• Boris dagliga blogg

Söndagen den 3:e juni 2018.

Tröjtillverkarna kastar pärlor för svin!
Elva år sedan Sverige vann 3-3 matchen över Danmark med 3-0.
Noll skott på mål. Uselt Sverige!
Österrike bättre än världsmästarna.
Världens populäraste fotbollströja spelade på Wembley, men det blev förlust.
Stormatchen mellan Belgien och Portugal blev en flopp.
Norge. Det bästa landet i Norden igår.
​​​​​​​Mauricio Pellegrino fick sparken av Southampton i våras. Nu är han ny tränare för Leganes.


FOTBOLLSHISTORIA:
1997: Roberto Carlos makalösa frispark.
2002: Rivaldos makalösa filmning i VM mot Turkiet.
2008: Gretna FC går i konkurs och upplöses.

FÖDDA IDAG:
Mario, Łukasz.

DAGENS TRÖJA
ENGLANDs förstatröja i VM i Brasilien 2014

Det fanns många tröjor att välja till idag innan matcherna igår spelats. Då de var klara hade jag bara en att välja på. Det var Englands för segern över Nigeria med 2-1. Så bland alla mina engelska landslagströjor tyckte jag att det passade bra att plocka fram deras förra VM-tröja från 2014.

Tröjtillverkarna kastar pärlor för svin!

 
För ett par dagar sedan hade jag ett reportage från Unisport som förklarade skillnaden på de tröjor som jag exempelvis köper och de som proffsen använder. Förklaringen var att deras tröjor skulle ha så mycket mer finesser för att täcka deras spelskicklighet. Visst är det så, men det tycker jag är att ”Kasta pärlor för svin!”. Om tröjans otroliga prestanda ska hjälpa spelarna så måste den bäras direkt på kroppen. Vad i helsike är det för mening med en sådan tröja då nästan alla spelare har ett underställ?
 

Elva år sedan Sverige vann 3-3 matchen över Danmark med 3-0.

 
S
edan var det ett antal träningslandskamper med de största av de Europeiska VM-lagen. Trots detta var det inte de största lagen som var de mest intressanta. Givetvis var det Sveriges match mot Danmark. Det var ju på dagen elva år sedan dessa två lag spelade EM-kval och gjorde sex mål sammanlagd. Trots detta vann Sverige den matchen med 3-0. Den avbröts i slutet då en överförfriskad dansk sprang in på planen och skulle klippa till domaren Herbert Fandel. Då bröt han matchen.
 

Noll skott på mål. Uselt Sverige!

 
Några sex mål blev det inte igår och det anser jag var för att Christian Eriksen var skadad. Då hade Danmark ingen riktig målgörare. Sverige vet vi att de inte har någon målgörare alls. Det var däremot ett ganska bra svenskt försvarsspel. Egentligen fanns det igår bara ett riskmoment i försvaret och det var Victor Nilsson Lindelöf som visade varför han inte har en fast plats i Manchester Uniteds försvar. Men herregud, Janne och Sveriges anfall. Noll skott på mål. Det är snudd på fiasko. Att spela tre matcher 0-0 i VM gör att man är utslagna redan i gruppspelet. Jag kan i ärlihetens namn inte se hur någon spelare i  det svenska landslaget ska kunna göra något mål. Det enda fördelaktiga med resultatet och spelet är att då genrepen gått dåligt har Sverige gjort bra slutspel i både EM och VM. Och då genrepen gått bra har Sverige åkt ut efter gruppspelet. Det skulle betyda att Sverige borde gå långt.
 

Österrike bättre än världsmästarna.

 
Världsmästarna Tyskland spelade mot Österrike och dessa två har ju tidigare i historien spelat som ett och samma landslag. Innan det var Österrike och Ungern ett och samma landslag. Nu är Österrike för sig själv, men de är inte kvalificerade för VM. Det borde de vara. Världsmästarna Tyskland stod som sagt för gårdagens motstånd och de var Österrike som ville mer. Efter att ha legat under med 0-1 i halvtid kom Österrike tillbaka och vann med 2-1.
 

Världens populäraste fotbollströja spelade på Wembley, men det blev förlust.

 
2-1 blev det också på Wembley. Här mötte England världens mest populäraste tröjor inför VM. Nigerias, och det var som om det var tröjorna de spelade mot i första halvlek. Här spelade England ut och såg ut att vara ett av lagen som åtminstone skulle ta sig till semifinal i VM. I halvtid gjorde Nigeria fyra byten och kom ut som ett nytt lag. Efter två minuter hade de reducerat till 2-1. De var sedan närmare 2-2 än England 3-1. Men matchen slutade 2-1.
 

Stormatchen mellan Belgien och Portugal blev en flopp.

 
Stormatchen igår får väl ändå anses vara Belgien mot Portugal. En av favoriterna i VM mot Europamästarna. Portugal som vann EM-finalen utan Cristiano Ronaldo. Igår var han inte skadad utan bara sådär lite divigt fri från spel. Tydligen behöver inte sådana spelare vara med i lagtaktik utan kan gå direkt in i viktiga matcher??? Fast igår så var det mer likt Sveriges match. Visserligen hade lagen 3-3 i skott på mål, men inget gick in. Alltså fick jag se ännu en 0-0 match.
 

Norge. Det bästa landet i Norden igår.

 
Den sista matchen som jag hade ögonen på igår var ytterligare ett nordiskt möte. Och det var extra mycket svenskt inblandat i matchen mellan Island och Norge. Lasse Lagerbäck var tillbaka i Reykjavik, men denna gång som tränare för Norges landslag. Domare Jonas Eriksson som inte blev uttagen till VM bestämde sig i veckan för att sluta som domare ett år innan han gick i ”domarpension”. Gårdagens match var hans sista som landskampsdomare. En straff dömde han till Island och den betydde 1-1 i paus. Det var faktiskt Norge som var det bästa laget fram till mitten av andra halvlek. Då gjorde publiken ”Vulkanen”. Just då den var klar satte Gylfi Sigurdsson 2-1 och Island såg ut att få ett bra genrep. Men isländske målvakten Frederik Schram skulle göra en riktig ”Karius” alltså en dundertabbe då han dribblade i straffområdet och norges Joshua King kunde ta bollen och rulla in den i tomt mål. Då var Norge tillbaka och fixade även ett segermål till 3-2. Ännu en seger för Lasse Lagerbäck. Av de Nordiska lagen är tre i VM, men bäst verkar Norge vara och de är ju inte med. Varför spelade inte Finland mot Färöarna igår? Då hade det varit en komplett Nordisk afton.
 

Mauricio Pellegrino fick sparken av Southampton i våras. Nu är han ny tränare för Leganes.


Leganes meddelar på sin officiella hemsida att Mauricio Pellegrino är ny huvudtränare i klubben. Han ersätter därmed Asier Garitano, som lämnade sin post efter den gångna säsongen. Pellegrino kommer närmast från Southampton, där han fick sparken till förmån för Mark Hughes under säsongsavslutningen. Pellegrino har skrivit på för en säsong med La Liga-klubben.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 3:e juni.

1997 Carlos frispark

 
Idag 1997 spelades första matchen i en vänskapsturnering kallad Tournoi de France. Det var England (som skulle vinna turneringen) Italien, Brasilien och Frankrike som deltog. Dagens match stod mellan Brasilien och Frankrike. Matchen slutade 1-1, men det är en enda spark som blev känd världen över som alla minns från denna turnering. Det var när Brasilien i 21:a minuten får en frispark 35 meter från mål. Backen Roberto Carlos stegar fram och klipper till bollen som går långt utanför både mur och mål, men som sedan skruvar sig närmre och närmre mål för att till sist gå innan för målramen och ge Brasilien 1-0. Målvakten Fabien Barthez kan bara stå och se på då bollen går stolpe in.

2002 Rivaldo utmärker sig

 
Idag 2002 spelade Brasilien och Turkiet sin första match i Grupp C i VM 2002. Samtalsämnet efter matchen var brasilianske mittfältaren Rivaldo. I 87 minuten gjorde han Brasiliens segermål på straff, men det är händelsen i 94:e minuten som gjorde att FIFA efteråt bötfällde Rivaldo. Då Brasilien fått en hörna stod Rivaldo beredd att lägga den, men han ville inte hämta bollen. Då surnade Hakan Ünsal till och drog iväg bollen mot Rivaldo så att den träffade honom på knäet. Genast kastade sig Rivaldo omkull och tog sig för ansiktet och låtsades ha fruktansvärda plågor. Domaren Kim Young-joo uppfattade bara Rivaldos ”krämpor”, och visade ut Hakan Ünsal.

2008 Gretna FC tackar för sig

 
Idag 2008 upplöstes den skottska klubben Gretna FC. De hade bildats 1946 av hemvändande krigsveteraner efter andra världskriget. Trots att klubben låg i Skottland så spelade de i det Engelska ligasystemet fram till 2002. Då gick de över till skottska ligan. 2004 deltog de i fjärde divisionen. Sedan gick de genom seriesystemet upp till skottska Premier League 2007. 2006 var de i cupfinal men förlorade till Hearts. Hearts var redan i Champions League så Gretna fick plats i UEFA-cupen. Gretnas ägare miljonären Brooks Mileson blev allvarligt sjuk och drog tillbaka allt stöd till klubben. Detta gjorde att våren 2008 hamnade de i så stor ekonomisk kris att de fick säga upp alla spelare, men de hade fortfarande så stora skulder att de tvingades gå i konkurs idag 2008, och klubben upplöstes.
Som på så många andra ställen där klubbar gårr omkull så har det inte dröjt lång tid innan riktigt trogna supporters försökt starta ett nytt lag. Detta hände i Gretna samma år som den gamla klubben gick i graven. 2008 bildades Gretna FC 2008. Laget håller numera till i Lowland Football League i Skottland. (Motsvarande division 5).

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 3:e juni.

26 år Mario GÖTZE född 1992 i Memmingen, Tyskland.
Mittfältare
25 U- och 63 A-landskamper för Tyskland.
Klubbar som spelare:
SC Ronsberg (1995-98),
FC Eintracht Hombruch (1998-2001),
Borussia Dortmund (2001-13),
Bayern München (2013-16),
Borussia Dortmund igen (2016-).
Världsmästare 2014.

33 år Łukasz PISZCZEK född 1985 i Czechowice-Dziedzice, Polen.
Försvarare
10 U- och 61 A-landskamper för Polen.
Klubbar som spelare:
LKS Goczałkowice-Zdrój (1992-2001),
Gwarek Zabrze (2001-04),
Hertha Berlin (2004-10),
Zagłębie Lubin (2004-07 lån),
Borussia Dortmund (2010-)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln