• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 16:e februari 2016.

Förklaringen varför min generation älskar engelsk fotboll, farsan och jag i Hälsingborg, Fotbollsmuggar, Tipsextra, Tack Lars-Gunnar, då var lördagsprogrammet underhållning. HISTORIA: Frankrike inleder svit FÖDDA: Bebeto, Diego. LIVERPOOLARE: Rickie och en Portugaltröja.

DAGENS TRÖJA

I väntan på Champions League.


I väntan på Champions League så låg mycket fotboll nere under måndagskvällen. Av serier jag räknar som de stora så finns det faktiskt en division tvåserie. Den är så klart från den engelska fotbollen. Championship League. Många yngre har en massa spelare, lag och ligor som största favoriter och intresse, och har svårt att förstå att jag håller så hårt på de engelska fotbollslagen, men det är väldigt enkelt att förklara.
 

Då farsan spelade fotboll


Då jag är av så hög ålder som jag är så var det i min ungdom endast svensk fotboll som gällde. Riktigt ung var jag och min mor och tittade när farsan spelade en av sina 600 matcher för Grevie GIK. Detta orsakade problem för honom på äldre dar då han knappt kunde gå på grund av brutna anklar som inte kollades upp på den tiden han spelade. Lite jävlar anamma och så var det match nästa söndag igen.
 

Då vi åkte till Hälsingborg och kollade HIF.


Men han och jag åkte runt och tittade då Grevie GIK spelade både hemma och bortamatcher. Vi körde tom de fem milen in till Olympia och Helsinborg, eller Hälsingborg som det kallades på den tiden, och såg Allsvenska matcher. Då jag själv fick körkort och bensinen kostade dryga två kronor litern åkte jag själv och tittade på Allsvensk fotboll. Nu var HIF i tvåan så det blev Halmstad varannan söndag och Landskrona varannan.
 

Då svenska matcher tog slut fyllde tipstjänst på med engelska.


Då den svenska säsongen var slut och man skulle lämna in sin tipskupong för att försöka få 13 rätt, så var det bara engelska matcher man kunde välja på. Alla svenskar med ett någorlunda fotbollsintresse skaffade sig ett engelskt fotbollslag att hålla på. Då jag gjorde lumpen i Malmö brukade jag stanna till på Buttricks innan jag åkte de tolv milen hem till Grevie. På Buttricks hade de både vimplar och muggar från de engelska lagen. Innan julen 1974 hade jag frågat familjen vilka lag de höll på så att de skulle få en mugg i present.
 

Fyra fotbollsmuggar för fyra favoritlag.


Farsan visste jag var Arsenal-fan så det var inga problem. Själv tog jag en Liverpoolmugg som var mitt favoritlag då, min syster valde en Leeds United och morsan, som kanske inte hade så bra koll på lagen, kom på att hon kunde ta en Manchester United States-mugg. Som sagt, alla hade ett engelskt favoritlag, och från 1969 kunde ingen värja sig mot den engelska fotbollen.
 

Guden Lars-Gunnar fixade Tipsextra.


Då hade sportjournalisten och jobbaren på Sveriges TV Lars-Gunnar Björklund kunnat få igenom sitt projekt ”Tipsextra”. Varje lördageftermiddag visades en Engelsk tipsmatch direkt på svensk TV. Fast det fanns vissa restriktioner. Kontraktet på matcher gällde bara från Midlandsområdet i England. Alltså hemmamatcher med Wolverhampton, Coventry, Derby, Nottingham, Stoke, Leicester och Birmingham-lag.


Tipsextra med restriktioner, men stor lördagsunderhållning.


Det fick inte pågå något svenskt seriespel, så Tipsextra startade i november och var över i april. Dessutom måste matcherna vara hemliga, annars hade svenska företag köpt upp reklamplatserna på arenan och det gick inte för sig i en reklamfri svensk TV-kanal, men programmet var ett riktigt underhållningsprogram för hela familjen. Historiska inslag, tävlingar och gäster som kunde underhålla. (Här finns ett och annat för Viasat att se på och lära sig av).


Detta gör att äldre svenskar håller engelsk fotboll högst.


Hela denna historia ligger alltså till grund för mitt överlägsna intresse för engelsk fotboll kontra de övriga ligorna och lagen i Europa. Och det är även förklaringen till att vi 50-talister håller engelska lag lite för mer än andra. Det är så att den enda match av intresse för mig som spelades igår var en Championshipmatch mellan de båda klassiska engelska lagen Leeds United och Middlesbrough. Tyvärr spelade de inte någon klassisk engelsk fotboll utan en ganska tråkig 0-0 match, vilket betydde att Middlesbrough inte gick upp i serieledning utan får nöja sig med andra plats. Leeds ligger på 16:e plats.

FOTBOLLSHISTORIA från idag 1994 Frankrike är på gång

 

1994 Frankrike inleder en förlustfri svit.

 
Idag 1994 spelade Frankrike en vänskapsmatch mot Italien i Neapel. Italien laddade för VM som Frankrike hade misslyckats att kvala in till. Därför var det lite av en sensation att fransmännen kunde vinna med 1-0. Senast de vann en landskamp i Italien var 1912.
 
Det speciella med segern var inte detta utan att det var första matchen av 30 stycken som Frankrike skulle gå obesegrade ur. Det är franskt rekord. Visserligen åkte de ut i semifinalen i EM 1996 mot Tjeckien, men det var oavgjort efter full tid och förlusten kom på straffar. Den som bröt Frankrikes förlustfria rad var Danmark som i november 1996 vann med 1-0.

FÖDDA IDAG

BEBETO José Roberto Gama de Oliveira
52 år
Anfallare
75 landskamper för Brasilien.
Klubbar som spelare: 1981-83 Vitória,
1983-89 Flamengo,
1989-91 Vasco da Gama,
1992-96 Deportivo La Coruña,
1996 Flamengo igen,
1997 Sevilla,
1997 Vitória igen,
1997 Cruzeiro,
1998-99 Botafogo,
1999 Toros Neza,
2000 Kashima Antlers,
2000 Vitória för tredje gången,
2001-02 Vasco da Gama igen och
slutligen 2002 Al-Ittihad.  
Lag som tränare: 2009-10 América.  
Han blev världsmästare 1994 och introducerade där "vaggan" som målgest.

Diego GODÍN
30 år
Försvarare
86 landskamper för Uruguay.
Klubbar som spelare: 2003-06 Cerro,
2006-07 Nacional,
2007-10 Villareal och
sedan 2010- Atlético Madrid.

LIVERPOOLARE

Rickie LAMBERT
34 år
Anfallare
11 landskamper för England.
Klubbar som spelare: Liverpool (1992-97 [undomslag]),
Blackpool (1998-2000),
Macclesfield Town (2001-02),
Stockport County (2002-05),
Rochdale (2005-06),
Bristol Rovers (2006-09),
Southampton (2009-14),

2014 till 2015 var han tillbaka i Liverpool FC. Det blev då 36 matcher och endast 3 mål.
West Bromwich Albion (2015-)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv