• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 5:e januari 2021

Trettondagsafton, Födelsedagsafton? Liverpool inget mästarlag igår, "Vinterland" (bok), "Själen" (film).

FOTBOLLSHISTORIA:
1963: The Big Freeze stoppar 29 FA-cupmatcher.

FÖDDA:
Vinnie, Glenn, Uli.

DAGENS TRÖJA.

En Premier Leaguematch igår och bara en segrare. Då kan det inte vara så svårt att välja vilket lag som jag bär idag. Southampton - Liverpool 1-0.

IDAG: TISDAGEN DEN 5/1 2021.

Idag firas Trettondagsafton. Ett lustigt fenomen detta med att vi har en massa högtider och dessa ”firar” vi dagen innan. Den dagen har alltid namnet av högtiden med efterledet afton. Med tanke på alla dessa aftnar så är ju det största missförståndet under julen så vi firar Jesus födelse den 25:e december, alltså juldagen. Många tror att det felaktigt är julafton som är födelsedagen. Det är ungefär som om vi skulle fira vår egen födelsedag dagen innan man föddes. En så kallad födelsedagsafton. Fast som lärare meden massa Studiedagar då endast lärarna var i skolan så myntade jag och några lärarkompisar uttrycket Studiedagsafton. Inte för att fira studiedagen speciellt utan mer för att kunna festa dagen innan. Så Trettondedagsafton är alltså förberedelse till det som ska firas imorgon. Så då återkommer jag med Trettondedagen.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 4/1 2021.

Jag tog upp detta med att vi borde ha en Födelsedagsafton med familjen. Detta var något som alla tyckte var en väldigt bra idé. Speciellt med det år som varit och tyvärr så ser det ut att vara mutationer och en tredje våg på gång av coronaviruset. Jag vet att alla hoppas på snar bättring, men vi har nog så pass lång tid kvar av pandemin att vi tyckte det borde finnas en Annandag Födelsedag också.
 

Tre omgångar av Premier League har avlöst varandra så att det varit match varenda dag. Igår avslutades omgång 17. Sin vana trogen så vann Southampton åter mot de regerande mästarna. Liverpool har ledning i ligan, men bara för att de har fler spelade matcher än lagen som ligger efter. Om de båda Manchesterlagen vinner de matcher de fått inställda så passerar båda Liverpool. Efter att ha utklassat Crystal Palace före julen så har Liverpool bara ett mål och två poäng på de tre senaste matcherna. Southamptonsegern med 1-0 gör att Liverpool inte ser ut som något mästarlag längre.
 

Jag hann med två ”kulturella” saker igår också. Min julklappsbok Vinterland av det danska deckarparet Kim Faber och Janni Pedersen har förlagt handlingen mellan jul och trettondehelgen, så det stämde i tiden att läsa den nu. Det sägs vara den första boken om polisen Martin Juncker. Det märks att författarna läst Sjöwall/Wahlöö böcker om Beck. Deras historia startar spännande och otäckt, men sedan blir det nästan lite väl för stor och jag kan inte se att fortsättningen om deras hjälte Juncker och kommissarie Signe ska kunna bli annat än en fortsättning på var den första boken slutade. Kanske är boken något överambitiös även om den fått motta många priser.
 

Det andra var en film. Då vi har en del vuxna i familjen så utnyttjar vi varandras prenumerationer av streamingkanaler. Det senaste är Disney. Deras nya film som det gjordes ”reklam” för i 2020 års Kalle Anka julafton var ”Själen” eller ”Soul” som är originalnamnet. Detta är ingen barnfilm direkt, utan snarare en animerad vuxenfilm om vad livet och meningen med detta är. Det handlad om en jazzpianist som dör, men lurar ”himmelen” och får chansen att komma tillbaka.

FOTBOLLSHISTORIA från den 5:e januari.

1963 the Big Freeze satte stopp för FA-cupspel.

FA-cupen skulle spela sin tredje omgång idag 1963. Preston North End-Sunderland 1-4, Tranmere Rovers-Chelsea 2-2 och Plymouth-West Bromwich 1-5. Det var de matcher som spelades av 32 planerade. Övriga ställdes in pga det man kallade ”The Big Freeze”. Detta var den kallaste vintern sedan 1740 i England. Det betydde också att det blev många uppskjutna matcher även då nytt speldatum sattes. Tredje omgången blev inte färdigspelad förrän den 7:e mars. Den längsta pågående FA-cupomgången genom tiderna.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 5:e januari.

Vinnie JONES blir 56 år

Vincent Peter "Vinnie" JONES är född 1965 i Watford utanför London
Mittfältare
9 A-landskamper för Wales (1994-97).

Klubbar som spelare:
Bedmond (1975-77), 
Wealdstone (1984-86),
IFK Holmsund (lån 1986),
Wimbledon (1986-89),
Leeds United (1989-90),
Sheffield United (1990-91),
Chelsea (1991-92),
Wimbledon igen (1992-98)
Queens Park Rangers (1998-99). 

Han har en seger i FA-cupen 1988. 
Vinnie drog sig tillbaka från fotbollen 1999 och inledde en hyfsat framgångsrik skådespelarkarriär med medverkan i filmer som Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Snatch, Gone in 60 Seconds, Mean Machine, Swordfish, Eurotrip och den japanska filmen Survive Style 5+. Han har också rollen som Juggernaut i filmen X-Men 3.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 5:e januari.

Glenn STRÖMBERG blir 61 år

Glenn Peter STRÖMBERG är född 1960 i Brämaregården på Hisingen, Göteborg
Mittfältare
9 U- och 52 A-landskamper för Sverige (1979-90).

Klubbar som spelare:
Lerkils IF (1974-76),
IFK Göteborg (1976-83),
Benfica (1983-84),
Atalanta (1984-92).

Inte heller Glenn har satsat på tränarkarriär, även om han verkar ha alla svar på hur ett lag ska spela fotboll,  Han bor kvar i Italien och är numera expertkommentator i Sveriges Television och Viasat, då han inte är med i någon relkamkampanj för köksutrustning, sin egen kokbok, Spotify eller något annat.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 5:e januari.

Uli HOENEß blir 69 år

Ulrich "Uli" HOENEß är född 1952 i Ulm, Västtyskland
Mittfältare
41 U- och 35 A-landskamper för Västtyskland (1968-76).

Klubbar som spelare:
VfB Ulm (1959-65), 
Ulm 1846 (1965-70),
239 matcher för Bayern München (1970-79),
FC Nürnberg (lån 1978-79).

Han blev Europamästare 1972 och Världsmästare 1974.
1979 gick han tillbaka till FC Bayern München i rollen som sportchef. 2019 avgick han efter att ha varit knuten till klubben i 49 år. 

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA TRETTONDAGSAFTON!

Etiketter: liverpool southampton

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv