• Boris dagliga blogg

Måndagen den 12:e februari 2024

NAMNSDAG:
Evelina
Evy.

TEMADAG:
Darwins födelsedag,
Djurförsökens dag,
Clean Out Your Computer Day,
Internationella epilepsidagen.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
Hundvakt och korma.
Ingen bandträning.
Frankrike och Norge delar på guldmedaljerna.
Premier League.
Mästarnas mästare.
Elfenbenskusten mästare 2023 eller 24.
Super Bowl LVIII till Kansas City Chiefs igen.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 12/2:
2007: Kaka blir italienare...också.
2019: Gordn Banks lägger handskarna på hyllan.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 12/2:
Nicolas OTAMENDI, 
HONG Myung-Bo.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM SÖNDAGEN 11 FEBRUARI 2024.

Hundvakt och korma.

Igår var det nästa fest för familjen. Det ingick en brunch till ett 20-årskalas hos en släkting. Denna gång behövdes hundvakt och då var det naturligt att det var jag som var detta. Om man ätit brunch så hade man hunnit bli hungrig igen till klockan fyra. Hundarna fick kalkon och potatis, men till oss andra lagade jag en vegetarisk rätt som jag valde ut i början av förra veckan och hade ingredienser till. Det var ”Korma med salt haloumi och söta russin”. Tydligen fick jag till denna indiska rätt ganska bra för den var populär.
 
Ingen bandträning.

Idrotten brukar få stå tillbaka för träning med vårt band på söndagar. Nu hade vår bandledare och leadgitarrist Fåt en fraktur i vänster hand, och då har vi andra valt att vänta tills han är tillbaka igen. Han är vänsterhänt, men som jag påpekat tidigare så är det mycket märkligt att gitarrspelare oftast gör de svåra sakerna med fel hand. Så som vänsterhänt så är det den hand man knäpper på strängarna med och det är högra handen som väljer ackord eller melodi på gitarrhalsen. Alltså kan man hoppas på att det inte dröjer läng innan vi kan vara igång igen. Kan man klara sig med en krok som hand så ska man väl kunna fästa ett plektrum i den skadade handen.
 
Frankrike och Norge delar på guldmedaljerna.

Min huvudidrott som jag följde var skidskytte-VM. Både damer och herrar körde jaktstart. I och för sig så var det fördel för de som var bäst i sprinten då de startade först. Det betydde att fransyskorna hade fördel hos damerna då de var fyrdubbelt i sprinten. Nu lyckades en italienska klämma sig in på andra plats. Hanna Öberg körde upp sig till en femte plats, men det kommer inte att bli den succé som svenska skidskyttelandslaget hade förra året. På herrsidan var det tre norrmän i topp på sprinten med bäste svensk på femte plats. Det var Sebastian Samuelsson som igår halkade ner på sjätte plats och hade en annan svensk Martin Ponsiluoma på sjunde plats. De två klarade att slå en norrman som var åtta, men före svenskarna fanns det FEM norrmän. Mycket tyder på att då damerna kör kommande tävlingar i VM så kommer det att bli franskt guld och herrarnas guldmedaljer är vikta åt Norge.
 
Premier League.

Mellan skidskyttet så hade jag även lite koll på Premier League. Londonderbyt mellan West Ham och Arsenal var över redan efter en halvlek. 4-0 till Arsenal slutade med tennissiffran 6-0. Total dominans av Arsenal. Andra matchen skulle bli mer spännande. Den gick mellan tabell-femman Aston Villa och sexan Manchester United. På pappret borde segern gå till Aston Villa och även chansmässigt hade en hemmaseger varit rättvis, men fotbollen är inte alltid rättvis. Då matchen var över hade Manchester United gjort två mål och hemmalaget bara ett. Fast placeringarna i tabellen kvarstår trots att United plockade in tre poäng.
 
Mästarnas mästare.

Mästarnas Mästare presenterade Sebastian Larssons fotbollskarriär och Johanna Ahlms handbollskarriär. Förutom de sedvanliga tävlingarna så finns det ett nytt moment som kallas kvalet. Där tävlar de tre som samlat ihop minst antal poäng och den som slutar sist i kvalet går till nattduell. Det klarades av två sådana kvaltävlingar igår. Där blev Tony Rickardsson sist i första kvalet och Johanna Ahlm sist i andra kvalet. Dessa två fick då mötas i nattduellen. Nytt verkar det också vara att då det blir lite spännande så är veckans avsnitt slut. Nattduellen får alltså inleda det tredje avsnittet nästa söndag.
 
Elfenbenskusten mästare 2023 eller 24.

Av någon anledning så är det mig likgiltigt att Qatar slog Jordanien i asiatiska mästerskapen. Mer intressant för min del är om Nigeria eller Elfenbenskusten vinner afrikanska mästerskapen. Alltså blev det den matchen som jag kom slog på till andra halvlek. Då ledde Nigeria med 1-0. En hastig koll på statistiken sa att det inte var helt rättvist. Elfenbenskusten var de som hade flest chanser. Under hela matchen hade faktiskt Nigeria bara ett enda skott, eller nick, på mål. Av Elfenbenskustens åtta bollar på mål så gick två av dem in. Med 2-1 så blev det även på denna kontinent värdlandet som blev mästare. De båda finallagen spelade i samma grupp i dessa mästerskap och den gruppen vanns av Ekvatorialguinea med Nigeria på andra plats. Elfenbenskusten gick vidare som den fjärde bästa trean och tog sista platsen till åttondelsfinalerna. Efter gruppspelet sparkade Elfenbenskusten sin franske manager och ivorianen Emerse Fae fick ta över. Det gjorde han så bra att Elfenbenskusten blev Afrikanska mästare 2024, i mästerskapet som på pappret var 2023. Det var tredje titeln genom historien till Elfenbenskusten.
 
Super Bowl LVIII till Kansas City Chiefs igen.

Super Bowl är den stora finalen i Amerikansk Fotboll. Trots att det kan tyckas vara en idrott på andra sidan Atlanten som pågått i många år så lyckades man inte sammanfoga alla ligor till en final som skulle avgöra vilket som var det bästa laget förrän 1967. Därför var årets Super Bown LVIII. Man använder romerska siffror och LVIII blir 58:e finalen. Finalen spelas alltid andra söndagen i februari vilken i Sverige blir måndag. Den 58:e finalens motståndare var San Francisco 49ers och Kansas City Chiefs. Huvudarena var Allegiant Stadium som ligger i Paradise. Det är en ort som i stort sett är sammanvuxen med Las Vegas. Kansas har blivit mästare tre gånger och San Francisco fem gånger. I dagens match dröjde det in till andra kvarten innan det blev poäng. 49ers gjorde först ett field goal och så småningom en touch down. Det innebar 10-0 innan Chiefs strax före halvtid också gjorde ett field goal som ger tre poäng.
Det som många ser fram emot är Super Bowl halftime shows. Idag var det Usher som hade hyrts in. Kanske ingen av mina favoritartister, men det var en imponerande show i vanlig ordning, men rullskridskor och brassband som bildade namnet USHER där de stod framför scenen. Coolt!
Andra halvan och först tredje kvarten ändrade matchen. 49ers spel gick i lås och Chiefs fixade både field goal och en touch down. Så inför den sista kvarten ledde de regerande mästarna Kansas City Cheifs med 13-10. Då matchen var slut så var den inte det. Det berodde på att det stod 19-19 och för andra gången i Super Bowls historia skulle matchen avgöras på overtime som också spelades en kvart. Varje lag ska få ett anfall. 49ers startade och lyckades komma till ett field goal som resulterade i 22-19. Chiefs anfall slutade i ett field goal och så försvarade de titeln med 25-22 i en oerhört spännande Super Bowl LVIII (2024).

IDAG! MÅNDAG 12 FEBRUARI 2024.

NAMNSDAG:
Evelina          Evy

Namnsdagar den 12:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Eulalia (till minne av en 12-årig spansk martyr från 200-talet, som räknas som staden Barcelonas skyddshelgon; utgått) och Ebba (nu 6 mars)
1901–1985 – Evelina
1986–1992 – Evelina, Evelyn (utgått) och Elaine (utgått)
1993–2000 – Evelina och Evy
Från 2001 – Evelina och Evy

TEMADAG:
Darwins födelsedag

Darwindagen är en nyligen instiftad temadag för att fira årsdagen av Charles Darwins födelsedag den 12 februari 1809. Dagen finns till för att uppmärksamma Darwins bidrag till evolutionsbiologin och för att främja vetenskap i allmänhet. Dagen har firats till och från, men under 2000-talet har den kommit med bland de stående temadagarna.

TEMADAG:
Djurförsökens dag

Djurförsökens dag uppmärksammas den 12 februari, och startades av Förbundet Djurens Rätt för att göra världen uppmärksam på och reflektera över om alla de djurförsök som idag genomförs verkligen är nödvändiga.

TEMADAG:
Clean Out Your Computer Day

Detta är en temadag som infaller den andra måndagen i februari. När det gäller att ”städa datorn” så kan man göra det på två sätt. Det enklaste är att helt enkelt rengöra den på utsidan med puts och polering. Ett lite svårare sätt är att rens och rensa hårddisken genom att plocka bort sådant som hamnat på hårddisken och gör den långsammare. Det kan man antingen göra genom att fråga någon som är var vid detta eller så finns det vissa tips som man själv kan klara av om man googlar.

TEMADAG:
Internationella epilepsidagen

Internationella epilepsidagen infaller alltid den andra måndagen i februari.
Epilepsi är ett samlingsbegrepp för tillstånd som ger en varaktig benägenhet att få epileptiska anfall. Anfallen skiljer sig åt både vad det gäller anfallens karaktär och svårighetsgrad.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 12 FEBRUARI.

2007: Kaka blir italienare.

Kaká eller Ricardo Izecson dos Santos Leite som han egentligen heter startade sin fotbollskarriär i São Paulo som junior. 2003 hade skapat ett så pass stort rykte att Europa blev intresserat. Italienska Milan köpte honom. För att kolubben skulle kunna ha mer än tre icke-européer i laget gällde det om någon var villig att byta nationalitet. Det var Kaká.
 
Idag 2007 blev han italiensk medborgare. Fast han har även behållit sitt brasilianska medborgarskap och fortsatt att spela landskampet för sitt moderland. Två år efter han blev italienare flyttade han till Spanien och Real Madrid. Den 18 december 2017 meddelade Kaka officiellt att han avslutar sin spelarkarriär. 

2019: Gordon Banks blev 81 år.

Under VM i Mexiko 1970 gjorde Banks vad som kommit att kallas "Århundradets räddning" när han räddade en nick av Pelé i gruppspelsmatchen mot Brasilien.
Gordon Banks föddes i Sheffield och skulle arbeta i gruvan och som murare när han blev erbjuden en plats i Chesterfield som lärling. Efter värnplikt i Tyskland, där han vann Rhencupen med sitt regementslag, kom han tillbaka och fick ett kontrakt med Chesterfield som leddes av managern Teddy Davison. I Chesterfield nådde Banks finalen i FA Youth Cup där man förlorade mot Manchester United. 1958 följde debuten i A-laget mot Colchester United i Englands tredjedivision. 1959 följde övergången till Leicester City. 1963 följde landslagsdebuten för England mot Skottland på Wembley Stadium. Banks lämnade Leicester för Stoke City 1967.
Det blev 73 landskamper för England. Han räknas som Englands och även en av världens bästa fotbollsmålvakter. 1966 blev han världsmästare. Banks blev blind på ena ögat efter en bilolycka den 22 oktober 1972 och meddelade att hans karriär var till ända 1973.
Idag 2019 var även hans liv över. Han hade då hunnit bli 81 år. Under hans karriär hade han spelat för tre Engelska klubblag och på hans begravning bars hans kista av de nuvarande målvakterna i dessa klubbar plus Englands landslagsmålvakt: Joe Anyon (Chesterfield), Jack Butland (Stoke City), Joe Hart (England) och Kasper Schmeichel (Leicester City).

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 12 FEBRUARI.

Nicolás OTAMENDI blir 36 år.

Nicolás Hernán Gonzalo OTAMENDI är född 1988 i Buenos Aires, Argentina.
Försvarare
109 A-landskamper för Argentina (2009-).

Klubbar som spelare:
Vélez Sarsfield (1995–2007),
Vélez Sarsfield (2007–10),
Porto (2010–14),
Valencia (2014–15),
Atlético Mineiro (lån 2014),
Manchester City (2015–20),
Benfica (2020-).

Han är argentinsk, portugisisk, engelsk och världsmästare i fotboll. 

HONG Myung-Bo blir 55 år.

HONG Myung-Bo är född 1969 i Seoul, Sydkorea
Försvarare
1 U- och 136 A-landskamper för Sydkorea (1990-2002).

Klubbar som spelare:
Korea University (1987-91),
Pohang Steelers (1991-97),
Bellmare (1997-98),
Kashiwa Reysol (1999-2002),
Pohang Steelers (2002),
LA Galaxy (2003-04).  

Lag som tränare:
Sydkorea (2005-07 assisterande tränare),
Sydkorea U23 (2007-08),
Sydkorea U20 (2009),
Sydkorea U23 (2009-12),
Sydkorea (2013-14),
Hangzhou Greentown (2016-17),
Ulsan Hyundai (2021-).

Han finns med på "FIFA 100", som är en lista över de 125 bästa fotbollsspelarna genom alla tider enligt Pelé.

DAGENS MATCHTRÖJA 12 FEBRUARI 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN VECKA SJU!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln