• Boris dagliga blogg

Söndagen den 4:e februari 2024

NAMNSDAG:
Ansgar
Anselm.

TEMADAG:
Världscancerdagen,
Vargens dag.

NATIONALDAG:
Sri Lanka.

RUBRIKER.
Plantagen och AnnaKaga.
Premier League.
Melodifestivalen, realityserie sedan 2002.
Asiatiska mästerskapen.
Afrikanska mästerskapen.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 4/2:
1899: Tyska fotbollsklubben Werder Bremen bildas.
1937: Stoke sätter målrekord i en match.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 4/2:
Alexia PUTELLAS, 
Mathew LECKIE.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM LÖRDAGEN 3 FEBRUARI 2024.

Plantagen och AnnaKaga.

Hustrun skulle till en väninna för lite promenader och samkväm. Då tog hon Rhiann med sig. Dottern hade börjat få ordning på sin ovanvåning och hade studerat in lite växter från Plantagen. Dessa skulle få plats om vi först åkte till Erikshjälpen och lämnade in lite prylar från vårta gamla ställe som vi inte hade plats för eller användning av längre. Alltså följde jag och den Lille med på denna resa. Jag ansåg att Plantagen i Malmö skulle vara bra för då hade vi lite närmare till AnnaKaga som vi inte hittills besökt i år. På Plantagen letade vi igenom alla växter så att vi fick tag i de som dottern sett ut. Sedan var det dags att hitta ytterkrukor till de inhandlande växterna. Allt gick bra och sedan bar det vidare till Vellinge och AnnaKaga. Hennes höns hade inte börjat värpa ägg för i år ännu, så jag trodde att hon skulle ha lite kokhöns att sälja i stället. Men vi inhandlade lite honung, nötfärs, korvar och ekologiska lemonader. Därefter tog vi omväg om Lidl och köpte färska bullar. Vi hade precis käkat frukost-lunch-eftermiddagskaffe då hustrun och Rhiann kom hem.
 
Premier League

Då alla käkat var det min tid att studera gårdagens fotboll. Jag hade tänkt att eftermiddagsmatchen från Premier League skulle bli Burnley mot Fulham då den skulle kunna bli mest spännande. Efter 2-0 till Fulham växlade jag över till Newcastle mot Luton då 2-1 verkade mer jämt. Nu visade det sig att Burnley skulle göra den matchen spännande då de lyckades göra två mål och den matchen slutade 2-2. Men jag ångrar inte att jag gick över till Den match som jag tittade klart på. Det var en svängig historia där Luton inte bara kom ikapp utan även gick upp till 4-2 och verkade se ut att ta en seger. Då kom Newcastle tillbaka, och lyckades komma upp i 4-4. Det blev en spännande slutkvart, men det blev inga fler mål. Förutom dessa två oavgjorda matcher med sammanlagt tolv mål så spelades det tre matcher till som resulterade i 14 mål. Everton – Tottenham delade också poäng, 2-2, men de andra två matcherna med fem mål var blev inte alls spännande. Brighton var Crystal Palace överlägsna och vann med 4-1. Redan nu vill jag påstå att Sheffield United kommer att åka ur Premier League. På hemmaplan tog de emot Aston Villa. Gästerna vann med 5-0.
 
Melodifestivalen, realityserie sedan 2002.

Innan jag kommer till semifinalerna i världens två folkrikaste kontinenter så var det ju årets premiär för Melodifestivalen. Det är en historia som jag följde till punkt och pricka förr i tiden. Jag noterade och spelade in programmen. Med då man startade att sända detta son en realityserie på sex avsnitt varje säsong så har det blivit för mycket. De flesta serier tröttna man på efter tio säsonger och det kan man påstå om Melodifestivalen också. Fast nu finns det en person som gör att vi tittar på detta program. Dottern jobbade med en kollega på Hyllie Folktandvård som har en bror som är med i Melodifestivalen år efter år. Kenny Lantz heter han och sedan 2013 har han inte bara dansat i de svenska deltävlingarna utan även varit med på scenen i stora Eurovision Song Contest för både Cypern och Schweiz. Om hans syster känner min dotter så känner även Kenny min dotter. Förra året var han med på Danny Saucedos show, och då fixade han två fribiljetter till Inner Circle där jag och dottern såg denna show. Alltså blev det Melodifestivalen som gick från Malmö Arena igår. Det verkade som om publiken bestod av enbart förskolebarn och lite sjukt har man också en röstningsgrupp bestående av 3-9 åringar. Om det var rätt att Smash Into Pieces ”Heroes are calling” och Lisa Ajax ”Awful liar” var bäst och skulle till final är tveksamt. För mig fanns det inget bidrag som stack ut speciellt på ett positivt vis. Inget av bidragen har något i ESC att göra.
 
Asiatiska mästerskapen

Så var det då klart i de två kontinentmästerskapen vilka lag som spelar semifinaler. Först ut var Asienmästerskapen som spelas i Qatar. Det var just Qatar som spelade ena kvartsfinalen mot Uzbekistan. Kanske var Uzbekistan det bästa laget, men då matchen slutade 1-1 även efter förlängning så skulle det avgöras på straffar. Här hade Uzbekistan sin stora chans då Qatar missat två straffar grovt. Då har Uzbekistan två straffläggare som nog aldrig slagit någon straff tidigare. Den fjärde stod vid bollen och svingade bara benet, vilken resulterade i en kraftlös straff som målvakten lätt kunde rädda. Qatars målvakt hade tydligen läst min blogg för jag har påstått att om man inte chansar utan stannar kvar och ser var straffen kommer så skulle fler straffar räddas. Då uzbeken som lade sista straffen trodde han var smart och slog straffen mitt i mål så såg det pinsamt löjligt ut då målvakten bara stod helt still och med enkelhet kunde rädda. Därför blir semifinalerna som följer:
Jordanien – Sydkorea  och  Iran – Qatar.

 
Afrikanska mästerskapen

I de Afrikanska mästerskapen så var också hemmanationen i farten. De var så mycket i farten att de fick en man utvisad i första halvlek och när sedan Mali tog ledningen så borde de ha vunnit. Nu lyckades Elfenbenskusten få in en kvittering i 90:e minuten och det blev förlängning. Då alla förberedde sig på straffar hade domaren lagt till så mycket att Elfenbenskusten två minuter in på tilläggstid på förlängningen lyckades göra 2-1. Målgörare var Oumar Diakite. Han hade en varning sedan tidigare och gissa vad han gör då han gjort mål? Givetvis! Sliter av sig sin landslagströja, symbolen för sitt hemland. Att slita av sig tröjan är automatiskt ett gult kort. Hoppas han tycker att det var värt att dra av sig tröjan, för det resulterade i hans andra gula kort, utvisning och avstängning i semifinalen. Snacka om tydliga bevis på att fotbollsspelare är korkade. Semifinaler:
Elfenbenskusten – Demokratiska Republiken Kongo  och  Nigeria - Sydafrika

IDAG! SÖNDAG 4 FEBRUARI 2024.

NAMNSDAG:
Ansgar          Anselm

Namnsdagar den 4:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1718 – Veronika (nu 30 maj)
1718–1900 – Ansgarius (till minne av Nordens apostel, som levde på 800-talet; utgått till förmån för det modernare Ansgar)
1901–1985 – Ansgar
1986–1992 – Ansgar, Anneli (nu 21 april) och Ansa (utgått)
1993–2000 – Ansgar och Anselm
Från 2001 – Ansgar och Anselm

TEMADAG:
Världscancerdagen

Syftet med Världscancerdagen, som grundades av Internationella unionen mot cancer, är att uppmärksamma cancerfrågan, visa stöd, uppmuntra till personligt engagemang samt att påverka politiker och beslutsfattare att göra mer. I Sverige är finns flertal organisationer som uppmärksammar dagen genom olika aktiviteter. Dagen instiftades i Paris vid ett stormöte om cancerforskning. De två som skrev under var dåvarande General Direktören för UNESCO, Kōichirō Matsuura, och den dåvarande franske presidenten Jacques Chirac den 4:e februari 2000.

TEMADAG:
Vargens dag

Vargens dag är ett spontant initiativ från medlemmar i föreningarna Nordulv och SRF, Svenska Rovdjursföreningen från 2019. Visionen är att den 4 februari årligen manifesteras av alla som vill ha en frisk vargstam i Sverige. De tänder ett ljus för vargen. Vargens Dag är en dag för våra vargar, för acceptans och för en levande landsbygd med ett fullvärdigt och helt ekosystem.

NATIONALDAG:
Sri Lanka.

Sri Lanka firar nationaldagen för självständighet från Storbritannien 1948. Sri Lanka var en brittisk koloni från 1796. Landet fick full självständighet som staten Ceylon 1948 och 1972 blev landet en republik under namnet Sri Lanka. Landet är medlem i Brittiska samväldet.
 

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 4 FEBRUARI.

1899 Werder Bremen bildas.

Idag 1899 träffades 16 studenter i Bremen för att bilda stadens första fotbollsklubb. Från början hette de Fußballverein Werder. Klubbnamnet Werder kommer från beteckningen för en typ av landområde som blivit översvämmat av vatten och klubbens hemvist är alldeles vid floden Weser. 1920 bytte de namn till dagens, SV Werder Bremen. Fyra år senare flyttade de in på sin hemmaarena Weserstadion, som byggts om många gånger sedan dess.

1937 Stoke tar storseger.

Idag 1937 var det omspel på Victoria Ground i Stoke mellan Stoke City och West Bromwich i FA-cupens fjärde omgång. Historien liknar mycket den om Tottenham från igår. I första matchen hade det blivit 2-2 och då båda lagen låg i högsta serien förväntades en spännande match. Men Stokes två stjärnspelare Stanley Matthews och Freddie Steele ville annat. De såg till att Stoke tog sin största seger genom tiderna och det är också West Bromwich största förlust. 10-3 slutade det.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 4 FEBRUARI.

Alexia PUTELLAS blir 30 år.

Alexia PUTELLAS Segura är född 1994 i
Mollet del Vallés, Katalonien, Spanien
Mittfältare
20 U- och 111 A-landskamper för Spanien, samt 3 landskamper för Katalonien (2011-).

Klubbar som spelare:
Sabadell (2001–05),
Barcelona (2005–06),
Espanyol (2006–11),
Levante (2011–12),
Barcelona igen (2012–).

Hon har blivit U-17 världsmästare två gånger och ligamästare med Barcelona sju gånger.
Blev världsmästare 2023.

Mathew LECKIE blir 33 år.

Mathew Allan LECKIE är född 1991 i Melbourne, Victoria, Australien
Anfallare
13 U- och 78 A-landskamper för Australien (2009-).

Klubbar som spelare:
Bulleen Lions (2007–09),
Adelaide United (2009–11),
Borussia Mönchengladbach (2011–13),
FSV Frankfurt (2012–13 lån),
FSV Frankfurt (2013–14),
FC Ingolstadt 04 (2014–17),
Hertha BSC (2017–21),
Melbourne City (2021-).

Då Australiens landslag spelar i Asiatiska fotbollsvärlden så kan Leckie titulera sig Asiatisk mästare då Australien vann detta mästerskap 2015.

DAGENS MATCHTRÖJA 4 FEBRUARI 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN AVKOPPLANDE VILODAG!

Kommentera gärna:

  • Per Sjögren • 4 februari 2024 15:43:36
    Jag saknar ett AIK ägg.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln