• Boris dagliga blogg

Måndagen den 7:e januari 2019

Finland vann det riktiga ishockey-VM.
Efter barndop såg jag Sema och Deeney fixa segern till Watford.
Fast några sensationer i FA-cupen blev det igår.

Asiatiska mästerskapen, men de återkommer jag med.
​​​​​​​Världsmästarna för klubblag förlorade i LaLiga igen.


FOTBOLLSHISTORIA:
1970: Kaizer Motaung bildar Kaizer Chiefs.
2006: Xabi Alonso gör ett "ishockey-mål" i tom kasse.
2013: Messi får sin fjärde Ballon d`Or i rad.

FÖDDA IDAG:
Eden, Davide.

DAGENS TRÖJA

Finland vann det riktiga ishockey-VM.


Så var det enda riktiga ishockey-VM över. Alltså den turnering som inom ishockey är den enda för landslag som innehåller de bästa spelarna. Sveriges första match gick mot ett lag som då ansågs som lite av favorit. Sverige vann över Finland med 2-1 och USA slog finnarna med 4-1 i gruppspelet. Nu är det ju inte det som är det viktigaste utan det gäller att vara bäst i slutspelet. Det var Finland. Finalen i natt var en spännande tillställning och det såg ut som om USA skulle klara av oavgjort då de kom tillbaka i tredje perioden och gjorde 2-2. En och en halv minut kvar gjorde Kaapo Kakko segermålet till 3-2. Det innebar att kommentatorerna inte hade helt fel då de påstod att Sverige vann sin första match över VM-favoriten. Grattis Finland till femte VM i ishockey.
 

Efter barndop såg jag Sema och Deeney fixa segern till Watford.


För min del så bestod dagen till stor del av ett barndop där jag och min dotter var ombedda att spela. Väl hemma igen såg jag slutet av Woking mot Watford. Det var ju åtta matcher igår i FA-cupen. Woking ligger i topp av National League South. Det är  en liga som ligger under alla fyra toppligorna och National League. Man kan säga att laget ligger i division sex. Då jag slog på fulstreamen ledde Watford med 1-0 och satte precis in Troy Deeney och Ken Sema. Det tog tre minuter innan Sema drev ner bollen till mållinjen och passade in till Deeney. Det blev 2-0 och Watford är vidare. Kanske ingen större sensation direkt.
 

Fast några sensationer i FA-cupen blev det igår.


Fast det blev några sensationer. Oldham som ligger i fjärde divisionen slog ut Fulham på Craven Cottage. Även ett annat Premier Leaguelag åkte ut mot ett normalt sämre lag. Det var Leicester som spelat klart i FA-cupen 2018-19. Newport vann med 2-1 och det är också ett lag i fjärde divisionen League Two. Manchester City lät några av de bästa vila, men vann trots det med 7-0 över Rotherham. Efter dagens sista match sker lottningen till omgång fyra. Det är Wolverhampton mot Liverpool som avslutar tredje omgången. Sedan återstår att få en vinnare i de fyra matcher som slutade oavgjort och kräver omspel. Den 15:e och 16:e januari är dessa omspel planerade.
 

Asiatiska mästerskapen, men de återkommer jag med.


Asiatiska mästerskapen har startat, men här är det lite som ishockey-VM. De bästa asiatiska och australienska spelarna i de europeiska ligorna är givetvis inte med. Kanske var det det som gjorde att Jordanien slog Australien i första gruppspelsmatchen med 1-0. Mästerskapen spelas i Förenade Arabemiraten och den 1:a februari spelas finalen.
 

Världsmästarna för klubblag förlorade i LaLiga igen.


Spanska ligan avverkade omgång 18 och världens bästa klubblag Real Madrid åkte på sin sjätte förlust. Igår var det hemma på Estadio Santiago Bernabéu som Real Sociedad vannmed 2-0. Trean Sevilla och tvåan Atletico Madrid spelade 1-1. Detta var upplagt för Barcelona att utöka serieledningen då de var i Getafe och spelade sena kvällsmatchen. Inte allt för överlägset, men visst blev det vinst för serieledarna. Så nu skiljer det fem poäng mellan ettan Barcelona och tvåan atletico Madrid. Real Madrid ligger tio poäng bakom på femte plats.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 7:e januari.

1970 Syafrika får en ny fotbollsklubb

Idag 1970 bildades det en fotbollsklubb i Sydafrika. På den tiden fanns en fotbollsliga i USA som hette NASL (North American Soccer League). Det var då som alla stora spelare köptes upp av de Nordamerikanska klubbarna. Här fanns åldrande superstjärnor som Pelé, George Best, Johan Cruyff och Franz Beckenbauer. Det fanns även en spelare från Sydafrika vars namn är Kaizer Motaung. Han spelade i Orlando Pirates, Atlanta Chiefs och Denver Dynamos.

Det var under perioden mellan han var i Atlanta och Denver som han stannade några år hemma i Soweto i Sydafrika. Klubben han bildade då, uppkallade han efter sig själv och den klubb han lämnade i USA. Kaizer och Chiefs. För tillfället spelar klubben i högsta divisionen som i Sydafrika är Premier Soccer League. Tre gånger har de blivit mästare.

Om man granskar klubbmärket så kan man undra var en indianhövding kommer in i Sydafrika, men det är Kaizer Motaung som plockat detta från Atlanta Chiefs klubbmärke.

2006 Liverpool vidare i FA-cupen

Tredje omgången av FA-cupen spelades idag 2006. Det är denna omgång Premier Leaguelagen gör sin entré. Liverpool hade åkt till Luton för att lätt manövrera ut Championship-laget. Luton hade ledningen med både 2-0 och 3-1 innan Liverpool tog sig samman och lyckades vända till 4-3. Men Luton tryckte på för en kvittering och tog upp sin målvakt för att fa ytterligare en anfallare. Då fick Xabi Alonso tag på bollen och från en bit in på egen planhalva kunde han rulla in bollen i tomt mål och slutresultatet 5-3. Det visade sig vara en bra språngbräda till hela mästerskapet som Liverpool vann i den jämna finalen mot West Ham 3-3 och straffar.

2013 fjärde raka för Messi.

Lite försenat delades idag 2013 Ballon d'Or ut till de bästa spelarna och managers under 2012. Lionel Messi vann sin fjärde raka ”guldboll”. Kanske inte så konstigt då han under fjolåret slog Gerd Müllers gamla rekord från 1972 på 85 mål i klubb- och landslag under ett år. Messi gjorde 91 mål 2012. Däremot lyckades hans lag Barcelona bara vinna en titel och det var Spanska cupen. De andra pristagarna var USA:s Abby Wambach. Bästa managers blev Spaniens Vicente del Bosque och vår egen Pia Sundhage.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 7:e januari.

Eden HAZARD blir 28 år

Eden Michael HAZARD är född 1991 i La Louvière, Belgien
Mittfältare
37 U- och 98 A-landskamper för Belgien.

Klubbar som spelare:
Royal Stade Brainois (1995-2003),
Tubize (2005–2005),
Lille (2005-2012) 
Chelsea (2012-).

Under VM 2018 gjorde Hazard en magnifik turnering där han som lagkapten bar sitt Belgien till ett VM-brons, vilket var landets första VM-medalj genom alla tider. Han utsågs även till hela VM:s bästa spelare efter Kroatiens Luka Modric.

Davide ASTORI blev 31 år

Davide ASTORI var född 1987 i San Giovanni Bianco, Italien.
Försvarare
4 U- och 14 A-landskamper för Italien.

Klubbar som spelare:

Pontisola (1997-2001),
Milan (2001–08),
Pizzighettone (2006–07 lån),
Cremonese (2007–08 lån),
Cagliari  (2008–16),
Roma (2014–15 lån),
Fiorentina (2015–16 lån),
Fiorentina (2016–18).


Den 4 mars 2018 hittades Astori död på sitt hotellrum i Udine. Hela Serie A-omgången denna dag ställdes in på grund av dödsfallet.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln