19:e juli

NAMNSDAG

Sara:
Kvinnonamnet Sara, Sarah, Zara eller Zahra är ett semitiskt namn som betyder "furstinna" eller "prinsessa". I Gamla Testamentet var Sara Abrahams hustru och födde honom sonen Isak vid 90 års ålder. Namnet har använts i Sverige sedan mitten på 1400-talet och kom in i almanackan redan på 1600-talet.

VIP födda den 19:e juli

Några andra som också är födda den 19:e juli

1921 – 2006 Bertil Antonsson,
Svensk brottare. Åren runt 1950 var han en av världens bästa brottare i tungvikt.

1922 – 2012 George McGovern,
Amerikansk demokratisk politiker, senator för South Dakota 1963–1981.

1927 – 2020 Jan Myrdal,
Svensk författare, skriftställare, skribent och debattör. on till Alva och Gunnar Myrda

1947 – Bernie Leadon,
Amerikansk country- och rockmusiker, mest känd som gitarrist och originalmedlem i countryrockgruppen Eagles.   ¤  What Do I Own

1952 – 1990 Allen Collins,
Amerikansk gitarrist och originalmedlem i sydstatsrockbandet Lynyrd Skynyrd.
¤  Allen Collins Freebird Solo

1971 – Vitalij Klytjko,
Ukrainsk politiker och tidigare boxare på elitnivå. Han var WBC-mästare i tungvikt.

1976 – Benedict Cumberbatch,
Brittisk skådespelare. Mest känd som Sherlock Holmes i den BBC-producerade TV-serien Sherlock.

Några kända personer som avled den 19:e juli

1889  Elvira Madigan dog 21 år gammal skjuten av sin fästman Sixten Sparre innan han själv begick självmord. Hon var en skandinavisk cirkusartist (lindansös, konstryttarinna, jonglör, dansös). Hon  är känd för sin relation med den adliga dragonlöjtnanten Sixten Sparre.

1889  Sixten Sparre dog 34 år gammal efter att med sin tjänsterevolver först skjutit Elvira Madigan och sedan sig själv. Han var en svensk löjtnant, journalist och poet, mest känd för sin relation med cirkusartisten Elvira Madigan.

1961  Hjalmar Gullberg dog 63 år gammal efter att ha tagit sitt liv genom att dränka sig i sjön Yddingen. Han var en svensk författare(huvudsakligen poet) och översättare. Hans dikt "Till en Näktergal i Malmö" tolkades av Östen Warnerbring på albumet Skåne.

2014  James Garner dog 86 år gammal efter att ha hittats död i en hjärtattack i sitt hem i Los Angeles. Han var en amerikansk skådespelare. Han var vid mitten på 1960-talet en av Hollywoods populäraste stjärnor. Han hade stor framgång i TV-deckaren Rockford tar över, och var 2000 en av de avdankade astronauterna i filmen "Space Cowboys".

Today in history 19:e juli

Några händelser som inträffat den 19:e juli

1333
 

SKOTTARNA FÖRLORAR SLAGET VID HALIDON HILL


  De skotska trupper på 13 000 man, som under det andra skotska frihetskriget försöker undsätta staden Berwick-upon-Tweed, bli grundligt besegrade av 9 000 engelsmän i slaget vid Halidon Hill. De numerärt överlägsna skottarna hamnar i underläge, eftersom terrängen är ofördelaktig för dem och deras befälhavare Archibald Douglas stupar. Även om kriget varar i över 20 år till blir slaget ett strategiskt nederlag för skottarna, då det tvingar den skotske kungen David II att i nästan tio år gå i landsflykt till Frankrike.

1949
 

LAOS FÅR HALVT SJÄLVSTYRE


  Kungariket Laos får halvt självstyre från kolonialmakten Frankrike, genom att det blir ”en stat associerad till Frankrike”. Laos har ingått i kolonin Franska Indokina fram till andra världskriget, då det ockuperades av Japan. 1945 förklarade sig landet helt självständigt, men Frankrike återtog snart kontrollen. Emellertid tvingas fransmännen nu som sagt gå med på att ge det visst självstyre, samtidigt som Indokinakriget pågår i området. I slutet av kriget blir Laos helt självständigt 1953 och förblir sedan kungarike till 1975, då kungamakten störtas i en statskupp.

1977
 

ELVIS SISTA STUDIOALBUM SLÄPPS


  Elvis Presley-albumet Moody Blue släpps i USA och innehåller låtar som har spelats in i en portabel studio i Elvis hem. Det blir hans sista studioalbum (det allra sista albumet blir Elvis in Concert, som släpps den 3 oktober), eftersom den världsberömde rocksångaren dör av medicinmissbruk en knapp månad senare.

1979
 

INBÖRDESKRIGET I NICARAGUA SLUT, MEN ETT NYTT STARTAR


  Två dagar efter att den nicaraguanske diktatorn Anastasio Somoza Debayle har avgått och flytt utomlands störtas även hans regering, genom att de sandinistiska revolutionärerna intar huvudstaden Managua och därmed segrar i den nicaraguanska revolutionen (ett inbördeskrig, som har pågått sedan 1961). Sandinistregimens politik blir dock inte populär och ett nytt inbördeskrig utbryter omgående, vilket varar till 1990.

1987

 

SJs DUMPADE GIFTTUNNOR HITTAS


  I Vanån utanför Vansbro i Dalarna hittas femtio tunnor med trätjäran kreosot vid en badplats. Medlet används till att impregnera järnvägssyllar och vid ytterligare undersökning visar det sig att det är det statliga svenska järnvägsbolaget Statens järnvägar (SJ) som har dumpat tunnorna på plats under 1960-talet.