2:a september

NAMNSDAG

Justus:
Justus är ett latinskt mansnamn med betydelsen rättvis som använts i Sverige sedan 1600-talet.

Justina:
Justina är ett latinskt kvinnonamn, femininformen av namnsdagsgrannen Justus som betyder rättvis.

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Vietnams: Den 2 september 1945 förklarade Hồ Chí Minh landet självständigt, i efterdyningarna av andra världskriget. Det skulle dock dröja innan landet blev självständigt i praktiken.

VIP födda den 2:a september

Några andra som också är födda den 2:a september

1889 – 1946 Isaac Grünewald, 
Svensk konstnär. (död i en flygolycka 1946). Han var den första svenska moderniströrelsens ledande gestalt.

1913 – 1981 Bill Shankly, 
var en av Storbritanniens mest framgångsrika och respekterade fotbollstränare. Mellan 1959 och 1974 var Shankly tränare för Liverpool FC och vann bland annat ligan tre gånger.

1925 – 2000 Russ Conway,
Brittisk pianist. En av hans sista singlar som placerade sig på listorna var Lesson one.

1925 – 1989 Gunnar "Siljabloo" Nilson,
Svensk jazzklarinettist. Lasse Holmqvist engagerade honom till husbandet i sina underhållningsprogram från Malmö.

1971 – Jonas Malmsjö,
Svensk skådespelare och manusförfattare. Han är son till skådespelarna Jan Malmsjö och Marie Göranzon.

1972 – Dana International,
är artistnamn för den israeliska sångerskan Sharon Cohen. 1998 vann hon Eurovision Song Contest med låten Diva.

1983 – Aimee Osbourne,
Amerikansk journalist och fotomodell. Hon är dotter till hårdrocksmusikern Ozzy Osbourne och dennes fru Sharon Osbourne.

Några kända personer som avled den 2:a september

1937 Pierre de Coubertin dog 74 år gammal av en hjärtattack. Han var en fransk baron, idrottsledare, pedagog, författare och tidningsutgivare. Det brukar vara han som får ta åt sig äran för att ha satt igång de moderna Olympiska Spelen.

1973 J.R.R. Tolkien dog 81 år gammal av ett blödande magsår. Han var en brittisk författare, filologisk lingvist, poet, filolog och universitetsprofessor, mest känd som författare till fantasyromanerna The Lord of the Rings, på svenska mest känd som Sagan om ringen.

2008 Arne Domnérus dog 83 år gammal efter en längre tids sjukdom. Han var en svensk jazzmusiker – altsaxofonist, klarinettist och orkesterledare.

Today in history 2:a september

Några händelser som inträffat den 2:a september

1666
 

DEN STORA BRANDEN I LONDON UTBRYTER


  Stora branden i London startar och härjar till den 5 september. Det är en av de största katastrofer som drabbat London under dess historia. Den förstörde 13 200 hus, 87 kyrkor, 6 kapell, 44 företagsbyggnader, Royal Exchange, Custom House, föregångaren till den nuvarande St Pauls-katedralen, Guildhall, Bridewell Palace samt andra fängelser, Session House, fyra broar över Themsen och Fleet samt tre stadsportar. Den gjorde en sjättedel av Londons dåtida befolkning hemlös, ca 100 000 människor. Antalet döda i branden är okänt och har ansetts vara lågt, men på senare tid finns teorier där tusentals uppskattas har dött i lågorna.

1675
 

DET SKÅNSKA KRIGET INLEDS


  Danmark förklarar Sverige krig vilket blir inledningen till Skånska kriget. Kriget hade ingen bestämd segrare; den svenska flottan förlorade till sjöss och den danska armén besegrades i Skåne av svenskarna, som i sin tur besegrades av Brandenburg. Kriget och stridigheterna upphörde när Danmarks bundsförvant Nederländerna gjorde fred med Sveriges bundsförvant Frankrike och Karl XI gifte sig med den danska prinsessan Ulrika Eleonora, syster till Kristian V. Fred gjordes på uppdrag av Frankrike med fördragen iFontainebleau och Lund (Sverige och Danmark) och Saint-Germain (Sverige och Brandenburg), där man kom överens om att återlämna de mesta av de erövrade territorierna till Sverige.

1945
 

ANDRA VÄRLDSKRIGET AVSLUTAS HELT OCH HÅLLET


  Japans officiella kapitulation äger rum ombord på USS Missouri, sedan japanerna har accepterat ovillkorlig kapitulation den 14 augusti. Närvarande är general Douglas MacArthur och amiral Chester Nimitz för USA samt utrikesminister Mamoru Shigemitsu och Yoshihiro Umetsu för Japan.