• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 25:e juni 2024

NAMNSDAG:          David och Salomon

TEMADAG:          Internationella dagen för sjöfarare.

NATIONALDAG:           Moçambique och  Slovenien

RUBRIK.
Bra golf och brädspel för mig. Sämre för Albanien och Kroatien.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 25/6:
1978: Argentina vinner VM-finalen på hemmaplan.
1982: "Skammen i Gijón"
1990: Irland tar sig till kvartsfinal på straffar.
2006: VM:s ruffigaste match genom tiderna.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 25/6:
Victor WANYAMA, 
Pontus WERNBLOOM.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM MÅNDAGEN 24 JUNI 2024.

Bra golf och brädspel för mig. Sämre för Albanien och Kroatien.
 

Efter en och en halv veckas frånvaro från golfbanor, golfklubbar, golfbollar och framför allt golfskor så var det dags att bege sig ut på hemmabanan tjugo över åtta med ett par nyinköpta golfskor tillsammans med min golfvän Jocke. Det märktes att det var en stund sedan jag vandrade runt arton hål. Då tänker jag på kondition och olika småkrämpor i vrister och knä. Bra start med ett par. Sedan gick det sämre. Dock kom jag igen på de sista nio hålen och slutade på 35 poäng. Det är ett sämre än mitt ideal. Fast då handikappet sänkts så var det så pass bra att jag gick från 16,3 till 16,1. Så förutom lite stela leder och vrister var det en fin runda och framför allt ett strålande golfväder.

Då huset numera är fullt så får det fixas middag i egna konstellationer. Det betydde att min veckohandling, på väg hem från golfbanan, bestod i middagar till mig själv och de fem hundar som finns i familjen så länge yngsta dottern stannar på Päronvägen. Det lär bli två semesterveckor. Normala hundägare brukar ge sina djur foder, men jag och vi i vår familj propsar på att våra hundar inte ska ära foder utan mat. Så det blev lite kycklingfärs, fläskytterfilé och fryst kycklinglårfilé. Till detta serveras kokt potatis. Gårdagens middag blev kycklingfärs med färskpotatis. Det uppskattades. Fast vilken mat uppskattas inte av fyra cocker spanielar och en shih tzu som tror hon är en cocker, åtminstone vad det gäller mathållningen.

Då yngsta dottern är på besök är givetvis hennes belgare med. Då jag sett EM-fotboll så har jag stått över brädspelen, men igår hann vi med ett parti Cascadia. Det var belgaren, äldsta dottern (som tagit ut sin semester från Folktandvården) och jag. Omgången var oerhört jämn. Det skilde inte mer än fem poäng mellan ettan och trean, och bara ett poäng mellan ettan och tvåan. Den poängen var det jag som hade.

Sedan blev det två halvintressanta matcher i fotbolls-EM som avslutade kvällen. Det borde ju bli Spanien och Italien som skulle vinna sina matcher, och då skulle Albanien och Kroatien bli utan poäng och i så fall hade båda dessa två lag spelat klart i årets EM. Spanien var ju redan klara gruppsegrare så de ställde upp sitt lag med alla spelare i truppen som inte spelat någon av de två första matcherna. Det visade sig räcka bra mot Albanien. 1-0 till Spanien i en inte allt för upphetsande match. Som svensk så var det viktigare hur det gick för Glenn Nyberg som dömde. Han är det och hans två assisterande domarekollegor är det enda svenska inslaget i årets EM, så därför hoppas man att de ska få döma fler matcher. Det verkar inte helt omöjligt. Italien hade inte lika lätt att klara av Kroatien. För Italien räckte oavgjort och detta är italienarnas specialitet när det gäller fotboll. Därför var det både bra och intressant då Kroatien tog ledningen i andra halvlek. Då var Kroatien tvåa i gruppen och Italien fick hoppas på att bli en av de bästa treorna. På sju minuters övertid i matchens sista spark fick Italien in 1-1. Det innebar att de blev tvåa och kommer att få möta Schweiz i ena åttondelsfinalen. Albanien år sist och ute ur EM och om Kroatien ska kunna gå vidare som en av de bästa treorna måste det ske ett par under. Med endast två poäng och en målskillnad på minus tre mål så är man redan nu utanför de fyra bästa treorna.

IDAG! TISDAG 25 JUNI 2024.

NAMNSDAG: 

David och Salomon
 

Namnsdagar för den 25:e juni i kronologisk ordning:

 Före 1901 – David
1901–1985 – David
1986–1992 – David, Davida och Daisy
1993–2000 – David och Salomon
Från 2001 – David och Salomon

TEMADAG:

Internationella dagen för sjöfarare
 

2010 införde FN ”Year of the Seafarer” för att uppmärksamma alla som jobbar på fartyg runt om i världen. Efter detta utsåg man den 25:e juni till att bli en årligt återkommande dag som vi kallar Internationella dagen för sjöfarare eller kort och gott Sjöfararnas Dag.

NATIONALDAG:

Moçambique
 

Självständighet från Portugal erkändes 25 juni 1975.  Moçambique var från 1500-talet ett portugisiskt intresseområde. På 1800-talet blev det en portugisisk koloni. Mellan 1951 och 1975 var det ett portugisiskt översjöiskt område. Från 1964 till 1975 pågick en väpnad frigörelsekamp. Den avslutades med att Moçambique blev självständigt år 1975.
 

Till flagga och nationalsång.

NATIONALDAG:

Slovenien
 

Slovenien var det första land som bröt sig ur Jugoslavien och förklarade sig självständigt från Jugoslavien, den 25 juni 1991.
 

Till flagga och nationalsång.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 25 JUNI.

1978 Argentinas första VM.
 

Nederländerna hade tagit sig till sin andra raka VM-final. Idag 1978 spelades den på El Monumental i Buenos Aires inför 71 483 åskådare. Det var värdlandet Argentina som var motståndare. Deras store spelare var Mario Kempes och han gav Argentina ledningen efter 37 minuter. I andra gällde det att hålla ledningen och det lyckades fram till 82:a minuten då Dick Nanninga lyckades kvittera till 1-1. Nederländerna och Rob Rensenbrink var bara ett stolpskott ifrån att bli världsmästare i 91:a minuten. Det blev förlängning och nederländarna blev lite övermodiga. I två kontringar lyckades Mario Kempes göra sitt andra mål i matchen och fem minuter före slutet punkterade Daniel Bertoni matchen med 3-1 till Argentina. Värdlandet hade tagit sitt första världsmästerskap.
 

Se ett sammandrag HÄR.

1982 Skandalen i Gijón.
 

Matchen som spelades idag 1982 mellan Västtyskland och Österrike skulle komma att gå under benämningen "Skammen i Gijón". Det var den sista i grupp 2, där utöver Västtyskland och Österrike även Algeriet och Chile ingick, och Algeriet hade dagen före spelat sin sista gruppspelsmatch och besegrat Chile med 3–2. Situationen före den omtalade drabbningen mellan Västtyskland och Österrike var således den att de sistnämnda ledde gruppen på samma poäng som Algeriet och före Västtyskland på tredje plats.

Men vid en seger med ett eller två mål för Västtyskland skulle dessa hamna på första plats, på samma poäng som Österrike men med ett måls bättre målskillnad och Algeriet skulle följaktligen hamna på tredje plats och vara ute ur turneringen. 

I tolfte minuten gjorde Horst Hrubesch 1–0 till Västtyskland, och då upphörde all form av konstruktivt spel. Under 20 minuter efter det gjorda målet avlossades inte ett enda skott på mål, utan bägge lagen passade bollen mellan varandra eller tillbaka till egen målvakt och det förekom knappast några tacklingar alls. Eventuella anfall slutade allt som oftast i en felpassning eller i ett inkast för motståndarna.

Matchen slutade 1–0 till Västtyskland. Detta ledde till att bägge lagen gick vidare till slutspelet och Algeriet, som tidigare i veckan överraskande hade besegrat Västtyskland med 2–1, var utslaget. Algeriet ville att båda lagen skulle diskvalificeras, men det var omöjligt. Dock medförde det inträffade att FIFA ändrade sitt regelverk till att de två sista gruppspelsmatcherna alltid ska spelas samtidigt, för att undvika liknande situationer.

 

Se skandalen HÄR.

1990 Irländsk glädje.
 

Världsmästerskapet i fotboll i Italien hade idag 1990 kommit fram till åttondelsfinaler. Italien slog ut Uruguay med 2-0. Den andra åttondelen stod mellan Irland och Rumänien. Irland hade aldrig nått så här långt i ett VM. Matchen slutade mållös och det krävdes straffar för att avgöra. Lagen gjorde mål på alla de fyra första straffarna innan Packie Bonner räddade den sista rumänska straffen. Inhopparen David O'Leary skulle lägga Irlands sista straff, och han satte den. Detta tog Irland vidare till kvartsfinal som de visserligen förlorade mot Italien.
 
Irlands tränare Jackie Charlton sa efter matchen mot Rumänien: ”Pubarna kommer att sälja mer sprit ikväll än de har gjort under det senaste året. Det kommer att bli en fest i staden man aldrig sett maken till tidigare, och Dublin har ett party som de aldrig tidigare upplevt.” Händelsen finns för alltid odödliggjord, som en del i den irländska filmen ”The Van”. På svenska heter både Roddy Doyles bok och filmen som kom 1996 ”Skåpvagnen”. Detta är tredje delen i Barrytown-trilogin. Där heter första boken ”The Commitments” som även det blev en fantastik film.

 

Kolla klippet på slutet av straffdramat från filmen "The Van" HÄR.

2006 rekord i VM.
 

Åttondelsfinalerna i Tysklands-VM idag 2006 var England – Ecuador 1-0 och Portugal – Nederländerna 1-0. Resultatet är det inte mycket att skriva om, men den sistnämnda matchen i Nürnberg går till historien på ett annat sätt. Två övertända lag och en domare Valentin Valentinovitj Ivanov från Ryssland som drogs med. Matchen går till historien som en av de matcher med flest ojustheter. Åtminstone rörande kort. Det delades ut fyra röda kort och 16 gula. I och för sig så var de röda korten resultatet av två gula, men det var enklare efter matchen att räkna upp de spelare som slapp varningar än de som var ojusta.
 

Kolla alla korten HÄR.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 25 JUNI.

Victor WANYAMA blir 33 år.
 

Victor Mugubi WANYAMA är född 1991 i Nairobi, Kenya.
Mittfältare
64 A-landskamper för Kenya. (2008-)

Klubbar som spelare:
Nairobi City Stars (2006),
AFC Leopards (2006-07),
Helsingborgs IF (2007-08),
Beerschot AC (2008-11),
Celtic (2011-13),
Southampton (2013-16),
Tottenham Hotspur (2016-20),
Montreal Impact (2020-).

Wanyama blev den första kenyanska spelaren att göra mål i UEFA Champions League när han gjorde det första målet i Celtics 2-1-seger över Barcelona den 7 november 2012.

Pontus WERNBLOOM blir 38 år.
 

Pontus Anders Mikael WERNBLOOM är född 1986 i Kungälv.
Mittfältare
24 U- och 51 A-landskamper för Sverige (2006-16).

Klubbar som spelare:
IK Kongahälla (2001-04),
IFK Göteborg (2004-09),
AZ Alkmaar (2009-12),
CSKA Moskva (2012-18),
PAOK (2018-20),
IFK Göteborg (2020-21).

30 år gammal pensionerade  han sig från det svenska landslaget och hoppade av allt spel där samtidigt med Zlatan, och han stod vid sitt ord.

DAGENS MATCHTRÖJA 25 JUNI 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN SOLIG TISDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv