Helt ospännande sista omgång i Premier League, men City satte rekord med 100 poäng.
Tack till Tottenham och Leicester som bjöd publiken på målfest!
Hamad hade behövts i Malmö FF. Behövs Magnus Pehrsson?
Ett Malmölag lyckades i alla fall bli Svenska Cupmästare.
​​​​​​​Barcelona missade rekordet. Juventus mästare 34 gånger och Tre Kronor i gruppfinal mot Ryssland på tisdag.

FOTBOLLSHISTORIA:
1931: Frankrike tar första segern över England och första tröjbytet.
1988: The Crazy Gang vinner sin största seger.

FÖDDA IDAG:
Josée, Christopher.

DAGENS TRÖJA
MANCHESTER CITYs tredjetröja 2016/17

I slutomgången i Premier League hade man två ligamästare i England. Chelsea var de regerande, men Manchester City fick pokalen får årets mästerskap redan förra veckoslutet. Med segern över Southampton, 1-0 igår så kom Manchester City upp i 100 poäng, vilket är rekord och gör att jag tar denna tröja idag.

Det blev ett sporadiskt tittande för mig på den avslutande Premier Leagueomgången. På Viaplay hade man laddat upp med alla tio matcher och koncentraationen låg på Liverpool mot Brighton. Men det var en ”död” omgång redan från start. Inget kunde ändra på de viktiga tabellplaceringarna även om det fanns ett litet spänningsmoment. Det var om Liverpool förlorade och Chelsea vann. Då hade Liverpool helt plötsligt slutat femma. Nu dröjde det inte länge förrän denna konstruerade spänning var över. Liverpool vann med 4-0 över Brighton och Chelsea förlorade med 3-0 borta mot Newcasrle. Då fanns det ytterligare ett väldigt krystat spänningsmoment. Skulle Manchester City vinna nere i Southampton? I så fall skulle City bli det första Premier Leaguelag i historien att nå 100 poäng. Den spänningen varade ända in på övertid innan gabriel Jesus såg till att lobba in matchens enda mål och Manchester City blev mästare på exakt 100 poäng och de kom även upp i över 100 mål. 106-27 hade de i målskilnad.

Det var en ganska slö sistaomgång med få mål även om ingen match slutade 0-0. Tottenham och Leicester var de enda som inte följde de övriga lagen. I sin sista hemmamatch på Wembley såg Tottenham till att det blev en riktig målfest. 5-4 slutade den publikvänliga tillställningen. Men Kane kom inte ifatt Salah som vann skytteligan på 32 mål före Kanes 30. En annan intressant företeelse som inte inträffar så ofta var att alla tre nykomlingarna, Newcastle, Brighton och Huddersfield klarade sin kvar. Ut från Ptremier League försvinner West Bromwich, Stoke City och Swansea City. Det blir alltså ingen walesiskt derby i Premier League till nästa säsong.

Derby i Skåne är det bara då de två FF-lagen möts. Det gjorde de igår. Trelleborg tog emot Malmö. De regerande mästarna måste se det som en framgång att få oavgjort då de lyckades hålla 0-0 tills det gått 90 minuter. Då kom Trelleborgs första skott på mål i matchen och det gick efter lite problem in. Trelleborg vann alltså bottenmötet i Allsvenskan och ligger nu bara fyra poäng efter MFF. Två lag spelade lite av en seriefinal igår. Det var Örebro mot Hammarby. Vilka hade placerat dessa två lag i topp. Trots en tidig utvisning för ÖSK så höll de emot bra och hade 1-0 i paus. Efter 1-1 var det jobbigt och i 78:e minuten steg Jiloan Hamad fram och gjorde 2-1 till Hammarby som besfäster sin serieledning. Det var Hamads sjätte mål och han leder skytteligan. Hamad som hade tänkt sig komma tillbaka till Malmö FF, men de ville inte ha honom. Visst var det ytterligare en av MFFs stora missar.

Trots MFFs fiasko så finns det ändå något att glädjas åt då det gäller fotboll i Malmö. Den Svenska Cupfinalen spelades på Malmö gamla IP. Det var ingen riktig cupfest och det var inga skandalscener med bangers och bengaler. Damfotboll kan man lita på. Matchen gick på 12:an och jag såg matchens enda mål. Danskan Sanne Troelsgaard nickade in en hörna och det räckte för att en av de svenska cuppfinalerna skulle hamna i Malmö. Rosengårds motståndare i finalen var Linköpings FC.

Barcelona som är klara spanska mästare var i Valencia och mötte nykomlingen Levante. De har vunnit mot Barcelona för. De gjorde det senast 1965. Trots sitt mästerskap så var ju Barca ute efter rekordet att spela en hel säsong utan att förlora en enda match. Det var 43 matcher sedan barcelona förlorade i Spanske ligan och de skulle ungå att förlora de två sista matcherna och sätta ett säsongsrekord att spela 38 matcher utan förlust. Detta förstörde Levante. Det var ett grinigt gäng Barcelona spelare som fick se sig besegrade med 5-4. I Italien var det desto gladare när Juventus spelade borta mot Roma utan att göra ett enda mål, men å andra sidan släppte de inte in något heller. 0-0 betydde att Juventus vann sitt 34:e Serie A mästerskap och tog ”Dubbeln” i år. Sedan så avslutar jag med att det blev lite ishockey-VM också igår. Sverige spelade sagolikt mot sina VM-finalmotståndare 2013. Då mötte Sverige Schweiz i final. Igår ledde de med 3-0 efter halva matchen, och det kunde varit 7-0. Sedan skulle ledningen försvaras och en bit in i tredje perioden stod det helt plötsligt 3-2. Men Tre Kronor kom igen och vann till sist med 5-3. Gruppfinal på tisdag mot Ryssland.

CHELSEA

Chelsea gjorde som Liverpool i gårdagens sista omgång. De spelade i nästa säsongs nya förstatröja. Chelseas tröja från igår är unik och finns bara i det exemplaret. Nikes blå tröja med Yokohama Tyres som sponsor kommer de att använda hela nästa säsong. Tröjan har även fått lite klatschiga ränder i vitt och rött som jag gillar. Det unika med gårdagströja var att den bar det guldiga Premier Leaguemästarmärket på höger ärm. Detta märke kommer att bäras av Manchester City nästa säsong och denna Chelseatröja kommer att ha samma Premier Leaguemärke som alla de andra Premier Leaguelagen har.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 14:e maj.

1931 Frankrike besegrar England och första tröjbytet.

Idag 1931 spelade Frankrike och England sin sjunde landskamp mot varandra. De tidigare sex hade alla gått i Frankrike och alla hade slutat med Engelsk seger med ganska stor marginal, 1927, 0-6. 1928, 1-5 och 1929, 1-4. 30 000 personer hade samlats på Stade Olympique Yves-du-Manoir i Paris. Matchen startade som många hade förutsett med att engelsmännen tog ledningen efter tio minuter. Men sedan vände det och då slutsignalen gick hade Frankrike vunnit med 5-2. Men det som hände efter segern var något som aldrig tidigare skett. Franska laget ansåg att segern var så stor mot en hedervärd motståndare att de ville ha engelsmännens landslagströjor. Alltså var detta första gången lagen bytte tröjor efter matchen.

.

1988 Wimbledons största seger

Idag 1988 spelades FA-cup finalen. The Crazy Gang hade sensationellt tagit sig till Wembley. Här mötte de storfavoriten Liverpool inför 98 000 betalande åskådare. Sensationellt tog Wimbledon ledningen genom Lawrie Sanchez efter 37 minuter. De höll denna fram till 60:e minuten. Då fick Liverpool straff. Då hände något som aldrig inträffat tidigare. Målvakt Dave Beasant räddade John Aldridges straff. Detta var första gången i en FA-cupfinal som en målvakt räddade en straff. Alltså stod sig 1-0 matchen ut och sensationen var ett faktum.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 14:e maj.