30:e april

NAMNSDAG

Mariana:
Mariana kan ha olika ursprung. Den dominerande tolkningen är att namnet är latinskt och en kvinnlig form av Marianus. Marianus härstammar från det gamla romerska släktnamnen Marius, som i sin tur kan komma från krigsguden Mars, eller från ett ord "mas" som tolkats "manlig", "stark". Mariana kan även vara en avledning av Maria.

Återkommande minnesdagar

Flaggdag:​
Sverige: Dagen firas till minne av Konungens Carl Gustafs födelsedag.

VIP födda den 30:e april

Några andra som också är födda den 30:e april

1940 – 2023 Burt Young,
 Amerikansk skådespelare. Hans kanske mest kända filmrololl är som Paulie, Rocky Balboas bästa vän, i Rocky-filmerna.

1953 – Pär Mårts,
 Svensk ishockeytränare. Sedan juni 2010 är Pär Mårts förbundskapten för Tre Kronor.

1972 – Kunal Nayyar,
 Engelsk-indisk-amerikansk skådespelare. Han känd för sin roll i serien "The Big Bang Theory", där han spelar Rajesh Ramayan Koothrappali från Indien.

Några kända personer som avled den 30:e april

1929 Birger Sjöberg dog 43 år gammal av dubbelsidig lunginflammation. Han var en svenskskald, författare, vissångare och journalist. Han är känd för vissamlingen Fridas bok ("Fridas visor") och romanen Kvartetten som sprängdes.

1945 Eva Braun dog 33 år gammal genom att bita sönder en cyanidkapsel, självmord. Hon var Adolf Hitlers flickvän och senare hustru. Dagen innan självmordet i Führerbunkern i Berlin hade hon och Adilf Hitler gift sig.

1945 Adolf Hitler dog 56 år gammal genom att skjuta sig själv i tinningen i Führerbunkern i Berlin. Han var en österrikisk-tysk politiker och ordförande i Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet, Nazistpartiet. Tysklands diktator som startade Andra världskriget.

1974 Jan Olof Olsson dog 54 år gammal av en blodpropp. Han var en svensk journalist och författare. Bland hans mest kända historier är: romanen De tre från Haparanda och tv-serien Någonstans i Sverige.

1989 Sergio Leone dog 60 år gammal av en hjärtinfarkt. Han var en italiensk film-regissör, som är mest förknippad med filmgenren spaghetti-western. Han är kanske främst känd för den så kallade Dollartrilogin, med Clint Eastwood i huvudrollen.

Today in history 30:e april

Några händelser som inträffat den 30:e april

1789
 

GEORGE WASHINGTON INSTALLERAS SOM USAs FÖRSTA PRESIDENT.


  General George Washington installeras som USA:s förste president, sedan han har ”vunnit” det föregående presidentvalet (han var den ende kandidaten). Installationen skulle egentligen ha hållits den 4 mars, men har måst skjutas upp till denna dag, eftersom kongressen inte är beslutsmässig förrän nu. Washington förblir sedan president i två omgångar, fram till 1797, då han väljer att inte kandidera en tredje gång (regeln om att en president inte får sitta i mer än två omgångar införs först 1951) och han avlider 1799.

1976
 

HOOLA BANDOOLA BAND UPPLÖSES.


  Det svenska proggbandet Hoola Bandoola Band upplöses efter att ha varit verksam i sex år. Bandet återförenas 1996 för en jubileumsturné, 1999 för en minneskonsert vid gruppmedlemmen Björn Afzelius begravning och 2011, för ännu en turné.

1982
 

SVERIGE FÅR EN NATIONALDAG.


  Sveriges riksdag beslutar att svenska flaggans dag, som har firats den 6 juni varje år sedan 1916, från och med 1983 ska vara Sveriges officiella nationaldag. Det dröjer dock till 2005, innan dagen blir allmän helgdag.