag som är sämre, så jag tror Watford kommer att klara sig kvar, men det blir med nör och näppe.
 

Två säkra segrar i Premier League idag och lite ovissare i Allsvenskan.


De två matcherna i Premier League idag bör vara klara på förhand. Att manchester United vinner hemma över det hopplöst sistalaget West Bromwich är solklart. Lika klart är att Arsenal vinner över Newcastle. Båda lagen har visserligen gåt bra de fem senaste matcherna, men om man tar de fem senaste inbördes mötena så leder Arsenal dem med 5-0. Allsvenskan inleder starkt med mötet AIK – Djurgården. I början av serien brukar lagen vara nöjda med en poäng i sådana matcher. Sedan så måste Östersund börja ta lite poäng. Varför inte en seger ikväll över IFK Göteborg?

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 15:e april.

James Trainer som indirekt blev orsaken till fotbollens första spelarbyte. James Trainer som indirekt blev orsaken till fotbollens första spelarbyte.

1889 första avbytare i en landskamp

 
Idag 1889 spelades en match i de Brittiska mästerskapen mellan Wales och Skottland. Då detta var tiden före avbytare kunde komma in togs ofta bara elva spelare ut. En var Wales målvakt James Trainer. Problemet var bara att hans klubblag Preston North End vägrade släppa iväg honom till landskampen. Vad värre var var att de inte meddelade detta förrän strax innan matchen skulle börja. Wales fick snabbt tag i Sam Gillam. Ett nytt problem var bara att han inte skulle hinna till arenan före avspark.
 

Det väntades inte in någon Gillam utan matchen satte igång på avtalad tid. Wales hade då fått tag på en lokal ung amatörspelare Alf Pugh som fick starta. 30 minuter in på matchen byttes han av mot Gillam som alltså blev världshistoriens första spelarbyte. Matchen slutade 0-0 och det var första poängen Wales någonsin tagit mot Skottland på 14 landskamper. Det var även Alf Pughs enda framträdande i ett landslag. Avbytare i landslagssammanhang kom inte förrän till kvalet till VM 1954. Då hade FIFA beslutat att det var tillåtet med avbytare vid skada.

.

Hillsborough Memorial på Anfield i Liverpool. Hillsborough Memorial på Anfield i Liverpool.

1989 Hillsborougholyckan


Idag 1989 inträffade den läktarkatastrof som kanske blivit mest ihågkommen och som där offren hedras varje år. Liverpool hedrar dem vid varje match då de har 96 insytt i nacken på deras matchtröjor. 96 var det antal personer som dog då FA-cup semifinalen mellan Liverpool och Nottingham skulle blivit en storartad fotbollsfest. På den tiden spelades semifinalerna på neutral arena. I detta fall Sheffield Wednesdays Hillsborough. Numera går matcherna på Wembley och är mer kontrollerade.
 

En orsak till olyckan var att man hade höga staket mellan åskådarna och planen för att förhindra den huliganism som hade plågat sporten i många år. Efter denna olycka revs alla ”huliganstaket” ner på alla engelska arenor. Andra problemet var många som tryckte på och ville in, inte hann till matchens början. Polisen beslöt då att öppna portarna man använder då arenan ska tömmas. Tusentals supportrar hamnade då på fel läktare som blev överfulla. Med staketen som tog emot in till planen klämdes 96 Liverpool-supportrar ihjäl och 766 personer registrerades som fysiskt skadade.
 

Vid Anfield finns idag Hillsborough memorial där namnen och åldrarna på de avlidna finns angivna. Där brinner även en eld som aldrig släcks.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 15:e april.

26 år John GUIDETTI född 1992 i Stockholm
Anfallare
39 U- och 25 A-landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Brommapojkarna (1998-2002),
Impala BrommaBoys (Kenya) (2002-03),
Mathare United (Kenya) (2003-04),
Ligi Ndogo (Kenya) (2004-05),
Brommapojkarna igen (2006-08),
Manchester City (2008-15),
Brommapojkarna (2010 lån),
Burnley (2010-11 lån),
Feyenoord (2011-12 lån),
Stoke City (2014 lån),
Celtic (2014-15 lån),
Celta Vigo (2015-),
Deportivo Alavés (2017- lån).
Europamästare U-21 2015.

45 år Teddy LUCIC född 1973 i Göteborg
Försvarare
18 U- och 86 A-landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Lundby IF (1979-92),
Västra Frölunda IF (1993-95),
IFK Göteborg (1996-98),
Bologna FC (1998-99),
AIK (2000-02),
Leeds United (2002-03 lån),
Bayer Leverkusen (2003-04),
BK Häcken (2005-08),
Elfsborg (2008-10),
Holmalunds IF (2015).
Lag som tränare:
Holmalunds IF (2015-).

47 år Finidi GEORGE född 1971 i Port Harcourt, Nigeria.
Anfallare
62 landskamper för Nigeria.
Klubbar som spelare:
Calabar Rovers (1989),
Iwuanyanwu Nationale (1990),
Sharks (1991-93),
Ajax (1993-96),
Real Betis (1996-2000),
Mallorca (2000-01),
Ipswich Town (2001-03),
Mallorca igen (2004).
Afrikansk mästare 1994.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln