• Boris dagliga blogg

Lördagen den 19:e november 2022

RUBRIKER.

Många ärenden fixades på Mobilia.  Endast en kandidat att "välja" på?  På Spåret noch Chelsea detectives.

NATIONALDAG:
Monaco

NAMNSDAG:
Elisabet och Lisbet

TEMADAGAR:
Internationella mansdagen,  Internationella toalettdagen, Världsdagen mot barnmisshandel, Amaryllisens dag, Internationella iktyosdagen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 19/11:
1887: Det första riktiga Londonderbyt spelas.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA DEN 19/11:
Laurent BLANC, Kurre HAMRIN.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN FREDAGEN DEN 18/11 2022.

Många ärenden fixades på Mobilia.

Igår hittade jag den försvunna Napoleonbakelsen. Jag hade nämligen några ärenden till Mobilia i Malmö. Huvudmålet var att köpa 24 olika chokladpraliner som jag skulle ha i min egenhändigt tillverkade adventskalender. Dessa har jag inhandlat tidigare år på ”Gastrteket”. Förutom lite rabatt på pralinerna så visade det sig att stället även förde Napoleonbakelser. Så i år fick vi fira denna temadag en dag senare. På Akademibokhandeln inköptes de tre väggkalendrar som vi haft i hemmet de senaste 15 åren. Det var ”Beautiful Sweden”, ”Sverigealmanackan” och ”Scouternas kalender”. Sedan visade det sig att jag kunde ombesörja ytterligare ett ärende. Jag hade nämligen haft ett brev liggande en stund. Det var från Transportstyrelsen och påminnelse om att det var dags att fixa ett nytt körkort. För detta krävdes ett godkänt fotografi och av en händelse råkade jag springa på en sådan fotoautomat på Mobilia. Då jag kom hem klistrade jag på ett av fotografierna skrev min namnteckning, postade brevet och skickade in 280 kronor till Transportstyrelsen. Nu är det bara att hoppas att körkorten går snabbare att fixa än passen. En lite underlig sak med att skaffa nytt körkort tycker jag är att man bara gör det. Då det varje år ska kollas så att fordonet man kör är okay efter besiktning så tycker jag att man borde ha någon sorts test av bilförarna vart tionde år då körkortet ska förnyas.
 
Endast en kandidat att "välja" på?

Gianni Infantino, president och storskurken i det korrupta bolaget FIFA meddelas sitta kvar ytterligare en period på sin post. Detta av den enkla anledningen att det inte finns någon konkurrent att välja på. Är det inte så diktaturer ”väljer” sina ledare? Infantino kommer däremot till skillnad från de vanliga åskådarna på matcherna i årets VM att kunna dricka öl under matcherna. Qatar har svängt i ämnet öl på arenorna och beslutat att förbjuda detta helt och hållet utom då i loungerna. Budweiser som sponsrar FIFA och VM kommer inte att kunna sälja all den öl som fraktats till arenorna och därmed förlorar FIFA en ansenlig mängd pengar från det amerikanska ölfabrikanten. Jag som nykterist kan tycka att det kanske förr är ett plus än minus att man ser på fotboll nykter. Så frågan är varför man inte kan sälja alkoholfri öl?
 
På Spåret noch Chelsea detectives.
 
Hustrun och jag hade sedan en helkväll framför TVn. Först var det vår favoritfrågesport ”På spåret”. Det är ganska kul att se och lära plus att man själv kan vara med på Duoappen. Visserligen så ska man kunna ha betydligt bättre poäng än de tävlande då det i appen finns ett tiotal svarsalternativ till frågorna. Resmålen får man dra och skriva in själv, men faktum är att det var många svar som jag kunde redan utan svarsalternativ. Nicosia, Fjällbacka och Indianapolis var gårdagens resmål. Sista resålet var Chelsea och andra avsnittet av Chelsea detektiverna. ”Mrs Romano” hette andra avsnittet och det fanns två fru Romano varav den ena blev mördad. Mord i restaurangmiljö och man fick lära känna huvudpersonerna ytterligare. Bra avsnitt och serie.

IDAG, LÖRDAGEN DEN 19:E NOVEMBER 2022.

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:

Monaco
 
Monaco är en av Europas mikrostater. Landet styrs av Furst Albert II, son till Rainier III av Monaco. Familjen Grimaldi har regerat över Monaco sedan 1297. I Monaco firas Nationaldagen på Saint Rainier’s Day, den 19 november. Det var brukligt att den regerande fursten i Monaco hade namn efter ett helgon och då var det detta helgons dag som var Monacos nationaldag. 1949 blev Rainier III regent och då blev den 19 november nationaldag. Då Albert II tog över efter sin far 2005 beslöt Albert att inte ändra nationaldag till den 15 november då det är St Alberts dag, utan han behöll nationaldagen på dagens datum.
NAMNSDAG:

Elisabet och Lisbet
 
Namnsdagar för den 19:e november i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Elisabet (till minne av den ungerska prinsessan och helgonet Elisabet av Thüringen (1207–1231))
1901–1985 – Elisabet
1986–1992 – Elisabet, Lisa (nu 20 september) och Lisbet
1993–2000 – Elisabet och Lisbet
Från 2001 – Elisabet och Lisbet
TEMADAGAR:

Internationella mansdagen
 
Internationella mansdagen firas årligen den 19 november sedan 1999. Dagen avser att fokusera på mäns hälsa, uppmärksamma mäns bidrag till samhället, förbättrade relationer samt lyfta fram positiva manliga förebilder. I Sverige ses dagen av många som en motsvarighet till den internationella kvinnodagen.
 
Internationella toalettdagen
 
Den 19 november är det World Toilet Day, Internationella toalettdagen. Det är en FN-dag som instiftades 2013. Syftet är att uppmärksamma de 2,4 miljarder människor som lever utan toaletter och värdig hygien.
 
Världsdagen mot barnmisshandel
 
Världsdagen mot barnmisshandel instiftades 2000 och uppmärksammar utsatta barn världen över. Syftet är att öka medvetenheten om övergrepp mot barn, mobilisera den allmänna opinionen och sprida förebyggande handlingsprogram mot övergrepp. Bland annat vill man uppmärksamma att ett barn i världen dör var femte minut till följd av våld.
 
Amaryllisens dag
 
Idag är det amaryllisens dag och det är en lämplig tid att köpa hem amaryllisar i kruka för att de ska komma i blom lagom till advent och jul. Amaryllis är en ovanligt spännande växt eftersom man verkligen kan följa dess utveckling och se förvandlingen från knopp till makalös blomning. Ibland kallas den julens drottning och för många är det julens absoluta favoritväxt.
 
Internationella iktyosdagen
 
Den 19 november är det Internationella Iktyosdagen. Ikytos är samlingsnamn för en grupp mer eller mindre sällsynta hudsjukdomar på hela eller delar av kroppen. De flesta varianter är mycket svåra. Det föds 2 – 4 barn/år med svår iktyos. Det finns inget botemedel. Behandlingen går ut på att lindra symtomen med bl.a. bad/dusch och smörjning dagligdags. En del har behov av invärtes medicinering.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 19:E NOVEMBER.

1887 Stora Londonderbyts första match.
 
Tottenham och Arsenal möttes idag 1887 för allra första gången. Detta derby anses vara det stora Londonderbyt då båda lagen finns i norra London med bara 6,5 kilometer mellan hemmaarenorna. Så var det inte riktigt i dagens möte 1887. Då var Arsenal ett lag från södra London som fick åka till Tottenham Marshes där matchen spelades. Tottenham hade ledningen med 2-1 då det återstod en kvart. Där fick matchen brytas på grund av mörker. De riktiga derbyna och den stora rivaliteten inleddes inte förrän 1913 då Arsenal flyttade norrut till Highbury.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 19:E NOVEMBER.

Laurent BLANC blir 57 år.
 
Laurent Robert BLANC är född 1965 i Alès i Frankrike
Försvarare
97 A-landskamper för Frankrike (1989-2000).

Klubbar som spelare:
Montpellier (1981-91),
Napoli (1991-92),
Nîmes (1992-93),
Saint-Étienne (1993-95),
Auxerre (1995-96),
Barcelona (1996-97),
Marseille (1997-99),
Inter (1999-2001),
Manchester United (2001-03). 

Lag som tränare:
Bordeaux (2007-10),
Frankrikes landslag (2010-12),
Paris Saint-Germain (2013-16),
Al-Rayyan (2020-22),
Lyon (2022-).

Världsmästare 1998, men spelade inte finalen då han i semifinalen felaktigt hade blivit utvisad (hans enda röda kort i karriären) och var avstängd i finalen.
Kurt HAMRIN blir 88 år.
 
Kurt Roland "Kurre" HAMRIN är född 1934 i Stockholm.
Anfallare
32 A-landskamper för Sverige i fotboll (1953-65) och 2 i Ishockey, men det blev inga i bandy som han också spelade.

Klubbar som spelare:
Huvudsta IS (1946-47),
Råsunda IS (1947-48),
AIK (1949-55),
Juventus (1956-57),
Padova (1957-58),
Fiorentina (1958-67),
AC Milan (1967-69),
Napoli (1969-71),
IFK Stockholm (1972). 

Han var en av stjärnorna när Sverige gick till VM-final på hemmaplan 1958. I semifinalen på Nya Ullevi gjorde han ett konstmål där han på egen hand gick igenom det västtyska försvaret och befann sig på kortlinjen varifrån han skruvade in bollen i mål - en klassiker bland svenska fotbollsmål, dock med god hjälp av Lennart Hylands målande radioreferat.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA ETT TREVLIGT VECKOSLUT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv