18:e maj

NAMNSDAG

Erik:
Erik (Eric) är ett nordiskt mansnamn av germanskt/fornnordiskt ursprung, ursprungligen Airikr som är sammansatt av en förled som betyder 'ensam' eller 'alltid', och en efterled som betyder 'härskare, kung' eller 'stor, mäktig'. Efterleden delar etymologi med liknande ord i indoeuropeiska språk: -rix i keltiska språk, rex på latin och rajapå sanskrit.

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Somaliland: Dagen firas till minne av självständigheten från Somalia 1991. (Landet räknas dock av många nationer fortfarande som en del av Somalia.)

VIP födda den 18:e maj

Några andra som också är födda den 18:e maj

1872 – 1970  Bertrand Russell
Brittisk filosof och matematiker, mottagare av Nobelpriset i litteratur 1950

1886 – 1969  Ture Nerman
Svensk socialistisk politiker, journalist, antimilitarist och poet

1897 – 1991  Frank Capra
Amerikansk regissör

1928 – 2010  Pernell Roberts
Amerikansk skådespelare. Känd som Adam i Bröderna Cartwright.

1955 –  Lena T. Hansson
Svensk skådespelare och regissör

1967 –  Heinz-Harald Frentzen
Tysk racerförare

Några i musikens värld som är födda den 18:e maj

1912 – 2001  Perry Como
Amerikansk sångare  ¤ And I Love You So

1949 –  Rick Wakeman
Brittisk musiker, medlem i gruppen Yes ¤ Keyboard medley

1952 –  George Strait
Amerikansk countrymusiker. ¤ Check Yes Or No

1962 –  Sandra Menges
Tysk sångare med artistnamnet Sandra ¤ Maria Magdalena

1971 –  Annika Kjærgaard
Svensk sångare i gruppen Alcazar med artistnamnet Annikafiore ¤ Don't wanna C U 2nite

Några kända personer som avled den 18:e maj
Ingen rigtigt stor.

Today in history 18:e maj

Några händelser som inträffat den 18:e maj

1160
ERIK DEN HELIGE MÖRDAS
 

Den svenske kungen Erik Jedvardsson blir enligt legenden mördad i Uppsala. Han blir så småningom känd som Erik den helige och blir Stockholms och hela Sveriges inofficiella skyddshelgon, även om han aldrig blir officiellt helgonförklarad av påven. Hans ben gravsätts i Gamla Uppsala, men flyttas 1273 tillbaka till Uppsala och bevaras än idag i ett skrin där. Mördaren Magnus Henriksson utropar sig efter mordet till Sveriges kung, men blir dödad året därpå av tronkrävaren Karl Sverkersson.

1284
JÖNKÖPING BLIR STAD
 

Jönköping vid sjön Vätterns sydspets får stadsprivilegium av kung Magnus Ladulås. Privilegiebrevet (som är Sveriges äldsta bevarade och numera finns på Jönköpings rådhusarkiv) visar bland annat att stadens borgare ska ha monopol på handel och hantverk i norra Småland och att de har rätt att hålla marknad på Sankt Antonius och Sankt Franciscus festdagar (17 januari respektive 4 oktober). Därmed har alltså den svenske kungen, enligt utländskt mönster, börjat bestämma när städer ska hålla marknadsdagar.

1804
FRANKRIKE BLIR KEJSARDÖME
 

Den franske generalen Napoleon Bonaparte, som sedan 1799 har varit förste konsul och därmed ledare för den franska regeringen, utropas till kejsare av Frankrike, när senaten denna dag låter utropa Frankrike till kejsardöme. Samma dag låter Napoleon avskaffa konsulatet och han kröns den 2 december samma år i Notre Dame-kyrkan i Paris.

1946
UFO I ÄNGELHOLM
 

Den då 28-årige Gösta Carlsson tycker sig möta ett UFO i en glänta utanför Ängelholm. Av de utomjordingar han möter ska han, enligt egen utsago, ha fått ett recept på pollenallergimedicin och enligt honom själv är mötet med utomjordingarna grunden till de framgångar han senare får som företagsgrundare, bland annat Cernelle, som genom tillverkningen av pollenallergimedicin ger Carlsson smeknamnet Pollenkungen. Han låter senare uppföra ett monument på platsen, till minne av sitt utomjordingsmöte.

1980
MOUNT SAINT HELENS VULKANUTBROTT
 

Vulkanen Mount Saint Helens i delstaten Washington på amerikanska västkusten får ett utbrott, som blir ett av världens kraftigaste och det näst största i USA under 1900-talet. Totalt omkommer 57 personer och tusentals djur i utbrottet, men det får också stor betydelse för vulkanforskningen, då det inträffar i ett relativt lättillgängligt område och i ett land, där man har resurser att noga studera händelseförloppet.

1991
SOMALILAND UTROPAR SIN SJÄLVSTÄNDIGHET
 

Somaliland, som utgör större delen av Somalias nordkust på Afrikas horn, utropar sin självständighet från Somalia. Självständigheten blir dock inte erkänd och än idag (2014) anses Somaliland internationellt som en autonom region inom Somalia, även om det i praktiken har fungerat som ett självständigt land sedan 1991.