Måndagen den 29:e januari 2018.

DAGENS TRÖJA
SPANIENs förstatröja 2010/12

För två dagar sedan hade jag Sveriges landslagströja för deras prestationer i handbolls-EM. Igår mötte de sina övermän, Spanien. Då är det inte mer än rätt att jag har en spansk tröja idag för deras första och mycket rättvisa Europamästerskap i handboll 2018.

Det var ju Chelsea och inte Liverpool som mötte Newcastle. Alltså blev matchen inte speciellt spännande.
Manchester City och Frankrike hade inga problem att vinna.
Kul att Spanien lät Sverige få vara med i en halvlek i alla fall.
Lite blandat från Europas ligor.
Semifinallagen i Afrika blev klara igår.
Helsingborgs IF värvar Andreas Granqvist

FOTBOLLSHISTORIA:
1950: Målrikaste oavgjorda matchen i Spanska ligan.
1995: Våldet runt Italiensk fotboll kostar en supporter livet.

FÖDDA IDAG:
Gzegorz, Simon, Lori, Romario.

Åter var det mitt intresse för engelsk fotboll som gjorde att det i första hand var de två resterande 16-delsfinalerna i FA-cupen som jag följde. Första matchen igår var intressant, för det var en exakt kopia på matchen Liverpool – West Bromwich från lördagen. Vad jag menar är att Chelsea – Newcastle motsvarar kvaliteten på Liverpool – West Bromwich. Där blev det ju en sensation då Liverpool inte infriade förväntningarna. En Chelsea-supporter behöver aldrig vara orolig för något sådant. 3-0 var en säker seger. Det är detta som gör att Chelsea kommer att hamna bland de fyra bästa i Premier League då den är färdigspelad till våren. Det är tveksamt om Liverpool klarar av detta. Jag anar att både Arsenal och Tottenham har möjligheten att ta sig förbi Liverpool.

Suveräna Premier Leagueledarna (och blivande vinnare) Manchester City hade tagig sig till Wales huvudstad och mötte Cardiff City. Det var ju en match som borde intressera mig då mitt walesiska lag Cardiff var i farten, men då jag kom in lagom till andra halvlek stod det redan 0-2 och jag insåg att även den andra FA-cupmatchen idag skulle bli en favoritseger. Det blev det, men det slutade 0-2. Jag fann handbollsmatchen från EM:s bronsmatch mer intressant och följde denna tills första halvlek var slut. Då såg det hopplöst ut för Danmark med Frankrike i ledning med tre mål. Denna differens stod sig matchen ut. 32-29 slutade det som borde gett guld och silver. Nu blev det bara brons till Frankrike och Danmark hamnade på den där försmädliga fjärdeplatsen.

Då passar jag på att fortsätta med handboll. Sverige var ju i final mot Spanien och Sverige hade ju redan överpresterat mot Kroatien och Danmark, men de startade storartat mot Spanien och ledde ett tag med fyra mål. I hanvtid var ledningen två mål. Sedan kom Spanien ut och det verkade som om de sa: ”Vi har bara skojat med er!”. Det fanns bara ett lag på planen. Andra halvlek vann Spanien med 17-9. Då kan alla räkna ut att det inte blev speciellt spännande. Spanien blev mycket värdiga mästare genom att först eliminera världsmästarna Spanien och sedan lyckades bli Europamästare för första gången. Det var deras femte final så visst var det väl unt att Spanien fick vinna.

FA-cuplottningen får jag vänta med att redovisa till imorgon då åttondelsfinalerna lottas ikväll. Vad det gäller övfrig fotboll så var det lite knepiga resultat, som att ligatvåan Lyon i Frankrike förlorade med 1-3 till Bordeaux, fast där har ju PSG i stort sett vunnit ligan redan. Det har väl även Barcelona i Spanien. Jag såg då de vände. Alaves hade tagit ledningen genom John Guidetti och den ledningen höll sig till 72:a minuten då alla kommer att kunna läsa att Suarez gjorde målet, men han var inte sist att röra bollen. Det var Pique, men man kunde inte ge honom målet då bollen studsade på hans hand och in i mål. Alltså skulle det vara underkänt. Tio minuter senare satte Messi en frispark i mål och så var allt som vanligt. Barca vann och leder med elva poäng före Atletico Madrid som också vann igår. 3-0 över Las Palmas.

Jag vill även nämna två jämna kvartsfinaler i de Afrikanska mästerskapen för inhemska spelare. Nigeria slog ut Angola genom att kvittera till 1-1 på två minuters tilläggstid och sedan gjorde de 2-1 i förlängning. Kongo och Libyen slutade också 1-1, men där behövdes straffar. Där gick alla straffar in utom en. Och det var Kongo som missade. Semifinalerna kommer att spelas den sista januari. Då möter Marocko – Libyen och i den andra matchen är det Sudan – Nigeria.

Den svenske landslagsbacken Andreas Granqvist, 32, återvänder till Helsingborgs IF efter sommarens VM. Efter karriären blir han sportchef. Helsingborgs IF meddelar på sin officiella hemsida att mittbacken Andreas Granqvist är klar för klubben. Landslagskaptenen ansluter som bosman från ryska Krasnodar efter sommarens VM-slutspel.
– Det har varit många funderingar under en lång tid men ser man till helheten med familj, läget jag är i och viljan att spela för HIF när jag fortfarande känner att jag har mycket kvar att ge så känns det som att allt föll på plats. Jag är härifrån, fick mitt genombrott i HIF när jag var 18 år gammal, var utomlands i tolv år och jag har alltid sagt att jag vill avsluta karriären hemma i Helsingborg. Nu finns det bara ett mål: vi ska tillbaka till allsvenskan, där HIF hör hemma, säger "Granen" till hemsidan. Granqvist har signerat ett kontrakt över säsongen 2021 som spelare. Dessutom träder ett nytt treårskontrakt som sportchef i kraft efter det.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 29:e januari.

Garvis Carlsson, svenskt proffs i Atletico Madrid Garvis Carlsson, svenskt proffs i Atletico Madrid

1950 en oavgjord match som gått till historien

Atlético Madrid och Athletic Bilbao spelade idag 1950 en ligamatch. Båda lagen var med uppe i toppstriden bara några poäng bakom ledande Real Madrid. Svensken Henry Carlson kvitterade Bilbaos ledning redan efter tre minuter. Det blev 2-1 till Madridlaget innan Bilbao öste på fram till både 2-5 och 3-6. Men Atlético Madrid kom tillbaka igen och då slutsignalen gick hade de inte kommit så mycket närmare Real Madrid. Det slutade nämligen 6-6. Men matchen skrevs in i historieböckerna som den målrikaste oavgjorda matchen i Spanska ligans historia och det är den fortfarande.

Genoa-supportern Vincenzo Spagnolo som knivskars till döds. Genoa-supportern Vincenzo Spagnolo som knivskars till döds.

1995 Dödsfall utanför stadion

Den stora festen då Genoa tog emot Milan idag 1995 kom av sig i halvtid. Då hade lagen fått reda på vad som hänt före matchen och valde att avbryta den. Genoa-supportern Vincenzo Spagnolo hade tillsammans med andra fotbollsintresserade varit på väg till matchen då ett gäng på ca 20 bråkstakar från Milan satte igång ett slagsmål. Polis kom till platsen och använde tårgas för att skingra de bråkande. Fem personer fick föras till sjukhus och den svårt knivskurne Vincenzo Spagnolos liv gick inte att rädda.

Händelsen resulterade i att hela nästa omgång i de italienska ligorna ställdes in. Ett beslut togs också att det var förbjudet för Milan och Genoa-supporters att åka till varandras matcher fram till 2010.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 29:e januari.