6:e september

NAMNSDAG

Lilian:
Lilian är ett brittiskt kvinnonamn, som kommer av det engelska ordet för lilja. En alternativ stavning är Lillian.
 

Lilly:
Lilly är ett brittiskt kvinnonamn som troligtvis från början är ett smeknamn för Elisabet. En ovanligare stavning är Lillie. Eventuellt kan det i stället komma från det engelska ordet för lilja.

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Swaziland: Landet är en av Afrikas äldsta monarkier.  Det blev 1894 ett protektorat under boerrepubliken Transvaal, och kom under brittisk kontroll 1902.Sedan den 6 september 1968 är Swaziland ett självständigt kungadöme.

VIP födda den 6:e september

Några andra som också är födda den 6:e september

1915 – 1988  Franz Josef Strauss,  
Tysk politiker. Han var Bayerns ministerpresident och företrädde partiet CSU.

1947 – Jane Curtin,
Amerikansk skådespelerska och komiker. Känd från filmen Coneheads och TV-serien Tredje klotet från solen.

1961 – Scott Travis,
Amerikansk trummis, känd framförallt som medlem i heavy metal-bandet Judas Priest.

1961 – Pål Waaktaar,  
Norsk musiker, gitarrist och låtskrivare. Känd som gitarrist i gruppen A-ha.

1965 – Per Sinding-Larsen,
Svensk programledare och musikjournalist. Mest känd för sitt programledarskap i musikprogrammet Studio Pop på SVT.

1971 – Leila K,  
Svensk sångerska och musiker. 1993 var Leila K Europas bäst säljande kvinnliga artist.

Några kända personer som avled den 6:e september

1990 Tom Fogerty dog 48 år gammal i AIDS genom smittat blod vid en blodtransfusion. Han var en amerikansk rockmusiker. Han var storebror till John Fogerty och de spelade tillsammans i Creedence Clearwater Revival, där Tom spelade gitarr.   ¤ Joyful Resurrection

1994 Nicky Hopkins dog 48 år gammal i komplikationer av Crohn's sjukdom, en tarmsjukdom. Han var en brittisk pianist och keyboardist. Flitigt banlitad som studiomusiker, men även med i The Jeff Beck Group under två år.  ¤ Piano Blues Jam​

1998 Ernst-Hugo Järegård dog 69 år gammal av benmärgscancer. Han var en svensk skådespelare. I TV-serien Skånska mord (1986), som baserats på verkliga historiska fall, medverkade han i tre av avsnitten, som oloka mördare.

1998 Akira Kurosawa dog 88 år gammal i en stroke. Han var en japansk filmregissör. Akira anses vara en av de mest framstående under 1900-talet, med verk som De sju samurajerna (1954)

2007Luciano Pavarotti dog 71 år gammal i av cancer i bukspottskörteln. Han var en italiensk operasångare (tenor). Han anses som en av de största operatenorerna under hela 1900-talet.   ¤ Hero med Mariah Carey

Today in history 6:e september

Några händelser som inträffat den 6:e september

1492
 

COLUMBUS GER SIG IVÄG TILL INDIEN "TROR HAN"


  Christofer Columbus avseglar från Kanarieöarna på sin första resa västerut. Columbus drog till havs den 3 augusti 1492 med sitt flaggskepp, karacken Santa Maria, liksom de båda karavellerna Niña och Pinta från Palos de la Frontera vid Huelva. Flaggskeppet ägdes av Juan de la Cosa. De båda karavellerna gjordes redo och kommenderades av bröderna Martín Alonso och Vicente Yáñez Pinzón från Palos.
Efter tre dagar framtvingade ett brott på skeppsmasten på Pinta ett uppehåll på en månad på Kanarieöarna. Efter reparationen seglade skeppen vidare den 6 september.

1936
 

PUNGVARGEN ÄR UTROTAD


  Den sista överlevande pungvargen, även kallad tasmansk varg, avlider på Hobart Zoo i Tasmanien. Arten är klassad som utrotad, men fortfarande rapporteras det om människor som säger sig ha sett djuret. Bland annat har det talats om att man ska ha funnit en död pungvarg 1965. Inga konkreta bevis på detta finns dock.

1944
 

ANNE FRANK KOMMER TILL AUSCHWITZ


  Anne Frank och hennes familj anländer till Auschwitz. Dagboken, som Anne fick på sin 13-årsdag, skildrar hennes liv från 12 juni 1942 till 1 augusti 1944. Den har översatts till över 50 olika språk, har blivit en av de mest lästa böckerna i världen, och har legat till grund för mängder av pjäser och filmer.