• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 9:e september 2021

Lite sysslor.   Inte alla lider av isolering.   Fotboll = världens mest ansträngande yrke???   Så var radarparet totalt döda!   Grekiska pajaskonster, men rättvis seger.   De fem sista grupperna från igår:


IDAG: 9/9 -21:
Nationaldagar:
Nordkorea
Tadzjikistan

Temadag:
Yrkesförarens dagg

Namnsdagar:
Anita och Annette

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 9/9:
1989: Steaua Bukarests världsrekord stannade idag på 119 raka matcher utan förlust.
1998: Wimbledon gör en av Premier Leagues svettigaste vändningar.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 9/9:
Luka MODRIC, Brad GUZAN, Roberto DONADONI.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN ONSDAGEN DEN 8/9 2021.

Grillad lax med stuvad potatis Grillad lax med stuvad potatis

Lite sysslor.


Då det var en dag utan golf igår så fick jag nöja mig med att tukta den egna gräsmattan på tomten. Det lyckades lika bra som hundpromenaden före och middagslagningen efter. Och jag är inte ironisk, utan det fungerade faktiskt bra. Hustrun var nöjd med ”Grillad lax med stuvad potatis”. Det var även jag. Då det var sommarväder, men molnigt så passade det bra att sitta på altanen och jobba med hemsidan utan att besväras av att solen lyste på skärmen. Efter tiominuter så dök den där förbaskade solen upp.
 

Inte alla lider av isolering.


Jag hann även läsa tidningen och i vanlig ordning så handlade det mycket om Covid-19. Sverige planerar att inom snar framtid släppa alla restriktioner på maxantal personer som får samlas på olike ställen. Det fanns även reportage om personer som isolerat sig i hemmet och lidit otroligt av sin ensamhet. Vissa hade t o m sällskapsdamer som gick hem så att de skulle ha någon att prata med. MEN… det står inget om alla introverta personer här i landet. Då vi känner ett par så kan jag meddela att dessa verkligen har haft det bra under smittoperioden. De har inte behövt komma med undanflykter om varför de inte vill gå ut än hit och än dit, utan i lugn och ro kunnat stanna hemma och mått bra. Så det är inte alla som lidit och märkligt att inte journalister tagit upp detta i några artiklar?
 

Fotboll = världens mest ansträngande yrke???


En annan notis jag reagerade på stod på sportsidorna och handlade givetvis om fotboll. Toppmatchen i allsvenskan mellan Malmö FF och Djurgården flyttas. Matchen skulle egentligen ha spelats den 19 september i Malmö, men nytt speldatum blir den 18 september. Så stod det och förklaringen anses vara att MFF då får fyra dagars vila i stället för tre inför nästa allsvenska match, mot Elfsborg den 22 september. Då kan jag bara skaka på huvudet och undra: Dessa bortskämda fotbollsspelare. De har ett enda yrke och det är att spela fotboll. Hur i hela fridens namn kan det då var för kort tid att behöva jobba var tredje dag??? Inte i helsike är väl detta att vara fotbollsspelare världens mest ansträngande yrke?
 

Så var radarparet totalt döda!


Sedan handlade givetvis det mesta om VM-kvalfotboll och Sveriges i Atens Olympiska Stadium ”Spiros Louis". Det började riktigt illa. Jag hade hört att Hanna Marklund dragit sig tillbaka, men det var tydligen bara som expert till Champions Leaguematcher. Här satt hon och kommenterade hur spelet gick till eller skulle gå till. Mina favoriter från förra veckan, de som jag kallade det nya radarparet i svensk landslagsfotboll, Alexander Isak och Dejan Kulusevski var totalt under isen och skapade inte ett dugg. Det var snarare så att de saboterade de svenska chanserna. Med knappt fem minuter kvar och underläge med 2-1 lägger sig Kulusevski ner och fördröjer spelet då han inte får en frispark. Svagt!
 

Grekiska pajaskonster, men rättvis seger.


Fast det var ju ingenting mot de grekiska spelarnas pajaskonster i att stå rakt upp och ner för att sedan falla ihop och vara dödligt skadade. Som alla förstår så handlar det givetvis om fotbollens oerhört tråkiga baksida att om man leder en match så ska man fuska så mycket man bara kan, och samtidigt vara klädd i en tröja med emblemet ”respect” på ärmen. Sedan kvittar det att domaren lägger till ytterligare tid då det hela tiden är avbrott i spelet. De spelar ingen roll vilket lag som håller på att sabotera matcher. Igår var det Grekland och det var ju inte så att de vann med 2-1 orättvist. Sverige var usla och förtjänade inte att vinna. Det var nästan som då jag spelar golf. Ena dagen spelar jag som en gud och nästa dag träffar jag knappt bollen. Så har det svenska fotbollslandslaget fungerat senaste veckan.
 

De fem sista grupperna från igår:


Grupp B.
Det är här Sverige igår förlorade chansen att vinna gruppen. Spanien leder och vann med 2-0 över Kosovo. Grekland blir farliga och kan ta Sveriges andra plats. Grekerna är enda laget som inte förlorat än. Tre oavgjorda och en seger.

Grupp C.
Här kom storsegern igår då Italien vann med 5-0 och åsamkade Litauen sin femte raka seger. Italien missar inte VM två mästerskap i rad. Schweiz och Nordirland spelade 0-0 och det måste bli Schweiz som tar andra platsen i gruppen och får en kvalchans till.

Grupp E.
Den sista av femlagsgrupperna med en haltande tabell. Igår så vann Belgien över Belarus, men bara med 1-0. Fast Belgien leder gruppen med nio poäng före Tjeckien. Wales hade chansen att ta sig upp på andra plats men spelade bara 0-0 hemma mot bottenlaget Estland. Trots detta kommer det att bli Wales och Tjeckien som slåss om andra plats.

Grupp I.
Här tappade England sina första poäng då det blev 1-1 mot Polen igår. Det var andra gången de möttes i detta kval och på Wembley vann England så de kommer att vinna gruppen. Även om Polen just nu bara är trea så tror jag att de blir tvåa. Det kan ju förstås hotas av Ungern och den nuvarande tvåan Albanien. Båda vann igår. Albanien över San Marino med 5-0, men Ungerns 2-1 på Andorra tyder på att det inte står helt rätt till i Ungern.

Grupp J.
Joachim Löw har lämnat Tyskland och gett Hansi Flick tyglarna till Tysklands fotbollslandslag. Det resulterade i 4-0 på Island igår. Ingen tror väl något annat än att Tyskland ska vinna gruppen och ta VM-platsen. Alla andra lag i gruppen spelade oavgjort igår. Armenien mot Liechtenstein 1-1 och Nordmakedonien mot Rumänien slutade 0-0. Armenien är just nu tvåa, men Rumänien är min chansning på andra platsen.

IDAG: TORSDAGEN DEN 9/9 2021.

NATIONALDAG
Nordkorea
 

Nordkorea erhöll självständighet från Japan den 9 september 1945. Nordkorea bildades när Korea skulle rekonstrueras efter den japanska ockupationen under andra världskriget. Två republiker utropades 1948, det kommunistiska Nordkorea och det nationalistiska Sydkorea.

NATIONALDAG
Tadzjikistan
 

Tadzjikistan, (före 1929 en del av Uzbekistan) erhöll sin självständighet 9 september 1991 i samband med upplösningen av Sovjetunionen.

TEMADAG:

Yrkesförarens dag

De fraktar både gods och människor i många olika typer av transporter. Men en sak har de gemensamt – de ser till att Sverige fortsätter rulla. Det är yrkesförarna som ser till att leveransen kommer fram. Varje dag, varje timme. Medicinen till sjukhuset och mjölken till kaffet. Allt du äger, äter eller har på dig har någon gång transporterats. Därför hyllas yrkesförarna med en särskild dag – den 9:e September! Yrkesförarens dag är instiftad av TYA (Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd).

NAMNSDAGAR:

Anita och Annette

Namnsdagar för den 9:e september i kronologisk ordning:
 
Före 1730 – Gorgonius (till minne av en martyr i nuvarande Turkiet i början av 300-talet)
1730–1752 – Gorgonius (utgått) och Eventius
1753–1830 – Eventius (utgått) och Evert (nu 24 oktober)
1831–1900 – Augusta
1901–1985 – Augusta
1986–1992 – Augusta (nu 7 januari), Gunda (utgått) och Gunde (utgått)
1993–2000 – Anita och Anja (utgått)
Från 2001 – Anita och Annette

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 9:E SEPTEMBER.

1989 Steaua Bukarest rekord
 

Steaua Bukarest spelade hemma idag 1989 mot Dynamo Bukarest. Gästerna vann med 3-0. Detta var Steauas första förlust på över två år. Med storstjärnan Gheorghe Hagi i laget satte Steaua igång att vinna säsongen 1986-87 då de mötte Argeș Pitești. Det blev seger med 1-0 i premiärmatchen. Sedan följde 16 oavgjorda och 103 segrar i följd. Med 119 matcher obesegrade på raken satte Steaua Bukarest ett rekord som står sig i världen än idag.

1998 Premier Leaguevändning.
 

Många påstår att en 2-0 ledning är den värsta ledning man kan ha. West Ham spelade idag 1998 hemma i Premier League mot ett lag som inte finns mer, Wimbledon FC. Efter 27 minuter hade The Hammers en solklar 3-0 ledning och frågan var bara hur stor deras segermariginal skulle bli. Då bestämde sig The Crazy Gang att vända och efter två mål av Marcus Gayle och ett var av Jason Euell och avbytaren Efan Ekoku hade Wimbledon gjort 4-3 och en av de svettigaste vändningarna i Premier Leagues historia.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 9:E SEPTEMBER.

Luka MODRIC blir 36 år

Luka MODRIC är född 1985 i Zadar, Jugoslavien
Mittfältare
36 U- och 142 A-landskamper för Kroatien (2001-).

Klubbar som spelare:
NK Zadar (1996-2001),
Dinamo Zagreb (2001-08),
Zrinjski Mostar (2003-04 lån),
Inter Zaprešić (2004-05 lån),
Tottenham Hotspur (2008-12),
Real Madrid (2012-).

MERITER:
Med Dinamo Zagreb
Kroatisk ligamästare 2005–06, 2006–07, 2007–08
Kroatisk cupmästare 2006–07, 2007–08
Med Real Madrid
Spansk ligamästare 2016–17
Spansk cupmästare 2013–14
UEFA Champions Leaguemästare 2013–14, 2015–16, 2016–17, 2017–18
Med Kroatien
VM-silver 2018

Brad GUZAN blir 37 år

Bradley Edwin "Brad" GUZAN är född 1984 i Evergreen Park, Illinois, USA
Målvakt
5 U- och 64 A-landskamper för USA (2006-).

Klubbar som spelare:
South Carolina Gamecocks (2003-04),
Chicago Fire Premier (2004),
Chivas USA (2005-08),
Aston Villa (2008-16),
Hull City (2011 lån),
Middlesbrough (2016-17),
Atlanta United (2017-).

MERITER:
Med USA
CONCACAF Gold Cupmästare 2007

Roberto DONADONI blir 58 år

Roberto DONADONI är född 1963 i Cisano Bergamasco, Italien
Mittfältare
13 U- och 63 A-landskamper för Italien (1984-96).

Klubbar som spelare
Atalanta (1981-86),
Milan (1986-96),
NY/NJ MetroStars (1996-97),
Milan igen (1997-99),
Al-Ittihad (1999-2000). 

Lag som tränare:
Lecco (2001-02),
Livorno (2002-03),
Genoa (2003),
Livorno igen (2004-06),
Italiens landslag (2006-08),
Napoli (2009),
Cagliari (2010-11),
Parma (2012-15),
Bologna (2015-18),
Shenzhen (2019-20).

MERITER:
Med Milan
Italiensk Serie A-mästare 1987–88, 1991–92, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1998–99
Italiensk cupmästare 1989–90, 1997–98
Mästarcup-/Champions Leaguemästare 1988–89, 1989–90, 1993–94
Med Al-Ittihad
Saudiarabisk mästare 2009-10

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN FIN TORSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv