• Boris dagliga blogg

Måndagen den 3:e juni 2019

Bandträning var flyttad till söndag.
Lyckligtvis lyckades Reyes bara döda sig själv och sina kusiner.
MFF bäst i Skåne, men det var ingen stor nyhet.
Så tar Allsvenskan en månads paus.
Dijon kvar i Ligue 1.
Italien och Colombia till kvartsfinal.


FOTBOLLSHISTORIA:
1997: Roberto Carlos makalösa frispark.
2002: Rivaldos makalösa filmning i VM mot Turkiet.
2008: Gretna FC går i konkurs och upplöses.

FÖDDA:
Mario, Łukasz.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG OM SÖNDAGEN DEN 2:a JUNI 2019

Bandträning var flyttad till söndag.


Då lördagen var upptagen för basisten i vårt band, min dotter Frida, så hade vi vårt rep med bandet på söndagen istället. Vi hann inte med så många låtar då vi passade på att öva in en ny ”Fångad i fällan”. Det är en blues skriven av vår gitarrist Jörgen. Sedan körde vi ihop tre låtar som följer efter varandra. Det var ”Breathe”, ”Time” och ”Before you accuse me”. Nästa övningetillfälle blir inte förrän söndagen efter  Midsommardagen.
 

Lyckligtvis lyckades Reyes bara döda sig själv och sina kusiner.


Fotbollen inleddes i min dagstidning med ett tråkigt meddeland att gamle Arsenalspelaren José Antonio Reyes var död i en trafikolycka endast 35 år gammal. En notis i tidningerna sa att gamle målvakten Santiago Cañizares inte ansåg att Reyes skulle hyllas. Detta tog han tillbaka senare och medande att som fotbollsspelare skulle han givetvis hyllas, men inte för sättet han dog på. Han hade nämligen framfört sin bil i ungeför 200 km/h då han kraschat. Med i bilen hade han två kusiner, Jonathan Reyes och Juan Manuel Calderón. Jonathan lyckades José Antonio också döda medan Juan kämpar för sitt liv. Jag håller med att detta är absolut inget att ”hedra”. Snarare är jag glad över att han inte dödade fler oskyldiga personer i sin vansinniga framfart  på motorvägen utanför Sevilla.
 

MFF bäst i Skåne, men det var ingen stor nyhet.


Den spelade fotbollen handlade till största delen om ett Allsvenskt derby som missades förra säsongen. Då tänker jag på Skånederbyt Helsingborgs IF mot Malmö FF. Detta skulle före säsongenvara en stor  match, men med MFF i topp och HIF i botten på Allsvenskan så var frågan snarare hur mycket Malmö skulle vinna med. Det blev bara 1-0, och det är kanske inte så märkligt då matchen var statistiskt ganska jämn. MFF leder med sex poäng före tvåan Djurgården, men då han MFF och Sundsvall spelar tretton matcher och alla de andra lagen bara tolv. Det är nu sommaruppehåll i Allsvenskan som sparkar igång igen i slutet av juni eller början av juli. En allsvdensk omgång spelas ju aldrig samtidigt.
 

Så tar Allsvenskan en månads paus.


Det var även ett derby i Stockholmstrakten där AIK slog Hammarby med 2-0. Det är fortfarande Stockholm, Götebort och Malmö som prenummererar på de sex översta platserna i Allsvenskan. Superettan har ett lag som leder med fem poäng i tabellen. Det är Varberg. Dessa imponerade stort på mig då de mötte GAIS igår Trots att Varberg råkade ut för två utvisningar, en i 18:e och en i 70:e minuten så gjorde de segermålet med två man mindre på plan. Det är imponerande.
 

Dijon kvar i Ligue 1.


Det blev faktiskt några minuter livefotboll igår då jag såg de sista minuterna av kvalmatchen till Ligue 1 i Frankrike. Där gick Metz och Brest upp och Caen och Guingamp ramlade ur, men sedan har trean, fyran och femman i Ligue 2 kvalat fram till att femman Lens var de som fick möta 18:e laget i ettan Dijon. De möttes i torsdags och då slutade det 1-1. Igår visade Dijon att de var det bättre laget och även här stod det 1-1 innan Lens försvar gjorde två dundermissar som Dijon utnyttjade till både 2-1 och 3-1. Dijon stannar alltså kvar i Ligue 1.
 

Italien och Colombia till kvartsfinal.


Världsmästerskapet i Polen avverkade två åttondelsfinaler igår. Det handlar om U-20. Värdlandet Polen var först ut mot Italien och italienarna fick ses som lite av favoriter. Detta levde de upp till genom att ta sig till kvartsfinal med 1-0.  I den andra åttondelen igår var det ännu jämare. Det var Colombia som tog sig an Nya Zeeland. 1-1 efter både 90 och 120 minuter. Det fick alltså avgöras på straffar och här såg det bra ut för Nya Zeeländarna då Colombia missade sina två första straffar. Men då lagen lagt sina fem straffar var hade även Nya Zeeland middat två straffar. Det krävdes ytterlogare fyra straffar innan Nya Zeeland missade ytterligare en straff. Colombia är vidare till kvartsfinal.

FOTBOLLSHISTORIA från den 3:e juni.

1997 Carlos frispark

Idag 1997 spelades första matchen i en vänskapsturnering kallad Tournoi de France. Det var England (som skulle vinna turneringen) Italien, Brasilien och Frankrike som deltog. Dagens match stod mellan Brasilien och Frankrike. Matchen slutade 1-1, men det är en enda spark som blev känd världen över som alla minns från denna turnering. Det var när Brasilien i 21:a minuten får en frispark 35 meter från mål. Backen Roberto Carlos stegar fram och klipper till bollen som går långt utanför både mur och mål, men som sedan skruvar sig närmre och närmre mål för att till sist gå innan för målramen och ge Brasilien 1-0. Målvakten Fabien Barthez kan bara stå och se på då bollen går stolpe in.

FOTBOLLSHISTORIA från den 3:e juni.

2002 Rivaldo utmärker sig negativt.
 

Idag 2002 spelade Brasilien och Turkiet sin första match i Grupp C i VM 2002. Samtalsämnet efter matchen var brasilianske mittfältaren Rivaldo. I 87 minuten gjorde han Brasiliens segermål på straff, men det är händelsen i 94:e minuten som gjorde att FIFA efteråt bötfällde Rivaldo. Då Brasilien fått en hörna stod Rivaldo beredd att lägga den, men han ville inte hämta bollen. Då surnade Hakan Ünsal till och drog iväg bollen mot Rivaldo så att den träffade honom på knäet. Genast kastade sig Rivaldo omkull och tog sig för ansiktet och låtsades ha fruktansvärda plågor. Domaren Kim Young-joo uppfattade bara Rivaldos ”krämpor”, och visade ut Hakan Ünsal.

FOTBOLLSHISTORIA från den 3:e juni.

2008 Gretna FC tackar för sig

Idag 2008 upplöstes den skottska klubben Gretna FC. De hade bildats 1946 av hemvändande krigsveteraner efter andra världskriget. Trots att klubben låg i Skottland så spelade de i det Engelska ligasystemet fram till 2002. Då gick de över till skottska ligan. 2004 deltog de i fjärde divisionen. Sedan gick de genom seriesystemet upp till skottska Premier League 2007. 2006 var de i cupfinal men förlorade till Hearts. Hearts var redan i Champions League så Gretna fick plats i UEFA-cupen. Gretnas ägare miljonären Brooks Mileson blev allvarligt sjuk och drog tillbaka allt stöd till klubben. Detta gjorde att våren 2008 hamnade de i så stor ekonomisk kris att de fick säga upp alla spelare, men de hade fortfarande så stora skulder att de tvingades gå i konkurs idag 2008, och klubben upplöstes.
Som på så många andra ställen där klubbar går omkull så har det inte dröjt lång tid innan riktigt trogna supporters försökt starta ett nytt lag. Detta hände i Gretna samma år som den gamla klubben gick i graven. 2008 bildades Gretna FC 2008. Laget håller numera till i Lowland Football League i Skottland. (Motsvarande division 5).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 3:e juni.

Mario GÖTZE blir 27 år

Mario GÖTZE är född 1992 i Memmingen, Tyskland.
Mittfältare
25 U- och 63 A-landskamper för Tyskland.

Klubbar som spelare:
SC Ronsberg (1995-98),
FC Eintracht Hombruch (1998-2001),
Borussia Dortmund (2001-13),
Bayern München (2013-16),
Borussia Dortmund igen (2016-).

Världsmästare 2014.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 3:e juni.

Łukasz PISZCZEK blir 34 år

Łukasz Piotr PISZCZEK är född 1985 i Czechowice-Dziedzice, Polen.
Försvarare
10 U- och 65 A-landskamper för Polen.

Klubbar som spelare:
LKS Goczałkowice-Zdrój (1992-2001),
Gwarek Zabrze (2001-04),
Hertha Berlin (2004-10),
Zagłębie Lubin (2004-07 lån),
Borussia Dortmund (2010-)

DAGENS CITAT

.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv