16:e april

NAMNSDAG

Patrik:
Mansnamnet Patrik, Patric eller Patrick kom till SVERIGE  på 1600-talet med invandrande skotska släkter. Namnet kommer av det latinska ordet patricius OCH betyder ’adelsman’.

Patricia:
Kvinnonamnet Patricia är den feminina formen av Patrik som kom till SVERIGE  på 1600-talet med invandrande skotska släkter. Namnen kommer av det latinska ordet patricius som betyder adelsman/adelskvinna.

Återkommande minnesdagar

Flaggdag:​
Danmark: Dagen firas därför att det är H.M. Drottning Margrethe II:s födelsedag.

VIP födda den 16:e april

Några andra som också är födda den 16:e april

1947 – Kareem Abdul-Jabbar,
 Amerikansk basketspelare och skådespelare. Han är 218 cm lång och spelade mestadels i LA Lakers.

1960 – Rafael Benítez,
 Spansk fotbollstränare. Han ledde 
Liverpool till segern i Champions League 2005.

Några i musikens värld som är födda den 16:e april

1935 –  Bobby Vinton,
 Amerikansk sångare. Vintons inspelning av "Blue Velvet" från 1963 användes av David Lynch i filmen Blue Velvet från 1986.

1947 – 2011 Gerry Rafferty,
 Brittisk (skotsk) musiker, kompositör och 
sångare. Han slog igenom som soloartist tack vare singeln Baker Street.

1964 –  David Pirner,
 Amerikansk låtskrivare och sångare. David Pirner är kanske mest känd som frontfigur i bandet Soul Asylum.

Några kända personer som avled den 16:e april

1828 Francisco de Goya dog 82 år gammal. Han var en spansk konstnär och grafiker. Han utsågs 1799 till förste hovmålare i det spanska hovet. På äldre dar fick han nog av Spanien och flyttade till Frankrike. 

1984 Simon Spies dog 62 år gammal av leverskador av för mycket alkohol. Han var en dansk affärsman som bland annat grundade Spies Rejser. Han var en av de mest spektakulära, men av folket likväl på kungligt vis "älskade" personligheterna i dansk nutidshistoria.

Today in history 16:e april

Några händelser som inträffat den 16:e april

1912
 

FÖRSTA KVINNAN FLYGER ÖVER ENGELSKA KANALEN.


  Den amerikanska flygaren Harriet Quimby blir den första kvinnan som flyger över Engelska kanalen, knappt tre år efter att fransmannen Louis Blériot har blivit den förste mannen, som har flugit över kanalen. Nyheten om hennes bravad drunknar dock i nyheten om att RMS Titanic har förlist dagen innan. Endast två och en halv månad senare omkommer Quimby vid en flygtävling i Boston i USA.

1947
 

VÄRSTA INDUSTRIOLYCKAN I USAs HISTORIA.


  Det franska fartyget SS Grandcamp, som är lastat med ammoniumnitrat exploderar, där det ligger för ankar i Texas City i Texas. Minst 581 personer omkommer och omkring 2 000 skadas i denna den värsta industriolyckan i USA:s historia.

2007
 

DEN NÄSTVÄRSTA SKOLSKJUTNINGEN I USA.


  32 personer blir ihjälskjutna och 23 skadas i den näst värsta skolskjutningen i USA:s historia på det amerikanska universitetet Virginia Polytechnic Institute and State University i Blacksburg i Virginia. Efter dådet begår gärningsmannen självmord och polisen identifierar honom dagen därpå som den 23-årige sydkoreanske studenten Seung-Hui Cho.