• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 7:e maj 2020

Kaffe och shorts men ingen Kalmar FF tröja, Welcome to Marwen.

FOTBOLLSHISTORIA:
1986: Bukarest mästare över Barcelona.
2003: Aresnal ineder sin 49 matcher långa förlustfria svit.

FÖDDA:
Sydney, Norman.

DAGENS TRÖJA

BLOGGTEXT OM ONSDAGEN DEN 6/5 2020

Kaffe och shorts men ingen Kalmar FF tröja, Welcome to Marwen.


Nu har sommaren kommit till Kalmar. Strålande sol och minst femton grader. Alltså kunde jag strosa runt i staden och besökte Baronen, köpcentret vid hamnen. Där fanns bl a New Yorker som hade ett par vita jeansshorts jag kollat in vid förra besöket. Nu blev det inköp. Gerdas Kaffe och Te var nästa punkt på inköpslistan. Där fixade jag beställningen jag hade med mig och även lite kaffe till mig själv. På Stadium på Storgatan hade de faktiskt Kalmar FFs matchtröja från förra säsongen i XL. Det stora problemet är att tillverkaren är Hummel. Detta danska sportföretag har ett märkligt sätt att producera olika storlekar på. Alla tröjor är i vidden storlek M. Sedan blir de bara längre och längre ju större storlekarna blir, men alla är lika breda, eller ska jag säga, lika smala. Nej det blev inget inköp.
 

Däremot blev det lite stödköp till middagen som igår var linsköttbullan med potatismos. Middagen var klar till klockan sex som vanligt. Kvällen var sedan vigd åt en film. Vi brukar plocka ut tre filmer och sedan får den andra välja en av dem. Jag hade valt tre filmer och Ebba valde att vi skulle se ”Welcome to Marwen”. Den var gjord av Robert Zemeckis och det visade sig bli en riktig flopp. Den gick 60 miljoner dollar i förlust. Men så dålig var den inte, även om det var en lite udda film.
 

Historien i sig är en väldigt intressant tilldragelse som det redan 2010 gjordes en dokumentär om. Den hette ”Marwencol”. Det handlade om Mark Hogancamp som år 2000 blev så illa misshandlad av fyra personer utanför en bar att han ansågs död. Han vaknade från sin koma efter nio dagar och 40 dagar senare kunde han lämna sjukhuset. Problemet var att misshandeln även hade suddat bort alla minnen som Mark hade före 2000. I sitt hem skapade han en låtsasvärld som han kallade Marwencol. Mar var efter hans eget förnamn, Wen efter Wendy som jobbade på baren och hittade honom efter misshandeln och Col efter hans granne Coleen. Hon har dock blivit Nicol i filmen.
 

I ett sätt att hitta sin egen terapeutiska hjälp skapar Mark en egen värld, Marwencol, som han låtsas ligga i Belgien under Andra världskriget. Här bygger han upp sin miniatyrvärld med hjälp av modeller och GI Joe- och Barbiedockor. Han är en nedskjuten amerikansk flygare som skaffat sig en armé av kvinnliga dockor (de föreställer olika kvinnor som finns runt honom i verkliga livet). Mark och hans armé tvingas hela tiden bekämpa nazisterna som är ute efter honom. Till dessa fantasihistorien placerar Mark ut sina dockor och fotograferar dem. Detta har han blivit känd för och har haft många fotoutställningar i USA. Welcome to Marwen är alltså en fri berättelse med verklighetsbakgrund där Steve Carell har huvudrollen.

FOTBOLLSHISTORIA från den 7:e maj.

1986 Steaua Bukureşt – Barcelona
 

Idag 1986 spelades finalen i dåtidens Champions League. Det var Steaua Bukureşt mot Barcelona. Matchen gick på Estadio Ramón Sánchez Pizjuán i Sevilla i Spanien. Steaua hade bestämt sig för försvar och hoppades på straffar. Det blev en relativt tråkig final som slutade 0-0 efter 120 minuter. Rumänerna fick som de ville och alla som såg matchen glömmer inte straffläggningen i första taget. Det var inte straffskyttarnas final, utan målvakternas. Efter två straffar var stod de fortfarande 0-0.

Marius Lăcătuş var den förste att göra mål i finalen. Fast hjälten i Steaua var målvakten Helmuth Duckadam. Han kastade sig och räddade Barcas tredje straff. Gavril Balint satte sin straff och det var 2-0. Nästa straff var Barcelonas och även denna räddade Duckadam. Det betyder att det inte behövdes läggas fler straffar. Steaua Bukureşt var mästare.
 

Det unika är att Barcelona på 120 minuters fotboll och fyra straffar inte lyckades göra ett enda mål.

FOTBOLLSHISTORIA från den 7:e maj.

2003 Arsenal vinner
 

Idag 2003 spelade Arsenal 6-1 mot Southampton i ligan. Detta var startskottet till en makalös serie på 49 matcher för the Gunners utan förlust. Det blev 36 segrar och 13 oavgjorda. Efter ett tag gick Arsenal under det nya smeknamnet ”The Invincibles”. Säsongen därpå blev de överlägsna mästare då de inte förlorade en enda match.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 7:e maj.

Sydney LEROUX blir 30 år

Sydney Rae LEROUX Dwyer är född 1990 i Surrey, British Columbia, Kanada. 
Anfallare
2 U-landskamper för Kanada 39 U och 77 A-landskamper för USA (2011-).

Klubbar som spelare:
Coquitlam City Wild (2002–04),
Sereno FC (2004–08),
UCLA Bruins (2008–11),
Vancouver Whitecaps (2011),
Seattle Sounders Women (2012),
Boston Breakers (2013),
Seattle Reign FC (2014),
Western New York Flash (2015),
FC Kansas City (2016–17),
Orlando Pride (2018–).

Hon tog OS-guld i damfotbollsturneringen vid de olympiska fotbollsturneringarna 2012 i London.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 7:e maj.

Norman WHITESIDE blir 55 år

Norman WHITESIDE född 1965 i Belfast, Nordirand. 
Mittfältare/Anfallare
8 skollag, 1 U och 38 A-landskamper för Nordirland (1982-89).

Klubbar som spelare:
Manchester United (1978-89), 
Everton (1989-91).

År 1982 slog Whiteside Pelés rekord som yngste VM-spelare I fotbolls-VM 1982 i Spanien, då var han 17 år och en månad.

DAGENS ORD.

DAGENS WALLPAPER för PC (1920x1080)

HA EN BRA DAG.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv