• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 25:e april 2024

NAMNSDAG:
Markus.

TEMADAG:
Världsmalariadagen,
Mamatummy Day,
Lekens dag.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
Advokat Sand och Hallouminoff.
Inget mästerskap till Liverpool denna säsong heller.
Bäckström.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 25/4:
1953: Debut för Jack Charlton.
2007: Alan Ball lämnar in.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 254:
Raphaël VARANE, 
Johan CRUIJFF.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM ONSDAGEN 24 APRIL 2024.

Advokat Sand och Hallouminoff.

Gårdagen var ledig fram till två. Då var det dags att cykla en halvtimme innan middagen skulle lagas. Cykling på motionscykel innebär ockå bokläsning. Det var enda boken jag köpte på bokrean i år. ”Advokat Sand på en altan i Åkarp.” En kriminalkomedi kallar den lokale Åkarpsförfattaren Roy Bengtsson sin tredje bok om Advokat Sand. Jag hann inte så långt in i boken, men den verkar lovande med skildringar från Åkarp då det har dykt upp ett fall med en försvunnen fyraåring. Jag lär komma tillbaka till boken. Middagen var en korv Stroganoff, men i stället för korv så innehöll rätten halloumi. ”Hallouminoff med ris” kallade receptmakarna rätten som var enkel då det redan var vregetariskt och det var populärt hos alla. Även jag gillar halloumirätter.
 
Inget mästerskap till Liverpool denna säsong heller.

Kvällens TV ägnades inte åt fotboll även om det var både Allsvenskan och Premier League. Den engelska ligan går mot sitt slut och i toppen har det funnits tre lag som aspirerat på titeln. Efter gårdagens matcher finns det bara Manchester City och Arsenal kvar. Liverpool är helt ute nu då de förlorade mot bottenlaget Everton. Visserligen är det en speciell match då dessa båda lags arenor endast ligger ett antal hundra meter ifrån varandra. Merseysidederbyt kallas matchen, men även om derbyn kan vara svåra så ska ett blivande mästarlag enkelt vinna över Everton. Det gjorde inte Liverpool och då är de inte heller ett blivande mästarlag.
 
Bäckström.

TV:n i vårt hus visade Trädgårdstider som hustrun önskade se då vi missade programmet i tisdags. Igår var det väl inte mycket som man som amatörodlare kunde dra nytta av, men det är ändå alltid trevligt att se. Det enda hustrun retar sig på är att Pernilla och Malin alltid har dyra märkeskläder som man verkligen inte har normalt sett då man påtar i trädgården eller snickrar eller målar. Jag hade lite tid till fotboll efter trädgårdsprogrammet, men jag valde Bäckström i stället. Det berodde lite på reklamen om att säsong tre startade igår på TV4 Play. På denna streamingkanal finns även säsong ett och två och jag började från start. Säsong ett bygger på Leif G W Perssons bok ”Kan man dö två gånger?”. Den har jag faktiskt läst, så därför hade jag lite hum om handlingen. Men det är kul att se Kjell Bergqvist som den dryge kriminalkommissarie Evert Bäckström.

IDAG! TORSDAG 25 APRIL 2024.

NAMNSDAG:
Markus

Namnsdagar den 25:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Markus (till minne av evangelisten med detta namn)
1901–1985 – Markus
1986–1992 – Markus, Marika (nu 22 oktober) och Mark
1993–2000 – Markus och Mark (utgått)
Från 2001 – Markus

TEMADAG:
Världsmalariadagen

Den 25 april år 2000 hölls ett afrikanskt toppmöte i Abuja, Nigeria sammankallat av WHO/Roll Back Malaria med syfte att uppmärksamma den oerhörda sjukdomsbörda som malaria utgör i de afrikanska länderna samt mobilisera politiskt stöd och diskutera innovativa sätt att begränsa epidemin. Mötet utmynnade i Abujadeklarationen som skrevs under av 44 afrikanska länder. Som påminnelse av Abuja-konferensen, anordnades ett år senare den 25 april 2001 den första African Malaria Day. I maj 2007 antog Världshälsoorganisationens (WHO) högsta beslutande organ världshälsoförsamlingen (WHA) en resolution om att en "Världsmalariadag" ska uppmärksammas varje år för att ge ökad kunskap och förståelse för malaria och sprida information om pågående intensifierade aktiviteter för att bekämpa och förebygga malaria.

TEMADAG:
Mamatummy Day

MamaTummy Day är en dag som infaller 25 april, varje år. Dagen handlar om att uppmärksamma de problem som kvinnor kan drabbas av under en graviditet och förlossning.  I Sverige riskerar 40 000 kvinnor varje år att få bestående problem med magen och över 25 000 kvinnor riskerar att få problem med inkontinens. 2014 instiftades denna dag av den legitimerade naprapaten Katarina Woxnerud.

TEMADAG:
Lekens dag

Lekens dag är alltid den 25 april, och den är instiftad av Lek- och Babybranschen.
Det är lätt att glömma bort leken i vår stressade vardag. Därför finns Lekens dag, för att påminna oss alla om lekens betydelse för barnen. Att leka är roligt för både stora och små. Det är glädje, gemenskap och vänskap. Lek är lärande och motion. För ett barn är leken lika viktig som att få kramar, bra mat och sömn. Lek är absolut nödvändigt för barns personliga utveckling.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 25 APRIL.

1953: Premiär för Jack Charlton i Leeds.

Leeds United mötte idag 1953 Doncaster Rovers hemma  i den sista matchen för säsongen i Division 2. Matchen slutade 1-1, men det mest historiska var att en ung kille vid namn Jack Charlton fick chansen att debutera i Leeds. 1973 spelade han sin sista match för Leeds och hade då slagit ett rekord som gäller än idag. Nämligen att han gjort 629 matcher för Leeds United. Under tiden hade han även blivit världsmästare med England 1966. Men om vi går tillbaka till hans debut som tuff försvarare så frågade Jack innan han gick ut på planen, vad han förväntades göra. Manager Raich Carter svarade: "Gå in och fixa så att vi får se hur snabbt deras center kan halta!"
Jack avled 85 år gammal den 10:e juli 2020.

2007: Alan Ball har spelat klart.

Alan Ball var den yngste spelaren i den engelska fotbollstrupp som vann VM på hemmaplan 1966. Han var en rödhårig och ettrig mittfältare med precisa passningar i Everton under senare hälften av 1960-talet. Då han själv slutade som aktiv var han tränare i många av de klubbar han en gång spelat i. Idag 2007 jobbade han i sin egen trädgård med att bränna gammalt skräp då han drabbades av en hjärtattack och dog endast 61 år gammal.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 25 APRIL.

Raphaël VARANE blir 31 år.

Raphaël Xavier VARANE är född 1993 i Lille, Frankrike
Försvarare,
18 U- och 93 A-landskamper för Frankrike (2010-22).

Klubbar som spelare:
Hellemmes (2000–02),
Lens (2002–11),
Real Madrid (2011–21),
Manchester United (2021-).

Han vann VM-guld med Frankrike i VM 2018.

Johan CRUIJFF blev 68 år.

Hendrik Johannes "Johan" CRUIJFF (Cruyff) var född 1947 i Amsterdam, Nederländerna.
Mittfältare/Anfallare,
48 A-landskamper för Nederländerna (1966-77).

Klubbar som spelare:
Ajax (1959-73),
Barcelona (1973-78),
Los Angeles Aztecs (1979-80),
Washington Diplomats (1980-81),
Levante (1981),
Ajax igen (1981-83),
Feyenoord (1983-84 ).  

Lag som tränare:
Ajax (1985-88),
Barcelona (1988-96),
Kataloniens landslag (2009-13).

Tillsammans med Västtysklands Franz Beckenbauer var han 1970-talets största fotbollsstjärna.
Den 24:e mars 2016 avled Johan av cancer som startade i lungorna men hade spritt sig bl a till hjärnan. Han hade varit storrökare sedan ung ålder och trots att han slutade röka 1991 då han genomgick en by-pass-operation så hade rökningen satt sig på lungorna så att det indirekt blev hans död.

DAGENS MATCHTRÖJA 25 APRIL 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN UTMÄRKT TORSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv