• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 7:e januari 2021

Temadagens dag, Smittar trots vaccin, Tar skolan ansvar för att inte barn smittas??? Varför ska handbolls-VM spelas? Ligacupen, Hotelliggaren.

FOTBOLLSHISTORIA:
1970: Kaizer Motaung bildar Kaizer Chiefs.
2006: Xabi Alonso gör ett "ishockey-mål" i tom kasse.
2013: Messi får sin fjärde Ballon d`Or i rad.

FÖDDA:
Eden, Davide.

DAGENS TRÖJA.

Med tanke på gårdagens tröja så blir det en tröja av finalmotståndaren i Ligacupen som jag använder idag. I Manchesteruppgörelsen var det City som vann med 2-0.

IDAG: TORSDAGEN DEN 7/1 2021.

Idag är det kanske den bästa temadagen av dem alla. Det är Temadagens Dag. Det betyder att du kan välja bland alla temadagar som finna året runt, plocka ut den som passar dig och fira den. Kanske med något att äta eller välja film eller serietema att titta på. Det finns mer kända temadagar och mindre kända. De mer kända är oftast instiftade av FN. De är antingen dagar som kallas ”internationella-” eller ”Värld-”. En av de äldsta av dessa är ”Världshälsodagen” den 7:e april. Den har firats sedan 1950 efter grundandet av WHO denna dag 1948. De mindre kända är instiftade av diverse sällskap som har något gemensamt. Jag tänker ta upp en del under ”Dagen”. Står det inget så finns det ingen speciell temadag.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 6/1 2021.

Tidningen igår (Sydsvenskan) bestod endast av e-tidningen. Här fanns några artiklar alla relaterade till covid-19 så klart. Den första handlade om det vaccin mot pandemin som alla pratar om. Den ska tydligen hjälpa för att man inte ska kunna drabbas av allvarligare följdsjukdomar av coronaviruset. Men man kan fortfarande drabbas och föra denna smitta vidare utan att man själv känner till det. Så om inte 100 % av världens befolkning vaccineras så kommer pandemin att fortsätta tills viruset försvinner av sig själv.
 

”Ett hundratal tidigare fullt friska barn i Sverige har drabbats hårt av covid-19. Barnen drabbas av en livshotande hyperinflammation när kroppens immunförsvar angriper den egna kroppen.” Så stod det i en artikel som handlade om att barnintensiven i Lund var full. Detta att barn inte skulle drabbas av följdsjukdomar är tydligen inte helt sant. Det ser ju lite oroväckande ut då skolorna startar ingen efter det lov som blev två dagar längre för jul. Smittofallen är ju högre nu än då höstterminen tog slut. Tänker skolan göra något för att förhindra smittorisken, eller gör de som en del av våra politiker och kör på utan att bry sig om de regler som gäller övriga Sverige. Nejvisst! Sverige har ju inga regler utan bara rekommendationer. Och då det är skolplikt så måste ju alla gå till skolan, eller…?
 

Den sista delen från tidningen var att svenska handbollslandslaget skulle spela EM-kval i Montenegro. Det skulle vara en uppladdning inför VM i Egypten som startar den 13:e januari. Svenske läkaren i laget var skeptisk till att man överhuvudtaget spelar ett VM. Nu har en i truppen, Anton Lindskog testats positivt för covid-19. Han har givetvis fått lämna och frågan här liksom i alla andra idrotter är. Kan man ha mästerskap och tävlingar då spelare, idrottare och ledare i ett intet sinande led testas positiva för covid-19 hela tiden. Tyvärr är jag övertygad om att många av de drabbade kommer att få efterdyningar av viruset som kanske gör att de måste sluta tävla.
 

Det var mycket fotboll i Europa igår. De båda Milanolagen som fortfarande toppar serie A förlorade båda två. Barcelona vann och PSG fick bara oavgjort borta mor St Etienne med sin nye tränare Mauricio Pochettino. I England spelades andra semifinalen i Ligacupen. Ett Manchestermöte där City vann med 2-0. Finalen mellan Tottenham och Manchester City borde normalt sett spelats i slutet av februari. I år har man planerat spela finalen den 25:e april. Tanken är att det ska bli en final med ett fullsatt Wembley. Fast jag tvivlar på att pandemin skulle vara över redan då.
 

Det blev ingen fotboll alls att titta på för mig. 2017 var familjen, utom yngsta dottern som inte var intresserad utan stannade hemma med hundarna, i Helsingborg. Målet den sommardagen var Fredriksdals friluftsteater och en av Eva Rydbergs produktioner. Det var min favoritfarsförfattare Ray Cooney som stod för farsen ”Two Into One” som med Sven Melanders bearbetning blivit ”Hotelliggaren”. Detta brukar alltid vara en av sommarens höjdare som uteblev förra året, men 2017 års föreställning sändes Trettonde afton. Vi passade på att se den streamad över SVT play igår. Den var lika sanslöst förvecklande och rolig då, med en Ola Forssmed i toppform.

FOTBOLLSHISTORIA från den 7:e januari.

1970 Syafrika får en ny fotbollsklubb

Idag 1970 bildades det en fotbollsklubb i Sydafrika. På den tiden fanns en fotbollsliga i USA som hette NASL (North American Soccer League). Det var då som alla stora spelare köptes upp av de Nordamerikanska klubbarna. Här fanns åldrande superstjärnor som Pelé, George Best, Johan Cruyff och Franz Beckenbauer. Det fanns även en spelare från Sydafrika vars namn är Kaizer Motaung. Han spelade i Orlando Pirates, Atlanta Chiefs och Denver Dynamos.

Det var under perioden mellan han var i Atlanta och Denver som han stannade några år hemma i Soweto i Sydafrika. Klubben han bildade då, uppkallade han efter sig själv och den klubb han lämnade i USA. Kaizer och Chiefs. För tillfället spelar klubben i högsta divisionen som i Sydafrika är Premier Soccer League. Tre gånger har de blivit mästare.

Om man granskar klubbmärket så kan man undra var en indianhövding kommer in i Sydafrika, men det är Kaizer Motaung som plockat detta från Atlanta Chiefs klubbmärke.

FOTBOLLSHISTORIA från den 7:e januari.

2006 Liverpool vidare i FA-cupen
 

Tredje omgången av FA-cupen spelades idag 2006. Det är denna omgång Premier Leaguelagen gör sin entré. Liverpool hade åkt till Luton för att lätt manövrera ut Championship-laget. Luton hade ledningen med både 2-0 och 3-1 innan Liverpool tog sig samman och lyckades vända till 4-3. Men Luton tryckte på för en kvittering och tog upp sin målvakt för att fa ytterligare en anfallare. Då fick Xabi Alonso tag på bollen och från en bit in på egen planhalva kunde han rulla in bollen i tomt mål och slutresultatet 5-3. Det visade sig vara en bra språngbräda till hela mästerskapet som Liverpool vann i den jämna finalen mot West Ham 3-3 och straffar.

FOTBOLLSHISTORIA från den 7:e januari.

2013 fjärde raka för Messi.

Lite försenat delades idag 2013 Ballon d'Or ut till de bästa spelarna och managers under 2012. Lionel Messi vann sin fjärde raka ”guldboll”. Kanske inte så konstigt då han under fjolåret slog Gerd Müllers gamla rekord från 1972 på 85 mål i klubb- och landslag under ett år. Messi gjorde 91 mål 2012. Däremot lyckades hans lag Barcelona bara vinna en titel och det var Spanska cupen. De andra pristagarna var USA:s Abby Wambach. Bästa managers blev Spaniens Vicente del Bosque och vår egen Pia Sundhage.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 7:e januari.

Eden HAZARD blir 30 år

Eden Michael HAZARD är född 1991 i La Louvière, Belgien
Mittfältare
37 U- och 106 A-landskamper för Belgien (2006-).

Klubbar som spelare:
Royal Stade Brainois (1995-2003),
Tubize (2005–2005),
Lille (2005-2012) 
Chelsea (2012-19),
Real Madrid (2019-).

Under VM 2018 gjorde Hazard en magnifik turnering där han som lagkapten bar sitt Belgien till ett VM-brons, vilket var landets första VM-medalj genom alla tider. Han utsågs även till hela VM:s bästa spelare efter Kroatiens Luka Modric.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 7:e januari.

Davide ASTORI blev 31 år

Davide ASTORI var född 1987 i San Giovanni Bianco, Italien.
Försvarare
4 U- och 14 A-landskamper för Italien (2004-17).

Klubbar som spelare:
Pontisola (1997-2001),
Milan (2001–08),
Pizzighettone (2006–07 lån),
Cremonese (2007–08 lån),
Cagliari  (2008–16),
Roma (2014–15 lån),
Fiorentina (2015–16 lån),
Fiorentina (2016–18).

Den 4 mars 2018 hittades Astori död på sitt hotellrum i Udine. Hela Serie A-omgången denna dag ställdes in på grund av dödsfallet. Obduktionen visade att han avled av en hjärtattack.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA TORSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv