• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 20:e mars 2024

NAMNSDAG:
Joakim
Kim.

NATIONALDAG:
Tunisien.

TEMADAG:
Vårdagjämningen,
Internationella munhälsodagen,
Världsberättardagen,
Internationella glädjedagen.

RUBRIKER.
Första träffen för golfgänget Koko-boyz.
Trädgårdstider.
Shetland på rätt dialekt. Wallander på helt fel dialekt.
Nora Sand en aning långsam.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 20/3:
1966: Jules Rimet Trophy stulen.
1976: Chris Nicoll fyramålsskytt.
1991: Milan förlorar dubbelt upp.
2004: Chelsea inleder sitt rekord i engelsk fotboll.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 20/3:
Marcos ROJO, 
Fernando TORRES, 
Jonas THERN, 
Jesper OLSEN.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM TISDAGEN 19 MARS 2024.

Första träffen för golfgänget Koko-boyz.

Igår var det som när man kom tillbaka till skolan igen efter sommarlovet. Det var nämligen årets första träff med Koko-gänget från Söderslätts GK. Vi börjar alla komma till åren så jag skulle vilja döpa om oss till Koko-Boyz. Det där med att komma till åren har sin fördel. Man kan alltid berätta samma historier som tidigare under årets första möten. Vi är ju inter kapabla att komma ihåg vad vi pratade om förra året. Golfsäsongen startade alltså igår. Det gör den på restaurang och därefter tävling i shuffleboard. Då restaurangen White Oak som ligger i anslutning till Big Bowls shuffelboard slutat med lunchservering så blev det Tre Vänner i stället. Där var alltså vi sju vänner samlade för att luncha. God mat, gott snack och sedan en stärkande promenad och gott shuffelboardspel. Så mellan klockan ett och fem hade vi en trevlig eftermiddag. I stort sett samma tid som en golfrunda tar. Dessa beslöts att starta nästa vecka.
 
Trädgårdstider.

Hemkommen till Åkarp så blev det en kvällspromenad strax före åtta då jag och Rhiann mötte äldsta dottern som kom med Pågatåget från Hyllie. Hon jobbar länge på tisdagar. Lillen hade sitt ryggskott som förhindrade henne att gå längre promenader. Alltså fick hon vara hemma tillsammans med hustrun. Vi hann inleda TV-kvällen med ”Trädgårdstider” som startade med första avsnittet för säsongen. Det var väl inte riktigt några idéer de hade och gjorde som passade sig för en vanlig trädgård som den vi har, men det är ett lättsamt program att titta på.
 
Shetland på rätt dialekt. Wallander på helt fel dialekt.

Det andra jag såg på var inte så lättsamt. Näst sista avsnittet av åttonde säsongen om Shetland började röra ihop sig. Inte all så att man inte kunde följa med, men det dök upp nya spår för att hitta den mördare som dödat en av flickorna på öarna. Vad jag speciellt kom att tänka på var inte själva historien utan att alla skådespelarna talar med shetlandsdialekt. Det är något som många engelska serier har; Att man talar med den dialekt som använd på den plats däe serierna utspelar sig. Då kom jag att tänka på hur svenska deckare spelas in. Ta Wallander som ska utspela sig i Ystad. Hur många i alla de avsnitt som är inspelade i den serien talar skånska? Nästan ingen!
 
Nora Sand en aning långsam.

Jag avslutade med Alla mot alla som efter gårdagens avsnitt endast har två matcher kvar för grupp ett. Då har alla åtta paren gått sju matcher var och alla mött alla. Nästa vecka kommer allts sexton nya tävlande att göra upp om fyra platser till finalspelet. Det blev även två avsnitt ut danska serien om journalisten Nora Sand. Serien är på åtta avsnitt och jag har kommit till avsnitt sex. Visst är det spännande, men tempot är så långsamt att man skulle kunna klarat av historien på endast sex avsnitt.

IDAG! ONSDAG 20 MARS 2024.

NAMNSDAG:
Joakim          Kim

Namnsdagar den 20:e mars i kronologisk ordning.
 
1693–1900 – Joakim
1901–1985 – Joakim
1986–1992 – Joakim, Jockum (utgått) och Kim
1993–2000 – Joakim och Kim
Från 2001 – Joakim och Kim

NATIONALDAG:
Tunisien

Nationaldagen firas till minne av självständigheten från Frankrike 1956. Tunisiens nationalrätt är couscous, så det finns säkert många som firar nationaldagen med denna rätt.
 

TEMADAG:
Vårdagjämningen

Vårdagjämningen är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på skilda ställen på jorden, beroende på i vilken tidszon man befinner sig. Natt och dag är inte exakt lika långa vid vårdagjämningen. Detta förhållande inträder något dygn tidigare. Det beror på ljusets böjning i atmosfären, den så kallade atmosfäriska refraktionen. Sedan två dagar tillbaka har vi alltså haft längre dagar än nätter. Vi går mot ljusare tider! (Om man inte bor i Australien förstås.)

TEMADAG:
Internationella munhälsodagen

Internationella Munhälsodagen firas årligen den 20 mars i syfte att sprida information om god munhygien och dess betydelse för hela kroppens hälsa. Särskild uppmärksamhet på vikten av munhälsa behövs just nu, eftersom studier visar att tand- och munbakterier är kopplade till många kroniska sjukdomar i kroppen - till och med till uppkomsten av allvarliga cancerformer. World Oral Health Day (Internationella Munhälso-dagen) instiftades 2008

TEMADAG:
Världsberättardagen

Världsberättardagen, World Storytelling Day, är en global hyllning av konsten till muntligt berättande. Dagen firas varje år, på norra halvklotet vid vårdagjämningen, på södra halvklotet vid höstdagjämningen. På dagen samlas människor för att berätta myter, sagor, historier ur livet, sjunga visor, framföra dikter eller berätta egna påhittade historier. Temadagen startade 1997.

TEMADAG:
Internationella glädjedagen

FN:s Generalförsamling antog den 12e juli 2012 i sin resolution 66/281 att 20 mars skulle markeras som den Internationella glädjedagen. Målet var att uppmärksamma lycka och god livskvalité som viktiga aspekter i de universella målsättningar och ambitioner som alla människor har, och bidra till att dessa ska inkluderas i varje lands socialpolitik. Dagen har också som mål att främja inkludering och ekonomisk tillväxt, som innebär hållbar utveckling, utrota fattigdom, och glädje och välfärd för alla människor. Bhutan, ett land som sedan tidigt 70-tal har prioriterad nationell lycka före ekonomisk tillväxt, var initiativtagare till dagen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 20 MARS.

1966: Jules Rimet Trophy stjäls.

Pickles med husse och matte. Pickles med husse och matte.
På Westminster Central Hall höll man en utställning och en av de mer sevärda prylarna var Jules Rimet Trophy. Detta var VM-pokalen som kommit till England då de var värd för VM som skulle hållas till sommaren. Idag 1966 så försvann pokalen, stulen. Genast började Engelska FA-planera för att beställa tillverkningen av en ny pokal. 

Den 21:a fick FAs ordförande Joe Mears ett meddelande där det krävdes 15 000 pund i små sedlar för att få tillbaka VM-bucklan. Trots att det varnades för att blanda in polisen så gjordes detta och två polismän hade pengarna som skulle utväxlas mot pokalen. Den man som skulle vara kidnapparen visade sig vara en känd småtjuv Edward Betchley. han greps, men hade ingen pokal och påstod att han bara var mellanhand.

Pokalen troddes nu vara borta för alltid, men den 27:e mars var David Corbett ute på promenad med sin hund Pickles i Beulah Hill i sydöstra London. Pickles stannade till och började lukta i en buske. Det var ett paket inslaget i gammalt tidningspapper som han hittat. Husse plockade fram paketet, öppnade det och inuti låg Jules Rimet Trophy. VM-bucklan var upphittad och hunden Pickles blev kändis och stor hjälte i England. Efter VM visade det sig att England fick behålla VM pokalen i ytterligare fyra år.

1976: Chris Nicoll andra spelare att göra alla fyra målen.

Chris Nicholl, fyramålsskytt. Chris Nicholl, fyramålsskytt.
Aston Villa var idag 1976 på Filbert Street i Leicester. Där spelades en Division Onematch. Division One var på den tiden andradivisionen. Matchen slutade 2-2 och detta var i och för sig inte speciellt märkligt. Men Aston Villas försvarsklippa Chris Nicholl var den spelare som gjorde alla fyra mål i matchen. Fast han är inte ensam om detta då även Sam Wynne i Oldham Athletic gjorde samma bravad i en 2-2 match mot Manchester United. Det var en match från oktober 1923.

1991 Milan slocknar i Marseille.

Idag 1991 spelade de regerande Europamästarna Milan retur mot Marseille i föregångaren till Champions League. Första matchen hade lite överraskande slutat 1-1. Då domare Bosse Karlsson blåste igång var italienarna tända för revansch. Men de lyckade inte få in något mål. Istället gav Marseilles Chis Waddle ledningen med 1-0 till fransmännen i 75:e minuten. Med två minuter kvar och chans till kvittering slocknade elljuset på Stade Velodrome.
 

Då Bosse efter en kvart kallade in lagen för att ljuset var tillbaka påstod Milans direktör Adriano Galliani att massmedia hade varit inne på planen och förstört målområdet där Milan skulle göra mål. Han vägrade släppa in sitt lag i hopp om att få omspel. Det resuterade i att Marseille gick vidare (ända till final där de förlorade till Röda Stjärnan Belgrad på straffar) och att Milan uteslöts i ett år från Europacupspel.
 

2004 starten på 86 raka.

Idag 2004 spelade Chelsea hemmamatch mot Fulham i Premier League. Den slutade med hemmaseger 2-1. Detta blev starten på ett rekord i engelsk fotboll. Efter detta spelade Chelsea 86 matcher på raken utan en enda förlust hemma på Stamford Bridge. Det 86:e matchen spelades den 5:e oktober 2008 mot Aston Villa och vanns med 2-0. I den 87:e hemmamatchen den 26:e oktober förstörde Liverpool Chelseas svit genom att vinna med 1-0 på ett skott från Xabi Alonso som ändrade riktning på Jose Bosingwa.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 20 MARS.

Marcos ROJO blir 34 år.

Faustino Marcos 
Alberto ROJO
  är född 1990 i La Plata, Argentina
Försvarare
61 A-landskamper för Argentina (2011-19).

Klubbar som spelare:
Estudiantes (2000-10),
Spartak Moskva (2011-12),
Sporting Lissabon (2012-14),
Manchester United (2014-21),
Estudiantes (2020 lån),
Boca Juniors (2021–).

Fernando TORRES blir 40 år.

Fernando José TORRES Sanz född 1984 i Fuenlabrada, Spanien
Anfallare
30 U och 110 A-landskamper för Spanien (2000-14).

Klubbar som spelare:
Atletico Madrid (1995-2007),
Liverpool (2007-11),
Chelsea (2011-14),
AC Milan (2014 lån) 
AC Milan (2015-16),
Atletico Madrid (2015-16 lån),
Atletico Madrid (2016-18),
Sagan Tosu (2018-19).

Lag som tränare:
Atlético Madrid U19 (2021–).

Europamästare 2008 och 2012 och världsmästare 2010.

Jonas THERN blir 57 år.

Jonas Magnus THERN är född 1967 i Falköping, Västergötland.
Mittfältare
25 U- och 75 A-landskamper för Sverige (1984-97).

Klubbar som spelare:
IFK Värnamo (1978-84),
Malmö FF (1985-87),
FC Zürich (1987-88),
Malmö FF igen (1988-89),
Benfica (1989-92),
Napoli (1992-94),
Roma (1994-97),
Glasgow Rangers (1998-99).  

Lag som tränare:
IFK Värnamo (2000-01),
Halmstads BK (2002-03), 
IFK Värnamo igen (2010),
Landskrona BoIS (2017 assisterande),
IFK Värnamo igen (2019-23)

Fick Guldbollen 1989. VM-brons 1984 då han var svensk lagkapten. Två svenska och ett portugisiskt mästerskap.

Jesper OLSEN blir 63 år.

Jesper OLSEN är född 1961 i Faxe, Danmark
Anfallare
43 A-landskamper för Danmark (1980-90).

Klubbar som spelare:
Næstved (1977-81),
Ajax (1981-84),
Manchester United (1984-88),
Næstved igen (1988),
Bordeaux (1989-90),
Caen (1990-92).

Lag som tränare:
Melbourne Heart (2010-11 assisterande)

Olsen har hållit en låg profil sedan sin pensionering som spelare och han bor nu i Brighton, Victoria, Australien.

DAGENS MATCHTRÖJA 20 MARS 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA ONSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv