• Boris dagliga blogg

Lördagen den 4:e februari 2023

NATIONALDAG:
Sri Lanka

NAMNSDAG:
Ansgar
Anselm

TEMADAGAR:
Världscancerdagen
Löpningens dag
Vargens dag

INTERNATIONELLA TEMADAGAR:
Ice Cream for Breakfast Day
Homemade Soup Day
Stuffed Mushroom Day
International Pisco Sour Day
Sweater Day
Take Your Child to The Library Day

RUBRIKER.

Husie mosse.
På Spåret och Harry Potter och Halvblodsprinsen.
1,74 miljarder kronor för att lyckas få 0-0 mot Fulham.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 4/2:
1899: Tyska fotbollsklubben Werder Bremen bildas.
1937: Stoke sätter målrekord i en match.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 4/2:
Alexia PUTELLAS, 
Mathew LECKIE.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN TREDJE FEBRUARI 2023.

Husie mosse.
 

Igår var det en sådan fredag då äldsta dottern slutade klockan tolv. Hon jobbar ju på Hyllie folktandvård så där är andra som jobbar fram till klockan fem på kvällen. Är man privat tandläkare så jobbar man bara till ett på fredagar och det betyder antagligen att man stänger redan klockan tolv. Det sista grundar jag på en avbiten plomb. En liten fyllning föll ur min tand och istället för att vänta till den 20:e februari då jag har min årliga tandkontroll så tänkte jag att jag skulle kunna få en tidigare tid. Men klockan halv ett var det för sent att ringa till min tandläkare. Då hade hon redan stängt för helgen. Men jag har endast obehag av att det är lite vasst för tungan som hela tiden letar sig till plombbrottet. Ingen smärta eller isningar så jag klarar mig till måndag.

Vad jag inte klarade mig från var dotterns tidiga slut på hennes tandklinik. Givetvis skulle det ut och promeneras med hundarna. Detta trots att det var snö och slaskigt ute. Men vid halvtvåtiden var det ganska hyfsat väderlek att ta sig en promenad vid Husie mosse. Det var på förslag att ta detta promenadområde då jag inte varit där tidigare. Både rätt och fel. Jag hade inte promenerat runt Husie mosse, men 1973-74 bodde jag där då jag gjorde lumpen på Lv4. Så visst har jag både gått och sprungit runt i detta område många gånger för 50 år sedan.

På Spåret och Harry Potter och Halvblodsprinsen.
 

Kvällen var ägnad På Spåret och Harry Potter. Det var hyfsat enkla frågor där jag faktiskt kunde hälften utan att behöva ha de alternativ som fanns på Duoappen. Jag var lite stolt över mig själv då jag satte Trollhättan på tio poäng. Sedan ska jag tillägga att några av svaren lyckades jag hinna med att slå upp innan svarsalternativen stängde.

Efter frågeprogrammet så lyckades vi få fram rätt Harry Potterfilm. Äldsta dottern hade ju läst alla böcker och då hon var klar med sexan hade vi glömt att se den filmen. Därför blev det lite förvånat då vi såt sjuan och inte kom ihåg att vi set då Dumbledore dog. Nu såg vi det. Detta var ju sista filmen då Harry, Ron och Hermione går på Hogwarts. Den var både ruskig och lite rolig på ett fåtal ställen. Harry Potter och Halvblodsprinsen är titeln. 7,6 på IMDb.

1,74 miljarder kronor för att lyckas få 0-0 mot Fulham.
 

7,6 kunde inte matchen mellan Chelsea och Fulham få. Jag vet i och för sig inte vad jag talar om då jag inte såg något av Londonderbyn. Klubbarna ligger ju bara ett stenkast från varandra, men jag kan inte tänka mig att den rätta derbykänslan infann sig. Även om Chelsea hade mer boll så var all annan statistik väldigt jämn. Att det slutade 0-0 kanske Chelsea ska vara mest glada för. De ligger ju tre platser bakom Fulham i tabellen. Men med tanke på vad jag skrev igår så hade Chelsea alltså kastat bort 1,74 miljarder kronor på att få Enzo Fernandez till klubben. Det finns inte en enda människa på hela jordklotet som är värd denna löjliga summa pengar. Enzo spelade hela matchen igår. Fråga en Chelseasupporter, eller någon annan också, ifall det anses klokt spenderade pengar av Chelsea???

IDAG: LÖRDAGEN DEN FJÄRDE FEBRUARI 2023.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.

Sri Lanka
 

Sri Lanka firar nationaldagen för självständighet från Storbritannien 1948. Sri Lanka var en brittisk koloni från 1796. Landet fick full självständighet som staten Ceylon 1948 och 1972 blev landet en republik under namnet Sri Lanka. Landet är medlem i Brittiska samväldet.

NAMNSDAG:

Ansgar
Anselm

 

Namnsdagar den 4:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1718 – Veronika (nu 30 maj)
1718–1900 – Ansgarius (till minne av Nordens apostel, som levde på 800-talet; utgått till förmån för det modernare Ansgar)
1901–1985 – Ansgar
1986–1992 – Ansgar, Anneli (nu 21 april) och Ansa (utgått)
1993–2000 – Ansgar och Anselm
Från 2001 – Ansgar och Anselm

TEMADAGAR:

Världscancerdagen
 

Syftet med Världscancerdagen, som grundades av Internationella unionen mot cancer, är att uppmärksamma cancerfrågan, visa stöd, uppmuntra till personligt engagemang samt att påverka politiker och beslutsfattare att göra mer. I Sverige är finns flertal organisationer som uppmärksammar dagen genom olika aktiviteter. Dagen instiftades i Paris vid ett stormöte om cancerforskning. De två som skrev under var dåvarande General Direktören för UNESCO, Kōichirō Matsuura, och den dåvarande franske presidenten Jacques Chirac den 4:e februari 2000.
 

Löpningens dag

 
Runt om i Sverige arrangeras sedan 2010 Löpningens dag den första lördagen i februari. Detta är för att uppmärksamma den enkla träningsform som löpning är. Om du vill fira Löpningens dag så är det enda du behöver göra att ta på dig träningsskorna och en reflexväst (det är mörkt i februari och du behöver vara rädd om dig) och ta dig ut på en runda. Vill du göra det lite roligare så kan du söka upp de olika arrangemangen som sker runt om i landet och där springa med andra löpare.

 
Vargens dag
 

Vargens dag är ett spontant initiativ från medlemmar i föreningarna Nordulv och SRF, Svenska Rovdjursföreningen från 2019. Visionen är att den 4 februari årligen manifesteras av alla som vill ha en frisk vargstam i Sverige. De tänder ett ljus för vargen. Vargens Dag är en dag för våra vargar, för acceptans och för en levande landsbygd med ett fullvärdigt och helt ekosystem.

INTERNATIONELLA  TEMADAGAR:

Hämtat från sidan Daysoftheyear, så har jag i vanlig ordning specialliserat mig på mat och dryck. Självklart finns här även med World Cancer Day, som jag presenterat i våra vanliga temadagar.

Ice Cream for Breakfast Day. Glass till frukostdagen kommer, troligen 1966, från socialarbetaren Florence Rappaport i New York. Då hon hade sex barn som upplevde vintern tråkig ville hon lätta upp det hela med att säga: Låt oss ära glass till frukost. Barnen kom ihåg detta och undrade om de inte kunde göra som förra året. Så var traditionen med att ha glass till frukost idag skapad. Så fram med glassen och fira.
 

Homemade Soup Day. Till skillnad från glass så är soppa något som man kanske tänker mer som en maträtt att hålla värmen med under den kalla delen av året. Så plocka fram ingredienserna till din favoritsoppa och tillaga och är den idag.

Stuffed Mushroom Day. Fyllda svampdagen är en annan varmrätt som man kan fira idag. Stora champinjoner eller en portabello och sedan favoritstuvning i den urgröpta svampen. Denna rätt uppfanns någon gång vid sekelskiftet 18- till 1900-talet.
 

International Pisco Sour Day. Pisco sourdagen firas så klart med en sådan drink. Då jag inte dricker alkohol själv fick jag leta upp vad Pisco är. Pisco är en färglös eller gulaktig till bärnstensfärgad konjak som produceras i vinregioner i Peru och Chile. Har man tillgång till denna dryck är det bara att följa ett sour-recept.
 

Sweater Day. Med en blandning av varma rätter eller dryck som kan värma så är det även dags att plocka fram sin bästa tröja och mysa i. kanske med en bok eller någon av ovanståemde anrättningar.
 

Take Your Child to The Library Day. Om man inte gjort det tidigare så är det hör tid i dag att ta med sitt barn till bibliotelet och visa vilken fantastisk värld som kan dölja sig i de olika böckerna. Nadine Lipman och Caitlin Augusta är ordförande i sällskapet Ta ditt barn till biblioteket och dagen instiftades 2011.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN FJÄRDE FEBRUARI.

1899 Werder Bremen bildas.
 

Idag 1899 träffades 16 studenter i Bremen för att bilda stadens första fotbollsklubb. Från början hette de Fußballverein Werder. Klubbnamnet Werder kommer från beteckningen för en typ av landområde som blivit översvämmat av vatten och klubbens hemvist är alldeles vid floden Weser. 1920 bytte de namn till dagens, SV Werder Bremen. Fyra år senare flyttade de in på sin hemmaarena Weserstadion, som byggts om många gånger sedan dess.

1937 Stoke tar storseger.
 

Idag 1937 var det omspel på Victoria Ground i Stoke mellan Stoke City och West Bromwich i FA-cupens fjärde omgång. Historien liknar mycket den om Tottenham från igår. I första matchen hade det blivit 2-2 och då båda lagen låg i högsta serien förväntades en spännande match. Men Stokes två stjärnspelare Stanley Matthews och Freddie Steele ville annat. De såg till att Stoke tog sin största seger genom tiderna och det är också West Bromwich största förlust. 10-3 slutade det.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN FJÄRDE FEBRUARI.

Alexia PUTELLAS blir 29 år.
 

Alexia PUTELLAS Segura är född 1994 i
Mollet del Vallés, Katalonien, Spanien
Mittfältare
20 U- och 100 A-landskamper för Spanien, samt 3 landskamper för Katalonien (2011-).

Klubbar som spelare:
Sabadell (2001–05),
Barcelona (2005–06),
Espanyol (2006–11),
Levante (2011–12),
Barcelona igen (2012–).

Hon har blivit U-17 världsmästare två gånger och ligamästare med Barcelona sex gånger.

Mathew LECKIE blir 32 år.
 

Mathew Allan LECKIE är född 1991 i Melbourne, Victoria, Australien
Anfallare
13 U- och 76 A-landskamper för Australien (2009-).

Klubbar som spelare:
Bulleen Lions (2007–09),
Adelaide United (2009–11),
Borussia Mönchengladbach (2011–13),
FSV Frankfurt (2012–13 lån),
FSV Frankfurt (2013–14),
FC Ingolstadt 04 (2014–17),
Hertha BSC (2017–21),
Melbourne City (2021-).

Då Australiens landslag spelar i Asiatiska fotbollsvärlden så kan Leckie titulera sig Asiatisk mästare då Australien vann detta mästerskap 2015.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN SKÖN WEEKEND!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv