• Boris dagliga blogg

Lördagen den 10:e december 2022

RUBRIKER.

Pepparkakshusbak.   Helt fel tips av mig i de första kvartarna.   Argentina och Kroaten i semifinal.

LUCKA 10

NAMNSDAG:
Malin och Malena

TEMADAGAR:
Nobeldagen, Mänskliga rättigheternas dag, Internationella djurrättsdagen och Terra Madre day

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 10/12:
1907: Världens förste VM-målskytt föds.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 10/12:
Wilfried BONY, Gonzalo HIGUAÍN, Kate GILL, Ján ĎURICA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN FREDAGEN DEN 9/12 2022.

Pepparkakshusbak.

Gårdagen var ägnad bygge av pepparkakshus. Det var ju Pepparkakans Dag så det kändes bättre att baka från den köpta degen än att äta en massa pepparkakor. Bakar man delar för att sätta ihop ett pepparkakshus så blir det inte lika mycket ätande som om man gör vanliga pepparkakor. Jag hade inhandlat tre degar så att det skulle räcka till både mitt hus och dotterns. Nu visade det sig att jag valde ett hus som hustrun tyckte skulle bli fint och det var so stort och med så mycket detaljer att då jag var klar med allt så fanns det inte med deg kvar än storleken av ett litet hönsägg. Nu skulle dottern, som hade sin lediga eftermiddag igår, göra så många olika sysslor att hon gärna kunde stå över baket av sitt pepparkakshus. Detta bakande föranledde mig tre promenader till ICA Max. Första gången var det för det klassiska med bröd och mjölk. Sedan visade det sig att jag glömt gelatinblad. Dessa skulle jag ha som glasrutor till pepparkakshuset. Alltså ytterligare en promenad och då jag kom hen hade jag fått ett meddelande om att min tröja nummer 698 hade kommit. Alltså gick jag en tredje gång till ICA för att hämta ut Portugals hemmatröja i VM som jag beställt med Black Friday-rabatt hos Unisport. Pepparkakshuset blev bakat och fönstren sattes in. Sedan så bör man garnera sitt hus så mycket som möjligt innan man sätter ihop det och detta hann jag också med. Sammanfogningen blir idag. Det blir även resan till AnnaKaga för att hämta ägg som jag inte hann igår.
 
Helt fel tips av mig i de första kvartarna.

Det var ju kvartsfinal i VM. Två stycken, och tack så mycket för att jag slutade satsa pengar på odds och tips för tjugo år sedan. Igår hade allt blivit förlust. Jag hade en tanke på att VM har vunnits av Brasilien då det 1958 gick i Sverige och det vas 2014 av Tyskland då det gick i Brasilien. Annars är det alltid så att då mästerskapet spelas i Amerika vinner ett sydamerikanskt lag och går det i Europa vinner ett europeiskt lag. 2002 spelades VM i Asien. Då vann Brasilien och 2010 spelades det i Afrika. Då vann Spanien. Årets VM går i Asien och då bör ju Brasilien vinna. Nu visade det sig att både Brasilien och Kroatien var lika ointresserade att göra mål och det blev en tråkig match. De få skott som kom på mål var från Brasilien så då Neymar i förlängningen gjorde 1-0 borde det vara klart. I minut 117 fick Kroatien sitt första skott på mål och det gick in. Avgörandet kom på straffar och där straffar ingen Kroatien. Åtminstone inte än så länge. De har gått vidare från både åttondel och kvart på straffläggning.
 
Argentina och Kroaten i semifinal.

Matchen mellan Nederländerna och Argentina hade jag fått för mig skulle bli mer jämn och spännande. Och givetvis trodde jag att Nederländerna äntligen skulle få sin revansch i VM för alla gånger Argentina slagit ut Nederländerna. Det var en match med fart och fläng. Den annars så normalt duktige spanske domaren Antonio Miguel Mateu Lahoz hade all möda att hålla reda på spelarnas känslor. Det varnades spelare på planen och ett par som satt på bänken. Det var ett under att det inte blev någon utvisning med tretton varningar som kom på tretton olika spelare. Det var inte Nederländerna som visade några framfötter. Det krävdes att Argentina skulle göra 2-0 innan Nederländerna skärpte sig. 2-1 kom i 83:e minuten och kvitteringen kom på en frisparksvariant i minut 112. Så mycket var tilläggstiden. Det lustiga var att då förlängningen startade slutade Nederländernas tryck och Argentina fick styra och ställa igen. Det gick till straffar även här och då Argentina slutade förlängningen bäst så var de absolut hetast i straffläggningen. De satte fyra av fem och då van Dijk oh Berghuis hade missat sina två första så var Argentina vidare till semifinal mot Kroatien. Det blir alltså inte som vid förra VM fyra lag från Europa i semifinalerna.

JULKALENDER 2022.

Lucka 10

Svaret på frågorna i Lucka 9 är:
Till VM 1970 hade Brasilien lagt till tre stjärnor ovanför klubbmärket på sin landslagströja. Dessa skulle symbolisera en strjärna för varje världsmästerskapstitel. Efter detta tog även andra landslag efter och satte en stjärna för varje mästerskap de tagit på sina landslagströjor. Men Uruguay som tagit två mästerskap 1930 och 1950 ansåg att deras två olympiska guld 1924 och 1928 kunde klassas som världsmästerskap då det ju inte hade börjat spelas VM i fotboll än. Så två OS och två VM blev för Uruguays del fyra stjärnor på tröjan.

IDAG, LÖRDAGEN DEN 10:E DECEMBER 2022.

NAMNSDAGAR:

Malin och Malena
 
Namnsdagar för den 10:e december i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Judit (till minne av den kvinna, som har fått den apokryfiska bibeldelen Judits bok uppkallad efter sig; nu 13 juli)
1901–1985 – Malin
1986–1992 – Malin, Majvor (nu 8 juni) och Malena
1993–2000 – Malin och Malena
Från 2001 – Malin och Malena
TEMADAGAR:

Nobeldagen
 
Nobeldagen infaller den 10 december varje år och denna dag delas Nobelpriset ut i Stockholm. Dagen till ära är Alfred Nobels dödsdag, år 1896. Nobel uppfann dynamiten men var i grunden en pacifist. Därför skapade han, med pengarna tjänade från dynamiten, en grupp priser för att hedra vetenskapliga framgångar som kommer människan till nytta. Dessutom delas ett fredspris ut i Oslo.
 
Mänskliga rättigheternas dag
 
Mänskliga rättigheternas dag instiftades av FN två år efter att FN:s generalförsamling den 10 december 1948 godkände en deklaration som handlade om de mänskliga rättigheterna. Dagen instiftades för att hylla deklarationen och dess syfte och uppmärksammas idag stort runt om i världen just den 10 december.
 
Internationella djurrättsdagen
 
Den 10 december 1948 antog FN:s generalförsamling den allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter. Samma dag 2004 uppmärksammades den internationella djurrättsdagen över hela världen för att tydliggöra att människors och djurs rättigheter hör ihop. Organisationen World Society for the Protection of Animals (WSPA) och den engelska organisationen Uncaged har startat ett arbete för att påverka FN att anta en djurskyddsdeklaration. Arbetet med att påverka enskilda regeringar har redan pågått i flera år. Planen är att få så stort stöd som möjligt för idén i olika länder, innan frågan väcks formellt i FN. Djurens Rätt stödjer det internationella arbetet för en FN-deklaration om djurs rättigheter i samarbete med organisationen Uncaged.
 
Terra Madre day
 
Terra Madre dagen är en dag då man slår ett slag för småskalig livsmedelstillverkning. Att vi behöver förändra vårt sätt att se på livsmedel och tillverkningen av den är heller ingen nyhet. Det finns flera initiativ som försöker få oss att tänka i nya banor eller kanske ännu bättre i gamla banor som går mer i samklang med vår natur. Ett sådant initiativ är Slow food och Nätverket Terra Madre. Slow Food grundades av Carlo Petrini i Italien 1986 och har idag cirka 100 000 medlemmar i 150 länder. Slow Food är en motkraft till snabbmatsfenomenet. Föreningen har sitt säte i den italienska staden Bra.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 10:E DECEMBER.

1907 VM:s förste målskytt föds.
 
Lucien Laurent föddes idag 1907 i Saint-Maur-des-Fossés i Frankrike. Han är väl inte någon fransk landslagsspelare som var en virtuos med stora avtryck. Men ett rekord har han som ingen kan ta ifrån honom. Han var nämligen med i VM i fotboll 1930. Frankrike mötte Mexiko på Estadio Pocitos i Montevideo. Matchen slutade 4-1 till Frankrike och nitton minuter in på matchen gjorde Laurent 1-0. Då detta var den första VM-matchen i världshistorien blev Lucien Laurent den allra första målskytten i världshistorien. Lucien avled den 11:e april 2005 och blev alltså 97 år gammal.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 10:E DECEMBER.

Wilfried BONY blir 34 år.
 
Wilfried Guemiand Bony är född 1988 i Bingerville, Elfenbenskusten. Som många pojkar så var det fotboll som gällde för unge Wilfried. Efter spel i lokala småklubbar fick förstadivisionsklubben Issia Wasi upp ögonen för honom. Efter två säsonger flyttade han till Europa. Först på lån till Tjeckien. I Sparta Prag fick han chansen att testas för Liverpool FC, men det blev aldrig något kontrakt och sedan hamnade han i Wales. Han gjorde succe i Swansea och Manchester City såg en stor talang. Det misslyckades och nu är han tillbaka i Swansea igen. I Elfenbenskustens landslag har det hittills blivit 56 A-landskamper för denne anfallare (2010-19).

Klubbar som spelare:
Maracanã Bingerville (2000–02),
Cyril Domoraud Academy (2002–05),
Issia Wazi (2006–08),
Sparta Prag (2007–11),
Vitesse (2011–13),
Swansea City (2013–15),
Manchester City (2015–17),
Stoke City (2016–17 lån),
Swansea City (2017–19),
Al-Arabi (2019 lån),
Ittihad (2020),
NEC Nijmegen (2022).

Som meriter han nämnas att han hjälpte Sparta Prag till det tjeckiska mästerskapet 2009-10, och sedan spelade han även med i Manchester City så mycket att han har en Ligacuptitel 2016. I landslaget vann Wilfried och Elfenbenskusten Afrikanska mästerskapen 2015.
Gonzalo HIGUAÍN blir 35 år.
 
Gonzalo Gerardo Higuaín är född 1987 i Brest, Frankrike. Hans far Jorge Higuaín var fotbollsproffs i Stade Brestois 29. På så sätt blev Gonzalo fransk medborgare trots att familjen flyttade tillbaka till Argentina då han var 10 månader. Här spelade han och hans bror Federico fotboll. 2007 fick Gonzalo även argentinskt medborgarskap och det har hittills blivit 2 U- och 75 A-landskamper Argentina för denne anfallare (2008-18).

Klubbar som spelare:
River Plate (2001-06),
Real Madrid (2006-13)
Napoli (2013-16),
Juventus (2016-20)
Milan (2018-19 lån),
Chelsea (2019 lån),
Inter Miami (2020-22).

Hans övergångssumma från Napoli till Juventus 2016 var den fjärde dyraste spelaren genom tiderna för 90 miljoner euro (860 miljoner kronor).
Han är tre gånger spansk mästare med Real Madrid och än så länge har han två mästerskap i Serie A  med Juventus.
Kate GILL blir 38 år.
 
Kathryn Anne "Kate" Gill är född 1984 i Auckland, Nya Zeeland. Fast hon flyttade tidigt till Australien och det var där hon startade sin fotbollskarriär.

Klubbar som spelare:
Northern NSW Pride (1998–2006), 
NSW Sapphires (2007–08), 
AIK Fotboll Dam (2008), 
Newcastle Jets (2008-09),
Sunnanå SK (2009),
Perth Glory (2009),
LdB Malmö (2010),
Perth Glory  (2010–11)
Linköpings  (2011)
Perth Glory (2012–15).

Under sin karriär så gjorde hon nästan mål i varannan landskamp och det blev 4 U- och 86 A-landskamper för Australien (2002-15). Hon har ett mästerskap och det är svenskt; 2010 med LdB Malmö.
Ján ĎURICA blir 41 år.
 
Ján Ďurica är född 1981 i Dunajská Streda i Tjeckoslovakien. Som fullvuxen kom han att mäta 1,88 meter. Detta och hans tyngd gör att han är en perfekt byggd centerback. Men han är känd för att gärna gå med upp i anfallen och servera målgivande passningar. Då hans födelseplats kom att ligga i det som blev Slovakien så har han gjort sina landskamper för detta land. Det har blivit 91 A-landskamper (2004-17).

Klubbar som spelare:
Dunajská Streda (1994-2003),
Artmedia Petržalka (2003–05),
Saturn Moscow Oblast (2006–2008),
Lokomotiv Moscow (2009–16),
Hannover 96 (2010 lån)
Trabzonspor (2016-18),
Dukla Prag (2018-19).

Lag som tränare:
FC Petržalka (2019–20 assisterande)

2003-04 var han med om att vinna slovakiska cupen och åretdärpå blev han slovakisk mästare med Artmedia Petržalka. Han har även blivit rysk cupmästare 2014-15.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA LÖRDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv