• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 6:e december 2022

RUBRIKER.

Karrè och därmed pasta.  Alkohol och fotboll hör tydligen ihop?   Nej, fotbollsvärlden har absolut inte utvidgats!   Bara dansa vidare efter målgörande!!!

LUCKA 6

NATIONALDAG:
Finland

NAMNSDAG:
Nikolaus och Niklas

TEMADAGAR:
Nikolausdagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 6/12:
1930: Publikt bottenrekord i Englands poffsliga.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 6/12:
Tim CAHILL.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN MÅNDAGEN DEN 5/12 2022.

Karrè och därmed pasta.

Då har jag lyckats föra över så pass mycket på min sprillans nya dator att jag har konstruerat dagen bloggsida på den och skrotat den gamla laptoppen som inte fungerade att skriva riktigt på. Det var ju inte mycket väder till utomhussysslor igår. Hundarna fick sina regnkappor på, men det fungerade inte alls på en Lille. Hon gick inte en meter med ”kläder” så det var bara att ta av regnskyddet och så fick hon bli blöt på förmiddagspromenaden. Måndag innebär matlåda på City Gross. I dess närhet ligget El-Giganten och där inhandlade jag en ny datormus så att jag enklare skulle kunna använda den nya datorn. Då jag använde den gamla med ett extra tangentbort så innebar det att även datormusen behövde bytas. Det bytet skedde med hustrun och hennes dator. Då jag skulle byta tillbaka så vägrade hon lämna ifrån sig den datormus hon fått ”låna” av mig. Alltså krävdes ett nytt inköp på Stora Bernstorp. Ur matlådan så lagade jag ”Karré med pasta & rostad kål”. Det blev middag till alla i familjen, såväl människor som hundar. Faktum är att dessa sysslor tog mig fram till klockan fyra ganska snabbt.
 
Alkohol och fotboll hör tydligen ihop?

Fyra startade dagens åttondelsfinaler. Jag kom att tänka tillbaka på Englands vinst över Senegal i förrgår. Rapporten sa att trots Englands vinst så var det de senegalesiska supportrarna som sjöng och dansade. Engelsmännen var ovanligt tysta. Men det finns en väldigt enkel förklaring på detta. Lika väl som att politik är så intimt förknippat med fotboll så är även alkohol och fotboll en kombination som måste finna för att engelsmän ska kunna uppskatta sporten. Tydligen gäller det även svenskar då jag fick en gliring på WhatsApp att jag bara drack kaffe medan de andra hubbarna skålade telefonledes under gårdagens matcher.
 
Nej, fotbollsvärlden har absolut inte utvidgats!

Vad det gäller årets VM så har det sagts många gånger att det är sensationernas VM och att fotbollsvärlden har blivit större. Fast det är ju bara lögn i halsen på dessa förståsigpåare. Fotbollsvärlden blir inte större. Vi har nästan spelat alla åttondelsfinaler och titta på var de åtta lagen i kvartsfinalerna kommer ifrån. Två från Sydamerika, Varken Argentina eller Brasilien är sensationer. De övriga sex lagen är från Europa. Jag förutsätter att Spanien slår Marocko och sedan kan det kvitta, åtminstone vad det gäller världsdel, om Portugal eller Schweiz går vidare. Nederländerna, Kroatien, England och Frankrike kan absolut inte räknas som några skrällar när det gäller vilka som är i kvartsfinal. Det finna alltså inta lag kvar från Asien, Oceanien, Afrika eller Nord- och Mellanamerika som gick längre än att klara sig vidare från gruppspelet.
 
Bara dansa vidare efter målgörande!!!

 Gårdagens resultat var alltså väntade även om Japan tvingade Kroatien till straffsparkar. Matchen slutade 1-1, men var osedvanligt tråkig. Trots varsitt mål så verkade alla spelare och coacher som om det var viktigare att inte släppa in fler mål än att göra ett. Sedan så har straffsparksläggningen en osedvanlig förmåga att få det sämre laget att missa sina straffar medan det på papperet bättre nästa alltid vinner ett straffsparksavgörande. Då Japan hade missat tre svaga straffar så var Kroatien vidare. I andra åttondelen handlade det om sista kvarvarande Asiatiska lag, Sydkorea som halkade in i slutspelet. Brasilien hade fått tillbaka Neymar och så spelade de för Pelé som vistas på sjukhus i Brasilien. Hustrun valde att sätta sig ner och titta lite på denna match. Efter tretton minuter försvann hon. Då hade ett överlägset Brasilien gjort 2-0 och någon spänning fanns över huvud tagen ingen kvar. Jag följde så klart matchen till slut och med 4-1 hade Brasilien råd att göra byten som innebar att alla spelarna i Brasiliens trupp nu har fått vara på planen under detta VM. Efter den överlägsna segern kom det in klagomål på att man t o m bytt ut målvakten med tio minuter kvar, och sedan var det många som ansåg att det var ett hån mot Sydkorea att spelarna dansade så mycket efter varje mål de gjorde. Jag anser att det var ett väldigt smart drag att låta alla spelare få luftas och att fira mål med dans gjorde Kameruns Roger Milla i VM i Italien 1990 och det tyckte alla var väldigt häftigt och Milla blev VMs stora favorit. Vaggan var ju en sorts dans som några brasilianska spelare introducerade vid USA-VM 1994, så fira målen med hur mycket dans som helst. Brasiliansk fotboll kallas ju ibland även Sambafotboll och samba syftar ju på en dans.

JULKALENDER 2022.

Lucka 6.

Svaret på frågorna i Lucka 5 är:
Om ni kunde läsa signaturen på gårdagens tröjua så såg ni att det stod: Geoff Hurst. Han gjorde tre mål i finalen på Wembley mot Västtyskland. VM 1966 i England. Sedan har det länge diskuterats och målet fran till 3-2 var inne eller inte. Det var den sovjetiske linjemannen Tofiq Bahramov som var bergsäker på att bollen var över mållinjen och avgjorde att domaren gav Hurst sitt andra mål. Tofiq Bahramov som var från de del av Sovjet som sedan blev Azerbajdzjan blev så känd i sitt hemland att han idag står staty utanför arenan Tofiq Bahramov Republican Stadium. Han är dessutom enda fotbolledomare i världen som blivit avbildad till en staty.

IDAG, TISDAGEN DEN 6:E DECEMBER 2022.

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:

Finland
 
Finlands självständighetsdag firas den 6 december. Dagen räknas som landets nationaldag och är flaggdag. Detta datum år 1917 förklarade Finland sig självständigt från Ryssland. Så Finland är ett ganska ungt land, endast 104 år gammalt.
NAMNSDAG:

Nikolaus och Niklas
 
Namnsdagar för den 6:e december i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Nikolaus (till minne av att biskopen Sankt Nikolaus i Mindre Asien avled denna dag år 343) och Nils (nu 8 oktober)
1901–1985 – Nikolaus
1986–1992 – Nikolaus, Niklas och Nikolina utgått
1993–2000 – Nikolaus och Niklas
Från 2001 – Nikolaus och Niklas
TEMADAG:
 
Nikolausdagen
 
Den 6e december varje år firas Nikolausdagen. Även om vi i Sverige inte firar Saint Nicholas (St Nikolaus), så görs det i en del andra europeiska länder. Lite som vi i Sverige är vana med att fira på julafton istället för juldagen firar man Saint Nicholas födelsedag dagen innan Nikolausdagen, alltså den 5e december. Det är då han och hans hjälpare kommer förbi husen och lämnar paket. Idag är det framför allt en spännande och festlig tid för barn och man samlas ofta hela familjen. Saint Nicholas ursprung och den traditionen som tillhör firandet av hans födelsedag är omdiskuterat. Men en version skriver att hans person är baserad på ett turkiskt helgon. Dock brukar man till exempel i Nederländerna referera till att han kommer med ångbåt från Spanien. Dessutom finns idag många diskussioner kring den figur som är hans hjälpare, ibland kallad Svarte Petter.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 6:E DECEMBER.

1930 Thames AFC sätter botterekord.
 
Thames AFC hette en engelsk klubb som bildades 1928. 1930 hade laget tagit sig till ligasystemet och spelade i Third Division South. Idag 1930 mötte de Luton Town och klubben satte rekord i engelsk fotboll. De hade 469 betalande åskådare. Detta är bottenrekord inom fotbollen i engelska proffsligan. Även om Thames vann matchen med 1-0 så hade de svårt att klara sig kvar i ligan. Det gick dock. Jag vet inte om det är ett rekord, men Thames AFC var inte ett lag som spelade fotboll i många år. Redan kommande säsong var det slut. Klubben lades ner efter att bara ha funnits i fyra år.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 6:E DECEMBER.

Tim CAHILL blir 43 år.
 
Timothy Filiga "Tim" CAHILL är född 1979 i Sydney, Australien
Mittfältare
2 U-landskamper för Samoa och 3 U- och 108 A-landskamper för Australien (1994-2018).

Klubbar som spelare:
Sydney Olympic (1995-97),
Sydney United (1997),
Millwall (1997-2004),
Everton (2004-12),
New York Red Bulls (1912-15),
Shanghai Shenhua (2015-16),
Hangzhou Greentown (2016),
Melbourne City FC (2016-17),
Millwall igen (2018),
Jamshedpur (2018-19).

Trots att han bara är 1,78 m så gjorde han de flesta mål med huvudet. I den första gruppspelsmatchen i VM 2006 mot Japan kom Cahill in i andra halvleken och gjorde Australiens första mål någonsin i ett VM-slutspel när han satte 1–1-målet i den 84:e matchminuten. Några minuter senare satte han även 2–1.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv