20:e januari

NAMNSDAG

Fabian:
Mansnamnet Fabian kommer av det romerska namnet Fabius och betyder "en som hör till Fabius hus" eller "från staden Fabia". En annan tolkning är att namnet är bildat av ordet faba som betyder "böna".

Sebastian:
Sebastian är ett mansnamn med grekiskt ursprung och med betydelsen 'den vördade'. Namnet finns i vår almanacka till minne av det kristna helgonet Sankt Sebastian.
 

TEMADAGAR:
Lösenordsbytardagen
Den 20 januari varje år firar vi Lösenordsbytardagen som instiftades av PC för Alla som är Sveriges största och mest lästa datortidning år 2010. Huvudsyftet med dagen är att informera och påminna alla om att det är viktigt att byta ut och ändra sina lösenord, samt att du skall ha ett säkert lösenord. Du bör byta ut samtliga dina lösenord minst en gång per år för att undvika att det kommer i orätta händer.
Olika lösenord är olika säkra, ett osäkert lösenord kan enklare listas ut än ett säkert genom s k ”Brute force” eller enkelheten att komma ihåg det. Vi rekommenderar att ni använder er av ett säkert lösenord. Ett säkert lösenord bör innehålla minst 8 tecken, minst en av dessa skall vara en gemen bokstav och minst en VERSAL. Lösenordet bör även innehålla minst en siffra och minst ett specialtecken som t ex *, %, # eller @. Lösenordet skall du aldrig skriva ner någonstans utan du bör ha ett lösenord som du kan komma ihåg, detta för att ditt dokument kan komma i orätta händer. Ett tips är att skapa ett lösenord utifrån ett ord eller en mening.


Martin Luther King-dagen
Martin Luther King-dagen firas till minne av Martin Luther King i över 100 länder. I USA är den nationell helgdag sedan 1986 och firas varje år den tredje måndagen i januari. Omedelbart efter mordet på Martin Luther King startades arbetet för att få en hyllningsdag. Martin Luther Kings födelsedag är den 15 januari och tredje måndagen i januari valdes för att det är i anslutning till födelsedagen. Musikern Stevie Wonder skrev låten Happy Birthday som en del av kampanjen och en namninsamling med sex miljoner namn lades fram. År 1976 togs det upp till lagförslag och 1983 skrevs protokollet på som lagstadgade dagen som nationell hyllningsdag. Den firades första gången 1986 och år 2000 hade alla stater infört den. Det är inte alla verksamheter som stänger men generellt uppmärksammas dagen som en medborgarrättsdag och skolor som har öppet kan ha mänskliga rättigheter som tema. I vissa stater kombineras dagen med firandet av sydstatsgeneralen Robert E. Lees födelsedag.

VIP födda den 20:e Januari

Några andra som också är födda den 20:e januari

1896 – 1996 George Burns,
 Amerikansk komiker och skådespelare. 1975 gjorde Burns, som inte medverkat i en film sedan 1939, en makalös comeback i filmen Sunshine Boys.

1910 – 1965 Åke Söderblom,
 Svensk skådespelare. Han blev känd som en sprallig göteborgare som ofta spelade energisk och snacksalig spjuver.

1972 – Olle Sarri,
 Svensk skådespelare. Han var den inneboende och komvuxstuderande Anton Lundi c/o Segemyhr. 

Några i musikens värld som är födda den 20:e januari

1946 – 2020 Ola Magnell,
 Svensk sångare, låtskrivare och gitarrist. Han skivdebuterade 1974 med Påtalåtar, efter att året före lanserat sin "Påtalåten".

1951 – Ian Hill,
 Brittisk basist. 1969 bildade han med en klasskamrat, K.K. Downing, heavy metal-bandet Judas Priest. 

1971 – Gary Barlow,
 Brittisk låtskrivare och sångare. Han är mest känd som medlem och låtskrivare i gruppen Take That.

Några kända personer som avled den 20:e januari

1936 Georg V av Storbritannien dog 70 år gammal av en kronisk lungsjukdom på grund av för mycket rökning. Han var kung av Storbritannien och kejsare av Indien från 1910 fram till sin död.

1984 Johnny Weissmuller dog 79 år gammal av lungödem. Han var en amerikansk elitsimmare och skådespelare. Han tog fem olympiska guld i simning innan han blev skådespelare och spelade Tarzan i tolv filmer.

1993 Audrey Hepburn dog 63 år gammal av tjocktarmscancer. Han var en brittisk skådespelare av nederländsk börd på mödernet, främst verksam i USA. Hon vann bland annat en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i filmen Prinsessa på vift (1953). Hon var under senare delen av sitt livUNICEF-ambassadör.

Today in history 20:e januari

Några händelser som inträffat den 20:e januari

1613
 

FREDEN I KNÄRED.


  Sverige och Danmark sluter fred i den halländska orten Knäred. I fredsbestämmelserna stipuleras det att Sverige ska betala en miljon riksdaler, för att få tillbaka Älvsborgs fästning vid Göta älvs mynning, vilket benämns Älvsborgs andra lösen (den första betalades efter nordiska sjuårskrigets slut 1570). Vidare får Sverige tullfrihet i Öresund, men tvingas avstå från kraven på Finnmarken i Nordnorge.

1961
 

JOHN F KENNEDY SVÄR PRESIDENTEDEN.


 John F. Kennedy tillträder som USA:s president,[1] och blir den förste katoliken på posten.

2009
 

USA FÅR SIN FÖRSTE FÄRGADE PRESIDENT.


  Barack Obama blir USA:s förste färgade president.