• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 7:e mars 2023

NAMNSDAG:
Camilla

TEMADAG:
Punschrullens dag
Podcastens dag

RUBRIKER.

Måndagen den 6:e.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 7/3:
1897: Hammarby Roddförening blir Hammarby IdrottsFörening.
2007: Makaay snabbast i Champions League.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 7/3:
Jordan PICKFORD.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN SJÄTTE MARS 2023.

Måndagen den 6:e.
 

Tidig morgon betyder i och för sig inte tidigt för de som har ett jobb. Men halvtio var vi vid det nya huset. Detta för att det skulle komma en arbetare och fixa larmet klockan tio. Han var tidig och kom samtidigt som hustrun, hundarna och jag. Vi hade frukostfika med oss. Den och en promenad tog vi efter att jobbaren var klar och jag hade hunnit skruva ihop en lagerhylla i förrådet.

På väg hem stannade vi till på City Gross för att hämta ut veckans Familjelåda. Ur denna lagade jag ”Köttfärslimpa med stomp”. Det blev en med blandfärs och en med vegofärs. Receptet var gott, men det krävdes två saker som man fick fixa själv och som inte fanns med i City Gross recept. Köttfärslimpa kräver brunsås och lingon, så det fock jag lägga till.

Jag fick även lägga till ytterligare en resa till Åkarp, då dottern ville åka till huset med ett nytt flyttlass. Jag har ju ytterligare någon dag innan min ögonläkare kan friskskriva mig, så än klarar jag mig med att vara chaufför av min egen bil. På väg hem var jag tvungen att stanna till på ICA Maxi då hundarna varken hade bröd eller leverpastej. Detta är viktigt för att Rhiann ska få i sig sin dagliga medicin som smakar pest, men som går utmärkt att gömma i en halv macka med leverpastej.

Alla var trötta och skulle lägga sig tidigt. Jag skulle se Brentford mot Fulham, ett Londonderby i Premier Leagues 26:e omgång. Hustrun ville se ett avsnitt av någon deckare som vi följer. Andra avsnittet av ”Borton Paradiset” kom på CMore i fredags, så det blev det vi kollade på.

Då jag skulle se fotbollen kom jag in när Fulham kvitterade till 1-1. Efter det ville inte appen på TV fungera. I stället för att kolla vidare genom dator eller telefon så startade jag veckans program av Alla mot alla. Det var fyra avsnitt och efter dessa så hade det blivit idag.

IDAG! TISDAGEN DEN SJUNDE MARS 2023.

Camilla
 

Namnsdagar den 7:e mars i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Perpetua (till minne av en kristen martyr; utgått), Felicitas (till minne av en kristen martyr; utgått) och Thomas av Aquino (till minne av teologen med detta namn, som dog denna dag 1274; utgått)
1901–1985 – Ottilia
1986–1992 – Ottilia (nu 9 april), Petra (nu 29 juni) och Petronella (nu 31 maj)
1993–2000 – Isidor (utgått) och Doris (nu 6 februari)
Från 2001 – Camilla

Punschrullens dag
 

Det sägs att bakverket kom till av någon konditor som tyckte det var synd att slänga alla kanter och smulor som blir över vid tillverkning av tårtor och kakor. Detta är dock inte bekräftat. Men resultatet är en no-bake-kaka där kaksmulor blandas med smör och smaksatt med arrak (därav punschsmaken. Därefter sveps härligheten in i ett hölje av marsipan, och ändarna doppas i choklad.

Formen på punschrullen påminner om formen på en dammsugare som var vanlig på 1920-talet, och med den informationen kan vi sluta oss till att punschrullen såg dagens ljus under denna tid. Punschrullen firar sin egen dag den 7 mars. År 2014 var året då Punschrullens dag infördes.


Podcastens dag
 

Podcastens dag är alltid den 7 mars. Podcastens dag är instiftad av Adam Alsing 2017.
Termen "Podcast" kan möjligtvis ha debuterat i en artikel av Ben Hammersley i The Guardian 12 februari 2004. Adam Carollas betydelse för poddradio må vara omtvistat, men hans insatser för mediets popularitet gjorde honom tidigt till något av en galjonsfigur för poddradio, varför han ofta benämns "the podfather".

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN SJUNDE MARS.

1897: Hammarby IF bildas.
 

Den 10 april 1889 bildades Hammarby Roddförening på Södermalm i Stockholm. Vid tiden förekom roddtävlingar på Hammarby sjö, och av den anledningen bildades föreningen under just det namnet. År 1896 hörde några idrottsintresserade män som höll till på ”Lerbacken”, eller ”Sopbacken” som idrottsplatsen utanför Danvikstull också kallades, av sig till Hammarby. Det skapade möjligheter för breddande av idrottandet och sommaren 1896 hölls tävlingar i allmän idrott vid "Lerbacken", och i samband med detta kom det sig att Hammarby Roddklubb ombildades till Hammarby Idrottsförening. Idag 1897 träffades några personer, bland annat Otto Söderlund, för att föra protokoll över Hammarby Idrottsförenings första sammanträde.

2007 Makaay snabbast.
 

Idag 2007 spelade Bayern München mot Real Madrid i Champions League. Holländaren Roy Makaay startade målskyttet för Bayern med ett mål efter 10,12 sekunder. Detta var och är fortfarande det snabbaste måler i Champions Leagues historia. Matchen slutade 2-1 och Bayern München gick vidare till kvartsfinal på fler gjorda mål på bortaplan. Fast de åkte dit i kvarten mot Milan.
 

Bild: Klicka för att se målet.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN SJUNDE MARS.

Jordan PICKFORD blir 29 år.
 

Jordan Lee PICKFORD är född 1994 i Washington i Tyne and Wear, England
Målvakt
25 U- och 50 A-landskamper för England (2009-).

Klubbar som spelare:
Sunderland (2002–17),
Darlington (2012 lån),
Alfreton Town (2013 lån),
Burton Albion (2013 lån),
Carlisle United (2014 lån),
Bradford City (2014–15 lån),
Preston North End (2015–16 lån),
Everton (2017–).

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA TISDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv